יום העדות השני והאחרון של פקד ארנון אליעז במשפט המו"לים ארך כשעה וחצי בלבד ויכול היה בקלות להצטרף ליום העדות הראשון, שהחל רק בשעות הצהריים, באיחור של כשלוש וחצי שעות, בשל עניין רפואי של אחד עורכי הדין.
אליעז לקח בזמן אמת חלק זעיר בלבד בחקירה הפלילית שהבשילה לכתב האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. הוא עסק בעיקר בהכנת טבלה שריכזה את עלויות הסיגרים ובקבוקי השמפניה שרכשו שני המולטי-מיליארדרים ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר. לפי כתב האישום, השניים העבירו כמעט את כל הסיגרים וחלק ניכר מבקבוקי השמפניה אל בני הזוג נתניהו, כטובת הנאה אסורה.
בניגוד קומי כמעט לתפקיד הטכני שמילא פקד אליעז בפועל, עו"ד עמית חדד, בא כוחו של הנאשם נתניהו, ניסה להוכיח באמצעות חקירתו היום (30.9) מעל דוכן העדים כי חקירת "תיק 1000" היתה "אירוע מובהק של תיאום גרסאות, שיבוש מהלכי משפט וניפוח דרמטי של סכומים ואני חושב שלא תתקשה להסכים".
העד דווקא לא הסכים. מה שלא הפריע לעו"ד חדד להצהיר במהלך עדותו של אליעז: "נראה מה עשו פה בתיק הזה, ברמה שתחייב אפילו חקירה פלילית". במילים אחרות, לפי הסנגור של ראש הממשלה יהיה צורך בבוא היום להעמיד לדין את חוקרי היחידה שחקרה את ראש הממשלה, את העדים ששיקרו ואת הפרקליטים שליוו את החקירה ואישרו את הגשת כתב האישום.
מדובר בעמדה קיצונית, כזו שבשנים אחרות היתה נחשבת לתמהונית ושעד היום עלתה במפורש רק מפי הנמרצים ביותר מתומכי נתניהו, אם כי נרמזה גם על ידי ראש הממשלה עצמו.

רה"מ הנאשם בנימין נתניהו תוקף את מערכת המשפט ואכיפת החוק של מדינת ישראל, מתוך מסדרונות ביהמ"ש המחוזי בירושלים, רגע לפני פתיחת משפטו הפלילי, כשמאחוריו חברי-כנסת ושרים מהליכוד, 24.5.2020 (צילום מקורי: יונתן זינדל)
מכל מקום אליעז, שאתמול אכן אישר לעו"ד חדד כי בזמן אמת היתה לו ביקורת על פן מסוים של החקירה, נמנע היום מלאשר כי האירוע שעליו התבקש להעיד – רכישת סיגרים בחנות ושמה "הקבינט" – היה "אירוע מובהק של תיאום גרסאות, שיבוש מהלכי משפט וניפוח דרמטי של סכומים".
כמו בחקירה אתמול, גם היום העמיס עו"ד חדד על שאלותיו לאליעז שורה ארוכה של עובדות שאינן רלוונטיות אליו, בדבר הגרסאות המתפתחות של עדים אחרים בכל הקשור להיקף הרכישות בחנות "הקבינט". בשונה מאתמול, היום לא קם נציג הפרקליטות עו"ד אלון גילדין כדי להתלונן שהסנגור משבש בפועל את החקירה הצפויה של נתניהו על אותם הנושאים בדיוק. יתכן שהתייאש מכך שהשופטים יפעלו בעניין.
השופטים אפשרו לחדד כשעה של חקירה ללא זירוזים ניכרים עד שגם להם נמאס והחלו לכוון אותו בתקיפות לקראת סיום. אליעז, מצדו, לא סיפק כמעט כל תוכן במענה לשאלותיו של עו"ד חדד. על כמעט כל שאלה שנשאל השיב כי לא היה מודע לכך וממילא כל הפעולות שביצע בתיק נעשו בהוראת מפקדיו דני יופה ומומי משולם, לפי שיקול דעתם הבלבדי שלגביו אין לו כל מידע.
אחד הפרטים הבודדים שתרם אליעז היה כי מפקדיו הם שביקשו ממנו במפורש להטיח בפני שרה שוחט, מנהלת החשבונות של מילצ'ן, כי מחומר החקירה עולה שבחנות הקבינט בוצעו לאורך כשנתיים רכישות בשווי של 10,000 שקלים מדי חודש או חודשיים. הוא עצמו, חזר והדגיש מדי כמה דקות, לא היה מודע לכל הפרטים בחקירה ולעדויות שמסרו עדים אחרים.
אליעז דווקא לא הסכים לטענה שהניח בפניו הסנגור. הוא הסכים לאשר רק כי מפקדיו "נכנסו לחדר מדי פעם כדי להתעדכן בסכום"
לפי עו"ד חדד, הרכישות הנטענות של סיגרים ב"קבינט" העלו בכ-50% את כמות הסיגרים הכללית שרכש מילצ'ן. במציאות, בסופו של דבר, רק חלק קטנטן מהרכישות הללו נכנס לטבלה שהכין אליעז.
לקראת סוף חקירתו אמר עו"ד חדד לאליעז: "בישיבה איתי סיפרת, ואני רוצה שתאשר את זה, שהיה חשוב למפקדים שלך שהסכום יהיה כמה שיותר גבוה".
אליעז דווקא לא הסכים לטענה שהניח בפניו הסנגור. הוא הסכים לאשר רק כי מפקדיו "נכנסו לחדר מדי פעם כדי להתעדכן בסכום".
"הם נכנסו לראות כל פעם, 'נו, כמה זה עכשיו?'", טען עו"ד חדד, "כמו מי שמהמר על מניה!".
"זכור לי", אמר אליעז, "שמישהו שאל פעם או פעמיים, לא יכול להגיד מי מהמפקדים, אם הסכום הגיע למיליון".
עו"ד חדד חגג: "למה חשוב לו שזה יגיע למיליון?! מה זה הסכום הזה? הגיע למיליון?! השאלה היא מה מראות הראיות בתיק!! איזו מין שאלה זו?!".
"מר חדד, מה הקשר שלו?", קטע השופט עודד שחם את עו"ד חדד, שחדל.
כבודכם, באמת תודה על הכל
החקירה החוזרת מצד הפרקליטות היתה קצרצרה וכללה רק שתי שאלות כמעט טכניות.
כפי שהפרקליטות הודיעה מראש, כדי לא לשבש לעצמה את החקירה הצפויה של נתניהו בעניין כמויות הסיגרים שרכשו עבורו שני המיליארדרים, עו"ד אלון גילדין נמנע מלהציג בפניו את הראיות והעדויות שהיה מציג לו בנושא לו חקירת אליעז היתה מתקיימת לאחר סיום חקירתו הנגדית של הנאשם.
עם סיום החקירה החוזרת של הפרקליטות איחלה השופטת רבקה פרידמן-פלדמן חתימה טובה לכל הנוכחים. עו"ד חדד ניצל את ההזדמנות כדי לפנות לשופטים ולהגיד להם: "כבודכם, באמת תודה על הכל".
משפט המו"לים יוצא כעת לפגרת סוכות ואמור להתחדש רק ב-15.10. שבועיים לאחר מכן אמור להתווסף יום דיונים נוסף למשפט, יום דיונים רביעי בשבוע, ושלישי שיוקדש לחקירתו של ראש הממשלה הנאשם נתניהו.
עורכי דינו של הנאשם והוא עצמו כבר הבהירו כי לא יוכלו למלא אחר החלטת בית המשפט, אולם בדיונים שנערכו אתמול והיום הנושא לא עלה כלל, לא מצדם וגם לא מצד השופטים. נראה שגם בחזית הזו כולם מחכים עד לרגע האחרון.
67104-01-20
















