יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, חויב בשבוע שעבר לפצות את עד המדינה ניר חפץ ב-75 אלף שקל בשל הפרת פרטיות. נתניהו הבן הפר בשיטתיות צו איסור פרסום על פרט מחקירתו של חפץ במשטרה, כחלק מהקמפיין שהוא מנהל כבר שנים נגד עדים במשפטו הפלילי של אביו.
יאיר נתניהו נחשב לאחד הברגים המרכזיים במה שמכונה "מכונת הרעל", ואף לאחד מ"מייסדיה" יחד עם היחצנים יונתן אוריך וטופז לוק. הביטוי מתאר באופן חופשי מנגנון שחלקו מאורגן וממומן וחלקו וולונטרי, המורכב מיועצים בשכר, אנשי תקשורת ואזרחים, ומתאפיין בהפצת מסרים שבהם הסתה, שיסוי, קיטוב, הכפשה וכזב, המשרתים את מטרותיו של נתניהו האב.
התביעה של חפץ, שדרש פיצוי של חצי מיליון שקל, היא אחת משורת הליכים משפטיים שנתניהו הבן במרכזם, ושמקורם בפעילותו הרעילה ברשתות החברתיות, שם הוא מפיץ בין השאר הכפשות, שקרים וקונספירציות לקידום ענייניו הפוליטיים של אביו או אג'נדות של הימין הקיצוני.
סך הכל חויב נתניהו הבן עד כה בפיצויים העולים לסך של כ-750 אלף שקל, בשל הוצאת דיבה ולשון הרע. עלות ניהול ההליכים עצמם, אם נתניהו אכן משלם לעורכי דינו, יכולה להצטבר גם היא לסך של מאות אלפי שקלים.
עם זאת, למרות שלא ידוע על קריירה משמעותית שמנהל נתניהו הבן, לא נראה שמדובר בהוצאות שלא יוכל לעמוד בהן: במהלך אחד ההליכים, נחשף כי הוא מחזיק רק בחשבון העובר ושב שלו סכום של כ-700 אלף שקל, ומאות אלפי שקלים נוספים בפקדונות.
בנוסף, משפחת נתניהו מחזיקה במספר נכסי נדל"ן יקרי ערך, ונתניהו האב עומד לדין בין היתר בשל טובות הנאה בשווי מיליוני שקלים מזוג מיליארדרים, שרק חלקם נכנס לכתב האישום. בעבר אף הצהיר כי הוא מקבל מזומנים מקרובי משפחה אמידים, ובעלי הון אף הציעו לממן את הגנתו המשפטית.
הכפשות, שקרים וקונספירציות
עד כה הפסיד נתניהו הבן בכמה וכמה תביעות דיבה. הוא הפסיד בתביעת דיבה שהגיש נגדו העיתונאי אבי אלקלעי, עורך "וואלה" לשעבר. נתניהו הפיץ תיאוריית קשר שקרית שייחסה לאלקלעי חברות באחווה סודית (קרן וקסנר) הפועלת להפלת ראש ממשלת ישראל באמצעות "תפירת תיקים". נתניהו הבן חויב בתשלום מלוא סכום התביעה, רבע מיליון שקל, לאחר שלא הגיש כתב הגנה. שורה של ערעורים כושלים, וסרבנת תשלום שהביאה להפעלת ההוצאה לפועל, העמידה לבסוף את הסכום על כ-420 אלף שקל (נתניהו הבן דרש מהמדינה שתשלם את הפיצוי במקומו).
יאיר נתניהו הפסיד גם בתביעה שהגישו נגדו בוגרי קרן וקסנר, הפועלת לחיזוק המנהיגות והמצוינות הניהולית במגזר הציבורי בישראל. נתניהו הבן הפיץ קונספירציה שקרית לפיה בוגרי הקרן הם חברים בכת פדופילים סודית שמטרתה לבצע הפיכה שלטונית, וקרא לאסור עליהם לעבוד בשירות המדינה. בוגרי הקרן ויתרו על הפיצוי הכספי שדרשו והסתפקו בהתנצלות שפרסם נתניהו הבן ומחיקת הפרסומים המכפישים:
"לאחר שבדקתי את עצמי, ונוכחתי ברקע של בוגריה, אני סבור כי אמירותיי בפרסומים אלה לא היו נכונות, לא ראויות ואני מוצא לנכון להתנצל עליהן. אני הסרתי פרסומים אלה, וקורא גם לאחרים שלא לפרסם דברים דומים ולהסיר כל העתק של פרסום שלי", נאלץ נתניהו הבן לפרסם.

חברת הכנסת לשעבר סתיו שפיר בדיון בתביעות הדיבה ההדדיות מול יאיר נתניהו, 29.11.22, בית-משפט השלום בתל-אביב (צילום: אבשלום ששוני)
יאיר נתניהו הפסיד גם בתביעת דיבה שהגישה נגדו חברת הכנסת לשעבר סתיו שפיר, ובתביעה נגדית שהגיש הוא נגדה. לאחרונה נדחה הערעור שהגיש, והוא חויב בתשלום הוצאות משפט של 7,500 שקל בנוסף ל-70 אלף בהם חויב בפסק הדין המקורי. שתי ערכאות קבעו כי האמירות לפיהן יאיר נתניהו הוא בטלן, גזען ומטרידן חוסות בהגנת "אמת בפרסום" שבחוק לשון הרע.
יאיר נתניהו הפסיד בתביעת דיבה שהגישה נגדו הפעילה הפוליטית דנה כשדי, וחויב לפצות אותה ב-160 אלף שקל. נתניהו הבן פירסם בטוויטר פרסומים שקריים שייחסו לכשדי רומן עם הפוליטיקאי בני גנץ. לאחר ההפסד הגיש ערעור, בו טען כי כשדי נהנתה מהפרסומים המכפישים שלו נגדה.
לפני כחמש שנים פרסם התנצלות בפני עיתונאית חדשות 12 דנה וייס, נגדה פרסם פרסום מכפיש ומיזוגיני, זאת על מנת להימנע מתביעה. עוד קודם לכן, ביולי 2019, ניצח יאיר נתניהו בפעם הראשונה והאחרונה בתביעת דיבה שהגיש, נגד הפעיל הפוליטי אייבי בנימין.
בנימין, שפירסם קונספירציה לפיה נתניהו הבן מסובך בפלילים ומשתמש בדרכון מזויף שהוצא עבורו על-ידי המוסד, לבקשת ראש הממשלה, מטעמי ביטחון, כאמצעי להלבנת כספי שוחד שניתנו לראש הממשלה על-ידי הסתרתם בחשבון בנק בפנמה, חויב בפיצוי של 27.5 אלף שקל.

עורכי הדין רון לוינטל ועילית גלעד עם עורך "וואלה" לשעבר אבי אלקלעי, באחד הדיונים בתביעה נגד יאיר נתניהו, 10.5.22 (צילום: אבשלום ששוני)
תביעות הדדיות נוספות בהן היה נתניהו הבן מעורב היו עם ארגון השמאל מולד. ביהמ"ש דחה את התביעות והמליץ לצדדים לפתור את המחלוקות ביניהם מחוץ לכותלי בית המשפט.
נתניהו הבן גם תבע את עורכת הדין עילית גלעד, שייצגה אנשים שתבעו אותו, בין היתר את אבי אלקלעי. נתניהו תבע חצי מיליון שקל אחרי שגלעד, שגידפה אותו ברשתות החברתיות ("פרזיט אוכל חינם מסית ללא כישורי חיים", "ילד שעשה קריירה מכסף של שוגר דדיז", "עלוב וגזען ונטול הבנה" ועוד כיוצא בזה). נתניהו ויתר על ניהול התביעה והיא נדחתה בלא כלום.
נגד יאיר נתניהו תלויות ועומדות תביעות נוספות, שעדיין מתבררות בביהמ"ש: עיתונאי "הארץ" יוסי קליין תובע ממנו ומהליכוד 300 אלף שקל לאחר שפרסמו פרסום שקרי שייחס לו דברים הפוכים מאלו שכתב. נתניהו גלגל את האשמה לאיש התקשורת החרדי יאיר לוי, שמצידו טען כי נתניהו הבן מתנכל לו משום שהעז למתוח ביקורת על אביו. לאחרונה עיכב ביהמ"ש את ההליך עד לסיום הליך קודם שהוגש באותו עניין.
עמותת חוזה-חדש, של פעילי המחאה מארגון "קריים מיניסטר", תבעו מיאיר נתניהו פיצוי של חצי מיליון שקל אחרי שגידף אותם בטוויטר, השווה אותם לחברי מיליציות נאציות וקבע שהם מקבלים "מימון זר". גם פעיל המחאה עו"ד גונן בן-יצחק תבע את נתניהו הבן, על סך חצי מיליון שקל, יחד עם נתניהו ועם טופז לוק, אחד מיחצניו של נתניהו האב. בן-יצחק טען כי השלושה פרסמו פרסומים שקריים המייחסים לו אלימות, במטרה להסית נגדו.
אסור לכתוב עליי
במאי 2023 עזב נתניהו הבן את ישראל ועבר להתגורר בארה"ב. הוא גם העתיק את פעילותו המשפטית, ובמקום משפטי דיבה העדיף להתמקד בניסיונות להוצאת צווי מניעה נגד פעילים ועיתונאים שדיווחו על אודותיו.
ביוני 2023 ביקש להוציא צו מניעה נגד גונן בן-יצחק משום שהלה דיווח על מסעותיו בחו"ל, העליבו וחשף "היבטים אינטימיים". בסופו של הדיון הוסכם כי בן-יצחק יוכל להמשיך לדווח על פעילותו הציבורית של נתניהו.
בספטמבר אותה שנה נאלץ למשוך בקשה לצו מניעה שהגיש נגד אופיר גוטלזון, ממובילי UnXeptable, תנועת המחאה הבינלאומית נגד ההפיכה המשטרית בישראל, זאת על סמך אוסף טענות בלתי מבוססות.
במאי 2024 דחה ביהמ"ש את בקשתו להוציא צו מניעה נגד פעילת המחאה נאוה רוזוליו, זאת משום שפרסום תצלומים של דמות ציבורית במקום פומבי אינו "הטרדה מאיימת" אלא פעולת מחאה לגיטימית.
בספטמבר 2024 ביקש מביהמ"ש להוציא צו למניעת הטרדה מאיימת נגד ערן קמין, קצין משטרה לשעבר שחקר את אביו, זאת ללא הוכחה כלשהי ומבלי שטרח אפילו להתייצב לדיון. הבקשה נדחתה.
בנוסף, נתניהו הבן גם הגיש תביעת דיבה נגד עיתונאי "הארץ" אורי משגב, המרבה לדווח עליו ועל טיוליו בעולם. נתניהו הבן דרש פיצוי של חצי מיליון שקל וטען כי אסור לפרסם כל מידע על מיקומו ועל מעשיו משום שהוא "אישיות מאובטחת" מחד ו"אדם פרטי" מאידך. התביעה עודנה מתנהלת, ומשגב טען בכתב ההגנה בין היתר:
"יותר מכל, עצוב להיווכח כי בנו של ראש הממשלה, מי שהפך עצמו לאישיות ציבורית, בוחר להגיש תביעה שכל כולה נסמכת על דרישה לפגיעה בחופש הביטוי, בעקרונות הדמוקרטים של מדינת ישראל, נוגדת את כל ההלכות בעניינים אלו, וממילא אין לה כל בסיס והכל בזמן שהתובע שוהה במיאמי, הרחק מהמצב הביטחוני המורכב, מוקף במאבטחי שב"כ מנוסים בדירת יוקרה (כשעל המאבטחים לכל הפחות משלם הציבור הישראלי) ומשתלח בכיעור במשרתי צה"ל, משפחות החטופים ושאר קבוצות ישראליות ומביעי דעה שמתנגדים להמשך כהונתו של אביו".