לכמה רגעים במהלך יום עדותה השני של רפ"ק רינת סבן, מחוקרי "תיק 4000", נדמה היה שהסנגור של בנימין נתניהו, עמית חדד, לא מייצג רק את ראש הממשלה. פעם אחר פעם, הטיעונים שנועדו לשרת את נתניהו השתלבו עם אלו שמשמיע בתקופה האחרונה עד המדינה שהפליל את נתניהו, שלמה פילבר – איש האמון שנתניהו מינה למנכ"ל משרד התקשורת ב-2015, כשלקח לעצמו את התיק במינוי קבוע.

זהות האינטרסים ברורה. פילבר, שחזר בו מחלקים מהותיים מעדותו והעניק רצף של הישגים להגנה, שב במהירות לחיק התנועה הביביסטית ואף החל לעבוד עם הליכוד וערוץ 14. בחודש שעבר הגיש תביעת מיליונים עם תשתית עובדתית מפוקפקת נגד שורה של בעלי תפקידים במערכת אכיפת החוק. עו"ד חדד אמור לייצגו בשימוע שבו ינסה לשכנע את המדינה לא להעמידו לדין עקב הפרת הסכם עד המדינה שלו.

רפ"ק סבן היתה חברה בצוות המשטרתי שחקר את פילבר בפברואר 2018, אחרי שהוא ושאר חשודי "תיק 4000" (למעט נתניהו, שזכה ליחס מיוחד) נשלפו מבתיהם בשעת בוקר, נעצרו ונלקחו לסדרה ממושכת של חקירות במטה להב 433 בעיר לוד. פילבר שיתף פעולה, חתם על הסכם עד מדינה ושוחרר כעבור שבועיים.

סבן היתה החוקרת שעליה הוטל לשמור על קשר קבוע איתו, ולסייע לו במידת הצורך. היא זו שקיבלה מפילבר עדכון על כך שבנו נעצר במסגרת חקירה בטחונית שרוב פרטיה אסורים בפרסום, ועזרה לו להעביר ציוד לבנו העצור.

אתמול (11.3), בדיון שהתקיים בבית המשפט המחוזי בירושלים, עו"ד חדד הטיח בחוקרת עוד ועוד תלונות ושאלות על מהלך החקירה של פילבר – אך כמעט בשום מקרה לא קיבל תשובה שהועילה לו לחיזוק הקייס של נתניהו. כך קרה למשל כשתיאר את הלילה שאחריו חתם פילבר על הסכם עד המדינה.

שלמה פילבר מובל לדיון בהארכת מעצרו, לפני החתימה על הסכם עד המדינה. בית משפט השלום בתל-אביב, פברואר 2018 (צילום: פלאש 90)

שלמה פילבר מובל לדיון בהארכת מעצרו, לפני החתימה על הסכם עד המדינה. בית משפט השלום בתל-אביב, פברואר 2018 (צילום: פלאש 90)

פילבר הועבר מבית מעצר אחד למשנהו כמה פעמים, וכשלבסוף נקלט עבר חוויה מטלטלת ובקושי ישן. בתביעה שהגיש הוא טוען שעבר בידוק נקבים משפיל וכואב (הוא מכנה זאת "מעשה סדום") שתכליתו היחידה היתה שבירת רוחו כחלק מתרגיל חקירה אלים ומניפולטיבי.

הסנגור של נתניהו הזכיר את הטענה הזאת, ורמז שרפ"ק סבן היתה מעורבת במעשה. סבן הכחישה. היא טענה שאין לחוקרי המשטרה שום אחריות על מה שקורה במתקני המעצר, שמנוהלים על ידי שירות בתי הסוהר, והוסיפה שמדי פעם קורה שעצור מגיע לבית מעצר ונשלח למתקן אחר.

ומה לגבי העייפות הקיצונית שחש פילבר למחרת? האם, לנוכח מצבו, היה ראוי לחקור אותו ולהחתימו על הסכם עד מדינה? האם ניתן בכלל לסמוך על גרסה שמסר חשוד תשוש? "עייפות זה לא משהו חריג אצל עצור", השיבה סבן בלקוניות. "אמירה של חשוד שנעצר וסיפר שהוא כמעט לא ישן בלילה היא תופעה נפוצה".

עו"ד חדד לחץ: "הוא אומר לכם שהוא זומבי. מה אתם עושים עם זה?".

"לא עושים עם זה שום דבר", השיבה סבן.

"ידעת שהוא טען שהוא עבר מעשה סדום?", חקר עו"ד חדד.

"רק לאחרונה, אחרי שהגיש תביעה", השיבה סבן.

"הוא העיד על זה ב-2022. זה לא נודע לך?", המשיך הסנגור. "לא בדקתם את זה? היה לך פעם נחקר שהתלונן שבוצע בו חיפוש נקבים או מעשה סדום?".

"לא עקבתי אחרי המשפט. מעולם לא נתקלתי בדבר כזה", השיבה סבן. בכתב התביעה של פילבר היא מופיעה כנתבעת מס' 13.

"בסדר, אז הוא מתבלבל"

לכל אורך הדיון המטיר חדד על סבן שברי ציטוטים וקטעי וידיאו מתוך החקירות של פילבר. לעתים קרובות לא היה ברור מה בדיוק השאלה שברצונו להציג. נדמה שיותר משהוא מעוניין לחלץ תשובות מהעדה, ההצפה המחודשת של החומרים נועדה להמחיש לשופטים שהחקירה היתה רצופה מניפולציות פסולות.

לגישתו של הסנגור, כך הצליחו החוקרים להשתיל במוחו של פילבר זכרונות כוזבים – ואלו הם "כרעי התרנגולת", כהגדרתו, שעליהם נבנה "תיק 4000", תיק השוחד של נתניהו ובעלי השליטה בקבוצת בזק לשעבר, שאול ואיריס אלוביץ'.

בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל ונאשם מס' 1 במשפט המו"לים, בפתח יום עדותו ה-11. בית המשפט המחוזי בתל-אביב, 19.2.2025 (צילום: תמר מצפי)

בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל ונאשם מס' 1 במשפט המו"לים, בפתח יום עדותו ה-11. בית המשפט המחוזי בתל-אביב, בחודש שעבר (צילום: תמר מצפי)

פילבר אכן סיפק כמה גרסאות סותרות כבר בחדרי החקירות, וגם עובדות שבהמשך הופרכו עוד לפני הגשת כתב האישום. עו"ד חדד, כמו הלקוח שלו, רואה בכך עדות לתפירת תיקים, ולא לאופיו המניפולטיבי של פילבר. כך קרה למשל כשהציג קטעים מחקירה שבה פילבר סיפר שהגיע לקיסריה לפגישה עם המולטי-מיליארדר האמריקאי לארי אליסון, ואף תיאר את מראהו. "זה הבן אדם", אמר כשהציגו לו תצלום.

עו"ד עמית חדד באולם משפט המו"לים, יולי 2022 (צילום: יונתן זינדל)

עו"ד עמית חדד (צילום: יונתן זינדל)

נתניהו, שהיה מיודד עם אליסון, אכן ניסה לגייס אותו להשקיע בענף התקשורת הישראלית כחלק ממאמציו להקים שופרות ולפגוע בגופי עיתונות "עוינים". אליסון היה אחד המועמדים לרכישת קבוצת "ידיעות אחרונות" מידי הנאשם נוני מוזס, ונתניהו גם שאף לגייסו להקמת ערוץ טלוויזיה בסגנון פוקס-ניוז. אבל בניגוד לגרסה שמסר פילבר לחוקריו, אליסון לא השתתף בפגישה בקיסריה. מי שנכח שם מטעמו היה העוזר שלו, פול מרינלי. החוקרים הבינו זאת במהלך חקירתו של פילבר, כשגילו שאליסון לא שהה בישראל במועד זה.

מבחינת עו"ד חדד, הזיהוי הכוזב של פילבר הוא הוכחה חותכת לאופן שבו הושתלו במוחו עובדות שקריות. "אנחנו רוצים להראות איך הוא לועס את הגרסאות שנותנים לו, מעכל אותן קצת, ואז פולט אותן החוצה", הסביר לשופטים בהזדמנות מסוימת, כשהעדה שהתה מחוץ לאולם. אבל כשרפ"ק סבן שבה, ונשאלה מה קרה בחקירה, היא שוב סיפקה תשובה לקונית: "בסדר, אז הוא מתבלבל. החקירה הזאת מתפרשת על פני הרבה מאוד שעות, עם הרבה מאוד פרטים. לא הכל מתיישב תמיד".

עו"ד חדד לא קיבל את התשובה, וניסה לגרום לחוקרת להודות שמדובר בקנוניה. "את פגשת את פילבר יום אחרי זה כדי להגיד לו שיתקן את העדות ויאמר שזה לא היה לארי אליסון", הטיח בה.

"לא נכון", השיבה סבן.

קצת אחר כך התברר כי הטענה שהטיח עו"ד חדד בחוקרת אינה אמת. זה התחוור כששלף ציטוט מתוך עדות פילבר בבית המשפט: פילבר העיד שתיקן את עדותו לגבי הזיהוי הכוזב של אליסון בעקבות שיחה שקיים עם החוקר הבכיר יורם נעמן.

"ברור שפילבר רוצה להיות באירוע"

ההישג הגדול של ההגנה ב"תיק 4000" נוגע לאירוע שזכה לכינוי "פגישת ההנחיה": ישיבה שהתקיימה מעט אחרי מינוי פילבר למנכ"ל משרד התקשורת, שבה לפי כתב האישום נתניהו הנחה אותו לסייע לבזק. מצבור של נתונים שהוצגו בבית המשפט גרמו לפילבר להודות שחלון הזמנים שסיפק לחוקרים שגוי. פילבר חזר בו גם מהפירוש שהעניק לתוכן ההנחיה שלטענתו קיבל מנתניהו – ברמיזה, באמצעות תנועת יד – ואף מהקביעה שההנחיה תועדה בפתק. השופטים המליצו לתביעה לוותר על סעיף השוחד, אך נענו בשלילה.

רפ"ק סבן היתה אחת מכמה חוקרים שגבו את עדותו של פילבר לגבי "פגישת ההנחיה". עו"ד חדד ביקש ממנה להיזכר בכך, והעלה את האפשרות שגם במקרה הזה הגרסה לא נבטה במוחו של פילבר באופן עצמאי. "הטריד אותך שאדם שלא ישן יומיים וחצי, אחרי שמסר בכלל גרסה הפוכה, פתאום שולף גרסה עם כזה עושר סיפורי, על תנועות ידיים, וזיכרון מאוד צילומי?", חקר הסנגור.

"אני לא זוכרת עושר סיפורי", השיבה החוקרת. "אני לא זוכרת שהעדות שלו היתה מפורטת ברמה כזאת פנומנלית שאמרתי לעצמי שזה לא סביר. אז התשובה היא לא. זה לא הטריד אותי".

הנאשמים איריס ושאול אלוביץ' בבית המשפט המחוזי בירושלים, יוני 2021 (צילום: אורן פרסיקו)

הנאשמים איריס ושאול אלוביץ' בבית המשפט המחוזי בירושלים, יוני 2021 (צילום: אורן פרסיקו)

עו"ד חדד ניסה לשכנע את העדה ואת בית המשפט שבגרסה המקורית של פילבר יש גם כשל לוגי. הרקע לכך הוא החתימה של נתניהו על אישור העסקה למיזוג החברות בזק ו-yes, שהיתה שווה למשפחת אלוביץ' קרוב למיליארד שקל. אם נתניהו אכן הנחה את פילבר לסייע לבזק ולאלוביצ'ים, מדוע פילבר חשש שנתניהו לא יחתום על האישור, ורצה להיות נוכח בעצמו במעמד? הרי אם אכן היתה עסקת שוחד בין הצדדים, אין שום סכנה שנתניהו יסרב לחתום.

סבן השיבה שאין סתירה – להפך. "אם זו הנחיה שראש הממשלה נתן לו, ברור שהוא רוצה להיות באירוע", העידה. "במיוחד אם היה ביניהם שיח שצריך להתלוות לחתימה".

בסופו של דבר מי שהגיש לנתניהו את המסמכים לחתימה היה בכלל מימון שמילה, המשנה למנכ"ל דאז. בעדותו בבית המשפט סיפר שמילה שפילבר שיתף אותו בלוח הזמנים הדחוק שבו היה צריך להשיג את האישור – אך רק בדיעבד, בעקבות החקירה, גילה על ערוץ התקשורת הסודי של פילבר ובזק. "הרגשתי מאוד פגוע. ואני לא נפגע בקלות", העיד שמילה בבית המשפט. "הבנתי שכאילו נעשים דברים מאחורי הקלעים ולא מספרים לי עליהם".

עדותה של סבן תימשך בשבוע הבא.

67104-01-20

להורדת הקובץ (PDF, 2.57MB)

משפט המו"לים