לוגו סיכוי, העין השביעית, יפעת​​

בשבוע שעבר (25-31.8.2019) הופיעו בתוכניות החדשות והאקטואליה של גופי השידור המרכזיים בישראל כ-3,100 דוברים, מתוכם רק 78 היו ערבים (כ-2.5%), כך עולה מנתוני מדד הייצוג. המדד, מיזם מתמשך בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי, ויחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה, בודק מדי שבוע את אחוז הייצוג של האוכלוסייה הערבית בתוכניות החדשות והאקטואליה בערוצים המרכזיים בישראל.

כלי התקשורת מהזרם המרכזי במדינת ישראל אמורים לשקף בשידוריהם את כלל האוכלוסייה הישראלית, בין אם מתוקף חוק ובין אם מתוקף המקצועיות העיתונאית. למרות זאת, הם מעדיפים להתמקד באופן חסר מידה באזרחים היהודים ולהציג לצופיהם מדינה שממנה נעדרות כמעט לחלוטין דמויות של אזרחים ערבים.

העדפה זו יוצרת בקרב הצופים והמאזינים תמונת מציאות מעוותת. תוצאת לוואי שלה היא העמקת ההפרדה התודעתית בין אזרחי ישראל היהודים והלא-יהודים. מדד הייצוג נוצר כדי לעודד את מקבלי ההחלטות בתקשורת, עיתונאים, עורכים ומגישים של תוכניות חדשות ואקטואליה, לחרוג מאזור הנוחות ולשנות את המגמה.

בראש הטבלה ניצבת הפעם "חדשות השבוע", מגזין האקטואליה השבועי של כאן 11 בהגשת ירון דקל ובעריכת אילן ליאור. התוכנית הגיעה לשיעור ייצוג חריג בגובהו בזכות כתבה שהכין דקל על התגובות בחברה הערבית להצהרת יו"ר הרשימה-המשותפת ח"כ איימן עודה כי יהיה מוכן לשבת בקואליציית מרכז-שמאל. בעקבות הכתבה השתתפו בתוכנית 18 דוברים ערבים. כיוון שממוצע הדוברים לתוכנית עומד על 37, "חדשות השבוע" הגיעה לשיעור ייצוג של 48.6%.

במקום השני ניצבת התוכנית המתחרה, "אולפן שישי" של חדשות 12, שהגישה דנה וייס וערך רון ירון. במהדורה מהשבוע שעבר שודרה כתבתה של אפרת לכטר על השתלות לב אצל ילדים, ובה הופיעו בין היתר אדם חביבאללה, ילד הזקוק להשתלת לב, שני הוריו, תגריד וראאד, וכן רים עבד אל חי, מנהלת הסיעוד ביחידה לטיפול נמרץ לב במרכז שניידר. כיוון שמספר הדוברים הממוצע בתוכנית עומד על 18 בלבד, די היה בארבעה דוברים כדי להביא את התוכנית לשיעור ייצוג של 22.2%.

במקום השלישי, עם 11.5%, "מה בוער" של גלי-צה"ל, שמגיש רזי ברקאי ועורכת נורית קנטי. בשבוע שעבר כללה התוכנית שלושה דוברים ערבים.

גם בשבוע שעבר בלטה לרעה רשת 13, שמאז האיחוד עם ערוץ עשר מציגה נתוני ייצוג נמוכים במיוחד. בשבוע שעבר כל תוכניות האקטואליה המרכזיות של חדשות 13 הגיעו לשיעור ייצוג נמוך מהממוצע, כשרבות מהן מדירות לחלוטין את החברה הערבית.

בשמונה מתוך 23 התוכניות שנכללות במדד הייצוג הודר הציבור הערבי באופן מוחלט. גם השבוע כל התוכניות הללו שודרו בערוצים המסחריים (המדד, יש לציין, מתייחס לערבים בעלי אזרחות ישראלית. תושבי מזרח ירושלים והגדה המערבית אינם נספרים):

  • "פגוש את העיתונות" של חדשות 12, שמגישה רינה מצליח וערך מתן כהן.
  • "המטה המרכזי" של חדשות 13, בהגשת אילה חסון ובעריכת הדס ריבק.
  • "מהדורת השבת" של חדשות 13, בהגשת הילה קורח ובעריכת ניר בכר.
  • "שישי עם אילה חסון" של חדשות 13, בעריכת גילי ברוש.
  • "שש עם עודד בן עמי" של חדשות 12, שעורכת תירזה אליה-זיסמן.
  • "חמש בערב עם רפי רשף" של חדשות 12, שעורך דניאל בשך.
  • "6 עם אמנון לוי" של חדשות 13, בעריכת אוהד כהן.
  • "החדשות עם יעקב אילון" של חדשות 13, בעריכת אסף ברנע.

בשמונה התוכניות הללו יחד התראיינו והתארחו בשבוע שעבר כ-300 משתתפים. אף לא אחד מהם היה ערבי.

* * *

פרויקט "מדד הייצוג" של "העין השביעית" מתפרסם בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי ויפעת מחקרי מדיה​​​