לוגו סיכוי, העין השביעית, יפעת

​בשבוע שעבר (22-28.9.2019) הופיעו בתוכניות החדשות והאקטואליה של גופי השידור המרכזיים בישראל כ-3,100 דוברים, מתוכם רק 130 היו ערבים (כ-4.2%), כך עולה מנתוני מדד הייצוג. המדד, מיזם מתמשך בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי, ויחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה, בודק מדי שבוע את אחוז הייצוג של האוכלוסייה הערבית בתוכניות החדשות והאקטואליה בערוצים המרכזיים בישראל.

כלי התקשורת מהזרם המרכזי במדינת ישראל אמורים לשקף בשידוריהם את כלל האוכלוסייה הישראלית, בין אם מתוקף חוק ובין אם מתוקף המקצועיות העיתונאית. למרות זאת, הם מעדיפים להתמקד באופן חסר מידה באזרחים היהודים ולהציג לצופיהם מדינה שממנה נעדרות כמעט לחלוטין דמויות של אזרחים ערבים.

העדפה זו יוצרת בקרב הצופים והמאזינים תמונת מציאות מעוותת. תוצאת לוואי שלה היא העמקת ההפרדה התודעתית בין אזרחי ישראל היהודים והלא-יהודים. מדד הייצוג נוצר כדי לעודד את מקבלי ההחלטות בתקשורת, עיתונאים, עורכים ומגישים של תוכניות חדשות ואקטואליה, לחרוג מאזור הנוחות ולשנות את המגמה.

בשבוע שעבר, שבוע לאחר הבחירות לכנסת, חלה עלייה יחסית בשיעור הייצוג של החברה הערבית בתקשורת המרכזית בישראל, זאת בזכות המהלכים הפוליטיים שבהם היו מעורבים פוליטיקאים ערבים, כולל המלצת חלק מהרשימה-המשותפת על בני גנץ לראשות הממשלה. נושא נוסף שעלה למודעות הציבורית ותרם להעלאת אחוז הייצוג של החברה הערבית היו מעשי רצח שאירעו השבוע וגבו קורבנות ערבים.

בראש הטבלה "שישי עם אילה חסון" של חדשות 13, שהפעם הגיש אודי סגל וערכו גילי ברוש ועמיר רגב. במסגרת התוכנית שודרה כתבה שהכין סגל עצמו, במהלכה התלווה לאורך כמה ימים ליו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה. מלבד עודה הופיעו בתוכנית עוד שישה דוברים ערבים, מה שהביא לשיעור ייצוג גבוה במיוחד של למעלה מ-30%.

איימן עודה

אודי סגל עם איימן עודה, בשבוע שבו הרשימה המשותפת הצטרפה למשחק הפוליטי בישראל | הכתבה המלאה הערב ב-20:00 בשישי עם אילה חסון, ערוץ 13

פורסם על ידי ‏החדשות 13‏ ב- יום חמישי, 26 בספטמבר 2019

במקום השני בטבלה, "רינו צרור" של גלי צה"ל, שעורך מירון ששון. בתוכנית הופיעו בשבוע שעבר שישה דוברים ערבים, כ-23.1% מכלל הדוברים בשבוע ממוצע. לזכותה של "רינו צרור" יצוין כי לא מדובר בשבוע יוצא דופן, התוכנית מרבה לתת ביטוי לחברה הערבית בישראל מדי שבוע בשבוע. בנוסף, בעוד כתבת מגזין אחת במהדורה טלוויזיונית, כמו זו שבה התלווה סגל לעודה, יכולה לכלול כמה וכמה דוברים שחלקם מופיעים לכמה שניות בלבד, בתוכנית אקטואליה יומית ברדיו לא נוהגים לכלול באייטם אחד יותר מדובר או שניים. במילים אחרות, ב"רינו צרור" בולטת התמדה והתעקשות יומיומית על שילוב דוברים מכחמישית אוכלוסיית המדינה.

במקום השלישי עוד תוכנית אקטואליה יומית של גלי צה"ל, "מה בוער", בהגשת רזי ברקאי ובעריכת נורית קנטי. גם תוכנית זו מרבה לתת ביטוי לדוברים ערבים אם כי בהיקף נמוך יותר מזה שב"רינו צרור". בשבוע שעבר הופיעו ב"מה בוער" חמישה דוברים ערבים, כ-19.2% מכלל הדוברים בשבוע ממוצע של התוכנית.

בארבע מתוך 23 התוכניות שנכללות במדד הייצוג הודר הציבור הערבי באופן מוחלט. גם השבוע התוכניות המדירות שודרו בערוצים המסחריים (המדד, יש לציין, מתייחס לערבים בעלי אזרחות ישראלית. תושבי מזרח ירושלים והגדה המערבית אינם נספרים):

  • "פגוש את העיתונות" של חדשות 12, בהגשת רינה מצליח ובעריכת אליק מרגלית.
  • "חדשות סוף השבוע" של חדשות 12, בהגשת קרן מרציאנו ובעריכת קלי בן-יאיר וגידי ויניש.
  • "מהדורת השבת" של חדשות 13, בהגשת הילה קורח ובעריכת ניר בכר והדר שיפר.
  • "חדשות הבוקר עם ניב רסקין" של קשת 12, בעריכת ניר נוימן.

בארבעת התוכניות הללו יחד התראיינו והתארחו בשבוע שעבר כ-180 משתתפים (כ-140 מתוכם בתוכנית הבוקר של רסקין). אף לא אחד מהם היה ערבי.

* * *

פרויקט "מדד הייצוג" של "העין השביעית" מתפרסם בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי ויפעת מחקרי מדיה​​​​