לוגו סיכוי, העין השביעית, יפעת

בשבוע שעבר (15-21.12) הופיעו בתוכניות החדשות והאקטואליה של גופי השידור המרכזיים בישראל כ-3,100 דוברים, מתוכם רק 100 היו ערבים (כ-3.2%), כך עולה מנתוני מדד הייצוג. המדד, מיזם מתמשך בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי, ויחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה, בודק מדי שבוע את אחוז הייצוג של האוכלוסייה הערבית בתוכניות החדשות והאקטואליה בערוצים המרכזיים בישראל.

כלי התקשורת מהזרם המרכזי במדינת ישראל אמורים לשקף בשידוריהם את כלל האוכלוסייה הישראלית, בין אם מתוקף חוק ובין אם מתוקף המקצועיות העיתונאית. למרות זאת, הם מעדיפים להתמקד באופן חסר מידה באזרחים היהודים ולהציג לצופיהם מדינה שממנה נעדרות כמעט לחלוטין דמויות של אזרחים ערבים.

העדפה זו יוצרת בקרב הצופים והמאזינים תמונת מציאות מעוותת. תוצאת לוואי שלה היא העמקת ההפרדה התודעתית בין אזרחי ישראל היהודים והלא-יהודים. מדד הייצוג נוצר כדי לעודד את מקבלי ההחלטות בתקשורת, עיתונאים, עורכים ומגישים של תוכניות חדשות ואקטואליה, לחרוג מאזור הנוחות ולשנות את המגמה.

בראש טבלת התוכניות השבועית ניצבת הפעם "חדשות סוף השבוע" של חדשות 12. התוכנית, שמגישה דנה ויס ועורכת קלי בן-יאיר, אינה מרבה לתת ביטוי לחברה הערבית בישראל. מאז תחילת השנה שודרו 30 מהדורות של התוכנית ללא אף דובר ערבי. עם זאת, מדי פעם מוקדשת אחת מכתבות המגזין לנושא הקשור לחברה הערבית בישראל ואז מתארחים בה בבת אחת כמה וכמה דוברים. כך היה גם בשבוע שעבר, עם כתבתה של רעות ברזילי על הזמרת נסרין קדרי. קדרי אמנם התגיירה, אולם בכתבה הופיעו כמה וכמה דוברים ערבים, כמו שני הוריה ושכנים מבית ילדותה. בסך הכל הופיעו בתוכנית ארבעה דוברים ערבים, כ-26.7% מכלל הדוברים בשבוע ממוצע של התוכנית.

במקום השני תוכנית מגזינית נוספת, הפעם "שישי עם אילה חסון", שעורכת גילי ברוש. כמו "חדשות סוף השבוע", גם "שישי עם אילה חסון" נזכרת רק מדי פעם בחברה הערבית. מאז תחילת השנה היו כבר 28 שבועות שבהן התוכנית לא כללה אפילו דובר ערבי אחד. בתוכנית האחרונה שודרה כתבתו של צחי אליהו על עידן עמדי, אחד ממשתתפי הסדרה "פאודה". במסגרת הכתבה הוקרן קטע מהסדרה, שתרם למספר הדוברים הערבים בתוכנית. בסך הכל הופיעו בתוכנית זו, כמו ב"שישי עם אילה חסון", ארבעה דוברים ערבים. כיוון שמספר הדוברים בשבוע ממוצע מעט גבוה יותר מזה של "חדשות סוף השבוע", שיעור הייצוג עמד על 18.2%.

במקום השלישי ניצבת תוכנית אקטואליה יומית, "חדשות הערב", מהדורת החדשות המרכזית של כאן 11. בתוכנית, שמגישה דוריה למפל ועורך עילי לוין, הופיעו בשבוע שעבר 14 דוברים ערבים, כ-9.1% מכלל הדוברים בשבוע ממוצע. "חדשות הערב" שוב חבה את מקומה הגבוה יחסית לפינתו הקבועה של העיתונאי ערן זינגר "קול איסראיל", שמתמקדת מדי שבוע בפן אחר של החברה הערבית בישראל. בשבוע שעבר הוקדשה הפינה לחגיגות חג המולד.

בסך הכל, ב-8 מתוך 23 התוכניות שנכללות במדד הייצוג ואשר שודרו בשבוע שעבר הודר הציבור הערבי באופן מוחלט (המדד, יש לציין, מתייחס לערבים בעלי אזרחות ישראלית. תושבי מזרח ירושלים והגדה המערבית אינם נספרים):

  • "פגוש את העיתונות" של חדשות 12, בהגשת רינה מצליח ובעריכת יניב הלפגוט.
  • "המטה המרכזי" של חדשות 13, בהגשת אילה חסון ובעריכת הדס ריבק.
  • "מהדורת השבת" של חדשות 13, בהגשת הילה קורח ובעריכת ניר בכר.
  • "אולפן שישי" של חדשות 12, בהגשת דני קושמרו ובעריכת רון ירון.
  • "חדשות השבוע" של כאן 11, בהגשת ירון דקל ובעריכת אילן ליאור (יש לציין כי במסגרת המהדורה האחרונה שודרה כתבת מגזין שהכין דקל על שנתו הראשונה של משה ליאון כראש עיריית ירושלים, במסגרתה נשמעו גם עמדותיהם של תושבי מזרח העיר הערבים. אלה, כאמור, לא נספרים במסגרת המדד).
  • "קלמן וסג"ל" של כאן 11, בהגשת קלמן ליבסקינד ואראל סג"ל ובעריכת נתנאל בן-שושן.
  • "קלמן ליברמן" של כאן ב', בהגשת קלמן ליבסקינד ואסף ליברמן.
  • "חמש עם רפי רשף" של קשת 12, בעריכת דניאל בשך.

ב-13 התוכניות הללו יחד התראיינו והתארחו בשבוע שעבר כ-230 משתתפים. אף לא אחד מהם היה ערבי.

* * *

פרויקט "מדד הייצוג" של "העין השביעית" מתפרסם בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי ויפעת מחקרי מדיה​​​​​