לוגו סיכוי, העין השביעית, יפעת

בשבוע שעבר (17-23.11) הופיעו בתוכניות החדשות והאקטואליה של גופי השידור המרכזיים בישראל כ-3,100 דוברים, מתוכם רק 77 היו ערבים (כ-2.5%), כך עולה מנתוני מדד הייצוג. המדד, מיזם מתמשך בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי, ויחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה, בודק מדי שבוע את אחוז הייצוג של האוכלוסייה הערבית בתוכניות החדשות והאקטואליה בערוצים המרכזיים בישראל.

כלי התקשורת מהזרם המרכזי במדינת ישראל אמורים לשקף בשידוריהם את כלל האוכלוסייה הישראלית, בין אם מתוקף חוק ובין אם מתוקף המקצועיות העיתונאית. למרות זאת, הם מעדיפים להתמקד באופן חסר מידה באזרחים היהודים ולהציג לצופיהם מדינה שממנה נעדרות כמעט לחלוטין דמויות של אזרחים ערבים.

העדפה זו יוצרת בקרב הצופים והמאזינים תמונת מציאות מעוותת. תוצאת לוואי שלה היא העמקת ההפרדה התודעתית בין אזרחי ישראל היהודים והלא-יהודים. מדד הייצוג נוצר כדי לעודד את מקבלי ההחלטות בתקשורת, עיתונאים, עורכים ומגישים של תוכניות חדשות ואקטואליה, לחרוג מאזור הנוחות ולשנות את המגמה.

בראש טבלת התוכניות של השבוע שעבר ניצבת – שבוע שני ברציפות – התוכנית "מה בוער" של גלי-צה"ל, בהגשת רזי ברקאי ובעריכת נורית קנטי. ב"מה בוער" השתתפו בשבוע שעבר שלושה דוברים ערבים. כיוון שמספר כלל הדוברים בשבוע ממוצע של התוכנית עומד על 26, הגיעה "מה בוער" לשיעור ייצוג של 11.5%.

במקום השני נמצאת תוכנית נוספת של גלי-צה"ל: "רינו צרור", בעריכת מירון ששון. בשבוע שעבר השתתפו בתוכניתו של צרור שני דוברים ערבים – שהם כ-7.7% מתוך כלל המרואיינים. כמו "מה בוער", גם "רינו צרור" מדורגת באופן קבוע במקומות העליונים במדד הייצוג. מאז תחילת 2019 רשמה תוכניתו של צרור שיעור ייצוג של 8.8%.

במקום השלישי ניצבת "סדר יום", תוכנית האקטואליה היומית של כאן 11, בהגשת קרן נויבך ובעריכת מירית הושמנד-מיטרני. בתוכנית השתתפו בשבוע שעבר שלושה דוברים ערבים, שהניבו לה כ-7.5% ייצוג. מאז תחילת השנה הגיעה "סדר יום" לממוצע ייצוג של כ-8.9%.

גם חמש התוכניות המדורגות בהמשך הטבלה משודרות בכלי תקשורת ציבוריים: "נכון להבוקר" בהגשת ישי שנרב ובעריכת הדר איזק (גלי-צה"ל, 6.3%); "חדשות השבוע" בהגשת ירון דקל ובעריכת אילן ליאור (כאן 11, 5.4%); "חדשות הערב", מהדורת החדשות המרכזית של כאן 11, בהגשת דוריה למפל ובעריכת עילי לוין (5.2%); "קלמן וסג"ל" בהגשת קלמן ליבסקינד ואראל סג"ל ובעריכת נתנאל בן-שושן (כאן 11, 5%); ו"קלמן ליברמן", שליבסקינד מגיש יחד עם אסף ליברמן (כאן ב', 5%). ב"חדשות הערב" נרשם השבוע המספר הגבוה ביותר של מרואיינים ערבים: שמונה.

גלי-צה"ל היתה בשבוע שעבר כלי התקשורת המצטיין במתן במה לערבים, עם שיעור כללי של 3.8% (27 דוברים מתוך ממוצע של כ-710). ערוץ כאן 11 של תאגיד השידור הישראלי מדורג במקום השני, עם 2.7%. ממוצע הייצוג בחמשת כלי התקשורת שנכללים במדד עומד על 2.5%. רשת 13 וכאן ב', עם 2.4%, התקרבו לשיעור הממוצע – אך ערוץ קשת 12 בולט בתחתית, עם 1% ייצוג בלבד, שישה דוברים ערבים בלבד מתוך ממוצע של 624 דוברים בשבוע.

בסך הכל, ב-9 מתוך 23 התוכניות שנכללות במדד הייצוג ואשר שודרו בשבוע שעבר הודר הציבור הערבי באופן מוחלט. כולן שודרו בערוץ 12 וערוץ 13 המסחריים (המדד, יש לציין, מתייחס לערבים בעלי אזרחות ישראלית. תושבי מזרח ירושלים והגדה המערבית אינם נספרים):

  • "פגוש את העיתונות" של חדשות 12, בהגשת רינה מצליח ובעריכת יניב הלפגוט.
  • "המטה המרכזי" של חדשות 13, בהגשת אילה חסון ובעריכת הדס ריבק.
  • "חדשות סוף השבוע" של חדשות 12, בהגשת דנה ויס ובעריכת קלי בן-יאיר וגידי ויניש.
  • "מהדורת השבת" של חדשות 13, בהגשת הילה קורח ובעריכת ניר בכר.
  • "אולפן שישי" של חדשות 12, בהגשת דני קושמרו ובעריכת רון ירון.
  • "שישי עם אילה חסון" של חדשות 13, בעריכת גילי ברוש.
  • "שש עם עודד בן-עמי" של חדשות 12 בעריכת תירזה אליה-זיסמן ויותם יניב.
  • "חמש עם רפי רשף" של חדשות 12, בעריכת דניאל בשך.
  • "6 עם אמנון לוי" של חדשות 13, בעריכת אוהד כהן.

מדד הייצוג, 17-23.11.2019

* * *

פרויקט "מדד הייצוג" של "העין השביעית" מתפרסם בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי ויפעת מחקרי מדיה​​​​​