חמישה חודשים אחרי שהתחילה עדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו במשפט שבו הוא עומד לדין באשמת שוחד, מרמה והפרת אמונים, במהלכם התקיימו רק 21 ימי דיון, הגיעה לקראת סיום חקירתו הראשית בפרשה המכונה "תיק 4000", אחד משלושה תיקים פליליים בהם הוא נאשם.
בעוד שמרבית יום החקירה הוקדש להצגת עוד ועוד פריטים מנספח כתב האישום, והניב עוד ועוד תשובות ונאומים שכמותם כבר נשמעו שוב ושוב, לקראת סוף יום הדיונים נדרש נתניהו להתייחס לכמה מהטענות המפלילות יותר שנשמעו במסגרת פרשת התביעה. תגובתו נעה בין טענה לחוסר זיכרון להכחשה גורפת.
אתמול (2.4) השלים עורך דינו של נתניהו, עמית חדד, את המעבר על 315 הפריטים שנכללים בנספח לכתב האישום, כשהוא מספיק לחקור את מרשו על 50 הפריטים שטרם שאל לגביהם.
כל פריט ופריט שכזה, כך לפי כתב האישום, מספק דוגמה ליחס המועדף שקיבל נתניהו מאתר "וואלה" בתקופה שבה זה נשלט בידי נאשם מספר 2 שאול אלוביץ'. בתמורה ליחס שקיבל מ"וואלה", גורס כתב האישום, העניק נתניהו הטבות רגולטוריות לחברות אחרות בשליטת אלוביץ', בשווי כולל של מאות מיליוני שקלים.
כמו בחקירותיו על 265 הפריטים הקודמים, גם היום, בחקירתו על 50 הפריטים הנותרים, הכחיש נתניהו כל מעורבות פסולה בעבודת מערכת "וואלה".
ביחס לרוב הפריטים שהוצגו לו טען כי לא היה מודע כלל להודעות שנשלחו מסביבתו אל בעל השליטה באתר אלוביץ' ואל מנכ"ל האתר אילן ישועה. באירועים שבהם ישנן ראיות ברורות למעורבות שלו בפנייה ל"וואלה", הכחיש הנאשם קשר בין הפנייה שלו לבין החלטות שקיבל כשר תקשורת על עסקיו האחרים של אלוביץ', שממילא, לדבריו, רק הזיקו לחברו המיליארדר.
בין כוס תה לכוס אספרסו, לכוס מים ושוב כוס תה, אשר הוגשו לו בדוכן הנאשמים, תיבל נתניהו את תשובותיו הקבועות ("אני לא רואה היענות חריגה אלא אני רואה עוינות חריגה") באמירות, קבועות גם הן, על טיבו של כתב האישום שהוגש נגדו.
"הבל הבלים", הגדיר נתניהו את כתב האישום נגדו. לדבריו, מדובר במסמך "מגוחך, שאין לו שום זכר במציאות" ואשר מתבסס על "דבר שהומצא לטובת ההאשמות פייק עליי".
נתניהו גם לעג ישירות לאנשי הפרקליטות שישבו מולו ואמר: "גם לתפור צריך לדעת, אפילו תפירה הם לא יודעים לתפור. מה זה? אני לא מבין מה קורה כאן". עוד טען כי התביעה ביצעה "עבודה פרטיזנית ופרטאצ'ית" ב"תפירת" התיק נגדו.
בהזדמנות אחרת השיב נתניהו לשאלת בא כוחו והבהיר כי לא ביקש לשלוח הודעת דוברות מסוימת דווקא לאתר "וואלה". אחרי שסיים את הכחשתו הקצרה אמר נתניהו: "ועדיין יש לי שאלה". איש לא ניסה לבלום את פיו, כך שהנאשם פתח בעוד נאום קצר בגנות העמדתו לדין:
"במה עסקינן? מה זה עושה פה בכלל? מה זה?! זה כל כך מגוחך, אי אפשר שלא להשתומם, מה זה?! תגובה, הודעת דובר, וזה מופיע כשוחד?! אני לא יכול שלא להתקומם על העובדה שאני יושב פה, אחרי עשר שנים, על הודעות דוברות אידיוטיות והדבר הזה נחשב לשוחד. כשאני מספר את זה לציבור בישראל, אנשים, הם אומרים לי 'זה לא יכול להיות'. זה אדם אחרי אדם אחרי אדם. זה לא הצגה מה שאני עושה פה. זה לא הצגה מה שאני עושה פה! זה דבר כל כך אבסורדי שאי אפשר להאמין! במה אנחנו עוסקים פה?!".
אדם אחר שהיה נאלץ להבהיר פעמיים ברציפות כי התדהמה שהוא מביע אל מול הטענות נגדו אינה הצגה היה אולי מסמיק מבושה, אך לא נתניהו. ככל שהתקדם הדיון הנאשם רק החריף את הטון.
"עד כמה זה מקובל שמוציאים הודעה לתקשורת ובתדרוך מוציאים מסר שונה, מסר הפוך?", שאל עו"ד חדד את מרשו בנוגע לאחד האירועים שבנספח לכתב האישום.
"אני חווה את זה בימים אלה", אמר נתניהו כשהוא מתייחס לפרשת מעורבותה של קטאר בלשכתו, שבגינה קטע את יום העדות האחרון. "זה מה שהם עושים בלי סוף", טען, "הפרקליטות במסע ציד, זה לא נגמר. ספרתי 30 פרשיות אבל פרסמתי רק 20 כי אי אפשר לשים הכל על המסך, אנשים משתעממים. פרשת הנרות, פרשיית זיוף הפרוטוקולים, פרשת סחיטת הקצין, עכשיו יש פרשיות חדשות. הם מתדרכים, מה זה מתדרכים? ניאגרה של תדרוכים, גם מהפרקליטות וגם מהמשטרה.
"[...] המספר עולה על 20 פרשיות שהואשמתי בהן או נחקרתי בהן. העוזרים שלי, אין כמעט מישהו בסביבתי שלא נעצר, לא נשאל. שניים הפכו באיומים לעדי מדינה. זה ציד מתמשך. הכל נסגר כמעט חוץ מהפרשיות החדשות שמייצרים עכשיו, ושלושת התיקים האלה, אבל מה שהיה כאן זה ציד מתמשך. אין דבר כזה בדמוקרטיה מערבית כלשהי, אין התגייסות כזו של מערכת אכיפת החוק, סימביוזה כזו בין תקשורת וגורמי האכיפה, הפרקליטות והמשטרה, אין דבר כזה בעולם".
"מרחב בטוח לחנופה"
אחרי עוד אחד מהנאומים המסיתים הללו קמה עו"ד יהודית תירוש מפרקליטות מיסוי וכלכלה ואמרה: "אי אפשר להפוך את אולם בית המשפט לפלטפורמה לנאומים נגד מערכת האכיפה".
עו"ד חדד התעקש כי לא מדובר ב"נאום" שנושא הנאשם אלא ב"עובדות".
"אני חוזרת על בקשתי", התעקשה עו"ד תירוש, "מרחב בטוח צריך להיות גם לגורמי האכיפה, לא רק לנאשם".
בכך התייחסה התובעת לקביעת השופטים כי "האולם הוא מעין 'מרחב בטוח'" עבור נאשמים ועדים, ועל כן אסור לעיתונאים להפנות לנאשם נתניהו שאלות בלא הסכמתו.
הקביעה הזו, שניתנה בעל פה בשבוע שעבר ואושררה השבוע בכתב, לא עמדה גם אתמול במבחן המציאות. כשנתניהו נכנס לאולם בית המשפט, כהרגלו באיחור של כעשר דקות, הדממה הופרה במהרה.
פרשן חדשות 13 ברוך קרא פנה כביכול בשאלה לעו"ד חדד, שאינו נהנה מהגנת "המרחב הבטוח" של מרשו, אולם עד מהרה הסכר נפרץ והעיתונאים הפנו לנתניהו שאלות ישירות.
תרמה לכך גם התנהלותו של הנאשם עצמו, שמיהר להשיב לשאלת קרא. "ברוכי, אתה יודע שזה הכל בלוף", אמר נתניהו ביחס לפרשת קטאר החדשה, "בלוף אחד ענק". לאחר שהתיישב במקומו צחק ואמר כמו לעצמו: "פרשיות, יש להם פרשיות, איך הם לא מתביישים?".
באחת ההפסקות פנו לנתניהו כמה מעריצות שבאו לצפות בראש הממשלה. "באנו לשמור עליך!", אמרה אחת מהן, "אוהבים אותך!". אישה אחרת קראה לעברו: "העם מאחוריך! לצידך".
עיתונאי חדשות 13 ברוך קרא פנה לדובר הרשות השופטת באולם וביקש ממנו לחדד את הנהלים, מתי מותר לפנות לנתניהו ומתי אסור, ואחת המעריצות הסבירה שלהן מותר לפנות לראש הממשלה ככל שירצו שכן הן לא עיתונאיות. "מרחב בטוח לחנופה", הגדירה זאת העיתונאית העצמאית אור-לי ברלב.
ואמנם, כמו אחרון הרודנים, נתניהו יצר לעצמו מרחב שבו ניתן לצעוק לעברו דברי שבח ומחמאות, אך אסור להפנות אליו שאלות קשות. מרחב שבו באותו היום ארבעת הדוברים עופר גולן, טופז לוק, גיא לוי ועומר דוסטרי באים והולכים, מתלחששים ומתדרכים, אבל עיתונאים נדרשים להישאר מחוץ לגדר, בשתיקה.
נתניהו רוקד פירואט עם ברוני התקשורת
מעבר לפריטים בנספח לכתב אישום, התבקש אתמול נתניהו להשיב גם לטענות שונות שנכללות בכתב האישום ולעדויות שהעידו עדי המדינה נגדו.
לפי סעיף 39 בכתב האישום, "נתניהו ורעייתו קיבלו אפשרות להביע את עמדתם "ביחס לאישור או פסילת מועמדים לתפקידים של עורכים וכתבים באתר".
"לא פסלנו ולא אישרנו, אין לנו זכות וטו", טען נתניהו אך מיד הוסיף: "אבל אם שואלים את דעתי אני יכול להביע אותה". לדבריו, "מעת לעת מר אלוביץ', כמו גם מו"לים אחרים, "היו פונים אלי, כיוון שהייתי מתלונן היו אומרים לי 'בוא, אם יש לך שם להציע'".
לפי נתניהו, מו"לים כמו מוזי ורטהיים, בעל השליטה בקשת; אלי עזור, בעל השליטה ב"מעריב"; ירון דקל, מפקד גלי צה"ל, וגם אלוביץ' כמובן, היו שומעים את טרוניותיו על הסיקור המוטה בכלי התקשורת שלהם, ואז "מעלים שמות", והוא, מצדו, היה "מביע את דעתי".
לפי נתניהו, "זה היה מין פירואט כזה, מין ריקוד בלט שהם באים ורוצים לגוון, הם כמובן לא רוצים לגוון, אבל יש פניות ואתה מביע את דעתך והם עושים מה שהם רוצים".
נתניהו הוסיף ואמר כי לא רק אליו פנו מו"לים בשאלת מינוי עורכים בכירים. "בשיח הפנימי של אנשי ציבור זה מוכר מאוד", טען, "ולפעמים אנשים מתרברבים ואומרים 'אני שמתי את האיש הזה', או מקטרים 'על אף שהוא פנה אלי ואמרתי לו אל תיקח אותו הוא לקח אותו'. זו תופעה קיימת".
כשעד המדינה ניר חפץ העיד בבית המשפט, הוא סיפר שנתניהו סיכל את מינויו של יואב גולן לתפקיד עורך בכיר ב"וואלה" כשגילה לראש הממשלה שמדובר בחבר קרוב של בן כספית, אחד העיתונאים השנואים על משפחת נתניהו.
"ברגע שהגדרתי אותו כאדם של בן כספית, בלפור עבר למודוס אופרנדי של חירום", העיד חפץ.
מסרונים מהתקופה כוללים את המילה המפורשת "וטו" ביחס למינוי של גולן. אלי קמיר, יועצו האסטרטגי של שאול אלוביץ', כתב לבנו אור אלוביץ' ש"יש וטו" על מינוי יואב גולן משום שהוא "חבר קרוב" ו"שפוט" של בן כספית. אלוביץ' האב כתב למנכ"ל ישועה "קיבלתי וטו נוסף על אותו האיש", כשהוא מדגיש שאת הווטו הזה קיבל ממקור "חשוב יותר".
"וטו היה אפשר לקבל רק מאדם אחד – מראש הממשלה", אמר חפץ בבית המשפט לפני למעלה משלוש שנים.
"אני לא יכול להטיל וטו על כלום", טען אתמול נתניהו. "וגם אם הייתי אומר 'זה לא מתאים' או 'הוא לא טוב', אף אחד לא התחשב בזה".
עו"ד חדד שאל את מרשו אם הוא זוכר שאכן פנו אליו בעניין גולן.
"אין לי מושג איך הוא נראה", אמר נתניהו, "אבל יכול להיות שהסבו את תשומת לבי לזה ואמרתי את דעתי".
"הטלת וטו?", שאל עו"ד חדד.
"לא הטלתי שום וטו", התעקש נתניהו.
"אם אתה לא זוכר, אולי הטלת וטו", שאל עו"ד חדד.
"אין לי אפשרות להטיל וטו", השיב נתניהו וגלגל את האחריות לעברו של דוברו דאז. "אם מישהו אמר את זה, זה דווקא ניר חפץ", טען.
"לא ידעתי כלום, לא עסקתי באדון גולן", אמר נתניהו בהמשך. "אולי חפץ אמר לי משהו, האף שלי התעקם, אבל מעבר לזה כלום. בוודאות יש כאן עניין חזק מאוד של חפץ, ייתכן שגם גייס אותי לעניין הזה".
הנאשם פנה לשופטים והוסיף: "אתם כבר מבינים כבודכם שאני בשלב הזה, איבדתי אמון שיש כאן רצון אמיתי לעשות שינוי ואני מתנהל בעיקר בהשפעה של ניר חפץ. הוא ממשיך, 'תהיה בקשר', ואני תוך כדי זה מנסה פעם למכור אותו לרוכש הזה ופעם לרוכש הזה, משום שאני בתוך תוכי מבין שיש פה מבנה אנושי מסוים ותרבות מסוימת שלא יעזור כל הדברים האלה. אולי פה תכניס משהו ושם משהו אבל זה חסר משמעות".
"מי זה? הוא מתווכח?"
הדובר לשעבר חפץ, שהפך לעד מדינה, העיד גם על מקרה שבו בנו של ראש הממשלה, יאיר נתניהו, קשר מפורשות בין ההחלטות הרגולטוריות שקיבל נתניהו לבין הסיקור ב"וואלה".
בעדותו בבית המשפט אמר חפץ כי בבית משפחת נתניהו התחולל עימות בינו, שטען כי ב"וואלה" משתדלים ככל האפשר להיענות לדרישות נתניהו, לבין הבן יאיר, שטען כי הם "לא נותנים תמורה למה שהם מקבלים".
כדי לתת תוקף לדבריו גולל העד חפץ אירוע מזיכרונו. "אני יושב עם בנימין נתניהו בחדר העבודה שלו בבלפור, הדלת סגורה, זו דלת הזזה, ואז יאיר נכנס מנופף בידו בתדפיס עמוד אחד של אייטם מ'וואלה' ואומר לאביו, זה התנהגות טיפוסית, זה לא משהו חריג אצל יאיר שהוא מתנהג בצורה כזאת אבל התכנים האלה, זה תוכן של פגישה ספציפית, ואומר 'אחרי כל מה שעשית בשביל אלוביץ', תראה מה הם מפרסמים'. למעשה הוא נכנס לשם כשאני שם כי זו התרסה שלו כנגד העובדה שאני טוען שהם לגמרי משתדלים ועושים מה שהם יכולים, הכוונה לשאול ואיריס אלוביץ'".
לדברי חפץ, נתניהו לא הגיב לשמע דברי בנו. "שתק", הגדיר זאת חפץ.
"אני לא יודע על מה הם מדברים", אמר אתמול נתניהו כשנשאל על טענות חפץ.
בהמשך הוסיף נתניהו: "לא היה אירוע כזה! בוודאי שהוא [יאיר נתניהו] קיטר, ולא רק הוא, רבים אחרים, אבל הוא לא אמר 'אחרי מה שעשית...'".
לדברי נתניהו, העדות הטובה ביותר לכך שמדובר בעורבא פרח היא שבהקלטת שיחה של יאיר נתניהו וניר חפץ, בהשתתפותו שלו לפרקים, ברגע שבו בנו זקוק יותר מכל לשיתוף פעולה של אלוביץ' כדי להסיר ידיעה בדבר שמועות על נטייתו המינית, הבן יאיר לא מזכיר כלל את התמורה שכביכול קיבל אלוביץ' מאביו.
"בשיא המצוקה שלו, יש לו דרישה מאלוביץ', באופן טבעי שם היה מעלה את זה והיה אומר 'אחרי מה שאבא שלי עשה וכו' וכו''. והוא לא אמר את זה. הוא אמר את ההפך הגמור: 'אני אתבע אותו כמו כל אזרח, על דבר שקר'", טען נתניהו.
למעשה, באותה שיחה אמר הבן יאיר כי אם ב"וואלה" לא ישתפו פעולה הם ישלמו מחיר שאינו רק תביעת דיבה.
"הם לא יגידו לי מה טוב בשבילי", צעק יאיר נתניהו על חפץ, "שלא יבלבל את המוח, שיגיד 'אני רוצה לדפוק אתכם', אין בעיה ואז אנחנו נכנסים למלחמה עם 'וואלה' ושאול אלוביץ' יודע, אוקיי פתחת איתנו חזית ואתה נוני מוזס מבחינתנו. סבבה. זה מה שהוא רוצה, אז סבבה זה מה שיהיה".
נתניהו הבן גם הנחה את הדובר חפץ למי לפנות ב"וואלה" כדי להשיג את מבוקשו: "תדבר ישירות עם שאול".
בהמשך עלה לשיחה ראש הממשלה נתניהו וצעק בקול רם עוד יותר על חפץ. כשהדובר אמר לו שב"וואלה" מתווכחים על הפרסום זעק נתניהו "מי זה? הוא מתווכח?", ובהמשך הוסיף לצעוק על חפץ: "איך אתה לא חוזר אלי? [...] איך אתה לא אומר לי דבר כזה? [...] איך אתה משאיר דבר כזה? אלוהים אדירים, אתה יודע אני הייתי בטוח שהורדת את זה!".
נתניהו "לא זוכר כלום"
לקראת סיום יום העדות נשאל נתניהו על טענה של עד המדינה שלמה (מומו) פילבר. בעדותו סיפר פילבר על אירוע משנת 2016, שבו נכח לצד נתניהו במעון ראש הממשלה.
"עברה שם שרה באיזה שהוא שלב", אמר פילבר, "הפגישה הייתה בפטיו והיא חלפה על פנינו, משהו כזה. הוא שאל אותה, מר נתניהו שאל אותה 'תגידי, את מתכתבת עוד עם איריס אלוביץ'?', אז היא אמרה לו 'התכתבתי', משהו כזה, 'כבר לא', 'מחקתי את ההודעות' או משהו כזה. הוא אמר לה 'טוב מאוד אל תמשיכי', משהו בסגנון הזה, 'אל תעשי את זה יותר', לא 'אל תמשיכי'".
תגובתו של נתניהו אתמול בבית המשפט היתה קצרה. "לא זוכר כלום", אמר.
כשנשאל על עצם מחיקת ההודעות אמר ראש הממשלה: "מוחקים כל הזמן התכתבויות, כל הזמן. אתה מוחק, באופן טבעי אתה לא מעמיס על הטלפון. אתה גם אף פעם לא יודע, לא בגלל דברים פליליים... מישהו פותח את המכשיר, 'וואו, קיללת מישהו...'".
לשיא הגיחוך הגיע נתניהו מעט בהמשך עדותו, כשנדרש להתייחס לפגישות שקיים עם שאול אלוביץ' ועם נציגו של המולטי מיליארדר לארי אליסון על אפשרות שאתר "וואלה" יימכר לאיש העסקים הזר.
"עד כמה במהלך הפגישות עסקת בסיקור ספציפי שלך ב'וואלה'", שאל עו"ד חדד את מרשו.
"בסיקור שלי?", התפלא נתניהו, "זה עניין אותי כקליפת השום".
בשבוע הבא אמור עו"ד חדד לחקור את נתניהו עוד כעשר דקות על "תיק 4000" ואז לעבור לחקירה בנושא פרשת טובות ההנאה, המכונה "תיק 1000".
67104-01-20