יום העדות ה-41 של ראש הממשלה הנאשם בנימין נתניהו היה קצר במיוחד. אחרי כשעתיים של חקירה נגדית נסגרו הדלתיים כדי לאפשר לדון בנושא שהוגדר ביטחוני רגיש - תרומתו של המיליארדר ארנון מילצ'ן לביטחון ישראל, ככל הנראה על חשבון גדולת בנות בריתנו, ארצות הברית. כשעה לאחר מכן נושא ביטחוני רגיש אחר, ככל הנראה תקיפה ישראלית בסוריה, הובילה לפיזור הדיון כולו. בין לבין התגלתה ערוותה של מערכת המשפט הישראלית במלוא תפארתה.
התקשורת לא הורשתה לצלם את ראש הממשלה הנאשם עם כניסתו לאולם שכן השופטים נכנסו לפניו ("אמרו לנו שמוכנים", הצטדקה השופטת רבקה פרידמן-פלדמן). כתב "וואלה" ביני אשכנזי נעמד וביקש להעיר דבר מה בעניין. השופטת דחתה את בקשתו על הסף.
אל אולם הדיונים נכנסו כמה אוהדות של נתניהו, שבהפסקה התווכחו ביניהן מי מהן קראה לעברו "מלך". אחת מאוהדות נתניהו לבשה חולצה ועליה ציור של באגס באני מחזיק תיק שעליו כתוב "תיק 1000".
במפגש הראשון בין ארנון מילצ'ן לנתניהו העניק המיליארדר לבנו של ראש הממשלה בובה של דמות הארנב, שאשתו שרה דרשה שתוחלף בבובת ענק. מילצ'ן תיאר כיצד התרוצץ בגשם, ברחבי ניו-יורק, כדי להיענות לגחמה.
כשהתביעה ביקשה לבסס כי מערכת היחסים בין נתניהו לבין המיליארדר עמדה כבר מרגע לידתה על יחסי תן וקח הנאשם נשאל על כך. מאז הפך הארנב המפורסם שם קוד בעולם התודעתי של מעריצי נתניהו לקונספירציית "תפירת התיקים". נתניהו מקפיד מאז לאזכר את "באגס באני" כשהוא מתייחס למשפט, וטרח גם ביום חקירתו הקודם לעשות זאת למרות שלא היה לכך זכר בשאלות התביעה.
כשעה לאחר תחילת הדיון החלה תכונה. שגריר ארה"ב בישראל, הכומר הבפטיסטי מייק האקבי, הודיע שיגיע ומאבטחי משמר בית המשפט החלו לפנות ספסל לפמלייתו.
מוקדם יותר באותו הבוקר הופיע השגריר בכנס של השלטון המקומי לצידו של נתניהו, ופרסומים שונים דיווחו כי השגריר אמר מעל הבמה שהנשיא טראמפ "מבין את הקושי, כשתוך כדי כהונה כה מתוחה אתה מקדיש זמן ממושך לדיונים בבתי משפט בפני שופטים לא הוגנים".

שגריר ארה"ב בישראל מייק האקבי מגיע לעדות נתניהו במשפטו הפלילי, ביהמ"ש המחוזי בתל-אביב, 16.7.25 (צילום: אבשלום ששוני)
בפועל השגריר האקבי אמר דבר מה מעט מעודן יותר (הוא דיבר על החוויה של טראמפ, שנאלץ "לשבת בבית משפט, פעמים רבות בפני שופטים שהם לגמרי לא הוגנים"), אולם עצם ההחלטה של שגריר ארה"ב בישראל לבקר בבית משפט ישראלי שבו עומד לדין ראש ממשלה כדי להביע תמיכה בנאשם, העבירה את המסר: ארה"ב מתערבת במערכת המשפט הישראלית כדי למלט את הידיד האישי מאימת הדין.
אם למישהו היה ספק בכך, בהמשך צולם השגריר האקבי אוחז בובת באגס באני בפני ראש הממשלה הנאשם נתניהו, שחייך חיוך רחב.
השגריר אף פרסם בעצמו ציוץ שבו הכריז כי לאחר ביקורו במשפט נתניהו מסקנתו היא כי הנשיא טראמפ צודק. השגריר הפנה לפרסום של טראמפ מלפני שבועות אחדים, שבו טען כי נתניהו עובר "ציד מחשבות", טען כי התובעים ש"יצאו מכלל שליטה" הביאו למצב "משוגע" ואיים במרומז לפגוע בסיוע הביטחוני של ארה"ב לישראל.
מכונת התעמולה של ראש הממשלה לא חדלה לעבוד לרגע. דקות ספורות לאחר כניסת השגריר לאולם בית המשפט, נסגרו דלתותיו לצורך דיון חסוי. דקות ספורות לאחר מכן פרסם עמית סגל תיאור מעוות של המציאות: "התובע ראה שהאקבי נכנס - וביקש לסגור את הדיון".
בפועל, התובע עו"ד יהונתן תדמור דווקא לא שש לסגור את הדלתיים. הוא ביקש להמשיך ולחקור את העד על קשריו עם מילצ'ן והסיוע שהעניק לו לחידוש הוויזה שלו לארה"ב. אולם לאחר שהפנה שאלה נוספת בעניין לנאשם, היה זה דווקא בא כוחו של נתניהו עו"ד עמית חדד שהעיר: "אתה רוצה את זה בדלתיים פתוחות?".
נציג המלמ"ב טען כי "אפשר להשאיר את זה לדלתיים סגורות" והשופט משה בר-עם העיר הערה כללית לפיה הדיון מתנהל בצורה שמעלה "תמונה חלקית, אולי קצת מעוותת", כיוון שלא ניתן לחקור על חלק מהנושא בדלתיים פתוחות.
"אני מקבל", נאלץ עו"ד תדמור להסכים. "אני רציתי להפנות לדברים שאמר מר נתניהו בחקירה ראשית, לא בדלתיים סגורות, והם לא נוגעים לנושא אבל אם הדבר מעורר קושי, אז אנחנו בלית ברירה נבקש לסגור דלתיים. אני רוצה לנהל את החקירה הזו".
השופטת רבקה פרידמן-פלדמן פנתה לנציג המלמ"ב כדי לשמוע את דעתו וזה, כצפוי, אמר "אני מבקש לסגור דלתיים".
שעה קלה לאחר מכן, כאמור, הדיון כולו הסתיים בפתאומיות, במקביל להחרפת המצב הביטחוני בסוריה.
"אתה עשיר, אתה בריא, מה קרה?"
השאלות הבודדות שעו"ד תדמור הספיק לשאול את הנאשם מס' 1 בדלתיים פתוחות נגעו לסיוע שסיפק נתניהו למיליארדר מילצ'ן בבעיית הוויזה האמריקאית שלו.
המפיק ההוליוודי, שמרכז חייו ועסקיו היה בארה"ב, העדיף משיקולי מס לשמור על ויזת תייר. אחרי שהתראיין לתוכנית "עובדה" והתפאר בשיתוף הפעולה שלו עם גופי ביון ישראלים, בין היתר בפעולות שנעשו על אדמת ארה"ב, הודיעה לו שגרירות ארה"ב בישראל כי הוויזה שלו לא תחודש לעשר שנים כמקובל אלא לשנה אחת בלבד.
לאחר מסע שתדלנות חובק עולם, שנתניהו נטל בו חלק פעיל, קיבל מילצ'ן מחדש את הוויזה שלו לעשור. בתביעה טוענים כי נתניהו פעל למען המיליארדר, שהמטיר עליו טובות הנאה במאות אלפי שקלים, משיקולים אישיים ולא ענייניים, במסגרת יחסי השחיתות שנרקמו ביניהם. נתניהו, לעומת זאת, טוען כי פעל כך בשל התרומה שנשא מילצ'ן לביטחון ישראל.

בנימין ושרה נתניהו עם השחקן ליאונרדו דיקפריו באירוע שהתקיים בביתו של ארנון מילצ'ן במליבו, קליפורניה. 2014 (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
בעדותו היום (16.7) טען נתניהו כי הבעיות בוויזה של מילצ'ן לא הטרידו אותו, אלא רק בשל ההשלכות הלאומיות שלהן. "אתה עשיר, אתה בריא, מה קרה? אמרתי לו אני לא מחלק ויזות", אמר הנאשם.
העוזרת האישית של מילצ'ן, הדס קליין, תיארה ארוכות כיצד המעסיק שלה נלחץ עד למעמקי נפשו מהאפשרות שיאבד את הוויזה, ונלחם בכל האמצעים כדי לחדשה. "בשבילו זה היה דבר נורא", העידה. מילצ'ן עצמו אמר שזה "פגע לי בעסקים".
מעל דוכן העדים טען נתניהו שמצוקתו של חברו הקרוב, מי שתיאר כידיד נפש, לא הרשימה אותו. "אני לא חושב שזה בלתי נסבל", אמר. בהמשך העיד: "אני לא זוכר את המצוקה".
"אני מציע שתביאו הנה, אם אתם יכולים, את כל שרי הממשלות לדורותיהם, את יושבי ראש הכנסת לדורותיהם"
התובע עו"ד תדמור הזכיר לנתניהו כי העיד ארוכות על הקשר האישי הקרוב שהיה בינו לבין מילצ'ן, אך נתניהו התעקש שאינו זוכר שיחות תכופות עם ידידו המיליארדר בנושא הזה. לדבריו, האיום במשבר עם ארה"ב האפיל על כל מצוקה אישית של מילצ'ן.
מילצ'ן פנה ישירות לנתניהו בבקשת עזרה, ועשרות פעמים לצוותו של ראש הממשלה, כדי שיפעל למענו. נתניהו העיד כי לא היה מודע לכך בזמן אמת. התובע עו"ד תדמור הציע לנתניהו כי מדובר במהלך לא שגרתי, שנבע בשל הידיעה של מילצ'ן כי יקבל אוזן קשבת אצל ראש הממשלה.
נתניהו דחה זאת על הסף. "אני מציע שתביאו הנה, אם אתם יכולים, את כל שרי הממשלות לדורותיהם, את יושבי ראש הכנסת לדורותיהם. אני קובע שאם היית מביא אותם, הם היו מסבירים לך שבמשרדים האלה יש אינספור פניות לגבי שגרירויות, לגבי ויזה, בשביל זה יש סטאף, כדי שאותו פרינסיפל לא יעסוק בדברים וזה מגיע לסטאף. בשביל זה יש סטאף! ואני מרשה לעצמי סברה: שאתה יודע בדיוק את המצב הזה. אין פה שום דבר ייחודי".
"טענתנו היא שהדברים יוצאי דופן, הם עולים מהאנשים שלך", אמר התובע עו"ד תדמור, אחרי שהציג לנתניהו עדויות על עשרות פניות של מילצ'ן לצוותו.
"אתה קובע שזה יוצא דופן. אני אומר לך שבמשרדי הממשלה יש לך נודניקים יותר גדולים, הרבה יותר גדולים", אמר נתניהו.
"שיש להם נגישות לראש הממשלה?", חידד עו"ד תדמור.
"שיש להם נגישות למיניסטר והם פונים בלי סוף. בלי סוף", השיב נתניהו.
"אלינו לא פונים", העיד עו"ד תדמור.
"ועוד איך פונים אליכם, ועוד איך", אמר נתניהו, "ואתם פונים לאנשים פעם אחר פעם, אל תספרו לי סיפורים".
התובע עו"ד תדמור הזכיר לנתניהו כי בחקירתו במשטרה, זימר זמירות אחרות: "אני זוכר שהוא דיבר איתי כמה פעמים על זה". "אדוני זכר ב-2017 יותר טוב אני מניח", אמר התובע. "כמה פעמים זה יותר מפעם אחת". "אני לא יכול להגיד כמה", היתה תשובת הנאשם.
עדות נתניהו במשפט, שמתנהל כבר מאז 2020, אמורה להתחדש בשבוע הבא לשני דיונים נוספים, לפני פגרה שתימשך עד ספטמבר.
67104-01-20



















