במפלגת הליכוד שוב מבצעים דה-לגיטימציה לנבחרי הציבור הערבים, זאת למרות שרק לאחרונה ניסה נתן אשל, מקורבו של בנימין נתניהו, להציג מצג של חיפוש אחר שיתוף פעולה עם הציבור הערבי בישראל – אחרי שנתניהו עצמו שיתף פעולה עם נבחרי הציבור הערבים בפיזור הכנסת, ואחרי שנתניהו עצמו התנצל על הפרסום המתסיס המפורסם שפִרסם בבחירות 2015 נגד אזרחי ישראל הערבים.

השבוע (30.7) הפיץ הליכוד סרטון שתוקף את יו"ר כחול-לבן, בני גנץ, על רקע הצהרתו כי הוא נכון לשתף פעולה עם חברי-כנסת מהרשימה המשותפת. בסרטון תוקף הליכוד לא רק את האפשרות של שיתוף פעולה עם בל"ד, המפלגה הקיצונית ביותר ברשימה המשותפת, אלא גם עם אחמד טיבי, יו"ר תעל, ואיימן עודה, יו"ר חד"ש. הליכוד ונתניהו גם מפיצים באמצעות אפליקציית המסנג'ר של פייסבוק סרטון נגד שיתוף פעולה עם הפוליטיקאים הערבים שבו מכונה ח"כ עודה "חובב המחבלים".

למרבה האירוניה, כשבועיים לפני שבליכוד תקפו את יו"ר כחול-לבן על הנכונות לשתף פעולה עם חברי-כנסת ערבים, בכחול-לבן הפיצו סרטון המאשים את נתניהו בשיתוף פעולה שכזה. גם סרטון התשובה של כחול-לבן, שהופץ שלשום בתגובה לתעמולה המשסה של נתניהו, לא כלל מלה וחצי מלה על עצם העניין – שיתוף פעולה עם המפלגות המייצגות את ציבור הבוחרים הערבי. הדה-לגיטימציה של הפוליטיקאים הערבים, למרבה הצער, אינה באה רק מכיוון צד אחד של המפה הפוליטית.

המתקפה של נתניהו והליכוד על המפלגות, הפוליטיקאים והבוחרים הערבים אינה חדשה. למעשה, מדובר בקו עקבי בתעמולת המפלגה במערכות הבחירות האחרונות. אך היא טבולה לא רק בגזענות והסתה, אלא גם בצביעות.

למטה: ראש הממשלה נתניהו מזהיר מפני "המצביעים הערבים" בבחירות 2015; למעלה: נתניהו תוקף את נבחרי הציבור הערבים בבחירות 2019

למטה: ראש הממשלה נתניהו מזהיר מפני "המצביעים הערבים" בבחירות 2015; למעלה: נתניהו תוקף את נבחרי הציבור הערבים בבחירות 2019

בליכוד תוקפים את גנץ על עצם הרעיון שניתן לשתף פעולה עם פוליטיקאים המייצגים את החברה הערבית בישראל, אף שנתניהו עצמו שיתף פעולה רק לאחרונה עם חברי-כנסת מהמפלגות המרכיבות את הרשימה המשותפת, וזאת לצורך גיבוש רוב בהצבעה על פיזור הכנסת.

זאת ועוד, נתניהו, בעצמו ובאמצעות מקורביו, מציג פעם אחר פעם מצג הפוך לזה של תעמולת הבחירות שלו. כך, כאמור, רק לאחרונה פרסם נתן אשל, מאנשי אמונו הקרובים של נתניהו, ראש הסגל לשעבר בלשכת ראש הממשלה וכיום שליחו לעניינים פוליטיים, מאמר ב"הארץ" שבו קרא "להפסיק להתפצל, ולפנות לערבים". מאמר דומה פִרסם אשל גם ב"מקור ראשון".

אשל כתב כי יש "לקשור את גורלנו עם ערביי ישראל", בדגש על תחומי חינוך, כלכלה ובטחון פנים. "במהלך השנתיים האחרונות פגשתי חלק גדול מהמנהיגים של ערביי ישראל, שאינם פוחדים להזדהות עם מטרות אלה", כתב אשל. "אני גם בעד צירוף ערביי ישראלי למשא-ומתן שאם ירצה השם יתקיים באחד הימים מול הציבור הפלסטיני", הוסיף. אשל אפילו כתב כי "יש פוליטיקאים שניזונים מהסכסוך הישראלי-פלסטיני ונבנים ממנו".

את כפפת שיתוף הפעולה עם הערבים בישראל, סיכם, צריך להרים "דווקא הימין". ובכל זאת, פעם אחר פעם, וגם במערכת הבחירות הזאת, משתמש נתניהו ברטוריקה הפוכה, של שנאה ופילוג נגד הציבור הערבי.

נתניהו עצמו, כאמור, גם הביע צער בפני החברה הערבית על אמירתו המתוקשרת בבחירות 2015 ("המצביעים הערבים נעים בכמויות אדירות לקלפי, עמותות השמאל מביאות אותם באוטובוסים"). מחקירת "תיק 4000" עלה כי נתניהו אף השקיע מאמצים מיוחדים בהפצת המסר דרך אמצעי התקשורת.

"אני יודע שהדברים שאמרתי לפני ימים אחדים פגעו בחלק מאזרחי ישראל, פגעו בערביי ישראל, לא היתה לי שום כוונה שכך יהיה. אני מצטער על כך", אמר נתניהו במפגש עם אזרחים ערבים בבית ראש הממשלה לאחר הבחירות. נראה שנתניהו התגבר על הצער שהסבה לו המתקפה על הציבור הערבי בישראל, וכעת הוא חוזר עליה שוב ושוב.