רגע לפני תום יום עדותו ה-22, הנאשם בנימין נתניהו חלק עם בית המשפט תובנה אינטימית: הוא כל כך עייף מהמסע לוושינגטון, מהפגישה עם טראמפ והטיסה חזרה ארצה במטוס "כנף ציון" – שהדבר גורם לו להתבטא בתקיפות מוגברת.
ראש הממשלה נחת בישראל בסביבות השעה שבע וחצי בבוקר, וכעבור שעתיים כבר התייצב באולם המשפט התת-קרקעי בתל-אביב. ואכן, ניכר שעצביו היו רופפים מהרגיל. ובכל זאת, תוכן דבריו לא הצליח להתעלות על תיאוריות הקשר שהפיץ בקולו בסרטונים מהשבועות האחרונים בעקבות חשיפת הפרשות הפליליות בלשכתו.
הדיון המקוצר, שנקטע בצהריים מפאת עייפותו של הנאשם, כלל בעיקר נאומים ארוכים ואגרסיביים שבהם חזר על תיאוריית הקשר: מישהו במערכת אכיפת החוק הישראלית החליט להדיח אותו (את הסיבה נתניהו טרם חשף), ולשם כך הפעיל מערך עצום של מאות חוקרים ופרקליטים שתיזזו עשרות ממקורביו לחקירות ותשאולים. אחרי שנאסף מספיק חומר נפץ הופעלה "התקשורת", בהדלפות מתוזמנות ומסולפות שראו אור ברגעים קריטיים, בעיקר סביב מערכות בחירות, בניסיון לגרום לו להפסיד.
נתניהו נתן את כולו. הוא עיווה את פניו, כיווץ גבותיו, השווה את החוקרים לשטאזי, פנה ישירות לצוות התביעה, הרים קול – והיכה על השולחן במקומות שבהם כנראה חשב שחסר סימן קריאה או אמוג'י-פרצוף-כועס. בשלב מסוים, כשנציגי הפרקליטות התרעמו על ההשתלחויות, נתניהו קיבל הערה מנומסת מהשופטת רבקה פרידמן-פלדמן, ראש ההרכב. סנגורו, עו"ד עמית חדד, פנה אליו וביקש: "טון אחד נמוך יותר".
"אם לא הייתי כל כך עייף", השיב נתניהו. "אצלי זה הפוך – כשאני עייף...". הוא לא השלים את דבריו. הבקשה ממילא הגיעה רגע לפני תום יום הדיונים.
אחת התופעות שליוו את חקירות נתניהו, ובהמשך את משפטו, היא ההתרחבות המואצת של רשימת האויבים שסימן הפוליטיקאי הנאשם והאירועים שהכליל בקנוניה הגדולה.
בתחילה, האויבים היו חוקרי המשטרה והפרקליטים שליוו את החקירות. כשהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, חובש כיפה שחורה שמוּנה לתפקיד על ידי נתניהו, הפסיק למסמס את ההליכים והורה להתקדם לעבר כתב אישום – גם הוא הפך לאויב. בדרך גם התווסף לרשימה המפכ"ל רוני אלשיך, איש הציונות הדתית וגם הוא מינוי של נתניהו. ו"התקשורת", שתִפקדה לטענתו כשותפה פעילה של החוקרים. ו"השמאל". כיום חובקת הקונספירציה גם את מערכת הביטחון: צמרת צה"ל, השב"כ והיחידות המיוחדות.
על הנייר, הנאומים שנתניהו נשא הבוקר (9.4) בבית המשפט היו חלק מהניסיון לבסס את בקשת ה"הגנה מן הצדק", הניסיון שלו להיחלץ מאימת הדין בטענה שזכויותיו הופרו בגסות על ידי חוקרים שפעלו ממניעים מזוהמים. הנאומים לא כללו ראיות, והוא לא סיפק מניעים לרצון של מערכת אכיפת החוק לסלק אותו מהשלטון.
בשלב האבולציוני הנוכחי של תיאוריית הקשר, הקושרים כבר מזמן לא פגעו רק בו אלא גם הרסו את המדינה, חירבו את הדמוקרטיה וחוללו כאוס חברתי שבמציאות, בחיים שמחוץ לקונספירציה, נהוג לייחס דווקא לנתניהו, שעומד בראש ממשלת ישראל כבר 18 שנים במצטבר.
"הם טִלטלו את הפוליטיקה במשך עשור, קרעו את העם לגזרים, העלילו עלילות, השחירו את כל מי שלידי – אשתי, הבנים שלי, כל מקורבי, ידידי נפש שלי – וזה נמשך! עד עצם היום הזה! ומקובל כנורמה!", הרעים נתניהו. מיד לאחר מכן הוסיף בקול רגוע, חצי-משועשע: "רק שאני ממשיך לנצח בבחירות".
"זה מערך סחיטה שמנוהל על ידי הפרקליטים והשוטרים, שמנסים לשבור את הדמוקרטיה באמצעים של Lawfare פלילי, עברייני, שמסכנים כל דמוקרטיה – לא רק בישראל", המשיך נתניהו.
נתניהו גם פנה ישירות לצוות התביעה: "אתם יודעים יפה מאוד מה היתה הכוונה כאן. אתם חיפשתם אותי, שברתם כל נורמה, עשיתם דברים שלא ייעשו בשם שלטון החוק והצגתם את עצמכם כשומרי סף. שומרי סף? איזה שומרי סף? [...] היתה כאן התערבות ברורה, חדה ומתוזמנת שנועדה להטות בחירות, עם הדלפות שרובן שקריות, מסולפות וסלקטיביות במטרה להשפיע על התהליך הדמוקרטי. ואני חושב שהדבר הזה הוא סכנה איומה לדמוקרטיה".

עורכי הדין יהונתן תדמור, יהודית תירוש וניצן וולקן, חברי צוות התביעה במשפט המו"לים. בית המשפט המחוזי בתל-אביב, דצמבר 2024 (צילום: מרים אלסטר)
לפי התיאוריה של נתניהו, הוא אמנם נושא בתואר ראש ממשלת ישראל, אבל בפועל מישהו אחר מנהל את ההצגה. "איזו מין מדינה יש לנו? המשטרה והפרקליטות יכולים להחליט שראש הממשלה לא מוצא חן בעיניהם, ואז להתחיל לדוג סביבו, להיטפל לאנשים הכי קרובים אליו כדי לתפוס אותו? זה מזעזע. תמיד חשבנו שזה קיים, אבל כשאתה רואה את זה שחור על גבי לבן – זה דבר שלא ייעשה. וזו גם עבירה. עבירה על סטרואידים. מה זה הדבר הזה? מה קורה כאן? זה חוזר על עצמו עוד פעם ועוד פעם ועוד פעם".
נתניהו טען שפרשת המעונות, שבה הורשעו בפלילים אשתו שרה ומנהל בכיר במשרדו, היא חלק מהרדיפה. לכך מתווספת פרשת הכסף הקטארי, וקודם לכן פרשת הצוללות וההחלטה לכנותה "תיק 3000", כאילו מדובר בעוד אחד מתיקי ראש הממשלה. "זה היה החלום הוורוד שלהם: לקשר אותי לבגידה, בגידה ופעולה נגד בטחון המדינה! כפי שהם ממשיכים לעשות היום", אמר.
בהקשר זה כדאי לציין כי ועדת החקירה הממלכתית שעוסקת בפרשת הצוללות שלחה בשנה שעברה הודעות אזהרה לכמה מעורבים שהסתמן כי יספגו חוות דעת שליליות. זו של נתניהו כללה בין השאר את האזהרה כי "סיכן את ביטחון ישראל".
עו"ד חדד ביקש מנתניהו להתייחס לארי הרו, ראש הסגל שלו לשעבר שחתם על הסכם עד מדינה והעיד נגדו בתמורה להקלה בעונש בפרשת שחיתות שבה היה מעורב (הרו ניצל את מעמדו בלשכה כדי לקדם אינטרסים של חברה שהקים). "זו סחיטה באיומים", טען נתניהו. "זה פשוט ציד. אני מרגיש שיש פה ציד פוליטי מכוון. סוחטים אותו על איזו עבירה שעשה ואומרים לו: רוצה לצאת מזה? נוציא אותך מהברוֹך. תן לנו משהו פלילי, אבל גם לא פלילי. 'דברים פסולים'".
"זה היה אצל גיל שפר", תיקן אותו הסנגור.
"אז אצל גיל שפר", המשיך נתניהו. "יש כאן משטרת מוסר, כמו בטהרן. המשטרה רוצה להפיל ראש ממשלה, אז היא מכניסה את העוזרים הכי קרובים שלו לתא מעצר, וככה צדים אדם. צדים אותי. איזה משטר אפל יש כאן. היום זה כבר מגיע לממדים מפלצתיים – וכאן אנחנו רואים את ההתחלה של זה".
נתניהו העריך שכ-20 ממקורביו נחקרו בשנים האחרונות. חוץ משפר, הרו ואשתו שרה הוא הזכיר בהקשר זה את דוד שמרון, דוד שרן ושלמה פילבר. לשיטתו, כולם נחקרו לא משום שפשעו אלא כחלק מהניסיון להפלילו.
"הכוונה היא להפיל אותי באמצעות עדות שקר. לתפוס מישהו, לקחת את היד שלו מאחורי המרפק ולהתחיל לסובב. לשבור לו את היד, ואת הרגל. להגיד לו 'תציל את המשפחה'", טען נתניהו. "זה לא יכול להיות! סליחה על היידיש, אבל גיב מי א-ברייק. אתם הורסים את הדמוקרטיה! הורסים את שלטון החוק! הורסים את שומרי הסף!".
השוטר אזולאי הופך לשומר סף
עו"ד חדד נתן לנתניהו הזדמנות להזין אל תיאוריית הקשר שלו כמה מהדמויות הבכירות שהופקדו על ניהול תיקי האלפים. ניצב רוני ריטמן, למשל, שכיהן כמפקד יחידת להב 433 בשנים הראשונות של החקירות. חדד אמר לנתניהו שריטמן התמודד עם תלונה על הטרדה מינית, ובשלב כלשהו ביקש מאנשיו לבדוק אם יש קשר בין הגשת התלונה לחקירות נגד ראש הממשלה ורעייתו שרה.
"כבודכם, לא אני שלחתי את המתלוננת – לא בדרך ישירה ולא בדרך עקיפה", הצהיר נתניהו. "זו הזיה. אבל ההזיה הכי גדולה היא שהאיש הזה, שמנהל את החקירות נגדי, חושב שעשיתי דבר כזה. איך אדם כזה יכול לנהל חקירה נגדי? איזו מין חקירה זו יכולה להיות? בהמשך, המפכ"ל – אדון רוני אלשיך – מסביר שאני שלחתי חוקרים פרטיים שיעקבו אחרי האנשים שלו. לא שלחתי חוקרים פרטיים, ביקשתי שיחקרו את ההאשמה ההזויה הזאת.
"האסון האמיתי הוא שמי שעומדים בראש המערכות האלה יוצאים בהאשמות שווא ומעבירים את האשמה לקורבן (נתניהו התייחס לעצמו; א"ב), כשאצלם בתוך המערכת מבצעים עבירות. זה זיהום של כל המערכת. איך אפשר לחקור ככה? אני מיניתי את אלשיך, הוא היה מושא ללגלוג פנימי, קראו לו 'השוטר אזולאי', אבל מרגע שהוא קיבל את העצה ה'נכונה' הוא הפך ל'שומר סף', 'הגאון שבא מהשב"כ'. אלשיך האשים אותי בהאשמות שקריות ונתן גיבוי לריטמן הזה. זה ריקבון עמוק שמזהם את החקירה מלמטה עד למעלה".
דפוס דומה קרה עם מנדלבליט, טען נתניהו. בתחילת הקדנציה שלו כיועץ המשפטי לממשלה ספג מנדלבליט ביקורת ציבורית עקב גרירת הרגליים סביב תיקי האלפים. כשההליכים התקדמו השתנה היחס. "אחרי ששברו אותו באמצעות הדלפות, בן לילה הוא הפך מקרימינל לגיבור. 'שומר סף', 'אדם אמיץ' שאכפת לו משלטון החוק. אבל האמת היא שהוא איש חלש, שוויתר על כל עיקרון של חוק", האשים נתניהו.
איך בדיוק "שברו" את מנדלבליט? נתניהו שלף טענה ותיקה המופצת על-ידי מנגנון התעמולה שמזוהה עמו, שלפיה פרקליט המדינה דאז, שי ניצן, החזיק בחומר מפליל על מנדלבליט – ובאמצעותו אילץ אותו להעמיד לדין את ראש הממשלה. "היועץ נסחט על ידי ניצן ונשבר תחת הלחץ, תחת הסחיטה – ומאשים אותי בשוחד. ועכשיו אנחנו רואים כאן באולם מה זה השוחד המגוחך הזה. זה משחק מכור, אין לזה שום קשר לצדק".
עו"ד חדד הציג לנתניהו עוד אינדיקציה לזיהום החקירה, לשיטתו: מקורבת של עד המדינה ניר חפץ שזומנה למטה להב 433 כחלק מתרגיל חקירה (שמה ואופי יחסיה עם חפץ אסורים בפרסום) הועסקה באותה עת באחד ממשרדי עורכי הדין שייצגו את ראש הממשלה. "זה פשוט לא יאומן", פסק נתניהו. "גיליתי את זה עכשיו, זה פשוט הדהים אותי. יש פה אפשרות של זליגת מידע והפרת חיסיון עורך דין-לקוח".
הצלע הנותרת בתיאוריית הקשר של נתניהו היא התקשורת, שאליה מתייחס הנאשם כגוש אחד המוּנע משנאה חסרת הסבר אליו. כמו בדיונים קודמים, גם היום נוצלה עדותו כדי להשתלח בעיתונאים שהצטיינו בפרסום חשיפות מתוך חקירותיו. נתניהו הקפיד לגמד את הישגיהם: את גיא פלג, שחשף את ליבת הראיות ב"תיק 2000", תיאר בלעג כמי שהשיג את החומר בזכות מבצע חשאי שבו הסתנן אל משרד המשפטים או למתקני להב 433. את אביעד גליקמן, כתב המשפט של חדשות 13, תיאר כמי שמשיג סקופים בזכות "עבודה עיתונאית קשה מאוד".
מיד לאחר מכן הבהיר שדיבר בלשון סגי נהור: "יש גבול לאי הסבירות. ערוץ 12 לא חקר ומצא איזושהי דליפה. יש פה גורמי אכיפה שבאופן שיטתי מציפים ערב-ערב ובוקר-בוקר הדלפות מגמתיות, מסולפות ומתוזמנות במטרה להשפיע על הבחירות. יש כאן שחקן פוליטי, וזה משחק פוליטי".
"זאת לא פלטפורמה לנאומים על רשויות האכיפה, שמבוססים על עדויות סברה", העירה עו"ד יהודית תירוש, התובעת ב"תיק 4000".
"עדיף לא להדליף", הגיב הסנגור חדד.
תירוש התעלמה מההערה והמשיכה בדבריה: "אין מקום להתעסק במניעים ובפעולות של רשויות האכיפה, ומאיפה זה הגיע לחדשות 12".
עופר גולן, דוברו של נתניהו, קרא בקול מאחוריה: "אז אולי נפתח טלפונים ונראה מאיפה זה הגיע".
השופטים, שבוודאי שמעו את ההערה, לא הגיבו.
ההטבות של ערוץ 14
בפתח הדיון הציג עו"ד חדד כמה שאלות אחרונות על "תיק 4000", תיק השוחד שעליו העיד נתניהו מאז יום עדותו הראשון בדצמבר. נתניהו שב וטען שהיחס שקיבל מאתר החדשות "וואלה" לא היה קשור להטבות הרגולטוריות שהעניק לנאשמים שאול ואיריס אלוביץ', שהיו אז בעלי השליטה בקבוצת בזק. חדד הזכיר בהקשר זה את ערוץ 14, השופר השלטוני העכשווי של נתניהו, שזוכה בשנים האחרונות לחקיקה מיטיבה בשווי עשרות מיליוני שקלים ותקציבי פרסום ממשלתיים משודרגים.
"ערוץ 14 בעדך כי הוא שואף לקבל הטבות רגולטוריות?", שאל חדד.
"אני יודע שזה לא נכון", השיב נתניהו. "הם תומכים בי כי יש להם הזדהות אידיאולוגית. הם תומכים בקו המדיני והבטחוני שאני מוביל – ואגב, לא בכל דבר. ככה גם תמכו בני הזוג אלוביץ', רק שהם לא תִרגמו את זה למעשים".
בפועל, כאן באתר "העין השביעית" הודגם כיצד ערוץ 14 לא משרת קו אידיאולוגי אלא מתאים את עצמו לדף המסרים המשתנה של נתניהו.
כתב האישום ב"תיק 4000" מייחס לשאול ואיריס אלוביץ' עבירה של שיבוש הליכי משפט. נתניהו לא מואשם בשיבוש, אך הוא מוזכר בתיאורים שנוגעים לבני הזוג ובעדויות שנשמעו בבית המשפט. באחד הסעיפים נטען ששאול אלוביץ' ידע מראש, לפני תחילת החקירה, שכל המעורבים – לרבות נתניהו – יכחישו את החשדות. הסנגור הקריא לנתניהו את הסעיף, וגם קטע מעדותו של דוברו לשעבר ניר חפץ, שעמד בקשר עם האלוביצ'ים.
חפץ סיפר שכאשר החלו להתפרסם דיווחים ראשוניים על החקירות, בסביבת נתניהו ניסו לפענח במה מדובר כדי להיערך מראש. "נסעתי לביתו של עו"ד יוסי כהן, שהיה גם חבר שלי וגם ייצג את משפחת נתניהו בענייניה הפרטיים", העיד חפץ. "יוסי כבר היה הרבה יותר מתודרך וידע. הוא הציג בפני בלוק נייר בצבע צהוב עם דפים נתלשים, והיתה עליו רשימה של אנשים. הוא סיפר שהוא ישב ערב לפני כן בבלפור עם בנימין נתניהו, והם עשו רשימה.
"בראש הרשימה היה כתוב 'אלוביץ'', אחר כך היה כתוב 'פאקר'. נדמה לי שגם השם 'מילצ'ן' היה שם במקום גבוה, אבל אני לא סגור על זה עד הסוף. היתה רשימה של אולי 10 או 11 סגמנטים ממש, שם בכל שורה, אני זוכר את החזות של העמוד הזה.
"ואני יצאתי משם כבר אחרי שגם שמעתי את ההערכה של עו"ד חדד, וגם את מה שיוסי כהן אמר לי, שזו הערכה של בנימין נתניהו. הייתי בלחץ, ומבוהל מאוד-מאוד, ועשיתי טעות גדולה. אני מצר עליה מאוד, אני לוקח עליה אחריות ומקבל כל מחיר שאני משלם עליה, ויזמתי שיחה אל אלוביץ'.
"ביקשתי להגיע לבית שלו. הגעתי בשעת חשיכה כבר. [...] זו הפעם הראשונה בעצם שנכנסתי לחלק העליון של הבית, שהוא חלק המגורים, החלק הפרטי. אף פעם לא הייתי בו, תמיד הייתי בחלק התחתון, שהוא לאירוח. ישבנו במטבח וסיפרתי לו על תוכן השיחה שלי עם עו"ד כהן".
נתניהו, נאמן לקו ההגנה הקיצוני שלו, הכחיש את התיאור הזה באופן גורף, וגם את הטענה שתיאם עדויות עם אלוביץ'. לדבריו, לא היה ידוע לו דבר על קשריו של חפץ עם אלוביץ'.
הסנגור שאל אותו האם חשש שקשריו עם בעלי בזק ייחשפו. "לא חששתי משום דבר, כי לא עברתי שום עבירה", השיב נתניהו. את רשימת הטייקונים שהזכיר חפץ הרכיבו לטענתו עורכי דינו. "אמנם השפעתי על המשק הישראלי וגרמתי להרבה אנשי עסקים להתעשר, אבל אין לי קשר אליהם – ולהם אין קשר אלי".
67104-01-20