יום עדותו ה-14 של ראש הממשלה הנאשם בנימין נתניהו, ב-3 במרץ 2025, נפתח באזכור כתבת התחקיר של גידי וייץ שפורסמה ב"הארץ" לפני עשור, בשלהי 2015, וחשפה לראשונה את מערכת היחסים השוחדית בין נתניהו לבעל השליטה ב"וואלה" שאול אלוביץ'.

כשהוא יושב על כיסא הנאשמים באולם 201- בבית המשפט המחוזי בת"א, הדף נתניהו את הטענות בכתבה של וייץ ("שקר מוחלט") והתעקש כי לא ייחס לה כל חשיבות.

"זה נכון שאני ניכוויתי ברותחין על פרשת המתנות, עשו מזה סיפור שלם", אמר נתניהו כשהוא מכוון ל"פרשת עמדי" (גלגול חוב פרטי של מאות אלפי שקלים על המדינה וגניבת מתנות בשווי מאות אלפי שקלים), ממנה נחלץ בעור שיניו בזכות החלטה מעוררת מחלוקת של היועץ המשפטי לממשלה דאז אליקים רובינשטיין. "אז אתה נזהר בפושרין", המשיך נתניהו. "אבל פה זה אפילו לא פושרין, זה קרח קפוא", אמר ביחס לטענות שעלו בכתבה של וייץ. "מי התייחס ברצינות לדבר הזה? והתשובה היא אף אחד. חשבתי שזה מגוחך".

כשנשאל מפורשות על ידי בא-כוחו עו"ד עמית חדד האם בסמוך לאחר פרסום התחקיר של וייץ חש צורך "להיוועץ בעורכי-דין", השיב נתניהו במילה אחת: "לא"

אולם בניגוד למה שעולה מעדותו בשבועה של נתניהו, כשנה לאחר פרסום הכתבה של וייץ, בדצמבר 2016, אחרי שהתפרסם דיווח נוסף מאת וייץ ב"הארץ", ולפיו המשטרה חוקרת חשד לפלילים בפרשה שבה מעורב ראש הממשלה, נתניהו עצמו סבר כי מדובר בחקירת יחסיו עם אלוביץ', אף שהפרשה בכלל עסקה ביחסיו עם מו"ל "ידיעות אחרונות" ארנון (נוני) מוזס.

ניר חפץ, דוברו לשעבר של נתניהו שהפך לעד מדינה בשל מעורבותו בפרשת השוחד של נתניהו ואלוביץ', אמר בחקירתו במשטרה כי בעקבות הדיווחים הראשוניים על החקירה נגד נתניהו, מיהר להיפגש עם עורכי-הדין של ראש הממשלה, עם עו"'ד חדד במשרדו במגדלי ויצמן ועם עו"ד יוסי כהן בביתו ברשפון.

לפי חפץ, השניים אמרו לו ש"ההערכה שלהם לאחר שיחות ארוכות של שעות עם ראש הממשלה, שבהן הם עברו על נושא נושא אפשרי, ניסו לדלות ממנו מה הוא זוכר, שתי האפשרויות המובילות הן אלוביץ' ופאקר".

תחקיר "תיק 4000" של גידי וייץ על אתר "וואלה" ונתניהו, על שער מוסף "הארץ", 29.10.15

תחקיר "תיק 4000" של גידי וייץ על אתר "וואלה" ונתניהו, על שער מוסף "הארץ", 29.10.15

בעדותו בבית המשפט הוסיף חפץ ואמר: "היו פרסומים בעיתון 'הארץ' שעומדת להיות איזושהי חקירה נוספת, רעידת אדמה, אני לא זוכר בדיוק את המונחים ואני הייתי במשרדו של עו"ד עמית חדד, שאלתי אותו מה להערכתו זה הולך להיות? זו הייתה שיחת היום אצלנו והוא העריך בסבירות גבוהה, הוא לא ידע, הוא העריך בסבירות גבוהה שמדובר ביחסי אלוביץ' ונתניהו".

לפי חפץ, עו"ד כהן אף הראה לו, בפגישה שקיים עמו במרפסת על שפת הבריכה שלו, "בלוק כתיבה צהוב ועל אחד הדפים שבו "רשימה של קרוב לעשרה נושאים שעלו בפגישה של ארבע שעות שהוא קיים עם ראש הממשלה ובה הם עברו נושא נושא וניסו לפצח את התעלומה מה הוא נושא החקירה הצפוי נקודה". עד המדינה אמר לשוטרים על הרשימה כי "בראש, בראש, הראשון, היה אלוביץ'".

בהמשך עדותו בבית המשפט התייחס חפץ לכתבת התחקיר של וייץ שהתפרסמה שנה קודם לכן ואמר: "זה היה כבר אחרי, אני מזכיר, שפורסמה הכתבה הזו, זאת אומרת התזה הזו הייתה באוויר".

אתמול (3.3) בעדותו במשפטו הפלילי, נתניהו טען כי כשראה את הכתבה של וייץ חשב שזו תהיה לכל היותר "התחלה של מערכה ציבורית, הכפשה טיפוסית, שנועדה למנוע ממני לעשות את הרפורמות שרציתי לפתיחת שוק ערוצי הטלוויזיה, שמאוד איימה על החוג הזה, וגם נושא התאגיד. לא העליתי בדעתי שעל השקר הזה ייפתח תהליך פלילי ואני אמצא את עצמי מדבר על השקר הזה כעבור עשר שנים באולם הזה. זה לא עלה על דעתי".

חבר קרוב ומכר רחוק

עיקר עדותו של נתניהו בחלק הראשון של יום הדיונים נגעה למידת קרבתו לאלוביץ', על רקע הטענות לניגוד העניינים שבו היה שרוי בתקופה שבה כיהן כשר תקשורת.

בכתב האישום מנוסחת הטענה בדבר ניגוד עניינים כנוגעת לדריסת הרגל שניתנה לנתניהו ולסביבתו להתערבויות בפרסומים ב"וואלה". בבית המשפט הדגיש נתניהו כי לאחר פרסום הכתבה של וייץ, בשיחות שקיים עם היועמ"ש במשרד ראש הממשלה עו"ד שלומית ברנע-פרגו, נושא הסיקור כלל לא עלה. כל השאלות היו על "טיב הקשר החברי" עם אלוביץ', ועל קיומו האפשרי של "קשר כלכלי" עם בעל השליטה בבזק, כלומר האם נתניהו קיבל מאלוביץ' הלוואות או תרומות.

"לא בדקו איתך אם אתה מצוי בקשר של סיקור איתו?", וידא עו"ד חדד.

"לא", השיב נתניהו. "אף אחד לא העלה את זה, היחיד שהעלה את זה היה האדון גידי וייץ. הם התייחסו למה שהחוק מחייב, בזה הם התרכזו. לא עניין אותם הסיקור כי התיאוריה ההזויה הזו עדיין לא הומצאה".

ברנע-פרגו שמעה מנתניהו כי יש לו "קשרי ידידות עם מר שאול אלוביץ' מזה כ-20 שנה והם מקיימים קשרים חברתיים ביניהם". את הנוסח הזה העבירה למשרד המשפטים, כשזה התעניין בסוגיית ניגוד העניינים של נתניהו. עוד קודם לכן ביקשה לקבל אישור לנוסח מדוד שרן, אז מנהל לשכת ראש הממשלה, שנתן את ברכתו. לפי עדות נתניהו הוא עצמו ראה את הנוסח ונתן אישור להעבירו למשרד המשפטים.

נאשמים 1 ו-2 במשפט המו"לים, רה"מ לשעבר בנימין נתניהו (משמאל) ובעל השליטה לשעבר בבזק וב"וואלה" שאול אלוביץ'. בית-המשפט המחוזי בירושלים, 28.3.2022 (צילום: אוהד צויגנברג)

נאשמים 1 ו-2 במשפט המו"לים, רה"מ לשעבר בנימין נתניהו (משמאל) ובעל השליטה לשעבר בבזק וב"וואלה" שאול אלוביץ'. בית-המשפט המחוזי בירושלים, 28.3.2022 (צילום: אוהד צויגנברג)

אתמול בעדותו אמר נתניהו "לגבי ההיכרות, מכרות, סימפטיה... צריך להבין ש-16 מתוך 20 השנים שמדובר בהם לא היתה לי פגישה אחת איתו בארבע עיניים, לא היתה. לגבי קשרים חברתיים היו איזה ארבע ארוחות, לא זוכר כמה".

"היו לכם אבל 'קשרי חברות מזה 20 שנה' כמו שכתוב פה?", שאל עו"ד חדד את הנאשם.

"מכרות, ידידות, מה שאתה רוצה", השיב נתניהו תוך שהוא נמנע מלאשר את המילים "קשרי חברות" שהוא עצמו ניסח. "מכרות בהתחלה, ידידות בהמשך". לדבריו, יחסיו עם אלוביץ' מעולם לא הגיעו ל"חברות קרובה", ועל כן לא מצא צורך להימנע מלטפל בענייניו לפני פרסום הכתבה של וייץ. "יש לי, לא יודע... אלף מכרים", אמר נתניהו, "מכרות, קשר כזה כמו שהיה לי עם אלוביץ', הייתי צריך לעשות ניגוד עניינים כמו ספר טלפון".

מול הגרסה הזו עומדת גרסה אחרת, ולמרבה המבוכה גם היא של נתניהו. בשנת 2017 חתם נתניהו בפני עו"ד דוד שמרון על תצהיר שמגבה את הטענות העובדתיות בכתב תשובה שהגיש אז לבית-המשפט המחוזי בירושלים. כתב התשובה ניתן במענה לבקשה של עורך-הדין האקטיביסט שחר בן-מאיר, שדרש לחשוף מידע על פגישותיהם של נתניהו ואלוביץ'.

נתניהו סירב לחשוף את המידע, ותירץ זאת באופי הפרטי של הפגישות. במסמך, שהוגש בנובמבר 2016, נטען שישנה "חברות ארוכת שנים" בין נתניהו לאלוביץ' ובין בנות זוגם, ושהיא כוללת פגישות אישיות שמתפרשות על פני "כשני עשורים".

כשעו"ד שמרון נחקר על כך בקיץ האחרון, הוא הודה שישנה סתירה בין הדברים אולם בחקירה נגדית טען כי למעשה אין כל פער בין הגרסאות.

הביטוי "חברות ארוכת שנים", הציע לו בא כוחו של נתניהו עו"ד בעז בן צור (שבינתיים פרש מהייצוג בתיק), הגיע מחוות דעת שכתב היועמ"ש דאז אביחי מנדלבליט על ניגוד העניינים של נתניהו, שבעצמו התבסס על דבריה של עו"ד ברנע-פרגו, שכאמור שמעה מפי נתניהו על "קשרי ידידות עם מר שאול אלוביץ' מזה כ-20 שנה והם מקיימים קשרים חברתיים ביניהם". עו"ד שמרון אישר בחקירתו הנגדית כי ככל הנראה אחד מהמתמחים במשרדו העתיק את המשפטים הללו מחוות הדעת של מנדלבליט אל כתב התשובה שהוגש לבג"ץ.

"האם עו"ד שמרון עדכן אותך שלצורך התשובה שהוגשה לבית המשפט המתמחה שהכין את כתב התשובה השתמש בתיאור שכתב היועמ"ש ביחס לקשר בינך לבין אלוביץ''?", שאל כעת עו"ד חדד את נתניהו.

"לא", השיב הנאשם.

עו"ד חדד הציג בפני ראש הממשלה נתניהו גם את התוצר של אותה בקשת חופש מידע שהגיש עו"ד בן-מאיר, בקשה שהתקבלה לבסוף והעלתה כי מתחילת 2013 ועד סוף 2015 נפגש נתניהו עם אלוביץ' שבע פעמים במעון ראש הממשלה בירושלים.

"הממוצע זה אחת לחצי שנה" אמר נתניהו.

הממוצע הוא אכן פגישה אחת לחצי שנה בערך, אולם הממוצע משקר. מי שמתבונן במועדי הפגישות יכול לראות רצף של שלוש פגישות בתוך חודשיים, בין נובמבר 2014 לינואר 2015, בדיוק כשנתניהו החליף את ארדן במשרד התקשורת.

לדברי נתניהו הוא בכלל לקח לעצמו את משרד התקשורת כדי לגוון את שוק הטלוויזיה ולטפל בשידור הציבורי, ורק שמח כשהמליצו לו להימנע מלטפל להבא בכל ענייני אלוביץ' כיוון שהרגולציה על בזק לא עניינה אותו כלל. ובכל זאת, מיד אחרי שהוא הופך למי משחליט על גורלם של בזק ואלוביץ', מתוקף תפקידו כשר תקשורת, מתהדק הקשר החברי עם בעל השליטה ב"וואלה" והוא נפגש עמו בקצב מוגבר.

כשנתניהו ירה ורבאלית באלוביץ'

בחלקו האחרון של יום הדיונים אתמול העיד נתניהו על הראיון שהעניק ערב בחירות 2015 לעיתונאי "וואלה" דב גיל-הר. בסופו של הראיון הזה נתניהו זעם על השאלות שהופנו אליו והסגנון העימותי של המראיין. ב"וואלה" נכנעו לדרישותיו באופן יוצא דופן במיוחד, והעבירו לדוברו חפץ את חומרי הגלם של הראיון, כדי שיורה להם אלו קטעים לקצץ.

נתניהו, שמחרים זה שנים את התקשורת הישראלית (למעט ערוץ התעמולה שפועל בשירותו), טען אתמול בעדותו כי באופן קבוע הוא, כמו פוליטיקאים אחרים, מסכמים על כללים לפני הסכמה להתראיין לכלי תקשורת. "יש שוק חופשי ליחסי הגומלין בין תקשורת לפוליטיקאים", אמר, ולכן ככל שהדרישה לראיון עולה כך גם היכולת של הפוליטיקאי להכתיב כללים.

את האחריות להחלטתו להעניק ל"וואלה" ראיון ערב הבחירות הטיל לרגלי דוברו דאז ניר חפץ. "ניר חפץ שכנע אותי שהוא יגיע לתנאים של ראיון מכובד, ראיון הוגן", אמר נתניהו ותיאר את חפץ כמי שהתעקש על כך. "הוא שכנע אותי", אמר נתניהו על דוברו, "אני אמרתי 'טוב, בסדר', שיפסיק לקדוח לי חור בראש [...] אני זוכר שהיה ויכוח ביני לבין חפץ בעניין הזה והוא שכנע אותי. אני, היתה לי הרגשה לא טובה".

בכך המשיך נתניהו את קו ההגנה שהחל למתוח בימי עדות קודמים, המתאר את חפץ כנוכל רב-אמן שהצליח להטות את נתניהו התמים לצרכיו, ועודד אותו להיות בקשר עם אלוביץ' ולקחת לעצמו את משרד התקשורת, כדי לקדם אינטרסים פרטיים שלו. אתמול, כאמור, הוסיף לרשימת החטאים של חפץ גם את הראיון. "הראיון היה שולי בעיני", טען נתניהו, "אמרתי לחפץ שאני לא חושב שצריך לעשות אותו אבל הוא שכנע אותי. לא משום ששכנע אותי בחשיבות האתר אלא משום שרציתי להוריד אותו מהגב שלי. הוא היה מאוד.. מאוד איך אומרים Insistent?".

"עקבי?", הציע עו"ד חדד תרגום עבור ראש ממשלת ישראל המתקשה בעברית, אך נתניהו העדיף את תרגומו של השופט עודד שחם: "עיקש".

מימין: עורכי הדין יעקב בורובסקי ודוד שמרון והיחצן ניר חפץ במסיבת עיתונאים בתל-אביב בתגובה לדו"ח המבקר על התנהלות משפחת נתניהו בבתיה השונים, 17.2.15 (צילום: בן קלמר)

מימין: עורכי הדין יעקב בורובסקי ודוד שמרון והיחצן ניר חפץ במסיבת עיתונאים בתל-אביב בתגובה לדו"ח המבקר על התנהלות משפחת נתניהו בבתיה השונים, 17.2.15 (צילום: בן קלמר)

בא כוחו עו"ד חדד הקרין קטעים מהראיון בבית המשפט, שם נראה העיתונאי גיל-הר מפנה שאלות עיתונאיות ביקורתיות, כמצופה מעיתונאי המראיין את מי שעומד בראשות הממשלה כבר כמה שנים טובות ברציפות.

נתניהו ובא כוחו סברו כמובן אחרת. "קיבלתי ראיון סופר שלילי, שבו השאלות היו העיקר ועשו כל מאמץ למנוע ממני לתת תשובה", אמר הנאשם.

כשנשאל ראש הממשלה מה חשב על הראיון בזמן אמת אמר: "אני נראה מאוד קר ובשליטה, נכון? ככה זה נראה. אני רותח מבפנים, לא בגלל שהוא עושה את זה אלא בגלל שהבטיח לא לעשות את זה. ראיון מכבד, לא עוין, תן להשלים. אני בפנים רותח, אל תטעו. פשוט רותח".

גם בסיום הראיון, כך לפי עדות נתניהו, הוא כעס מאוד. "אני חושב שהתקשרתי לאלוביץ' ובטח יריתי בו, במירכאות, במובן הוורבאלי, אמרתי 'אתם עושים איתי הסכם, אתם הפרתם במצח נחושה את ההתחייבות שנתתם".

בתרשומת השיחות של נתניהו עם אלוביץ' אכן מופיעה שיחה בת 32 שניות ממעון ראש הממשלה לטלפון הנייד של אלוביץ'. הנאשם, שבימי עדות קודמים טען כי שיחות בנות כחצי דקה מעידות קרוב לוודאי על ניסיון ליצור קשר ולא על שיחה שאכן התבצעה בינו לבין אלוביץ', אישר הפעם כי זו אכן השיחה שבה "ירה" על בעל השליטה בבזק. אולי משום שכמה דקות לאחר מכן אלוביץ' הודיע לישועה: "הקודקוד צלצל ואמר שלא נתנו לגמור אף תשובה".

מילה שמתחילה בחי"ת

לאורך מרבית יום עדותו ה-14 הפגין נתניהו רוגע יחסי. מדי פעם אמנם חזר על השטיקים שכבר נשחקו, הביע תמיהה על עצם העמדתו לדין ותקף את הפרקליטות ואת חוקרי המשטרה, אבל רק פעם אחת התפרץ במונולוג שוצף שבסיומו זעק: "על השוחד הזה לוקחים מדינה וגוררים אותה 10 שנים?!", והכה מכה נמרצת את השולחן.

עם זאת, לקראת סוף היום שוב נגרר למחוזות תיאוריות הקשר. כשהוצגו בפניו פרסומים ב"וואלה" מלפני עשור, שציטטו בכירים במערכת הביטחון לשעבר שמבקרים את התנהלותו ומתריעים מפניו, אמר: "זה שראש שב"כ אומר נגדי משהו ,זה כמעט כמו פרס שתומך בהרצוג. הם שייכים כולם לאותה אסכולה, אני לא רוצה להגיד מילה שמתחילה בחי"ת".

בהמשך, לבקשת עו"ד דינו, הבהיר כי התכוון למילה "חונטה".

"הם עובדים יחד", אמר נתניהו, "יחד עם התקשורת. לצערי לא רק לשעברים, כן?".

בכך אפשר שנתניהו כיוון לראש השב"כ הנוכחי, רונן בר, שארגונו חוקר בימים אלה את קשרי לשכת נתניהו עם קטאר, ושנתניהו מנסה להדיח.

67104-01-20

להורדת הקובץ (PDF, 1.3MB)

משפט המו"לים