אתמול בבוקר (20.5), דקות לפני שבנימין נתניהו נכנס לאולם משפט המו"לים בקומה מינוס 2 של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ניכר המתח בקרב מעט העיתונאים שטרחו להגיע ליום העדות ה-33 של ראש הממשלה שנאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים. האזהרה שנתן יום קודם לכן דובר הרשות השופטת לנציגי התקשורת, כי עליהם לכבד את החלטת השופטים לאסור על הפניית שאלות או אפילו קריאת קריאות לעבר הנאשם, עדיין ריחפה באוויר.
מי שיעז להמרות את ההחלטה השיפוטית השערורייתית, כך הובהר אתמול, ימצא עצמו מחוץ לאולם בשעת כניסת הנאשם. הוא הדין גם כלפי אנשי תקשורת כמו כנרת בראשי, מייסדת "האולפן הפתוח", שבמקום להפנות לנתניהו שאלות בענייני היום מעדיפה להרעיף עליו מחמאות בקול רם ובכך לעמעם את קולם של העיתונאים.
"להגיד לו בוקר טוב אפשר?", שאלה בראשי את לאון קמלמן, נציג דוברות הרשות השופטת באולם, כמה רגעים לפני כניסתו של הנאשם. "בואי לא ניצור את הקונפליקט", השיב לה הדובר. "אפשר לשאול מה שלומו?", ניסה את כוחו עיתונאי "וואלה" ביני אשכנזי. "אני אומר לא", היתה התשובה של הדובר.
ואמנם כשנתניהו נכנס לאולם, באיחור קצר מהרגיל (6 דקות בלבד), שררה דממה. איש לא שאל, איש לא פנה. רק תיקתוקי המצלמות הפרו את השקט. נתניהו התיישב בכסא הנאשם והביט על העיתונאים שמתעדים אותו ללא הגה. פיותיהם, לבקשתו המפורשת, סתומים בהחלטת בית המשפט. "מה קרה עם מקהלת הבוקר?", תהה בהיתממות הנאשם מספר 1, "אני מתחיל לדאוג".
סיוע מהקהל
הדיון, שהביא לסיומה את חקירתו של נתניהו בידי עו"ד ז'ק חן, בא כוחם של בני הזוג איריס ושאול אלוביץ', נועד להיגמר בארבע אחה"צ אך נתניהו ביקש להשתחרר כבר בשעה שלוש כדי שיוכל להספיק "לעלות לירושלים" לענייניו. השופטים כמובן הסכימו.
עו"ד חן אמר כי יעשה "מאמץ גדול" להספיק את כל מה שתכנן עד השעה שלוש, אך בפתח יום החקירה, אחרי שעו"ד יהודית תירוש מפרקליטות מיסוי וכלכלה התנגדה פעם אחר פעם לנוסח שאלותיו, בטענה כי אינו מתאים לחקירה ראשית, איים חן: "אני לא אסיים היום!".
בסופו של דבר עו"ד חן סיים את שאלותיו כשעתיים לפני המועד הסופי. תרמה לכך העובדה שהשופטים רבקה פרידמן-פלדמן ומשה בר-עם, שלאורך התיק איפשרו לסנגורים למתוח קווי חקירה לא רלוונטיים על פני ימים ושבועות, דירבנו את הסנגור כבר למן השאלות הראשונות שהפנה לנאשם. לו היו נוהגים כך ממועד ההוכחות הראשון באפריל 2021, אפשר שכבר היה בידינו פסק דין.

שופטי משפט המו"לים, מימין לשמאל: עודד שחם, ראש ההרכב רבקה פרידמן-פלדמן ומשה בר-עם (צילומים: אתר הרשות השופטת)
עיקר חקירתו של הנאשם נתניהו היום כלל הצגת תכתובות בין אילן ישועה לפוליטיקאים אחרים, שבהם החניף להם ושש לשרת את רצונותיהם המתחלפים. לנתניהו אין שום קשר לתכתובות אלו והוא העיד שלא נחקר עליהם ולא ראה אותם עד להכנה לעדותו. לגבי כל תכתובת ותכתובת נדרש ראש הממשלה הנאשם להשיב על השאלה האם אי פעם קיבל הודעה דומה ממנכ"ל "וואלה" או מגורם אחר הקשור לאתר. במילים אחרות, האם היחס שקיבל באופן ישיר ואישי היה דומה ליחס החיובי שקיבלו אחרים. התשובה, תמיד, היתה לא.
בשלב מסוים, מיד אחרי שנתניהו שב והשיב "לא" לעוד אחת מהשאלות הללו, העיר השופט בר-עם: "התשובה היא לא, התשובה היא לא, היא היתה צפויה וידועה".
עו"ד חן הסביר כי אין לו ברירה אלא להפנות את השאלות הללו. נתניהו אינו רק נאשם בתן וקח עם לקוחותיו, בני הזוג אלוביץ', אלא גם פוליטיקאי מנוסה מאין כמותו ביחסים עם התקשורת, אמר. לכן גם אם לא היה נאשם היה מזומן כעד הגנה כדי להציג לו את התכתובות של ישועה עם פוליטיקאים אחרים ולשאול אותו לדעתו עליהם.
נתניהו, מצדו, נשא כמה פעמים את הנאום הקבוע שלו בדבר מחדלי החוקרים והאבסורד הבלתי יאמן של עצם הגשת כתב אישום נגדו, "האדם הכי מושמץ בתולדות התקשורת הישראלית", בטענה כאילו קיבל היענות חריגה לטובה מהאתר "השולי" ו"הזניח" ששמו "וואלה", בעוד שבפועל קיבל עוינות חריגה, מה גם שממילא יחסי תן וקח עם התקשורת הם לחם חוקם של הפוליטיקאים מאז ומתמיד ואין בהם כל פסול, בוודאי שלא פלילי.

ראש הממשלה בנימין נתניהו מתייעץ עם עורכי הדין עמית חדד וז'ק חן, לפני יום עדותו ה-30 במשפט המו"לים, 12.5.2025 (צילום: אורן פרסיקו)
באחת ההזדמנויות, אחרי שנתניהו סיים את נאום ההתקרבנות הקבוע שלו בטענה כי לעומת יריביו הפוליטיים שלא הועמדו לדין הוא אישית זכה ליחס הפוך מ"וואלה", נשמע קול מספסלי הקהל. היתה זו בראשי, שישבה ליד דובר נתניהו עופר גולן, שהוסיפה לתשובת הנאשם בדבר היחס העוין שקיבל מ"וואלה" עוד שתי מילים: "וכתב אישום".
"וכתב אישום", הוסיף נתניהו את החידוד שקלט באוזנו.
"סליחה", נעמדה עו"ד תירוש, "יש כאן אנשים בקהל שמסייעים?".
"מי שלא מבין שבאולם לא מדברים", אמרה השופטת פרידמן-פלדמן, "ימצא את עצמו בפעם הבאה בחוץ".
לאורך יתר הדיון נמנעה בראשי מהערות נוספות.
הטלפון של מומו
לקראת סוף חקירתו את נתניהו פנה עו"ד חן לשאלות עקרוניות בדבר הקשר הישיר בין ראש הממשלה לאלוביץ'.
"אתה העדת שאת התקשורת שלך עם שאול אלוביץ' אפשר לראות מתוך החומר", אמר עו"ד חן לנתניהו וביקש ממנו להרחיב ולהסביר.
"התקשורת שלי איתו היא באמצעות טלפונים או פגישות, שמספרן ידוע", השיב נתניהו. "אין לי כלי אחר, כי לא היה לי באותם ימים טלפון סלולרי ובכל מקרה גם השיחות תמיד עוברות דרך המשרד, כך שאנחנו יודעים [את ההיקף]".
"ולכן מבחינת הנתונים", הוסיף ושאל הסנגור, "האם מבחינתך זה ממצה או שייתכן וזה לא ממצה וצריך לחפש במקומות אחרים דרכי התקשרות אחרים?".
נתניהו אישר כי הנתונים שהוגשו לבית המשפט אכן ממצים את סך ההתקשרויות שלו עם אלוביץ'.
"האם היתה לך דרך להתכתב עם שאול אלוביץ' בצורה שאנחנו לא יודעים עליה? נסתרת?", שאל עו"ד חן.
"לא", השיב נתניהו.

שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר ועד מדינה במשפט המו"לים, מגיע ליום הראשון של חקירתו הנגדית בידי סניגורי נאשם מס' 1, בנימין נתניהו; ביהמ"ש המחוזי בירושלים, 10.5.22 (צילום: ראובן קסטרו)
מול התשובות החד משמעיות של הנאשם יש לזכור כי פרשת "תיק 4000" כולה מתבססת על מכשיר הטלפון של אילן ישועה. ההודעות של שאול ואיריס אלוביץ' הנכללות בכתב האישום ובמוצגים הן ההודעות שהגיעו מהטלפונים שלהם אל הטלפון של המנכ"ל. איננו יודעים אילו הודעות נוספות היו במכשירי הטלפון של בני הזוג אלוביץ' שכן הם השמידו אותם, ועל כן נאשמים בין היתר גם בשיבוש מהלכי משפט.
זאת ועוד, לראש הממשלה נתניהו אכן לא היה מכשיר סלולרי משלו באותם הימים אך לסובביו היו גם היו. לפני כחודשיים העיד נתניהו על אירוע שבו ביקש משלמה פילבר את מכשיר הטלפון שלו כדי ליצור קשר עם אלוביץ'.
זה קורה לפעמים, העיד נתניהו. "כשאני יושב, וזה, אנחנו מדברים, 'טוב, תשיג את הבחור הזה'. אז אם אין מה שנקרא, אם זה לא שיח בטחוני שאתה מחליף את הטלפונים הניידים, אז אני אומר 'אוקי, תתקשר, תראה מה'. אתה לא צריך אפילו לחכות למזכירות עד שימצאו את המספר וכו'. יש לו את זה צמוד, זה קורה כל הזמן".
מיד בהמשך סיפר נתניהו "יש טלפון חיצוני בקיסריה והחיבור שלו הוא טלפון קווי, אבל החיבור שלו הוא הרבה פעמים, איך קוראים לזה? הלחות פוגעת בו ואז הקשר פתאום הלך, אז במקום להיכנס לרוץ לתוך הבית ולחפש, מומו יש לך את הטלפון שלו? תשיג לי אותו. כן?".
נתניהו פעל כך מן הסתם גם עם אנשים אחרים שהיו בסביבתו והחזיקו במכשיר טלפון נייד, בין השאר כשהזדקק ליצור קשר עם נאשם מספר 2 אלוביץ'. בנוסף, המשטרה מעולם לא ניסתה אפילו לשים את ידה על מכשיר הטלפון של שרה נתניהו, שהיתה גם לפי עדות נתניהו בקשר עם נאשמת מספר 3 איריס אלוביץ'.
בשבוע הבא ייחקר נתניהו בידי עו"ד שרון קלינמן, הסנגורית של נאשם מספר 4, מו"ל "ידיעות אחרונות" ארנון (נוני) מוזס.
67104-01-20