כשהבלוגר הביביסט אלי ציפורי כינה קצין חקירות שטיפל בתיקי נתניהו "אחד החוקרים האלימים ביותר במשטרה" הוא לא התכוון לומר שהשוטר אלים, אלא רק שהוא דיבר באופן אלים – כך עולה מכתב הגנה שהגיש ציפורי.
החוקר, רפ"ק אורי קנר, הוא אחד משורה של חוקרי משטרה שעלו להעיד במסגרת משפט המו"לים ומיד לאחר מכן החלו לספוג נאצות מ"מכונת הרעל" הביביסטית. בעקבות מסע ההשמצות הגיש קנר תביעת דיבה נגד ציפורי ונגד קבוצה של צייצנים תומכי ראש הממשלה.
ציפורי, הנתבע המרכזי בתביעת הדיבה, מילא בעבר תפקידים בכירים בעיתון הכלכלי "גלובס" אך נפלט מעיתונות הזרם המרכזי. כיום הוא עוסק בפעילות ברשתות החברתיות למען בנימין נתניהו, שכוללת הפצת חדשות כזב, רדיפת עיתונאים שהוא מזהה כיריבים של נתניהו ואירוע דוקסינג שהוביל להעמדתו לדין פלילי באשמת הטרדת עדה במשפט המו"לים, הדס קליין. בתביעה אזרחית שמתנהלת במקביל להליך הפלילי דורשת ממנו קליין פיצויים בסך 5 מיליון שקל.
הנחקר המרכזי שרפ"ק קנר חקר במסגרת תיקי האלפים הוא שאול אלוביץ', בעל השליטה לשעבר בקבוצת בזק ובאתר החדשות "וואלה", שנאשם במתן שוחד לנתניהו במסגרת "תיק 4000". במהלך החקירות התלונן אלוביץ' על הקושי שהוא חש והיחס השלילי שקיבל לדבריו מהחוקרים. כשקנר עלה להעיד בבית-המשפט, הסנגור של אלוביץ', עו"ד ז'ק חן, הטיח בו את הטענות הללו וכינה אותו "בריון".
כפי שקרה באופן עקבי לאורך המשפט המתוקשר, ההתבטאויות החריפות-אך-מחושבות של הסנגור עברו מוטציה בדרך אל המדיה החברתית, בין השאר באמצעות ציפורי. ציפורי חזר שוב ושוב על הכינוי "בריון", אך הוסיף את הטענה שרפ"ק קנר הוא חוקר "מתעלל" ו"אלים" – ואף "אחד החוקרים האלימים ביותר" שמועסקים במשטרת ישראל.
לטענת קנר, ציפורי הוא המחולל הראשי של מסע ההשמצות נגדו. בתביעה, שהוגשה לבית-משפט השלום בנתניה באמצעות עו"ד יוני ג'ורנו, הוא מבקש להטיל על ציפורי לפצותו ב-75 אלף שקל.

שאול אלוביץ' ואלי ציפורי בבית-המשפט המחוזי בירושלים ב-2021, בשולי משפטו של אלוביץ' (צילום: איתמר ב"ז)
בכתב הגנה שציפורי הגיש השבוע הוא טוען כי ההתבטאויות הבוטות שלו מבוססות על דבריהם של אלוביץ' וסנגורו. למסמך המשפטי צורפו ציטוטים שבהם אלוביץ' מייחס לקנר התנהגות "נבזית" ומתלונן באוזניו שהוא "מתעלל" בו, ולצדם ציטוטים של הסנגור ז'ק חן, שייחס לקנר "איומים", "פעולות אסורות", "השפלה" ו"נבזוּת".
אלא שאף אחת מההתבטאויות שצורפו לכתב ההגנה לא מוכיחה את הטענה שרפ"ק קנר הפעיל על הנחקר אלימות פיזית. למעשה, ציפורי עצמו הגיש לבית-המשפט אמירה של קנר בעדותו שלפיה הוא זוכר שאלוביץ' התלונן באוזניו ש"החקירה הפכה להיות אלימה" – אבל "לא במכות, פיזית" אלא "מבחינה מילולית".
לחיזוק דבריו מזכיר ציפורי תיק אחר שבו קנר היה מעורב, שבו שופט מתח ביקורת חריפה על שיטות החקירה שלו ושל כמה מעמיתיו. ואולם, גם במקרה הזה לא נטען שקנר או חוקר כלשהו נהגו באלימות פיזית כלפי נחקרים.
אף על פי כן, ציפורי ועורך-דינו, אוהד מחרז, מכנים את התביעה של קנר "תביעת השתקה קלאסית ומובהקת". בכתב ההגנה נטען שציפורי הביע את דעתו בתום לב, ושבכל מקרה עומדת לו הגנת אמת בפרסום. כמו כן נטען שההתבטאויות מוגנות משום שמדובר בסיקור "נכון והוגן" של הליך משפטי.
השופטת ליאת הר-ציון תצטרך לקבוע האם כשציפורי טוען שקנר הוא "אחד החוקרים האלימים ביותר במשטרה", הקורא הסביר מבין שמדובר ב"אלימות מילולית בלבד".

ראש ממשלת ישראל ונאשם מס' 1 במשפט המו"לים, בנימין נתניהו, בבית-המשפט המחוזי בירושלים. יולי 2023 (צילום: אורן בן-חקון)
בכתב ההגנה של ציפורי נטען גם ש"אין זה מתקבל על הדעת שבכל פעם שעיתונאי יביע את דעתו הלגיטימית על סמך מה שהוא שומע וקורא, קל וחומר על איש ציבור כדוגמת התובע, הוא יהיה חשוף לתביעה או ייתבע. זכות יסוד וקדושה של כל עיתונאי, למען עוקביו, היא להביע את דעתו הלגיטימית על סמך מה שהוא שומע וקורא".
על רקע זה ראוי לציין שציפורי עצמו מנהל בשנים האחרונות כמה תביעות נגד עיתונאים שהוא מזהה כחברים ב"חונטה" שרודפת, מסיבותיה, אותו ואת נתניהו, ומייצרים לו תדמית של אדם בלתי שפוי.
ציפורי תבע על רקע זה את במאי הדוקו דורון צברי, את עורך "וואלה ברנז'ה" דוד ורטהיים ואת יהודה שפר, בכיר לשעבר בפרקליטות המדינה. במקביל הוא מנהל תביעה נגד מדינת ישראל, "העין השביעית", שני עורכי-דין והעיתונאים חיים לוינסון, עקיבא נוביק ואבישי גרינצייג. מול גרינצייג התנהל הליך נוסף שהסתיים לאחרונה בפסק דין שחייב את ציפורי לשלם פיצויים בסך 200 אלף שקל.
שאר הנתבעים: גולשים שגידפו את החוקר
מלבד ציפורי כלולים בתביעת הדיבה של רפ"ק קנר עוד עשרה נתבעים, כולם גולשים שהכפישו אותו על רקע עדותו במשפט המו"לים – רובם בעקבות פרסומים של ציפורי. קנר דורש מבית-המשפט להורות לכל אחד מהם לפצותו ב-20 אלף שקל.
יוסף אונגרפלד נתבע משום שכתב בפייסבוק שקנר הוא "החוקר הכי מושחת שיש במשטרה בכל מקום בעולם". אונגרפלד, שמייצג את עצמו, ביקש לבטל את ההליך או לפחות להקפיאו עד מתן פסק הדין במשפט נתניהו. גם נתבעים נוספים ביקשו לדחות את התביעה על הסף, אך השופטת הר-ציון דחתה את הבקשות והורתה להם להגיש כתבי הגנה.
"קנר אתה כלב, מאחל לך שכך יחקרו את הוריך", כתב בפייסבוק הנתבע יצחק אהרוני. בכתב ההגנה שלו, שהוגש באמצעות עו"ד רועי אהרוני, נתבע זה מתואר כ"פנסיונר העוקב באדיקות אחר מהלך המשפטים של ראש הממשלה". בא כוחו טוען שההתבטאות שלו היא "תגובה לקונית לפוסט אשר רובה ככולה מאחלת לתובע, או יותר נכון ליקרים לו, על משקל 'מה ששנוא עליך על תעשה לחבריך', להיחקר במשטרה באותן שיטות שבהן הוא נקט על חוקריו, היא ותו לא" (השגיאות במקור).
"אורי קנר שקרן רצידיביסט. מנהגו לשקר נובע מכך שהוא חוקר גרוע מקצועית", צייץ הנתבע עוזיאל שפץ, חוקר ברשות המסים שיצא לגמלאות. בכתב הגנה שהוגש באמצעות עו"ד יעקב פינקוביץ טוען שפץ שהתיאור שלו מבוסס על אמירה של קנר בבית-המשפט, ולפיה לחוקרים מותר לשקר לנחקרים.
נתבע נוסף, סמי אילוז, כינה את קנר בטוויטר "חלאה, חזיר שמן ומגעיל". אילוז הוא היחיד מבין 11 הנתבעים שחזר בו מההתבטאות שבגינה נתבע. בהודעה ששורבטה בכתב יד והוגשה לבית-המשפט כתב אילוז שעם קבלת מכתב ההתראה של קנר הוא ביצע את כל בקשותיו, שכללו פרסום פוסט התנצלות בפייסבוק ושליחת מכתב התנצלות – למעט תשלום פיצויים בסך 30 אלף שקל, שאותו אינו יכול להרשות לעצמו עקב מצבו הכלכלי.
ששת הנתבעים הנותרים – רן אילן, נילי קשת, גידי הלוי, רפי רחמן, מתן עבו וגל יוגב – טרם הגישו כתבי הגנה.
71613-03-24