יום עדותו ה-69 של ראש הממשלה הנאשם בשוחד בנימין נתניהו החל באיחור קל, נגמר מוקדם מהמתוכנן ובאמצעו הוקדשה מעט יותר משעה לדיון בהתנגדות להגשת מוצגים.

בין לבין הספיקה התביעה להציג את הרקע לחקירת נתניהו על יחסיו עם זאב רובינשטיין, מאכער ששימש כאחד המתווכים בינו ובין רעייתו לבין בעל השליטה באתר "וואלה" שאול אלוביץ' ורעייתו איריס, ומי שהודעותיו מרבבות הלוך ושוב את חשבון הווטסאפ של מנכ"ל האתר לשעבר אילן ישועה.

לאורך כל הדיון הדף נתניהו את טענות התובעת, עו"ד יהודית תירוש, ודבק בגרסתו המוקצנת עד שבסופו של דבר טען כי לא רק שלא השתמש ברובינשטיין כאיש קשר לאלוביץ' אלא שגם לא שמע מאשתו על השימוש שהיא עשתה בו.

ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נתן אשל (צילום: יוסי זמיר)

ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נתן אשל, 2011 (צילום: יוסי זמיר)

תחילה ביקשה עו"ד תירוש לבסס את הטענה כי נתניהו נוהג להשתמש במקורבים שאינם דובריו הרשמיים למשימות הנוגעות לתקשורת. היא נקבה בין היתר בשמותיהם של מאיר חביב, נתן אשל, ארי הרו ושעיה סגל.

חביב, חבר הפרלמנט הצרפתי לשעבר וידיד קרוב של נתניהו, נקשר לראיון שהעניק ראש הממשלה למגזין "פארי מאץ'". נתניהו טען בעבר בעדותו כי חביב ארגן לו ראיון במגזין, אך היום טען כי היוזמה היתה של חביב והמגזין ולא שלו.

אשל שימש כסמנכ"ל "ישראל היום" לפני שמונה לתפקיד ראש הסגל של נתניהו. לפי עד המדינה ארי הרו הוא נותר בעל קשר לעיתון ובכיריו. "אני יודע שכל בעיה שהיה לביבי בתקופה ההיא של 'ישראל היום', שאני הייתי בין 2009-2010, בענייני 'ישראל היום', הוא היה מדבר עם נתן אשל", אמר הרו לחוקרים.

נתניהו טען היום כי אם אשל התקשר לאדלסון או רגב, הרי שעשה זאת מיוזמתו או לבקשת שרה נתניהו, אך סייג והסכים להודות כי "לפעמים אולי מיוזמה שלי".

הרו עצמו, כך הצהיר עד המדינה בבית המשפט, שימש איש קשר בין נתניהו למו"ל "ידיעות אחרונות", נאשם מספר 4 ארנון (נוני) מוזס. כשנשאל הרו האם שוחח עם מוזס על נושאי סיקור השיב: "זה עלה מספר פעמים, שבו היה רצון מהלשכה או מראש הממשלה, לשנות מאמר כזה, כתבה כזאת, והייתי פונה למר מוזס". לדברי הרו, נתניהו היה פונה אליו כדי שיפנה למוזס, והוא היה "מתקשר למר מוזס, ומעביר את אותו מסר".

ראש הממשלה בנימין נתניהו וארי הרו, נובמבר 2014 (צילום: מרים אלסטר)

ראש הממשלה בנימין נתניהו וארי הרו, נובמבר 2014 (צילום: מרים אלסטר)

היום, בבית המשפט, הודה נתניהו כי "היו כמה מקרים שפניתי להרו שידבר עם מוזס", אך טען כי בדרך כלל היה זה תפקידו של הדובר ניר חפץ.

שעיה סגל היה בשלב מסוים דובר רשמי לענייני שרה נתניהו. הוא גם מי שחטף מרעיית ראש הממשלה את שיחת הצעקות המפורסמת, שבה נזפה בו רעיית ראש הממשלה על כך שפרסום לגביה במדור רכילות לא כלל את תוארה האקדמי ופעילותה הציבורית.

אך עוד לפני שהיה דובר רשמי בשכר, התנדב לסייע לדברור של אשת ראש הממשלה בלא תמורה. בחקירתו במשטרה הסביר נתניהו כי סגל "נחלץ לעזור לה" בהתנדבות משום שהיה חבר "קרוב, קרוב, קרוב", גם של רעייתו וגם שלו.

היום בבית המשפט נתניהו הרחיק עצמו תחילה מסגל ובמענה לשאלה אם היה חבר קרוב שלו ושל רעייתו השיב: "ידיד". כשנחשף לדבריו בפני השוטרים טען נתניהו כי באותה תקופה סגל כבר חלה בסרטן, מה ש"נגע ללבי" וגרם לו להגדיר אותו בחקירה כחבר "קרוב". "הייתי תחת רושם המחלה שלו ושיחה מאוד נוגעת ללב", הסביר נתניהו.

יועץ התקשורת המנוח שעיה סגל מספר לחוקר משטרתי מה אמר לו גונן גינת, עורך בכיר ב"ישראל היום", כשסירב לקבל מידיו ידיעה יחצנית על שרה נתניהו (צילום מסך מתוך התוכנית "המקור")

יועץ התקשורת שעיה סגל מספר לחוקר משטרתי מה אמר לו גונן גינת, עורך בכיר ב"ישראל היום", כשסירב לקבל מידיו ידיעה יחצנית על שרה נתניהו (צילום מסך מתוך התוכנית "המקור")

עו"ד תירוש ביקשה מנתניהו שיסכים לטענתה כי מבחינתו "זה סופר טריביאלי ושגרתי לפנות למו"לים, לבעלי שליטה, באמצעות ידידים ואנשי קשר ולא רק באמצעות דוברים".

נתניהו סירב נחרצות.

"לא גברתי", אמר. "זה לא טריוויאלי ולא שגרתי. בהרבה מקרים פונים אליי! פונים אלי בסדר גודל של אחד ולפעמים בסדרי גודל הרבה יותר ממה שאני פונה למישהו אחר".

לדברי נתניהו, כמעט תמיד היוזמה לקשרים עם התקשורת היתה מבחוץ אליו, ולא שלו החוצה.

"זה לא שאני מפעיל אותם", אמר, "זה שהידידים רוצים להיכנס למהלך הזה... הם רוצים ליזום את התנועה. אני לא צריך להשתמש בהם, אנשים מנסים להיכנס לתוך הדבר הזה כל הזמן, אנשים שרוצים להתבלט ומאכערים או אפילו בשביל תחושת החשיבות העצמית שלהם אבל לא מיוזמתי אלא מיוזמתם".

אמנם, הודה נתניהו, היו מקרים שבהם ביקש מ"מי שנמצא לידי" לפנות למו"ל כזה או אחר משום שהיה בדיוק עסוק ולא יכול היה לעשות זאת בעצמו, אולם לא "כדרך שגרה". "זה פשוט לא נכון, אני לא זקוק לזה", אמר נתניהו.

עו"ד תירוש הציגה לנתניהו דברים הפוכים שאמר בחקירתו בפני השוטרים, כשנשאל על יחסיו עם רובינשטיין.

נתניהו נואם בבית-כנסת בצרפת. מאחוריו מימין: הפוליטיקאי והעסקן היהודי-צרפתי מאיר חביב, שהכיר בינו ובין ארנו מימרן (צילום: חיים צח, לע"מ)

נתניהו נואם בבית-הכנסת הגדול בפריז. מאחוריו מימין: הפוליטיקאי והעסקן היהודי-צרפתי מאיר חביב, שהכיר בינו ובין ארנו מימרן (צילום: חיים צח, לע"מ)

"אתה חושב ש... אתה חושב ששרים ופוליטיקאים לא מדברים עם מו"לים ו... דרך ידידים גם כן", אמר הנחקר, ובהמשך הוסיף: "מה אתם חושבים ש... נניח שרים, כן, משתמשים רק בדוברים? אתם לא חושבים שהם משתמשים באנשי קשר לעורכים, לכתבים? איפה אתם חיים? זה לא נכון [...] אנשי קשר קיימים כל הזמן בענייני דוברות ובענייני קידום ידיעות וכל הדברים האלה".

"לפי מה שאתה אומר בחקירות שלך", אמרה עו"ד תירוש לנתניהו, "זה סופר טריוויאלי והגיוני לפנות באמצעות אנשי קשר וידידים ולא רק באמצעות דוברים".

"לא אמרתי את זה", התעקש נתניהו. "אמרתי שפוליטיקאים עושים את זה, לא נתתי את זה כנוהג שקיים". מכל מקום, הוסיף, לגבי רובינשטיין הבהיר לכל אורך הדרך כי שוחח איתו אולי פעם או פעמיים על הסיקור ב"וואלה", וגם זאת באופן כללי בלבד. "הרעיון שרובינשטיין היה צינור שלי זה קשקוש, שקר מוחלט, לא היה ולא נברא", הדגיש.

היום, אגב, על ספסל הדוברים של נתניהו נראו בין היתר עופר גולן, גיא לוי וטופז לוק. עומר מנצור, שנחקר אתמול לצד ראש הסגל צחי ברוורמן בחשד לשיבוש הליכי חקירה, הורחק מלשכת נתניהו ל-15 ימים ולא נראה באולם.

"אשתי היתה בקשר קרוב איתו"

לקראת סיום יום העדות החלה עו"ד תירוש לחקור את הנאשם על יחסיו עם רובינשטיין.

נתניהו טען כי לרובינשטיין לא היה כל תפקיד רשמי אצלו. "מי שהיתה איתו בקשר קרוב מאוד זו אשתי, צריך לדעת את זה", הדגיש פעם אחר פעם.

עד המדינה ניר חפץ העיד כי רובינשטיין היה מקורב לא רק לשרה נתניהו אלא גם לראש הממשלה. נתניהו הכחיש. "לי לא היה קשר אינטנסיבי איתו", טען. "אז מה אם חפץ אמר? חפץ הוא עד מדינה. אחרי שעיניתם אותו, כופפתם לו את הזרוע ואת הברך והבאתם אותו להגיד מה שהוא רוצה, זה פשוט לא נכון".

יצוין כי חוקרי המשטרה מעולם לא כופפו לחפץ את הזרוע או הברך ואיש מעולם אף לא טען כך, אלא שנתניהו משתמש לא אחת בדימויים פיגורטיביים אלימים כדי להדגיש את עמדותיו. כך, לדוגמה, קרה אתמול (12.1) כשהביע תסכול על עיתוי אחת ההתנגדויות של צוות הסנגורים שלו, משום שלדבריו בדיוק באותו הרגע עמד להנחית "אגרוף" על התובעת.

תמונה מעובדת בכבדות של שרה נתניהו שהופצה על-ידי לשכת ראש הממשלה, עם קרדיט לשרה נתניהו

תמונה מעובדת בכבדות של שרה נתניהו יחד עם בעלה, שהופצה על-ידי לשכת ראש הממשלה

"זאב רובינשטיין היה ציר בו בנימין נתניהו וגם שרה העבירו מסרים לשאול אלוביץ'", העיד חפץ. כשעו"ד תירוש הציגה זאת לנאשם נתניהו הוא הכחיש: "הוא לא היה ציר, לא העברתי דרכו מסרים, אשתי היתה בקשר קרוב איתו, אני לא יודע מה היא דיברה איתו".

הרו העיד במשטרה בין היתר כך: "אני גם יודע שפנו מדי פעם לזאב רובינשטיין בארצות הברית כדי שידבר עם אלוביץ'... שרה בדרך כלל". לפי הרו, הפניות לרובינשטיין נועדו להביא לשינוי פרסומים שהופיעו באתר "וואלה", להחליף תמונה או אף לקדם פרסום ידיעות חיוביות.

"הטענה הזו כוזבת", אמר נתניהו על דברי יועצו הקרוב. לדבריו, רובינשטיין "נדחף" מיוזמתו ולא נענה לבקשות שלו. "הוא לא דובר, הוא לא צינור, אני לא צריך אותו כצינור", אמר הנאשם. "אני יכול להרים טלפון לשאול ישירות. הוא בטח לא הכתובת לדבר הזה".

"אמרת שאתה חושב שרעייתך מצאה בו משענת וכותל למצוקותיה בענייני הסיקור התקשורתי שלה. נכון?", שאלה עו"ד תירוש.

"כן", השיב נתניהו.

"אני מציעה לך שידעת שהיא פונה אליו ומבקשת את סיועו מול 'וואלה'", אמרה עו"ד תירוש.

"לא", השיב נתניהו. "אני לא יודע כי אני באמת לא הייתי שותף לשיחות האלה".

תמונה מעובדת בכבדות של שרה נתניהו יחד עם בעלה, שהופצה על-ידי לשכת ראש הממשלה

"מר נתניהו", אמרה עו"ד תירוש, "זה מאוד מוזר בעיני, שמר ארי הרו, שהוא ראש הסגל שלך, יודע על פניות של רעייתך למר רובינשטיין, והוא לא חי איתה. ואתה, שבכל זאת בעלה וחי איתה, לא יודע על מה שראש הסגל שלך יודע?".

"ממש ממש בדיוק הפוך", אמר נתניהו. "משום שאשתי מדברת גם עם ראש הסגל וגם עם הדוברים ויכולה לקבל מהם אינפורמציה ויכולה להגיד 'וויי... זה מרגיז אותי', ואני לא. כי אני לא עוסק בזה. הרבה מהדברים הללו היו קשורים, אני מעריך, ברעייתי. שינוי תמונה, אני לא זוכר שאני ביקשתי לשנות תמונה. זה לא כל כך מעניין אותי. הקשר שהיה לרעייתי בעניין הזה, האכפתיות, היא יכולה לדבר עם ארי הרו אבל אני לא קיימתי את הציר הזה".

"והיא לא מתלוננת בפניך 'עשו לי ככה, עשו לי ככה והתקשרתי לרובינשטיין, לשאול'?", תהתה התובעת.

"לא", השיב הנאשם. "ותיארתי לכם כבר את הרוטינה היומית שלנו, גם כבני אדם וגם כזוג. אתם חיים בעולם אחר, אין לי זמן לעסוק בזה ובאמת לא עסקתי בזה. כבר חרשנו את השדה הזה".

הנאשם מסרב לבקשת השופטים

הדיון, שהיה אמור מלכתחילה להסתיים בשעה שלוש, הסתיים לבסוף מוקדם יותר, וזאת בעקבות מעטפה ובה תוכן מסווג שהגיעה אל ראש הממשלה הנאשם כבר בשעת הדיון הראשונה.

הנאשם ביקש להקדים את סיום הדיון לשעה אחת וחצי. השופטים ניסו להתמקח.

"אפשר להקדים לשתיים?", שאלה השופטת רבקה פרידמן-פלדמן.

נתניהו נעמד. "לא!", השיב לבקשת השופטים, "זה דבר חשוב, צריך יותר זמן ואני לא רוצה להרחיב בזה".

לאחר שראש הממשלה פירט את חשיבות העניין בלשכת השופטים, הם נענו לבקשתו והדיון הסתיים בשעת צהריים מוקדמת.

להורדת הקובץ (PDF, 1.66MB)

67104-01-20

משפט המו"לים