למעלה מחודש חלף מאז שסגן ניצב בדימוס דובי שרצר העיד במשפט המו"לים. שרצר, לשעבר ראש זרוע האכיפה במחלקה לחקירות שוטרים, הוזמן על ידי עורכי דינו של רה"מ הנאשם בנימין נתניהו כדי לנסות ולאשש את הטענה כי במחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) סירבו לחקור חשדות לגבי שוטרים שהיו מעורבים בדרך כזו או אחרת בחקירת תיקי נתניהו.
בין היתר סיפר שרצר בחקירתו הראשית על מקרה שבו פנה אליו "גורם בצוות החקירה של נתניהו" ואמר לו שבחקירה נעשו "פעולות פסולות". הפרשה נחשפה, תוך כמה אי-דיוקים בולטים, בידי העיתונאי עמית סגל בשנת 2020.
בחודש שעבר סירב שרצר בכל תוקף לספר מיהו אותו גורם, והתמקד ברושם שקיבל כי ראשת מח"ש קרן בר מנחם אינה מעוניינת לטפל בתלונה האנונימית. אך במהלך החודש שחלף השתנתה עמדתו תקיפה של השוטר לשעבר.
היום (22.10), בחקירה הנגדית של שרצר, פנתה אליו עו"ד יהודית תירוש מהפרקליטות כדי לשאול אותו בנושא ועוד לפני שהספיקה להשלים את השאלה הראשונה ביקש הקצין לשעבר לספר כי בזמן שחלף פנה אל המקור האנונימי שלו.
"פניתי לאותו גורם, למרות שעברו הרבה שנים, ושאלתי אותו מה הוא אומר. הוא אמר לי 'אני מוזמן למשפט פה, אני לא מתכוון לשקר, אז אתה יכול להגיד את השם שלי'. אז אני אגיד את השם שלו".
שרצר נאלם דום ועל אולם 315 בבית משפט המחוזי בירושלים נפלה שתיקה.
הראשון שנשבר היה השופט משה בר-עם.
"מה השם?", שאל.
"אה, להגיד את השם?", היתמם שרצר. "סגן ניצב צחי חבקין הוא מי שפנה אלי".
"ההיתר היה מאוד מאוד מוגבל"
מיד לאחר סיום חקירתו הנגדית של שרצר, נכנס חבקין לאולם. הפרקליטות ביקשה לדחות את מועד תחילת עדותו ליום אחר, כדי שתוכל להתייעץ עם בכיריה לגבי האפשרות לבצע השלמת חקירה לאור המידע החדש שנוסף על המקור האנונימי, אך השופטים דחו את הבקשה ובמעט הזמן שנותר עד לסיום יום הדיונים חקר את חבקין עו"ד עמית חדד, בא כוחו של ראש הממשלה הנאשם.
חבקין, סגן ניצב לשעבר, שירת ביחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית והיה מעורב עמוקות ב"תיק 4000", הוא התיק שבו ראש הממשלה בנימין נתניהו מואשם בשוחד, ולא "רק" במרמה והפרת אמונים.
כבר בתחילת עדותו אישר חבקין כי הוא אכן מי שפנה בשנת 2018 אל שרצר וסיפר לו על כך שבתיקי נתניהו נעשו מעשים "לא תקינים", כהגדרתו. למעשים נחשף, הוסיף, "לאורך תקופתי במעורבות בתיקים שמכונים היום 1000, 2000, 4000, ו-3000".
שרצר, הוסיף חבקין, הוא חבר קרוב שלו זה עשרים שנה, עוד לפני שהצטרף למח"ש, אולם במקרה הזה פנה אליו כיוון שהיה במח"ש.
השופט בר-עם שאל את העד למה הוא מתכוון בדבריו על מעשים "לא תקינים". הדוגמה הראשונה שהעניק חבקין היתה מימי בראשית חקירת התיק שהתגלגל להיות "תיק 1000", הוא תיק טובות ההנאה שבמסגרתו מואשם נתניהו כי קיבל תשורות בשווי מאות אלפי שקלים משני המיליארדרים ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר.
"בזמן אמת היתה לי תרעומת על האישור המאוד מאוד מוגבל שקיבלנו מהיועץ המשפטי לממשלה דאז להתחיל בחקירה", אמר חבקין. "לי זה הפריע מאוד וגם חשבתי לעצמי כל מיני מחשבות על למה זה כזה זהיר, למה זה כזה אנמי. ההיתר היה מאוד מאוד מוגבל, התחושה שלי היתה שהיועץ שולח אותנו למקומות שאין בהם ממש, אין בהם סיכוי. לימים כמובן זה התפתח".
"אני רוצה שאדוני יתמקד", הציע השופט בר-עם, "מה זה 'דברים לא תקינים'? ואציע לאדוני להתחיל בדבר הכי פחות תקין".
חבקין התעקש להשלים את דבריו על האישור המוגבל של היועמ"ש אביחי מנדלבליט. לדבריו, "בשלבים יותר מאוחרים, שנתיים פלוס קדימה, כשגם ראיתי עוד דברים וגם נחשפתי לטענות של סנגורים וגם לתקשורת, אמרתי לעצמי 'רגע, רגע, זה משהו שאולי קצת חרגנו ממה שהותר לנו אז'".
חבקין סיפר על אירוע ספציפי שבו נכח בישיבה אצל היועץ מנדלבליט, אליה הביא עמו טבלה גדולה שהכין, אשר סקרה על פני שני עמודים את כל החשדות בדבר מעשים פליליים לכאורה הקשורים בנתניהו ואשר ראויים לחקירה. "ריכוז של כל המידעים שהיו בידינו עד אז", הגדיר זאת.
בטבלה, נזכר חבקין, הופיעו אנשי עסקים שהיו קשורים למימון הטיסות של נתניהו ונושאים רבים נוספים, אך מכל הנושאים התיר להם היועמ"ש לחקור אך ורק את פרשת הסוויטה שהחזיק פאקר במלון רויאל ביץ' בתל-אביב, ואת החשד כי יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, עושה בה שימוש במעין הענקת טובת הנאה של פאקר לראש הממשלה באמצעות שליח.
"אני זוכר את עצמי ממש כועס על זה שזה הדבר היחיד שהותר לנו לחקור", סיפר חבקין והוסיף כי בדרך חזרה מהישיבה שוחח על כך עם מפקדו מומי משולם.
"מה אתה אומר לו?", שאל עו"ד חדד.
"שזה נראה שהוא מגביל אותנו, שאולי יש לו אינטרסים שלא להתיר לנו לעשות דברים אחרת", השיב עד ההגנה.
עם זאת, חבקין הדגיש כי הוא וחבריו ליחידה פעלו בהתאם לאישור שקיבלו וחקרו אך ורק את ענייני המלון, אלא שבדיעבד חשב על שאלות שהפנו לנחקרים אחרים, לפני הישיבה הזו, ותהה האם "עשינו טעות וחרגנו".
עו"ד חדד ביקש להראות לחבקין כי הוא וחבריו ליחידה חרגו מהאישור גם בחקירות שהתנהלו אחרי הישיבה הזו. את יונתן חסון, הנהג של פאקר ומילצ'ן, שאלו בין היתר על מתנות שהמיליארדרים העניקו לבני הזוג נתניהו. חבקין טען שאפשר שבשלב הזה ניתן אישור מרחיב יותר על ידי היועמ"ש, בישיבה שבה לא נכח.
"לא ראיתי הרחבה בעין", הדגיש חבקין, "אבל כיוון שאני יודע מה נחקר לימים אז אני די משוכנע בזה. אני לא מאמין שחקירה שלמה היתה מתבצעת בלי אישור". הוא שב והדגיש כי האפשרות שחרגו מהאישורים עלתה בדעתו לגבי חקירות שבוצעו לפני אותה ישיבה.
השופט בר-עם ניסה שנית. "מהו הדבר הכי פסול שאדוני יודע לומר ממקור ראשון, אני רוצה להתחיל בזה", אמר לעד.
"אני לא יודע מה הכי פסול", אמר חבקין.
השופט התאכזב. "מר חבקין, אדוני חוקר ועורך דין, שמבין את המשמעויות של פעולות או התנהלות כזו או אחרת. אני שואל את אדוני, גם בדיעבד, תבחר אירוע שהיום אדוני סבור שהוא באמת אירוע חמור, אם יש כזה. נמסר לנו שיש ושאדוני מסר את הדברים אלה למר שרצר, אני רוצה לשמוע".
חבקין חזר על המקרה של חריגה מאישור היועץ.
עו"ד חדד נחלץ לעזרתו ושאל אותו על "המקורבת" של ניר חפץ, אותה אישה שבשל צו איסור פרסום לא ניתן לכתוב דבר על אודותיה וקשריה עם חפץ, למעט העובדה שהיתה "מקורבת" לו ושבמסגרת תרגיל חקירה הפגישו בין השניים בתחנת המשטרה.
חבקין אישר כי חשב גם על המקרה הזה כשפנה לשרצר.
"אני חשבתי שזה משהו שהוא לא תקין", אמר. "להפגיש מישהו שאין לו קשר אמיתי לחקירה, אך ורק כדי לגרום ללחץ על מישהו, זה משהו שהוא לא תקין. אני לא חושב שהוא פלילי, שהוא לא חוקי, חשבתי שזה לחץ שחורג מהסטנדרט".
בהמשך הדיון שוב הביע השופט בר-עם אכזבה ממה שחווה כאנטי-קליימקס.
"לי היה הרושם שמר שרצר העיד כאן על מעשים פסולים לכאורה שנעשו", אמר. "אני סברתי שאשמע דברים על עובדות שלא פורסמו, שאנחנו לא מכירים. אם יש עובדות, אם יש אירועים שאדוני בהקשר הזה יודע לספר, שאדוני רוצה לשתף אותנו בבית המשפט, אדוני יספר".
שוב נחלץ עו"ד חדד, עורך-דינו של הנאשם נתניהו, לעזרת בית המשפט והפנה לחבקין שאלה על מנכ"ל "וואלה", אילן ישועה. חקירת "תיק 4000" התגבשה לתיק הפלילי שאנו מכירים היום אחרי שישועה זומן לחקירה והעניק לחוקריו את הטלפון שלו, על מאות ואלפי ההודעות וההקלטות של התקשורת שלו עם בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ', בעלי האתר.
"העובדה שישועה נחקר שלא באזהרה זה גם דבר שהטריד אותנו לאורך כל הדרך", העיר עו"ד חדד.
"גם אותי", אמר חבקין. "היו צריכים לחקור אותו באזהרה, כי מהחומר שאני ראיתי, זה אדם שמספר סיפור, שהוא חלק מהעבירה, בעדות פתוחה".
חבקין סיפר כי במקרה קודם, כשחקר את החשדות לשחיתות של השר פואד בן אליעזר, בית המשפט נזף בו על שהורה לחקור אדם בעדות פתוחה ולא תחת אזהרה, למרות שהיה מעורב במעשה הפלילי ובהמשך הוגש נגדו כתב אישום.
"אז אני עוד יותר רגיש לדברים האלה", אמר חבקין, "דיברתי עם המפקד שלי באותה תקופה, יורם נעמן, שאלתי אותו 'מה זה? למה זה?'. הוא אמר לי 'תקשיב, זה חומרים שהגיעו מרשות ניירות ערך, החליטו שהמשטרה מצטרפת לחקירה. זה משהו שכבר בוצע על ידם, זה מה שהיועמ"ש הנחה לעשות, וזה מה שעשינו'".
עו"ד חדד ביקש לטעון שחבקין פנה לשרצר גם משום שהוטרד מכך שהיחידה לא חקרה כראוי את גרסת עד המדינה שלמה פילבר לפגישת ההנחיה, שכן האיכונים שבוצעו למכשירי הטלפון העלו כי לא סביר שהתקיימה במועד שבו טען שהתקיימה.
חבקין הדף זאת. "אני לא זוכר את זה כמשהו שראיתי בו איזה אי תקינות שחורגת מהסטנדרט", אמר. חבקין הכחיש גם שהיה חשש ביחידה לחקור לעומק את סוגיית האיכונים, אך אישר כי היה ידוע שהאיכונים אינם מאמתים את גרסת עד המדינה.
"אז סתם פנית לדובי שרצר, רק בגלל המקורבת והיועץ?", שאל עו"ד חדד.
"ואילן ישועה", הוסיף חבקין. "זה סתם בעיניך?".
"זה ממש לא סתם", אישר עו"ד חדד, אך השופט בר-עם נותר מתוסכל.
"אם אדוני לא מוסיף לנו פרטים עובדתיים... אדוני מביע הערכה על ניהול החקירה לגבי דברים שכבר שמענו. אני לא מבין את הערך המוסף של אדוני בחקירה".
"אני חושב שמה ששיתפתי אלה דברים שלא היו תקינים בעיני אז, וזו הסיבה שדיברתי איתו. למר שרצר לא פירטתי כלום".
לקראת סיום הדיון הצליח עו"ד חדד לחלץ מחבקין ביקורת על פן אחד נוסף בחקירה.
כשחבקין הגיע למלון רויאל ביץ' כדי לחקור את האפשרות שהמיליארדר פאקר מעניק טובת הנאה לנתניהו דרך בנו, הוא שוחח עם הקונסיירז' במלון, שחשף בפניו כי מלבד יאיר נתניהו מגיע לדירה של פאקר גם ראש המוסד יוסי כהן.
חבקין אישר כי לשיטתו מדובר בחשד לעבירה שיש לחקור. "זה עוד דבר שהיה לי בראש בזמן שדיברתי עם דובי", סיפר חבקין. "ואני זוכר את הדיון הזה אצל היועץ, שבאים אליו עם הנתון המטריד הזה והיועץ הנחה שאנחנו נעשה הפרדה מלאה של החומרים, האירוע הזה או עניין יוסי כהן ייחקר בהמשך, בנפרד".
חבקין אישר כי בפועל האירוע מעולם לא נחקר, אך דחה את עמדת חדד כי הטרידה אותו העובדה שאת המקרה של נתניהו חוקרים ואילו את המקרה של כהן לא.
חקירתו של חבקין צפויה להתחדש בעוד כשבועיים. עו"ד חדד הודיע כי יזדקק לכמה וכמה ימים כדי להשלים את חקירתו הראשית.
67104-01-20




















