גרסת ההגנה של ראש הממשלה הנאשם בנימין נתניהו פסעה היום (4.6) עוד כמה צעדים אל עבר עולמות האבסורד.
נתניהו טען כי גם בתחילת שנות האלפיים, בעת שכיהן כשר חוץ, שר אוצר ובהמשך היה ראש האופוזיציה, למעשה היה "פגר פוליטי" שסיכוייו לכבוש מחדש את השלטון קלושים.
נתניהו עמד על כך שהחברות שלו עם המיליארדר ארנון מילצ'ן ניצתה במהרה, נבעה ממניעים אנושיים טהורים וכללה הרעפת טובות הנאה בסך עשרות אלפי דולרים אך ורק בשל רצונו של המיליארדר להנעים את חייו של חברו, ולא משום שתיכנן כי יגמול לו טובה כשיתקדם שוב במדרגות השלטון.
נתניהו לא הסתפק בכך, והרהיב לטעון כי מנגד, קשריו של מילצ'ן עם כמעט כל יתר הפוליטיקאים שאסף סביבו, כי הרי המיליארדר החזיק בקשרים אישיים עם רבים מבכירי הפוליטיקאים בישראל, היו שטחיים ולא עלו לכדי חברות אמת כמו זו שיצר עמו.
"נתניהו חשב כבר אז על הקאמבק"
היום השני לחקירה הנגדית של ראש הממשלה הנאשם, והיום ה-37 לעדותו, נפתח בחזרה על אמירה ברורה וחד משמעית אותה השמיע אתמול: אחרי שהפסיד בבחירות 1999 לאהוד ברק ולקח "פסק זמן" מהפוליטיקה, הוא לא רצה כלל לחזור לחיים הציבוריים.
לטענה זו השלכה ישירה על מהות יחסיו עם המיליארדר ארנון מילצ'ן, שלפי כתב האישום בפרשה המכונה "תיק 1000", הרעיף על נתניהו טובות הנאה בסך מאות אלפי שקלים בזמן שכיהן כראש ממשלה (לפי חומר הראיות, מדובר בפועל בסכומים גדולים עוד יותר).
נתניהו טוען כי היחסים בינו למילצ'ן התהדקו מאוד דווקא אחרי שהפסיד בבחירות 99', ורואה בכך ראייה ניצחת לטוהר מניעיו של המיליארדר. לו באמת היה אז נתניהו איש עסקים פרטי שמבלה את זמנו בהרצאות ברחבי העולם, ולא מועמד לראשות ממשלה בעתיד, אי אפשר לטעון שמילצ'ן התקרב אליו כדי לנסות לקבל ממנו בעתיד תמורה שלטונית.
אמש, בעקבות טענת נתניהו כי אחרי הפסדו לא רצה כלל לחזור לפוליטיקה, שלל זאת דוברו באותם הימים אביב בושינסקי. בראיון לחדשות 12 הבהיר הדובר לשעבר כי מיד לאחר ההפסד בבחירות החל נתניהו לתכנן את חזרתו לשלטון.
"אולי הוא לא זוכר, אולי הוא לא התכוון", תירץ בושינסקי, "אבל רבאק".
לדברי בושינסקי, במאי 99', מיד לאחר ההפסד, "נתניהו חשב כבר אז על הקאמבק". בושינסקי הזכיר את קמפיין "אזרח מודאג" שניהל נתניהו באותם הימים וטען כי ממשלת ברק נפלה בתוך 20 חודשים בין היתר בשל הפעולות של אותו "אזרח מודאג", הלוא הוא נתניהו.
"יכול להיות שבגלל זה גם היה לו קשר טוב עם מילצ'ן", הוסיף הדובר לשעבר.
משפט נתניהו, שימו לב:
דוברו ויועצו של נתניהו בעת שהפסיד בבחירות בשנת 99, אביב בושינסקי - סותר אחר הצהריים באולפן 12 את דברי נתניהו היום בעדות, ולמעשה מחזק את טענת התביעה שחשפה שקר מובהק של נתניהו:
נתניהו התעקש בעדותו שלא תכנן לחזור לפוליטיקה אחרי שהפסיד ב-1999, והיה "פגר פוליטי"… pic.twitter.com/x94C83o3A1— Or-ly Barlev ???? אור-לי ברלב (@orlybarlev) June 3, 2025
הבוקר הצטרף אל מוסרי העדות מזמן אמת גם העיתונאי רביב דרוקר.
"זה אפילו מוזר לכתוב את זה, אבל הטענה של נתניהו שלא התכוון ונערך לחזור אחרי ההפסד בבחירות 99 היא הדבר הכי רחוק מהאמת", כתב דרוקר. "הוא עבד על פרוייקט החזרה שלו מהרגע בו עזב את לשכת רה"מ בתחילת יולי 99. סביבו בלטו שניים - גדעון סער, שהיה הכי קרוב אליו אז ואביב בושינסקי. נתניהו עשה סבב פגישות, שבמרכזן פיוס עם הרבה גורמים איתם התעמת. גם אותי הוא אז פגש בלשכה בגן הטכנולוגי. כשהגעתי לפגישה סיפרו לי אנשיו שהוא פוגש את כולם, כל מי שהוא רב איתו, כדי שבחזרתו לפוליטיקה, יהיה לו יותר קל".
אך נתניהו, היום בעדותו, התעקש על הגרסה המופרכת.
"ידעתי שיש כאלה שרוצים שאני אחזור, אבל אני יכול להגיד לך מה אני רציתי, ולא רציתי לחזור", אמר ראש הממשלה הנאשם. "ידעתי שאני לא רוצה להתמודד, ויותר מזה - שיתפתי את חברי הטוב ארנון מילצ'ן שאין לי שום כוונה לחזור".
התובע, פרקליט מחוז מיסוי וכלכלה עו"ד יהונתן תדמור, הזכיר לנתניהו שפעל באותם הימים מול מפלגות ש"ס ושינוי כדי שיפזרו את הכנסת.
"לא זוכר", השיב הנאשם, כמו פעמים רבות אחרות בחקירה הנגדית, אבל הוסיף כי "אם פעלתי, זה היה מן השפה ולחוץ". נתניהו הסביר: "זה לא יכול לקרות. באמת יפזרו את עצמם אחרי שנה וחצי, נו באמת. תודה רבה".
לפי נתניהו, כשביקשו ממנו לחזור לפוליטיקה הוא העמיד את תנאי פיזור הכנסת לא כדי לאפשר לו לחזור לעמדת כוח והשפעה של ממש אלא כדי לטרפד את עצם המהלך.
"אמרתי שאני לא רוצה, הם התעקשו, וידעתי שאם אומר להם שהם חייבים להתפטר זה יהרוג את זה יותר אפקטיבי", אמר נתניהו ואז הוסיף: "אולי אני משקר, אני יודע שלא, אני אומר את האמת, אני באמת לא רציתי, יש מקרים כאלה. הנה מקרה חריג, לדעתי היחיד בתולדות ישראל אבל חריג מאוד גם בדמוקרטיה".
בהמשך עדותו התעקש נתניהו כי היה "פגר פוליטי" גם כשכיהן כשר בכיר בממשלת שרון. לדבריו, תפקיד שר האוצר תמיד היה "בית קברות פוליטי", אך האפקט היה חריף במיוחד באותה תקופה של משבר כלכלי קיצוני.
נתניהו הסביר כי הסכים לקחת על עצמו את התפקיד דווקא מתוך הבנה שנבטה בו באותה תקופה, ושאותה שיתף עם חברו הטוב מילצ'ן, כי "אין סיכוי שאני אחזור להיות ראש ממשלה! אין סיכוי!". כיוון שכך, לא הפריע לו לקדם כשר אוצר תקציבים שכללו קיצוצים אכזריים, כפי שהאמין שיש לעשות כדי לשנות את הכלכלה הישראלית מן הקצה אל הקצה.
כשנדרש להסביר מדוע בהמשך הדרך, כשכיהן כיו"ר האופוזיציה, עדיין ראה את עצמו כ"פגר פוליטי", הסביר נתניהו שהוא אמנם "עדיין קיים, יושב בכנסת, תודה רבה", אבל בעוד ש"יש אנשים שזה משאת נפשם, זה לא היה משאת נפשי". במילים אחרות, תפיסת העולם הפוליטית של נתניהו היא כזו שבה המחוקק הוא תפקיד שולי, כמעט מיותר.
יש לך בעיה בשולדר
עו"ד תדמור הציע לנתניהו כי בתקופה שלקח "פסק זמן" מהפוליטיקה, בין השנים 1999-2002, העדיף לעשות עסקים בחו"ל בלבד דווקא משום שתכנן לשוב ולכהן בתפקיד ציבורי בכיר בישראל.
נתניהו שלל גם זאת על הסף. לדבריו, חברו הקרוב עו"ד יצחק מולכו יעץ לו עם פרישתו מהפוליטיקה שלא לעשות עסקים בישראל כדי לא לתת למשטרה ולפרקליטות פתח לחקור קשרים פסולים כביכול עם אותם הגורמים העסקיים בתקופה שעדיין כיהן כראש ממשלה.
"מה שמקובל על אחרים לא מקובל עלי", הסביר נתניהו. "אבי זיכרונו לברכה אמר לי: 'תדע לך שבמערכת הזאת יעשו הכל כדי להפיל אותך, ואחרי שיפילו אותך ידאגו שלא תוכל לחזור. הם ירדפו אותך עד סוף ימיך, ולכן אל תתקרב לזה, אל תיגע בזה. מה שנכון לאחרים, זה נכון מבחינת החוק היבש, מבחינת פרימת החוק כפי שמופעלת עלי - אל תתקרב לזה'".
"מר נתניהו", פנה עו"ד תדמור לראש הממשלה הנאשם בהמשך החקירה, "אני אומר לך שהחברות שלך ושל מילצ'ן באותן שנים כלל לא היתה הדוקה וקרובה כמו שאתה מתאר".
"אני אומר לך שאתה טועה", השיב נתניהו.
לפי ראש הממשלה הנאשם, כבר בשנים 1999-2002 נוצרה חברות עמוקה והולכת בינו לבין המיליארדר. נתניהו טען כי נפגש אז עם מילצ'ן בדירתו של המיליארדר בהרצליה אך בעיקר בחו"ל.
לדברי נתניהו הוא ביקר "כמה פעמים" באחוזתו של מילצ'ן מחוץ לפריז ועוד "הרבה פעמים" בפריז עצמה, "בהזמנתו, באירוחו המלא עם הטיסות ומלונות פאר". נתניהו טען כי מילצ'ן התעקש לשכן אותו במלון פלאזה אתנה בפריז כמה וכמה פעמים, וכמה פעמים נוספות במלון מארק בניו-יורק, וכן במלון בחוף מליבו בקליפורניה.
"אז הנה אני אומר לכם תחת שבועה! אזהרה!", אמר נתניהו: "מלון פלאזה אטינה, מלון מארק בניו יורק שהוא המליץ! 'אל תלך להילטון שמילטון, עזוב, אני אתן לך'. הוא רצה! הוא ביקש, כי ככה היה. רוצה לתת, באמת ביד רחבה ומתוך חברות".
כשהתבקש למנות את מספר הנסיעות הללו נקב בטווח שבין 8 ל-15 נסיעות.
"אם התביעה מנסה להגיד שלא היו לי מפגשים עם מילצ'ן בין 99' ל-2002, זה בעצם מה שהוא מנסה לרמוז כאן, אז הוא טועה בעליל", אמר נתניהו, "משום שמילצ'ן הזמין אותי ונפגש איתי בפריז פעמים רבות. הוא נפגש איתי בניו יורק, בלוס אנג'לס, והוא נפגש איתי גם בארץ בביתו, ולכן כל הקו הזה הוא אבסורדי. אם הקו הוא להגיד שלא נפגשנו זה פשוט שקר, שקר גס".
לפי נתניהו, בפגישה אקראית עם מילצ'ן במסעדת טורקיז בסמוך להפסדו לברק "נוצר קליק מיידי" והתפתח במהירות קשר "רציני מאוד, חם מאוד" דווקא משום שלא היה לו כל עתיד פוליטי.
כדי לשוות אמינות לטיב הקשר עם מילצ'ן סיפר נתניהו כי בשנים ההן היה מנהל עם מילצ'ן שיחות נפש, לצד שיחות על נושאי עניין משותפים כגון כדורגל ובריאות.
"התחלתי לספר בדיחה שרצה בינינו", אמר נתניהו, "הוא אהב את פול אנקה, פול אנקה, נדמה לי שדיברנו על זה כי פגשתי את פול אנקה באחד הביקורים בלאס וגאס. אמרתי לו, כיוון שהיתה לו בעיה בכתף, אני אומר לו, כן, יש איזה שיר Put your head on my shoulder, אמרתי לו: 'ארנון, אל תיתן לאף אחד לשים את הראש שלו על השולדר שלך, כי יש לך בעיה בשולדר'".
נתניהו טען עוד כי מילצ'ן לא רק מימן את שהותו במלונות יוקרה באותן השנים אלא גם הטיס אותו לחו"ל. "למיטב זכרוני הוא שילם עבור הטיסה כמה פעמים", אמר.
בעקבות עדות זו צייץ היום העיתונאי רביב דרוקר מסמך שפרסם בעבר, המסכם את כל הטיסות של בני משפחת נתניהו בשנים 1999-2001, כולל מי טס, לאן ומי שילם עבור הטיסה.
"נכון, זה לא מכסה את כל התקופה", סייג דרוקר, "אבל אני לא מצאתי את הנסיעות הרבות שמילצ'ן מימן".
עו"ד תדמור הציע לנתניהו כי באותה תקופת "פסק זמן" מהפוליטיקה הוא פיתח קשרים עם עוד בעלי הון מלבד מילצ'ן, וכשנתניהו ביקש דוגמה נקב בשמו של ספנסר פרטרידג'.
"אני רוצה לשים את זה בקונטקסט כבודכם", אמר נתניהו וטען כי לצד מילצ'ן, פרטרידג' היה איש ההון היחיד שעמו יצר קשרים באותה תקופה, וכמו מילצ'ן גם זאת בשל "קליק" שנוצר במפגש אקראי.
"עבדתי עם צבי מרום", נקב נתניהו בשמו של היזם שעבור חברת ההייטק שלו עבד במהלך "פסק הזמן" שנטל מהחיים הפוליטיים. "נפגשתי עם מיליארדרים, לא עשרות מיליארדים או מאות כמו שיש היום, אבל היו הרבה מיליארדרים. פגשתי אותם, הם פגשו אותי, רצו בקרבתי, לא התחברתי איתם כי לא היה קליק".

נתניהו נואם בבית-הכנסת הגדול בפריז. מאחוריו מימין: הפוליטיקאי והעסקן היהודי-צרפתי מאיר חביב, ינואר 2015 (צילום: חיים צח, לע"מ)
המסמך של דרוקר מערער גם את הקביעה הזו. לגבי כמה וכמה מהטיסות שבמסמך נטען כי מומנו בידי מאיר חביב, פוליטיקאי יהודי-צרפתי הנחשב לידיד קרוב של נתניהו. טיסה אחת מומנה בידי איש העסקים צ'רלי קושנר, אביו של ג'ארד, לימים חתנו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
מילצ'ן, טען נתניהו, הפסיק לממן לו מלונות פאר עם שובו לעולם הפוליטי בשנת 2002. עו"ד תדמור תהה מדוע. אם ממילא היחסים בין השניים היו יחסים חבריים קרובים, אם ממילא יועציו המשפטיים של נתניהו הבהירו לו שהוא יכול לקבל הכל מחבריו ("חוץ מבית"), מדוע לא להמשיך וללון במלונות הפאר על חשבון המיליארדר מילצ'ן?
נתניהו טען כי לא היתה בעיה חוקית לעשות זאת, אך הודה כי חשב שיש בעיה ערכית בקבלת טובות הנאה שכאלה.
"יש הרבה דברים שמותרים ואתה לא בוחר לממש", אמר. "אני לא נכנס להיבט החוקי. זה עניין של החלטה, לא של משפטים. מה גם שהמדינה מממנת אז לא צריך To hog it, אפילו האמריקאים אומרים, You can be a pig but don't be a chazir".
מיד בהמשך הוסיף נתניהו: "Don't be a pig either".
"לא חשבת שיש בעיה?", תהה עו"ד תדמור.
"לא חשבתי שזו שאלה חוקית, לא נתתי לזה את דעתי בכלל. מה פתאום שאקח ממילצ'ן? המדינה מממנת אותי".
"חשבת שלא נכון להמשיך", התעקש התובע ולבסוף חילץ מהנאשם אמירה ערכית: "לא שלא נכון להמשיך, המדינה מממנת. גם אם זה מותר לא חשבתי שזה ראוי".
"מר נתניהו זה לא מוזר לך?"
נקודת מחלוקת עקרונית בין התובע לנתניהו נגעה למניעים של מילצ'ן ופרטרידג' בהרעפת טובות ההנאה על נתניהו.
התביעה ביקשה להראות כי המולטי-מיליארדר מילצ'ן גילה עניין בפוליטיקאי לשעבר נתניהו והרעיף עליו טובות הנאה בשווי עשרות אלפי דולרים מאותה הסיבה בגינה גילה עניין בכל בכירי הפוליטיקה של אותם הימים, עם דגש על ראשי הממשלה - בשל רצונו להיות בקרבת הכוח ומתוך תקווה לקבל דבר מה בחזרה.
נתניהו טען כי המולטי-מיליאדר עשה כל זאת כי גילה בו עניין אנושי אותנטי, ללא כל אינטרס זר.
"אתם מכירים בקשרי חברות? אתה מכיר בזה?", תהה בשלב מסוים הנאשם. "אני מכיר בזה שיש קשרי חברות אמיתיים שהם לא אינטרסנטיים, שהם קורים במהלך החיים. הרבה פעמים אתה נכנס למעטה של ציניות, חשדנות, ופתאום מגיע אדם כשאתה באפס, אתה פגר...".
"לא הפתיע את אדוני שפתאום, דווקא אז?", תהה עו"ד תדמור.
"דווקא אז!", חזר נתניהו על מילותיו של התובע. "דווקא אז זה פתח את הדלת, זה קירב אותי אליהם [מילצ'ן ופרטרידג'], אנשים שיודעים שממני כבר אין מה לקבל [...] אתה מייצר תועלתנות, ולא היתה פה שום תועלתנות, לא מצדי ולא מצדם".
"תראה, מר נתניהו", העיר בהמשך התובע עו"ד תדמור, "אני אומר לך שאתה ידעת שלמר מילצ'ן יש קשר קרוב לא רק עם אדוני אלא עם שדרה ארוכה של פוליטיקאים ישראלים".
לאורך דקות ארוכות הציג תדמור עדויות וראיות לכך שמילצ'ן היה בקשר עם שמעון פרס, אהוד אולמרט, אהוד ברק, אריאל שרון, ציפי לבני, יצחק הרצוג, יאיר לפיד, טומי לפיד, אביגדור ליברמן, סילבן שלום, ועוד רבים אחרים.
נתניהו הסכים להכיר בכך שמילצ'ן היה בקשר חברי קרוב עם פרס ועם לפיד הבן. אחרי שעו"ד תדמור הקרין קטע מראיון עם מילצ'ן שבו הוא נוקב בשמות רבים מבכירי הפוליטיקאים בישראל ומגדיר אותם "חברים" אמר נתניהו: "כשהוא מגדיר מישהו 'חבר', אני אומר לך: Take it with a grain of salt.
"כשמילצ'ן אומר שהוא חבר של מישהו הוא לא חבר של מישהו?", חידד עו"ד תדמור.
"מכרים, ידידים", השיב נתניהו.
"רק איתך זה אחרת?", תהה התובע.
"לא רק איתי", השיב הנאשם, "אבל כשאנחנו מגדירים חברות, זה הולך הרבה יותר עמוק. זה קשר עם המשפחות, זה קשר באבלות, בשמחות, זה קשר שיורד לילדים".
"מר נתניהו זה לא מוזר לך?", תהה עו"ד תדמור, "אתה מכיר עוד אדם שהיה חבר של כל ראשי הממשלה ורבים משריה? זה לא מעורר שאלה? ביחס למניעים".
"ממש לא", השיב נתניהו, מחויך. "המניעים שלו היו שהוא משכין שלום. כמו שאחר כך הוא מנסה להשכין שלום עם הפלסטינים, הוא רצה להשכין שלום בתוך ישראל, רצה לעשות טוב למדינת ישראל".
בדרך לרופא שיניים עוצרים במחוזי
יום החקירה הסתיים רבע שעה לפני הזמן, אחרי שנתניהו אמר שנקבע לו תור לרופא שיניים. במהלכו, דקות ארוכות משעות החקירה הוקדשו שוב ושוב לדיונים בהתנגדויות של עו"ד עמית חדד ובעיכובים שיזם נתניהו עצמו.
בכל פעם שהתבקש להגיב לאמירה שלו או של אחרים ביקש נתניהו לראות את התמליל. מדי פעם ביקש גם לראות את כל המקומות האחרים שבהם התייחס הדובר לנושא, או את העמודים שלפני ואחרי הציטוט שאליו התבקש להתייחס.
פעם אחת התחיל להקריא מעדותו הראשית שניתנה לפני שבועות אחדים, קטע שכלל לא היה קשור לשאלה שנשאל. דומה כי היה כל כך מרוצה מהתשובה שנתן אז לבא כוחו עו"ד עמית חדד, שחבל היה לו לא לחזור עליה מילה במילה.
לפעמים הפך בין רגע לחסר הבנה, כאילו נתקף מום שמונע ממנו להבין מי הדובר שאל דבריו הוא צריך להתייחס, מתי אמר את הדברים ובתשובה לאיזו שאלה.
בדרך כלל דרש לקבל את החומר על דף נייר, מודפס, כדי שיוכל לשרבט עליו הערות. מדי פעם ביקש ראש הממשלה, שלא הרכיב משקפיים לאורך כל יום העדות, פנס כדי להיטיב לראות את המילים שהוצגו בפניו.
התהליך הזה נגרר לאורך דקות ארוכות פעם אחר פעם, כשכל יתר יושבי האולם ממתינים בשקט, עד שאחרי שלוש או חמש או שבע דקות השופטת רבקה פרידמן-פלדמן מבקשת מעו"ד תדמור לחזור על השאלה. אז הסתבר, לא אחת, כי לקריאה השקדנית של נתניהו לא היה כל ערך.
67104-01-20