משפט המו"לים נמשך אתמול (16.9) בשתי חקירות עקרות של שני חוקרים מרשות ני"ע אשר לא זכרו כמעט דבר על חלקם בפרשות שהבשילו בסופו של דבר לכתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.
העדה הראשונה, רונית מנדלבאום, תושאלה קצרות בידי עו"ד נועה פירר מצוות הסנגורים של בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ'. מנדלבאום בקושי היתה מעורבת בזמן אמת בחקירה הפלילית. למעשה, חלקה מתמצה בהוצאת צו חיפוש לאיריס אלוביץ', אז בת הזוג של בעל השליטה בבזק וכיום נאשמת מספר 3 בהליך.
מנדלבאום, כיום סגנית היועץ המשפטי במחלקת חקירות ברשות ניירות ערך, היתה בתקופה הרלבנטית לחקירה עוזרת משפטית של היועמ"ש דאז ערן שחם שביט. תפקיד זה לא כלל הוצאת צווי חיפוש, אך לדבריה ככל הנראה בשל מצוקת כוח אדם ביחידה בזמן החקירה המסועפת התבקשה לתת יד ונענתה.
"את האירוע עצמו של הוצאת הצו אני לא זוכרת", אמרה כבר במענה לשאלה הראשונה על הצו, ובכך פחות או יותר התמצתה כל חקירתה בנושא.
בהגנה ניסו להבין מדוע בשולי הצו, בתרשומת שנכתבה בכתב יד, הוגדרה אלוביץ' כ"חשודה", למרות שבשלב זה לא היתה חשודה. עו"ד פירר טענה כי הכיתוב בתחתית העמוד הוא של השופטת רונית פוזננסקי-כץ, שהוציאה את הצו לבקשת מנדלבאום.
"מי אומר שזה כתב היד של השופטת?", תהתה השופטת רבקה פרידמן-פלדמן.
"הוא לא כתב היד שלי", הצהירה מנדלבאום, ומעבר לכך לא הוסיפה כל דבר בעל משמעות.
"דיברנו על האמבה הזו שאוכלת את הזיכרונות של כל החוקרים", העיר בבוטות אופיינית עו"ד עמית חדד, הסנגור הראשי של ראש הממשלה הנאשם בשוחד. אחרי שעו"ד פירר לא הצליחה לרענן את זיכרונה של העדה ביקש עו"ד חדד לנסות את כוחו.
"יש דרך לפרוץ לזיכרון שלך?", שאל עו"ד חדד את העדה.
"אתה מכיר?", תהתה.
"אני חושב שכן", אמר הסנגור.
"אז תנסה", איתגרה אותו מנדלבאום. הזיכרון סירב להתרענן.
"על הרבה פחות מזה אנשים נעצרים – 'לא זוכר', 'לא זוכר', 'לא זוכר'", סינן מעט בהמשך עו"ד חדד, משל היתה מנדלבאום חשודה בעבירה פלילית ולא חוקרת שזומנה להעיד על עבודתה.
נאמר את זה בעדינות
מרבית יום הדיון הוקדש לחקירתו של זאב ליברמן, כיום ראש צוות בקרת מסחר ברשות ני"ע ובזמן הרלוונטי לחקירה חוקר צעיר בעל ותק של כשנתיים ברשות.
כמו מנדלבאום, גם ליברמן לא זכר כמעט דבר מחלקו בחקירה בשנים 2017-2018, אולם כיוון שחלקו היה גדול יותר מהוצאה אקראית של צו, עברו כמה שעות עד שסיים להבהיר כי אינו זוכר את כל הדברים שהוטחו בו.
ליברמן חקר במסגרת תיק בזק, שממנו נולדה הפרשה המכונה "תיק 4000", את שרון פליישר, אז סמנכ"לית הרגולציה של בזק. בהמשך חקר גם את המנכ"לית של בזק דאז סטלה הנדלר, ואת אלי קמיר, המאכער של בעל השליטה אלוביץ'.
עו"ד חדד הציג לליברמן מסמכים שסימן בחודש יולי 2017, אחרי שביצע חיפושים בתיבות הדוא"ל שנתפסו במסגרת החקירה, ומזכר שחיבר בנובמבר אותה שנה ובו סיכום של ממצאים מחיפושים שביצע בחשבונות הדוא"ל של שלמה (מומו) פילבר, אז מנכ"ל משרד התקשורת.
לפי עו"ד חדד, המזכר התייחס, באופן חריג, לממצאים מהמסמכים שסימן ביולי. גם במקרה זה ביקשה ההגנה להראות באמצעות העד כי כבר בקיץ 2017, במסגרת חקירת תיק בזק, פעלו החוקרים לחקירת חשדות נגד ראש הממשלה, וזאת לכאורה מבלי שיהיה להם אישור כדין.
ליברמן סירב לאשר, והעלה סברה כי אפשר שהיה מזכר אחר, או שנדרשו לו חודשים ארוכים לסיים את המעבר על תיבות הדוא"ל.
עו"ד חדד הציג בהמשך היום מסמך ובו סיכום מזמן אמת של חקירת הנדלר. המסמך, שנערך לדברי ליברמן בידי אדם שצפה בחקירה בחדר אחר, כלל את תמצית השאלות של החוקרים ואת תשובות הנדלר, אך אל חלק מהשאלות צורפו הערות בסוגריים.
כך, לדוגמה, לשאלה מה מידת הפופולריות של אתר "וואלה" נוספה בסוגריים ההערה "מיליון כניסות ביום". עו"ד חדד טען כי מדובר בתשובות שליברמן ביקש לקבל מהנחקרים שלו, אך החוקר טען כי ככל הנראה מדובר בסך הכל בהערות שרשם לעצמו מראש וככל הנראה לא נמחקו כתוצאה משגגה.
זיכרון של ממש של ההערות האלה, ושל חלקים אחרים בחקירות שביצע, לא היה לליברמן. כשעו"ד חדד השווה את חוסר זיכרונו לחוסר זיכרונם של מי שהוא חקר ברשות ני"ע הדגיש ליברמן כי הוא, להבדיל מנחקריו ברשות, אינו חשוד.
"אני לא בטוח שההבדל שתיארת משכנע, נאמר את זה בעדינות", העיר עו"ד חדד, שסיכם כך את הקו שמנסה להנחיל הנאשם נתניהו באמצעות עורכי-דינו: הוא חף מפשע, וכל גורמי אכיפת החוק הקשורים לפרשה הם הנאשמים.
67104-01-26















