בסופו של יום העדות ה-12 של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שוב השיג הנאשם את מבוקשו. הפעם היה זה דחיית יום העדות ה-13, שנועד להתקיים מחר, ליום רביעי. בכך השלים נתניהו 12 שבועות רצופים שבהם העיד בין אפס לפעמיים בשבוע לכל היותר, זאת על אף שהשופטים דחו את בקשתו להעיד רק פעמיים בשבוע והחליטו כי עליו להעיד מדי שבוע שלושה ימים ברציפות (אחרי שויתרו על כוונתם לקיים שבוע דיונים בן ארבעה ימים).

עם ממוצע של יום עדות אחד בשבוע מאז תחילת חקירתו הראשית, ראש הממשלה יכול להיות מרוצה. זאת, כמובן, אם לא לוקחים ברצינות את הצהרותיו כאילו הוא מחכה בכיליון עיניים כבר שמונה שנים כדי להעיד.

היום (24.2) נאלץ נתניהו להתאמץ יותר מהרגיל על מנת לקבל את היחס המיוחד שהתרגל לדרוש מבית-המשפט. אחרי שבשבוע שעבר הצליח לבטל לעצמו יום עדות (באמתלה שניתנה בדיון שנערך לבקשתו בדלתיים סגורות), הפעם הזדקק נתניהו לסיוע חיצוני מראש אמ"ן.

נתניהו זימן את האלוף שלומי בינדר, אחת המטרות הפופולריות של "מכונת הרעל" ומי שנתניהו מייעד להדחה, כדי שיגבה אותו בדרישתו לבטל דיון אחד בשבוע באופן קבוע. הנימוק, אותו נתניהו כבר לא מנסה כלל להסתיר, הוא התנגשות בין תפקידו כראש ממשלה לבין מחויבותו להעיד כנאשם בהליך הפלילי המתנהל נגדו זה חמש שנים. התנגשות שהצהיר בעבר, בפני ביהמ"ש ובפני הציבור, כי כלל אינה קיימת.

ראש אמ"ן שלומי בינדר (צילום: תומר נויברג)

ראש אמ"ן שלומי בינדר (צילום: תומר נויברג)

בפתח יום הדיונים ביקש נתניהו לזמן את שר הביטחון ישראל כץ כדי שזה יגבה אותו בצורך לבטל באופן קבוע את את שגרת שלושת הדיונים בשבוע. רק אחרי שהשופטת רבקה פרידמן-פלדמן הבהירה לבא כוחו של נתניהו, עו"ד עמית חדד, כי "שר הביטחון הוא גורם פוליטי" ולא גורם מקצועי, נמצא התחליף לפוליטיקאי בדמות איש הצבא.

על הסיבה הקונקרטית בגינה יש צורך בביטול הדיונים לא הסכימו ראש הממשלה ובא כוחו להרחיב בדלתיים פתוחות.

"המציאות משתנה כל הזמן", אמר עו"ד חדד בחידתיות. "אני חושב שכולם רואים גם את שינוי הנסיבות [...] יש עניינים שקורים כל הזמן, כל מיני דברים שקורים וזהו. אני לא יכול להרחיב מעבר לזה".

תהיות נוספות מצד השופטים הובילו את עו"ד חדד להוסיף כי "אנחנו מדברים בעניין שהוא באמת... אני לא בטוח שיש עניינים חשובים מהסוג הזה, לדעתי לפחות, אין חשובים מהם".

ראש הממשלה בנימין נתניהו ניסה להתערב כדי לשכנע את השופטת פרידמן-פדלמן בנחיצות הדיון בדלתיים סגורות, אך כמו בשבוע שעבר היא השתיקה אותו והושיבה אותו חזרה במקומו, כמקובל בבתי-משפט שם נאשמים מיוצגים על-ידי עורכי-דינם. רק בסיום השיח עם בא כוחו קיבל נתניהו את רשות הדיבור.

"אנחנו נמצאים במצב שבו מנסים לאזן בין שני צרכים. צורך אחד זה לקיים את חובתו של ראש הממשלה לענייני המדינה ודבר שני זה לקיים את המשפט", פתח ואמר נתניהו בטון רגוע למדי, שהלך והפך זועם ככל שהתקדם בדבריו.

"בפנייה שלנו לא פירטנו ולא יכולנו לפרט אפילו מקצת מהשיקולים שמנחים אותנו. העסקת ראש הממשלה ב-18 שעות בשבוע בבית המשפט ועוד 12 שעות, זה 30 שעות. אני עובד יותר שעות מהממוצע זה נכון, אבל זה 30 שעות בשבוע בזמן שאנחנו בתפנית היסטורית, מאותגרים משבע זירות ועוד דברים שלא פירטתי, וכל אחד בר דעת מבין שזה לא מאוזן!".

עו"ד חדד הרגיע את מרשו ונתניהו הוסיף: "יש דברים שקשורים בעצם קיומנו. איך אפשר להשוות את זה לפרסומים מלפני עשר שנים? כדי לדעת את האיזון הנכון צריך לחשוף בפניכם את הקרחון. רובו ככולו ולא צ'יפ ממנו, הרבה יותר מ-90% ממנו, נמצא מתחת לקרקע".

נתניהו הוסיף וטען, כשהוא שוב מלהיט את עצמו עד כדי התרגשות רבתי, כי ההתעקשות על שלושה ימי דיונים בשבוע היא דבר "בלתי נתפס"

לדברי נתניהו, בנוסף להרחבה שהוא מבקש לתת בדלתיים סגורות על מה שנמצא "חבוי מתחת לפני המים", הרי שלאחרונה גם התרחש "שינוי נסיבות". כמו בא כוחו, גם נתניהו לא פירט על אודותיו.

"אני לא יכול להרחיב מה שינוי הנסיבות, שיש לו השלכות... אגיד את זה בצורה זהירה, יש לו השלכות על עתיד המדינה", אמר נתניהו, וככל הנראה היה מרוצה מההגדרה שמצא שכן מיד חזר עליה בשנית: "שינוי נסיבות שיש לו השלכות על עתיד המדינה".

לדברי נתניהו, "אפשר לחשוב שאלו תירוצים, שימוש לרעה... זה אבסורד! אתם מבינים שיש פה אירועים כבירים, אבל הדבר הזה, כשהוא יתברר, ממה שהמלמ"ב [הממונה על הביטחון במשרד הביטחון, א"פ] יאפשר לנו להראות, אתם תבינו שמדובר כאן בדברים מאוד מאוד רציניים שקובעים את גורל המדינה, ובזמן הזה, כן, אנחנו מבקשים לאפשר לראש הממשלה לטפל בדברים שיכולים לקבוע את הקיום שלנו".

נתניהו הוסיף וטען, כשהוא שוב מלהיט את עצמו עד כדי התרגשות רבתי, כי ההתעקשות על שלושה ימי דיונים בשבוע כדי לשמוע את הסבריו על הודעות ששיגרו לאנשי "וואלה" לפני עשר שנים דוברו דאז ניר חפץ או חבר המשפחה זאב רובינשטיין, היא דבר "בלתי נתפס", זאת למרות שהשופטים הבהירו בחודשים האחרונים שוב ושוב כי אין בכך כל צורך.

בעודו מכה בידיו, אחת בשנייה, הוסיף נתניהו: "אני חושב שהדיון הזה הוא תמהוני! הוא הזוי!".

רה"מ בנימין נתניהו עם שר הביטחון ישראל כ"ץ והרמטכ"ל הרצי הלוי בביקור בחרמון, 17.12.24 (צילום: דוברות משרד הביטחון)

רה"מ בנימין נתניהו עם שר הביטחון ישראל כ"ץ והרמטכ"ל הרצי הלוי בביקור בחרמון, 17.12.24 (צילום: דוברות משרד הביטחון)

בסופו של היום אכן נערך בלשכת השופטת פרידמן-פלדמן דיון בדלתיים סגורות, שאליו הורשו להגיע רק הנאשם, בא כוחו ונציג אחד מהתביעה - עו"ד יונתן תדמור, פרקליט מחוז מיסוי וכלכלה, שהוחתם מראש על טופס שמירת סוד.

כל מי שנותר מחוץ לדיון הסגור נאלץ לנחש מהו שינוי הנסיבות שאליו רמזו נתניהו ובא כוחו. האם מדובר במבצע צבאי מתוכנן בשטחי הרשות הפלסטינית? בתוכנית חדשה לכיבוש דמשק? במתקפה על פרויקט הגרעין האיראני? או אולי בעוד טיול לחרמון.

יהיה תוכן הדיון בדלתיים סגורות אשר יהיה, מיד אחריו הודיעו השופטים כי יום העדות מחר מבוטל. בכאן 11 דיווח מיכאל שמש כי הסיבה לדחייה היא דיון המתוכנן למחר באחת מוועדות המשנה של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.

השופט בר-עם מסמן נתיב נסיגה

אשר לצפוי בשבועות הבאים, השופטים הודיעו עוד לפני תחילת יום הדיונים, באיחור של חודשים, כי החליטו לקצוב את משך חקירתו הראשית של נתניהו. עו"ד חדד העריך בשבוע שעבר כי יזדקק לעוד כ-24 ימי דיון כדי להשלים את חקירתו של נאשם מספר 1, אך השופטים החליטו כי ייאלץ להסתפק "לכל היותר" ב-14 ישיבות, כולל הדיון שנערך היום, זאת בנוסף ל-12 ימי העדות שכבר עברו.

השופט משה בר-עם (צילום: אתר הרשות השופטת)

השופט משה בר-עם (צילום: אתר הרשות השופטת)

"לגבי ההחלטה שניתנה הבוקר", אמר עו"ד חדד לשופטים, "אנחנו נצטרך לקבל הוראות מבית המשפט. אנחנו לא יודעים אך לעשות את זה".

הסנגור של נתניהו הבהיר פעם נוספת כי הוא "לא מהמר", ועל כן אינו רוצה לדלג על שום פריט מה-315 שמוזכרים בנספח לכתב האישום, שמא התביעה תחליט לחקור את נתניהו עליו בחקירה הנגדית.

השופט משה בר-עם היה זה שהתנדב לסמן את נכונות בית המשפט לסגת מההחלטה הנחרצת שקיבלו באותו בוקר על "לכל היותר" 14 ישיבות (לא כולל, כמובן, ימי החקירה הראשית שיערכו פרקליטי הנאשמים האחרים, והחקירה הנגדית שתערוך הפרקליטות).

"אדוני יבחן כחוכמתו", אמר השופט לעו"ד חדד. "אם נתקדם בדיון ואדוני יסבור שצריך קבלת ארכה כזו או אחרת נבחן את הדברים לגופם".

שעתיים וארבע דקות של מנטרות וקונספירציות

והיתה גם עדות, אך היא לא ארכה זמן רב. חלק ניכר מהיום הוקדש כאמור לדיונים על ביטול ימי עדות נוספים. חלק אחר הוקדש להפסקות מתארכות שכפה נתניהו על בית המשפט בכל פעם שקיבל מעטפה עם פתק. מתוך כשש וחצי שעות ברוטו של יום הדיונים (אחרי שאלו כבר קוצרו באופן גורף לבקשתו של הנאשם), העדות של נתניהו בחקירתו הראשית נמשכה היום שעתיים וארבע דקות בלבד.

הקיצור שכפו השופטים על היקף החקירה הראשית שנותר לעו"ד חדד לא השפיע על אופי החקירה. כמו ב-11 ימי החקירה הקודמים, גם ביום החקירה ה-12 עבר הסנגור על כל פריט ופריט מהנספח לכתב האישום, כשהוא מציג לנתניהו את אותן השאלות - "הנחית את רובינשטיין?", "ידעת על הפנייה?", "זו בעיניך ידיעה טובה, כותרת חיובית?", ומקבל את אותן התשובות - "לא", "ממש לא" ו"זו לא היענות חריגה, זו עוינות חריגה!", משפט שהפך למנטרה הבולטת ביותר בחקירה הראשית של נתניהו.

מדי פעם, כשהדיונים הטכניים התארכו, נתניהו נראה ממצמץ ארוכות, מתקשה להשאיר את עיניו פתוחות. אך כשהתבקש לחזור ולהעיד שוב שיתף פעולה ברצון ונתן את התשובות הקבועות בלא כל קושי, תוך שהוא גולש מדי פעם למופעי ראווה של תדהמה.

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט עם ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג)

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט עם ראש הממשלה בנימין נתניהו' 2016 (צילום: אוהד צויגנברג)

פעמיים או שלוש במהלך הדיון התמלא ראש הממשלה אנרגיה, שצף וקצף ונראה כמי שמדבר מדם לבו. היה זה כאשר העלה שוב את קונספירציית "תפירת התיקים": תקף ישירות את המשטרה והפרקליטות והאשים אותם מפורשות בקשירת קשר עם גורמי תקשורת עוינים כדי להפילו מהשלטון.

"זה השיטה הידועה, הקישור בין... איך אומרים? בין גורמי האכיפה לגורמי התקשורת, העבודה המשולבת ביניהם, איך לעשות את הרדיפה הזו שנמשכת עד היום, פשוט רדיפה!", אמר נתניהו כשהתבקש להתייחס לכותרות אתר "וואלה" שעסקו בבדיקות של מבקר המדינה והמשטרה את ענייניו.

"איך אפשר לקרוא לזה היענות חריגה? והאם המשטרה או התביעה בדקה לבקשתי?", תהה בהזדמנות אחרת ואז פנה אל ספסלי התביעה: "בדקתם? מה זה כל כך מסובך לשים מישהו על גוגל לבדוק את זה? לא יכולתם לעשות את זה?! אז אם לא עשיתם את זה אתם אלה שבאים ברשלנות חריגה! הלוואי שזה רק רשלנות...".

נתניהו דימה את חוקרי המשטרה בישראל ל"שטאזי", המשטרה החשאית הידועה לשמצה של מזרח-גרמניה הקומוניסטית, ממש כמו שבנו יאיר קרא להם בחקירתו במשטרה. את שיתוף הפעולה בין עיתונאים למערכת אכיפת החוק הגדיר "קנוניה", ובפעם אחרת אמר: "אין פה היענות חריגה אלא עוינות חריגה ואני טוען שיש פה גם קשר, מלשון של קשירת קשר, בין תקשורת מעוותת ומגויסת לבין חוקרים שהם מגויסים וכנראה גם עוברים על החוק. אבל זה לא נחקר אף פעם, עד לרגע זה זה לא נחקר".

נתניהו בנימין נגד נתניהו שרה

ממרבית הפניות של סביבתו לאנשי "וואלה" נתניהו יכול להתנער בטענה שלא היה מודע להן, אך ישנן גם כאלו המעידות על קשר ישיר בינו לבין בעלי השליטה באתר "וואלה", בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ', נאשמים 2 ו-3 במשפט.

ב-21.2.2014, על רקע הטענות הקשות של אב הבית לשעבר מני נפתלי נגד נתניהו ורעייתו, העביר רובינשטיין לבעל האתר אלוביץ' בקשה להצנעת הדיווחים. אלוביץ', מצדו, העביר את ההודעות למנכ"ל "וואלה" אילן ישועה.

כשעה לאחר ההתכתבויות, פירוט השיחות בין נאשם 1 לנאשם 2 תיעד שיחה של 24 דקות ממעון ראש הממשלה לטלפון הנייד של אלוביץ'.

בנימין ושרה נתניהו (צילום: אוליביה פיטוסי)

בנימין ושרה נתניהו (צילום: אוליביה פיטוסי)

"אני לא יכול לזכור מה היה שם אבל זו שיחה מאוד לא אופיינית", אמר נתניהו והחליט להפיל את התיק על רעייתו. "אני לא מדבר באריכות כזו בדרך כלל, אבל בהחלט יכול להיות, כיוון שהשיחה היא מהמעון לאלוביץ', אולי רעייתי נכנסה לשיחה ודיברה עם רעייתו, הן היו משוחחות ביניהן. בהחלט האפשרות הזו קיימת".

עו"ד חדד שאל את נתניהו עד כמה קשורה השיחה הזו לרצף הכתבות ב"וואלה" על מני נפתלי.

"בהחלט יכול להיות", השיב נתניהו, "שאני רואה את הקמפיין של נפתלי, אני מבין שיש כאן ציר תקיפה שהולך ומתפתח ול'וואלה' יש חלק, הם מאוד נרתמים לעניין הזה, ויכול להיות בהחלט שאני אמרתי לו שאני רואה בזה דבר פסול".

נתניהו הדגיש מיד בהמשך כי אין בכך כל עניין חריג שכן הוא נהג לשוחח גם עם בעלי כלי תקשורת אחרים. כמו בשבוע שעבר, גם הפעם ניסה להפיל את האחריות על הדובר שלו, ניר חפץ. "באותה עת חפץ מאוד עודד אותי לדבר עם מו"לים, לדבר עם אנשים, ואני עושה את זה", אמר ראש הממשלה.

נתניהו מסביר כיצד בונים מכשיר תעמולה

בתחילת יום הדיונים, כשנתניהו נכנס לראשונה לאולם המשפט, הפנה אליו עיתונאי חדשות 13 אביעד גליקמן כמה שאלות. נתניהו הגיב בתנועת יד מבטלת ופלט "פראבדה", על שם העיתון הרוסי, ששימש כשופר הרשמי של המפלגה הקומוניסטית בברית המועצות ונודע ככלי תקשורת שתוכנו מורכב מתעמולה ושקרים.

בעדות עצמה שב ונקב נתניהו בשמו של הביטאון הסובייטי, כשהפעם התכוון לאתר "וואלה". עם זאת, נתניהו תיאר את "וואלה" כ"פראבדה משופרת", כלומר כבטאון תעמולה שכולל בתוכו מדי פעם גם פריטי אמת. כך יכול היה להסביר פרסומים באתר שדווקא עשו עמו חסד.

"זה ההבדל בין פראבדה לפראבדה המשופרת שהם מנסים לעשות כאן", אמר נתניהו כשהתבקש להתייחס לפרסום שנולד מפנייה של דוברו חפץ. "בפראבדה תושבי ברית המועצות ידעו שהכל שקרים, לא האמינו לכלום. בפראבדה משופרת אתה מכניס קצת גרעינים של עובדות, של אמת, כדי לתת לקוראים או לצופים או לפחות לחלק מהם את האפשרות לחשוב 'בכל זאת אנחנו אובייקטיביים', ולכן לצורך ההונאה אתה צריך להכניס קצת תיקונים. זו השיטה, שיטה ישראלית באמצעים מגויסים".

עיתונאים מצלמים את ראש הממשלה הנאשם נתניהו, לפני יום עדותו ה-12, 24.2.2025 (צילום: אורן פרסיקו)

עיתונאים מצלמים את ראש הממשלה הנאשם נתניהו, לפני יום עדותו ה-12, 24.2.2025 (צילום: אורן פרסיקו)

אל אולם הדיונים הגיעו הפעם גם כמה מאוהדי נתניהו.

באחת ההפסקות, בעידודה של עו"ד כנרת בראשי ("הוי כנרת שלי", אמר נתניהו כשראה אותה), הם פנו אליו מעל ראשי המאבטחים.

"ראש הממשלה", קרא לעברו לו אחד מהם, "אבי מקיבוץ עין גב!".

"אוהבים אותך ראש הממשלה, ד"ר סמיר זידאן, ראש הממשלה, מבית ג'אן", אמר לו אחד אחר.

ראש הממשלה פנה אליהם ואמר: "אני מקווה שאתם תיהנו מההצגה הכי טובה בעיר, שלצערנו לא משודרת בחוץ".

"באנו לראות לייב את התיקים התפורים נתפרים", הצהיר אחד האוהדים, "איך מדינת ישראל מפסידה ראש ממשלה לתפארת".

בשלב זה הצטרפה לרב שיח העיתונאית העצמאית אור-לי ברלב.

"החטופים עוברים שואה לתפארת", קראה ממקום מושבה.

"אתה מספר 1!", קראו אוהדיו של נתניהו.

"בהפקרה!", קראה בתגובה ברלב.

"מספר 1 בהכל", התעקשו אוהדי נתניהו.

"בנטישה!", קראה ברלב.

"ברוך השם שהוא כאן!", ניסה אחד מאוהדי נתניהו גרסה אחרת של מחמאה.

"ברוך השם שלחטופים יש עם שילחם עליהם", השיבה לו ברלב.

"יש היענות חריגה?", לעג אחד ממעריצי נתניהו.

"יש הפקרה חריגה", השיבה ברלב.

"מי הפקיר? בזכותו החטופים שבו. ברוך השם", אמר המעריץ.

"שנה וחצי הם שם", הזכירה ברלב.

67104-01-20

להורדת הקובץ (PDF, 1.01MB)

משפט המו"לים