אתמול (16.12), דקות ספורות לאחר תחילת יום העדות השלישי של בנימין נתניהו, השתררה דממה קלה באולם בית המשפט. עו"ד עמית חדד, סנגורו של ראש הממשלה הנאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים, ביקש להקרין מוצג על מסכי בית המשפט ובמשך שניות ארוכות המתינו הנוכחים עד שהמחשב התחבר למערכת ההקרנה.

נתניהו ניצל את ההפוגה כדי להתיישב ליד דוכן העדים ולהתבונן סביב. מבטו התרוצץ. אל מול עיני הנאשם נחזה אולם משפט שונה מזה שראה בשבוע שעבר. בניגוד ליום העדות הראשון, אז נלוותה לו פמליה של מלחכי פנכה מהכנסת ומהממשלה, ואף בניגוד ליום העדות השני, אז הגיע לביקור שר בממשלתו, ביום השלישי של עדותו הוא נותר לבד. אף שר, אף חבר כנסת, לא טרח להגיע. גם בנו, שנכח באולם בשבוע שעבר, נעדר. אפילו ספסלי העיתונאים התרוקנו ביחס להמולה שניכרה בהם בדיונים קודמים.

עכשיו זה רק הוא, וכתב האישום.

כשהמחשב של הסנגורים התחבר והמוצג הוקרן במסכי האולם, קם נתניהו וכמו עטה באחת את המסכה ששמר בכיס מקטורנו. הנה הוא שוב ראש הממשלה הנמרץ, שפועל ללא ליאות לשמירת ביטחון ישראל. הנה הוא שוב מנצל כל שאלה ושאלה של סנגורו כדי להביע את תדהמתו מעצם הגשת כתב האישום המרושל והמחורר, מלא הסתירות הפנימיות, שהוגש נגדו. הנה הוא שוב מנסה להקסים, מפליג בזיכרונות, משתף במחירים האישיים שהוא ומשפחתו משלמים ודופק על הדוכן בכל פעם שהנרטיב דורש כי ידגיש את כעסו.

"ראש הממשלה בוא נמשיך"

נתניהו, אורטור בחסד, רגיל להשתמש בכישוריו הרטוריים על מנת לשכנע את שומעיו ולהכניע את יריביו. בבית המשפט, כמו בכל הופעה פומבית אחרת שלו, ראש הממשלה פועל במיומנות. הוא מקפיד להיצמד למסרים קליטים שנקבעו מראש ("לא היענות חריגה אלא עוינות חריגה!"), לחזור עליהם פעם אחר פעם ("חקירת אקספרס!") ותוך כדי כך גם להלעיג את טענות הצד שמנגד. מהבחינה הזו נתניהו הוא פרטנר מושלם לסנגור.

אך אתמול הסנגור של נתניהו, עו"ד חדד, דווקא ניסה לעצור את שטף הנאומים של נתניהו. כמה וכמה פעמים לאורך הדיון, כשהנאשם שוב השתמש בשאלה שהוצגה בפניו כמקפצה לזעקה מרה על גורלו, ביקש עו"ד חדד דווקא להתקדם לשאלה הבאה. "ראש הממשלה בוא נמשיך", אמר עו"ד חדד באמצע אחד הנאומים הללו. נתניהו התעקש להשלים את דבריו על כמה שהיה עסוק בימים שלפני הבחירות בשנת 2013 ולכן לא היה לו זמן להתעסק באתר השולי "וואלה".

"ראש הממשלה בוא נמשיך", אמר עו"ד חדד פעם נוספת בנימוס ורוך שאינם אופייניים לו, וניסה לנתב את מרשו הרחק מההתקרבנות והרהב הקבועים שלו אל עבר קו החקירה שתוכנן מראש. אבל נתניהו התעקש על תיאור המירוץ הקשה של הימים האחרונים לפני הבחירות תוך שהוא מציין שבאולם יש כמה אנשים שיכולים להעיד על כך.

"בוא נמשיך", אמר שוב עו"ד חדד, ואחרי שהנאשם השלים עוד כמה מילים, הגיעה סוף סוף השאלה הבאה בחקירה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ועו"ד דינו עמית חדד, לפני תחילת יום עדותו השלישי במשפט המו"לים, 16.12.2024 (צילום: ארן פרסיקו)

ראש הממשלה בנימין נתניהו ועו"ד דינו עמית חדד, לפני תחילת יום עדותו השלישי במשפט המו"לים, 16.12.2024 (צילום: ארן פרסיקו)

אפשר שעו"ד חדד ער לעובדה מהותית שנתניהו מעדיף להתעלם ממנה: בניגוד לכל במה אחרת שבה מספק ראש הממשלה מופע כריזמטי, בבית המשפט גורלו תלוי לחלוטין בגורם חיצוני - השופטים. ובעוד השופט משה בר-עם שותה בצמאון כמעט כל מילה שיוצאת מפי הנאשם, על פניהם של השופטים עודד שחם ורבקה פרידמן-פלדמן מתחלים לבצבץ סימנים מדאיגים. הם עדיין לא מעזים לקטוע את דברי העד הבכיר ומאפשרים לו אף להעיר הערות מבלי שנשאל כל שאלה, אך לעתים מבטם נודד אל עבר נקודה באופק, בהמתנה שקטה שיסיים כבר לדבר.

לפי קצב התקדמות החקירה, צפויים לשופטים עוד חודשים ארוכים של ציפייה. אתמול החל נתניהו להתייחס לכל אחד מ-315 האירועים שמוזכרים בנספח לכתב האישום, הקשורים לפרשה המכונה "תיק 4000". בסופו של יום הגיע עד לאירוע מספר 16.

אחרי שנתניהו יסיים את כל 315 האירועים, הוא אמור להעיד על הפרשות המכונות "תיק 1000" ו"תיק 2000". אחר כך יגיע תורו של עו"ד ז'ק חן, סנגורם של נאשמים 2 ו-3, בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ', לחקור את נתניהו. בהמשך שמורה לבאות כוחו של ארנון (נוני) מוזס, נאשם מספר 4, הזכות לחקור את ראש הממשלה. רק אז יגיע תור החקירה הנגדית של התביעה, שאמורה לארוך פי שניים או פי שלושה מזמנה של החקירה הראשית כולה.

על כך יש להוסיף שימי החקירות, במענה חלקי לבקשת נתניהו, קוצרו משש וחצי שעות (ברוטו) לשש שעות בלבד, וכי בכל יום חקירה יש יותר הפסקות, בין היתר בשל תחלופת מסרים קבועה של ראש הממשלה עם עוזריו, בזמן העדות, בצורת העברת פתקים.

אתמול, לדוגמה, פחות משעה לתוך הדיון נכנס לאולם אחד מדובריו של נתניהו, עומר דוסטרי, ובידו מעטפה חומה שעליה הכיתוב "סודי ביותר". "כרגע הוכנסה מעטפה", העיר עו"ד יונתן תדמור, פרקליט מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה). "אני רק מבקש שייכנס לפרוטוקול, שהדברים שמתרחשים ישוקפו בפרוטוקול".

מעטפה עם פתק "סודי ביותר" בדרכה לראש הממשלה, ביום הראשון לעדותו של הנאשם, 10.12.2024 (צילום: ראובן קסטרו)

מעטפה עם פתק "סודי ביותר" בדרכה לראש הממשלה, ביום הראשון לעדותו של הנאשם, 10.12.2024 (צילום: ראובן קסטרו)

בהמשך הוסיף תדמור: "אנחנו נצטרך בהמשך לחשוב על מנגנון כי ברור שבשלבים מסוימים של החקירה אי אפשר יהיה להכניס פתקים". במילים אחרות, הפרקליטות מאותתת כי תתנגד לקטיעת החקירה הנגדית בצרכים שנתניהו מציג כ"ביטחוניים" ודחופים. העימות על כך נדחה לעת עתה. בנוסף, נתניהו רק בשבוע השני של עדותו וכבר הצליח לשכנע את השופטים לבטל יום דיונים, זה שאמור היה להתקיים היום.

ומעל הכל קיים החבל הארוך מאוד שהשופטים מעניקים לסנגורים בחקירותיהם, למן העד הראשון במשפט. במהלך העדות של נתניהו אתמול, ניסו השופטים לבדוק אפשרות של ייתור חלק מהשאלות. בלא הצלחה.

"אדוני מתכוון לעבור על כל 300 הפריטים?", תהה השופט בר-עם בתחילת הדרך. "315", תיקן אותו עו"ד חדד, והוסיף "איזו ברירה יש לנו?".

"השאלה אם זו התוכנית", חידדה השופטת פרידמן-פלדמן.

עו"ד חדד השיב בחיוב, ומיד זרק כפפה: "אם התביעה תגיד בשלב מסוים 'די, חטאנו, עווינו, פשענו, ייחסנו שוחד כשאין -  אז נעצור".

במילים אחרות, מלחמת התשה.

חלק מהשאלות שהפנה עו"ד חדד לנתניהו אכן נגעו למעורבות שהיתה או לא היתה לו בכל אחד מהמקרים שמוזכרים בנספח לכתב האישום, אולם לצד זאת השופטים אפשרו לסנגור להפנות לנתניהו גם שאלות שבהן אין לו נקודת יתרון על פני כל משיב אחר.

כך, לדוגמה, נשאל נתניהו לגבי כתבה שהופיעה באתר "וואלה" ועמדה לטענת הסנגור בניגוד לפנייה שהגיעה למערכת מטעם זאב רובינשטיין, אחד מאנשי הקשר בין נתניהו ומשפחתו לאתר. הסנגור עו"ד חדד שאל את נתניהו האם בכתבה יש התייחסות למסר שהעביר רובינשטיין לאתר, ונענה שאין. זו שאלה עובדתית, שעליה יכולים השופטים לענות בעצמם.

נאשם מס' 2, שאול אלוביץ', בית המשפט המחוזי בירושלים, 26.4.22 (צילום: יונתן זינדל)

נאשם מס' 2, שאול אלוביץ', בית המשפט המחוזי בירושלים, 26.4.22 (צילום: יונתן זינדל)

בהמשך יום החקירה הפנה הסנגור את תשומת לבו של נתניהו לכך שידיעה שאלוביץ' התבקש להצניע המשיכה להתנוסס בדף הבית גם כמה שעות לאחר העברת הבקשה. עו"ד חדד שאל את נתניהו "מה זה אומר לך?", ונתניהו השיב שהידיעה עודנה חיה ונושמת, בניגוד לבקשה שהועברה. שוב - תשובה שכל אדם יכול להשיב, גם אם אינו ראש ממשלה והנאשם מספר 1 בהליך.

בשלב מסוים, אחרי שנתניהו העיד לגבי פנייה להסיר פרסום שלילי ב"וואלה" שגם עליה לא ידע דבר בזמן אמת, ביקש עו"ד חדד בכל זאת להראות לבית המשפט כי באתר "וואלה" הותירו את הפרסום ברשת. "העד לא יודע", העיר השופט בר-עם, "אז מה נקבל מהעד כרגע?".

"אנחנו נראה שזה מופיע באתר", השיב הסנגור.

"כל זה בסדר", אמר השופט שחם, "השאלה איך העד מסייע לנו. כשאדוני שואל אם הוא היה מעורב זה ברור שזה מידיעתו האישית. בדברים אחרים אנחנו מתחילים להיכנס לטריטוריה של סברה, ומזה צריך להתרחק".

עו"ד חדד התעקש כי הוא "רשאי להציג" לנתניהו פרסומים באתר ולשאול אותו לתגובותיו.

"דיברנו על כך בעבר שצריך לעשות את ההבחנה בין מה שלעד יש יתרון יחסי ומה שלא", הזכיר לסנגור השופט שחם. "אני מבקש שנתקדם על פי הקווים האלה".

עו"ד חדד הבטיח להתקדם, אך מיד חזר על הצעתו כי התביעה תחזור בה מכתב האישום והבהיר כי כל עוד לא תעשה זאת, הוא יעבור פריט פריט וישאל את נתניהו לגביו. "זה לא נעים, זה לא כיף, זה אפילו מכאיב קצת בגב", אמר, "אבל זה מה שנעשה".

אחרי כמה שעות, ומספר מצומצם יחסית של פריטים בנספח שאליהם הספיק הנאשם להתייחס, ניסתה שוב השופטת פרידמן-פלדמן את כוחה.

"עו"ד חדד, האם יש איזשהו הבדל מהותי בין הפניות שאדוני הולך להציג לבין הפניות שעברנו עליהן עד עכשיו?"

"עו"ד חדד", אמרה, "האם יש איזשהו הבדל מהותי בין הפניות שאדוני הולך להציג לבין הפניות שעברנו עליהן עד עכשיו? אני אומר לך למה אני שואלת. אני מניחה שמר נתניהו, מאז החקירה, עבר על הפניות האלה. ודאי קרא אותן. אם התשובות שלו לגביהם הן תשובות זהות, השאלה למה אנחנו צריכים לעבור אחד אחד?".

עו"ד חדד טען כי ישנם אירועים ספציפיים שחייבים לקבל את התייחסותו של נתניהו.

"אז אפשר לשאול שאלה כללית", הציע השופט שחם, ובנוסף לחקור באופן מפורט יותר על אותם אירועים ספציפיים.

השופט בר-עם הצטרף לתהייה. "אדוני אומר שלגבי אותם פריטים שאדוני מתכוון לשאול את מר נתניהו הוא לא נשאל עליהם בחקירה ולא הוצגו לו הראיות", אמר. "אם זה נכון, למה אנחנו צריכים לשמוע על כך?".

עו"ד חדד ביקש להמשיך בקו החקירה שלו "רק עוד שלוש שאלות" כדי להבהיר מדוע בכל זאת יש צורך לשאול על כל פריט ופריט, ומבלי לחכות לאישור בית המשפט צעד במשעול שהתווה לעצמו.

"מר חדד הנקודה היא פשוטה", קטע אותו השופט שחם. "יש מכנה משותף רחב בהרבה מאוד מהדברים, ולכן אפשר לשאול שאלה שהיא כללית, בלי לגרוע מזה שיש פריטים שדורשים התייחסות ספציפית ובדרך הזו להתנהל בצורה יותר אפקטיבית".

"כבוד השופט", אמר לפתע הנאשם. "מותר לי להתערב?". השופטים שתקו לשנייה ונתניהו מיד המשיך: "כבוד השופט שחם וכבודכם, אני חושב שכשהביאו את הדברים הללו זה לא מספיק שאני אכחיש, כי מעצם בדיקת המקרה עולים הרבה פעמים ראיות הפוכות שאני מזהה ואני יכול להצביע עליהן".

"אבל חלק גדול מהראיות האלה כבר נמצא בפנינו", העירה השופטת פרידמן-פלדמן לנתניהו.

"בלי התייחסות שלי", אמר הנאשם.

בשלב זה מיהר עו"ד לחדד להבהיר כי הסנגורים יכבדו כמובן את בקשת בית המשפט. בעוד נתניהו לוגם מכוס האספרסו שהוגשה לו, הבטיח סנגורו כי החקירה הנוכחית כבר קוצרה בחלקים רבים ועוד תקוצר גם תקוצר. "אבל אנחנו במציאות שהיא חסרת תקדים", הוסיף הסנגור, "אישום בשוחד של סיקור בלי טענה שראש הממשלה מודע לזה, מכיר בזה, אין שום טענה כזו".

עו"ד ז'ק חן, סניגורם של שאול ואיריס אלוביץ', מגיע ליום הראשון של חקירתו הנגדית את עד המדינה שלמה פילבר; ביהמ"ש המחוזי בירושלים, 10.5.22 (צילום: אורן בן-חקון)

עו"ד ז'ק חן, סניגורם של שאול ואיריס אלוביץ', מגיע ליום הראשון של חקירתו הנגדית את עד המדינה שלמה פילבר; ביהמ"ש המחוזי בירושלים, 10.5.22 (צילום: אורן בן-חקון)

השופטים הורו לעו"ד חדד להמשיך בחקירתו, מבלי להכריע בסוגיה. אז קם עו"ד חן, סנגורם של בני הזוג אלוביץ', וביקש גם הוא להעיר הערה. לדבריו, יש הכרח לפרוש בחקירה הראשית את מלוא התמונה לגבי כל אחד ואחד מהאירועים שמוזכרים בנספח, כדי שלא יוצגו לראשונה רק בחקירה הנגדית.

כשהשופטים ציינו כי בעבר כבר נמצאה הדרך לקבל התייחסות עניינית למקבץ של אירועים בבת אחת, הסכים עו"ד חן ורק ביקש שהכלל הזה יחול גם על החקירה הנגדית.

"ממש לא!", הזדעקה עו"ד יהודית תירוש מפרקליטות מחוז מיסוי וכלכלה והזכירה כי כללי החקירה הנגדית שונים מאלו של הראשית.

"אנחנו נעבור פריט פריט!", הכריז בתגובה עו"ד חדד.

"אל תיגע לי בחקירה הנגדית", ביקשה עו"ד תירוש.

"אז אל תיגעי בחקירה הראשית", השיב לה עו"ד חדד.

"אז אל תזיזי את הגבינה שלי", הוסיף גם עו"ד חן.

קיצורו של דבר, גם הניסיון הזה של השופטים לנהל את המשפט ביעילות, הסתיים בהמשך קו החקירה של הסנגורים, פריט אחר פריט אחר פריט.

נתניהו: שרה אשמה

הפריטים הראשונים בנספח שצורף לכתב האישום המתוקן עוסקים בפניות מצד זאב רובינשטיין אל מערכת "וואלה" בשבועות שלפני בחירות 2013. רובינשטיין, שכונה לא פעם בהודעות הפנימיות בין גורמים ב"וואלה" "החבר", הוא איש עסקים שיושב בארה"ב, והיה מקורב הן לנתניהו ולרעייתו והן לשאול ואיריס אלוביץ'. לגבי כל פריט ופריט העיד נתניהו כי לא היה קשור לבקשה שהעביר רובינשטיין, וכי היא לא הועברה בידיעתו או על דעתו.

לאורך כל יום העדות ביקש נתניהו להרחיק את עצמו עד כמה שניתן מההודעות שהעביר רובינשטיין לשאול אלוביץ', בעלי "וואלה" דאז, ולמנכ"ל באותה תקופה אילן ישועה. מרובינשטיין ניסו השוטרים לגבות עדות בארה"ב, אך הוא עזב את החדר בתוך דקות ומבלי להשיב על אף שאלה. התביעה שאפה להביא אותו לעדות במשפט, אך בשל אי רצונו לשתף פעולה נאלצה בסופו של דבר להסתפק בכך שאישר כי כל ההודעות שנשלחו בשמו אכן נשלחו ממנו, לא יותר ולא פחות.

כבר בפתח יום העדות הדגיש נתניהו כי עדים אחרים במשפט כבר העידו ש"הפניות של רובינשטיין באות רובן ככולן מרעייתי". נתניהו חזר על הטיעון הזה פעם אחר פעם אחר פעם. באחת ההזדמנויות אמר שרובינשטיין "פועל על דעת עצמו או משיחה עם אשתי", ומיד תיקן: "עם רעייתי".

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם רעייתו שרה בטקס שהתקיים ב-7.3.2017, למחרת חקירתו הרביעית בתיקי האלפים (צילום: עמוס בן-גרשום, לע"מ)

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם רעייתו שרה בטקס שהתקיים ב-7.3.2017, למחרת חקירתו הרביעית בתיקי האלפים (צילום: עמוס בן-גרשום, לע"מ)

לדבריו של העד נתניהו, גם מנוסח הפניות שהועברו ל"וואלה" "עולה בבירור שרובינשטיין או פועל על דעת עצמו או שהוא פועל בהתייעצות עם רעייתי ורצון לרצות אותה, ויתכן גם שהוא מקבל הודעות מרשימת תפוצה של הליכוד ומעביר אותן כפי שהן".

עו"ד חדד שאל את מרשו עד כמה סביר שישתמש ברובינשטיין כדי להעביר הודעות מטעמו לאלוביץ'.

"זה לא סביר בכלל", השיב נתניהו נחרצות. "בשביל מה אני צריך את רובינשטיין? יש קמפיין, יש קווי הסברה. אם אני צריך להגיע לאלוביץ' אני יכול להרים טלפון לאלוביץ'. מה אני צריך את רובינשטיין, שיושב באמריקה, לא מבין את הקמפיין, והוא לא דובר?".

לפי נתניהו, אתר "וואלה" הוא בכלל אתר "זניח שגם לא מעניין אותי", אבל גם אם היה מגלה בו עניין, היה מפעיל את הדוברות בדרכים המקובלות כדי שתפעל בזמן אמיתי לצורך קידום מסרי הקמפיין, ולא היה פונה למישהו שנמצא בארה"ב כדי לקדם מסרים שלא קשורים כלל למסרי הקמפיין ואף סותרים אותם.

"ייתכן שמישהו אחר פנה לרובינשטיין מטעמו של אדוני?", שאל השופט בר-עם.

"מטעמי לא, כי אני מאוד מסודר ומאוד ממוקד, אבל בהחלט יכול להיות שהוא שוחח עם רעייתי", השיב נתניהו. "אין ספק ששוחח עם רעייתי וכל העדים מעידים על כך. הרו, ישועה ומגל. רעייתי, בלשון המעטה, לא היתה מצויה בניואנסים של הקמפיין, לא היתה חלק מהקמפיין. אולי הוא פעל באופן עצמאי. הוא רוצה לעזור אבל לא מבין בעניין בכלל. או שהוא יזם את זה בעצמו, או ששוחח עם רעייתי ופעל כדי לרצות אותה".

בהמשך הדיון פירט הנאשם: "רעייתי היא אישה עצמאית. יש לה דעות משלה וגם מחשבות משלה. אני יכול לשער שבעקבות התפיסות הללו היא דיברה עם רובינשטיין והוא העביר את הדברים. או כדי לרצות אותה או שהתרשם מהדברים".

את רובינשטיין השווה נתניהו לפעיל מקומי בבחירות. כפי שיש פעיל באזור הקריות וחיפה, אמר, שמקבל הודעות מטעם מערך הדוברות של ראש הממשלה וקמפיין הבחירות, כך יש גם את רובינשטיין.

אלא שלפי נתניהו, אפשר שלרובינשטיין היו גם אינטרסים משל עצמו. "זה לא משרת אותי", אמר על אחת מבקשותיו של "החבר", "זה משרת אותו. וזה בסדר, זה קורה". לדברי נתניהו, רובינשטיין "רוצה לעזור אני בטוח, אבל הוא מנותק מהמציאות".

נתניהו טען שרובינשטיין, בניסיונו לשמש מעין דובר, פעל באופן "גמלוני" וכינה אותו "בטאינסקי", כינוי סלנג אמריקאי למי שדוחף את ישבנו לכל עניין לא לו. "זה בטאינסקי קלאסי", אמר על אחת מהפניות של רובינשטיין לישועה. "הוא פשוט נדחף, זה מה שקורה כאן".

"אדוני לא משוחח עם רעייתו בנושאים האלה בכלל?", תהה השופט בר-עם. "לא לפני, לא אחרי, כלום?".

"ממש", השיב נתניהו.

"הכל יוזמה עצמאית?", שאל השופט, ונתניהו השיב: "בוודאי, בוודאי. יש פה אנשים שיכולים להעיד על זה לבד".

"אדוני מעיד", הזכיר לו השופט.

נתניהו הסביר פעם נוספת שלו עצמו אין זמן להתעסק בדברים שוליים כמו אלו שעולים מהבקשות של רובינשטיין - דוגמת השמצת נפתלי בנט והחלפת תצלומי נתניהו ואשתו מביקור בכותל.

"אשתי מקיימת קשר עצמאי עם רובינשטיין שאני לא הייתי מודע לו", אמר נתניהו. "אני צריך להניע בחירות. אני עסוק כל כולי בלהניע בוחרים לקלפי, זה מה שקורה. אני אתעסק בשאלה איפה התמונה של ראש הממשלה מהכותל? איך זה משפיע על הבחירות? זה לא משפיע בכלום. לאשתי אולי זה חשוב, היא רוצה את התיעוד של זה. אולי רובינשטיין חושב שזה ימצא חן בעיני אשתי. אבל אני עסוק רק בדבר אחד".

בחלק מההודעות של רובינשטיין ואלוביץ' היו אמירות שנדמה כי מתייחסות ישירות לנתניהו. "חשוב לי שירדו לי מהווריד", כתב רובינשטיין לאלוביץ' בהזדמנות אחת.

"לא הייתי על הווריד של רובינשטיין, אני כולי ממוקד במאמץ אדיר לבחירות", הבהיר נתניהו. "אני חורש את הארץ ממקום למקום, אני לא עוסק בדוברות, במה יקרה באתר 'וואלה'. לא יושב לו על הווריד ולא מקיים איתו את הקשר הזה, זה פשוט אבסורד, כל אחד מבין את זה. יושב לו על הווריד, נו באמת".

בהזדמנות אחרת כתב שאול אלוביץ' לישועה: "לא יאומן שהגדול יושב ומחכה שעות ואנחנו לא מצליחים להעלות שטות כזו". נתניהו נשאל על כך ושגה להבין שרובינשטיין, ולא הנאשם אלוביץ', הוא שכתב עליו "הגדול יושב ומחכה".

בהזדמנות אחרת ישועה קיבל מאלוביץ' הודעה שבעל השליטה קיבל מרובינשטיין: "מהחבר: הוא יושב ומסתכל על וואלה" ומיד בהמשך הוסיף: "הוא מתכוון לגדול".

"זה באמת לא יאומן", אמר נתניהו כשנשאל על כך. "אני לא יכול להסתכל על 'וואלה', אתם מבינים שלא שעות ולא דקות, אבל אני לא מסתכל על 'וואלה' כי אין לי במה להסתכל. באותם ימים וגם היום אין לי מחשב, אין לי לפטופ, מסיבות טובות, ובאותם ימים גם לא היה לי טלפון סלולרי. איך אני יושב ומסתכל שעות?! זה רובינשטיין. אז אמר. נו, אז אמר".

"החשוב לו ולה בהיסטריה זה המסעדה של אשתו ואלדד יניב", כתב עוד רובינשטיין לאלוביץ', בהודעה נוספת שהועברה מבעל השליטה ב"וואלה" למנכ"ל. כאן התייחס "החבר" לעובדה שבת זוגו של נפתלי בנט תרמה מכישרונה הקולינרי למסעדה שאינה כשרה, וכן למי שהיה בזמנו פעיל נגד שחיתות - יניב. אבל מבחינת עו"ד חדד, הדגש היה על כך שרובינשטיין ייחס חשיבות "לו ולה", כלומר לנתניהו ולרעייתו.

"לא הייתי בהיסטריה, לא דיברתי איתו, לא הסתכלתי על 'וואלה', לא שעות ולא דקות, ולא היה חשוב", אמר נתניהו. "מה שאכפת לי זה אלדד יניב ואשתו של בנט? זה לא מה שהיה חשוב לי. מה שהיה חשוב לי זה המסרים המרכזיים של הקמפיין, שכאן כלל אינם מופיעים".

קונספירציות "תפירת התיקים" ו"חקירת האקספרס"

מלבד הרחקתו מכל קשר אל רובינשטיין ובעיקר אל הפניות ששיגר "החבר" לאלוביץ' ולישועה, נתניהו ניצל את עדותו כדי לתקוף את חקירתו במשטרה ואת עצם העמדתו לדין.

לדבריו, חקירתו בידי להב 433, במועדים שהוא קבע לחוקרים, במיקומים שהוא קבע, ללא רציפות ולפרקי זמן קצרים, "טסה באקספרס" מבלי שקיבל הזדמנות להגיב לחשדות נגדו.

"אני ביקשתי מהם", אמר נתניהו על חוקרי המשטרה, "כבודכם, אני ביקשתי מהם להראות לי את הטענות שלהם, ולא ביקשתי פעם אחת. ועל זה הם באים להאשים אותי בשוחד? תראו לי על מה אתם מדברים! אני ביקשתי וביקשתי וביקשתי ופשוט לא נענו".

מדי פעם גלש נתניהו גם אל מחוזות קונספירציית "תפירת התיקים". "לא הראו לי את החומרים, לא נתנו לי אפשרות להגיב", אמר אתמול בתחילת עדותו. "הייתי פשוט מרסק לרסיסים, כפי שאני אעשה עוד כמה דקות, את כל הטענות. לא. רצו קדימה, כי הם סימנו מטרה, לא האמת ולא הצדק עניינו אותם".

לפי נתניהו, "יש פה או רשלנות או זדון. כל אחד מהם גרוע מהשני. איך אפשר לעשות דבר כזה? כבודכם, איך אפשר לעשות דבר כזה?! [...] אין פה דרישה, בוודאי שאין פה היענות ואין פה היענות חריגה. הכל הפוך. איך הם שמו את זה בכתב אישום? איך הם שמו את זה? כבודכם, איך הם שמו את זה בכתב האישום? [...] הם סימנו מטרה. או שזה הזנחה או שזה זדון, ואני לא יודע מה יותר גרוע ממה".

פעם אחר פעם הביע נתניהו זעם על כתב האישום שהוגש נגדו, תוך שהוא דופק על דוכן העדים כדי להדגיש את כעסו.

באחת ההזדמנויות, מיד אחרי שהכחיש כל פנייה ל"וואלה", פנה לשופטים ואמר: "כבודכם, אני יכול לדבר?". משלא סורב המשיך: "זה דורש עזות מצח בלתי רגילה להעלות את הדבר כשאין שום ראייה כלשהי שאני מעורב בזה. איפה ההיענות החריגה? בהתחלה זה אתר הבית, ואחר כך זה סיקור אוהד, ואחרי זה היענות חריגה שלא נענית. איך מעלים דבר כזה בכתב אישום?!".

בהזדמנות אחרת אמר: "אני צריך לחכות שמונה שנים כדי להראות כמה הדבר הזה אבסורדי? וזה השוחד? הדבר המגוחך הזה? על זה טרטרו מדינה שלמה? אלה ההוכחות שלהם?! [...]  אני ראיתי את זה בפעם הראשונה כשעשינו את ההכנה ונדהמתי. כבודכם, אני נדהם, אני פשוט נדהם. [...] אילו היו מראים לי את הדברים האלה בחקירת האקספרס הייתי עונה, ובוודאי עוד יותר בחדות. או שהייתי בודק, ואני מרשה לעצמי לומר שאני מסופק אם הדברים היו מתגלגלים לאן שהתגלגלו".

נסיבות חריגות

היום (17.12), כאמור, לא התקיים דיון, וזאת לבקשת נתניהו. בעקבות אותו פתק שקיבל נתניהו זמן קצר לאחר תחילת יום עדותו הוא ביקש כמה דקות של הפסקה. בשובו אמר עו"ד חדד כי לקראת ההפסקה הבאה יבקש כמה דקות בדלתיים סגורות, אך סירב למסור פרטים נוספים.

"אני מבקש להעיר משהו", הצטרף הנאשם לדיון המשפטי. "אני בא הנה להעיד, אני רוצה להעיד, אני רוצה להעיד בפירוט מול כבודכם. אבל אני גם ראש ממשלה, וכשמכניסים פתקים, אלה פתקים שקשורים לפעולה שלי כראש ממשלה [...] ואגב הפתקים האלה זה הדבר הכי טבעי שיכול להיות בנסיבות האלה. אין פה שום 'וואו', זה הדבר המינימלי שצריך לעשות".

כעבור זמן, לקראת הפסקת הצהריים שתוכננה מראש, ביקשה השופטת פרידמן-פלדמן לברר מדוע יש צורך בדיון בדלתיים סגורות. עו"ד חדד סירב למסור פרטים אך עו"ד תדמור רמז כי מדובר באירוע הקשור לקיום הדיון למחרת, ותהה "למה זה נקבע דווקא במועד שיש דיון".

בית-המשפט קיבל לעיונו דף שעליו נכתבו כמה משפטים בכתב יד מסולסל, ובהם הסבר כללי על הצורך בדיון בדלתיים סגורות.

נתניהו (שלישי מימין) בחרמון, 17.12.24 (צילום: לשכת שר הביטחון)

נתניהו (שלישי מימין) בחרמון, 17.12.24 (צילום: לשכת שר הביטחון)

"אנחנו נסגור את הדלתיים כדי שנוכל לברר פרטים על מה שראינו", הודיעה השופטת-פרידמן פלדמן. לדרישת נתניהו, באופן יוצא דופן הדיון עבר מהאולם שהתרוקן, אל לשכת השופטים. לאחר ההפסקה הודיעה השופטת "טוב, לאחר ששמענו את הצדדים, לנוכח קיומן של נסיבות חריגות, אנחנו נעתרים לבקשה של ההגנה ולא נקיים מחר דיון".

בסופו של הדיון בדלתיים סגורות בלשכתם, נעתרו השופטים לבקשה וביטלו את הדיון היום. "העין השביעית" וכלי תקשורת נוספים פנו לבית המשפט בבקשה לפרסם פרוטוקול או תמצית הנאמר בדיון שנערך בדלתיים סגורות, השופטים דחו את הבקשה ללא נימוק.

"כל מה שניתן היה לפרסם, לגבי הדיון שנערך בלשכת השופטים ביום 16.12.2024, נשמע באולם בית המשפט לפני ואחרי הדיון המסווג", נכתב בהחלטה שניתנה זמן קצר לאחר הגשת הבקשה, "לפיכך, הבקשה נדחית".

במהלך היממה שחלפה נפוצו שמועות שונות על "הנסיבות החריגות" בגינן ביקש וקיבל נתניהו דחייה בעדותו. ברשתות התפרסם כאילו נתניהו עוסק בהבאת עצמותיו של המרגל אלי כהן מסוריה, או שהוא נמצא בקהיר וחותם על עסקת להחזרת החטופים.

אחרי-הצהריים התברר כי הסברה שנשמעה אתמול באולם בית-המשפט היתה נכונה: נתניהו בסך הכל ביקר בחרמון.

67104-01-20

להורדת הקובץ (PDF, 1.49MB)

משפט המו"לים