לוגו סיכוי, העין השביעית, יפעת​בשבוע שעבר (18-24.8.2019) הופיעו בתוכניות החדשות והאקטואליה של גופי השידור המרכזיים בישראל כ-3,100 דוברים, מתוכם רק 124 היו ערבים (כ-4%), כך עולה מנתוני מדד הייצוג. המדד, מיזם מתמשך בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי, ויחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה, בודק מדי שבוע את אחוז הייצוג של האוכלוסייה הערבית בתוכניות החדשות והאקטואליה בערוצים המרכזיים בישראל.

שיעור ייצוג של 4% הוא נמוך ביחס לחלקם של הערבים באוכלוסיה (כ-20%), אולם גבוה משמעותית מהייצוג הממוצע, ונובע בין היתר מההתעניינות בהכרזתו של יו"ר הרשימה-המשותפת, ח"כ איימן עודה, על נכונותו להצטרף לקואליציית מרכז-שמאל.

כלי התקשורת מהזרם המרכזי במדינת ישראל אמורים לשקף בשידוריהם את כלל האוכלוסייה הישראלית, בין אם מתוקף חוק ובין אם מתוקף המקצועיות העיתונאית. למרות זאת, הם מעדיפים להתמקד באופן חסר מידה באזרחים היהודים ולהציג לצופיהם מדינה שממנה נעדרות כמעט לחלוטין דמויות של אזרחים ערבים.

העדפה זו יוצרת בקרב הצופים והמאזינים תמונת מציאות מעוותת. תוצאת לוואי שלה היא העמקת ההפרדה התודעתית בין אזרחי ישראל היהודים והלא-יהודים. מדד הייצוג נוצר כדי לעודד את מקבלי ההחלטות בתקשורת, עיתונאים, עורכים ומגישים של תוכניות חדשות ואקטואליה, לחרוג מאזור הנוחות ולשנות את המגמה.

בראש הטבלה השבועית ניצבת הפעם "חדשות השבוע" של כאן 11, בהגשת ירון דקל ובעריכת אילן ליאור, שהגיעה לשיעור ייצוג של 23.4%. התוכנית האחרונה כללה את כתבתו של ריאד עלי על פוליגמיה בחברה הבדואית בישראל, ובסך הכל הופיעו במהדורה תשעה דוברים ערבים, כמעט רבע מכלל הדוברים במהדורה ממוצעת. בזכות השבוע האחרון העפילה "חדשות השבוע" למקום הראשון בטבלה המשוקללת מתחילת השנה עם ממוצע של 8.8%.

מיד אחריה, בפער קטן, תוכניתו של רינו צרור בגלי-צה"ל. התוכנית היומית, שעורך מירון ששון, כללה בשבוע שעבר שישה דוברים, כ-23% מכלל הדוברים בשבוע ממוצע. "רינו צרור" היא כעת תוכנית הרדיו המובילה בטבלה המשוקללת מתחילת השנה (8.7%), כשהיא עוקפת את "סדר יום" של כאן ב' בעשירית האחוז (8.6%).

במקום השלישי, בפער ניכר, ניצבת מהדורת החדשות המרכזית של חדשות 12, שמגישה יונית לוי ועורכים גיא סודרי ויניב הלפגוט. בשבוע שעבר הופיעו 14 דוברים ערבים במהדורה, כ-13% מכלל הדוברים בשבוע ממוצע.

בתשע מתוך 23 התוכניות שנכללות במדד הייצוג הודר הציבור הערבי באופן מוחלט. כל התוכניות הללו משודרות בערוצים המסחריים (המדד, יש לציין, מתייחס לערבים בעלי אזרחות ישראלית. תושבי מזרח ירושלים והגדה המערבית אינם נספרים):

  • "המטה המרכזי" של חדשות 13, בהגשת אילה חסון ובעריכת הדס ריבק.
  • "מהדורת השבת" של חדשות 13, בהגשת אלי ראכלין ובעריכת הדר שיפר.
  • "אולפן שישי" של חדשות 12, בהנחיית דני קושמרו ובעריכת רון ירון.
  • "שישי עם אילה חסון" של חדשות 13, בעריכת גילי ברוש.
  • "שש עם עודד בן עמי" של חדשות 12, שעורכת תירזה אליה-זיסמן.
  • "חמש בערב עם רפי רשף" של חדשות 12, שעורך דניאל בשך.
  • "לפני החדשות" של רשת 13, בהגשת אודי סגל ובעריכת תום כספי.
  • "6 עם אמנון לוי" של חדשות 13, בעריכת אוהד כהן.
  • "חדשות הבוקר עם ניב רסקין" של קשת 12, בעריכת ניר נוימן.

בתשע התוכניות הללו יחד התראיינו והתארחו בשבוע שעבר כ-430 משתתפים. אף לא אחד מהם היה ערבי.

* * *

פרויקט "מדד הייצוג" של "העין השביעית" מתפרסם בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי ויפעת מחקרי מדיה​​