בשבוע הבא יתקיים בבית המשפט המחוזי בבאר שבע דיון בערעורה של מדינת ישראל על פסק דין שבו נקבע כי שוטרים עצרו עיתונאי ללא סיבה, כלאו אותו, ערכו עליו חיפושים בלתי חוקיים ואחר כך שיקרו בבית המשפט כשזה תבע אותם.

העיתונאי, יאסר עוקבי, הגיע בחודש ינואר 2022  לסקר מבצע נטיעת עצים בנגב. כשבאזור התפתחו עימותים בין תושבי המקום לכוחות המשטרה דיווח על כך עוקבי בשידור חי לעוקביו בפייסבוק, ואז לדבריו נדחף על ידי נצ"מ יורי מזובובסקי.

לפי התביעה שהגיש עוקבי, באמצעות ארגון העיתונאים על-ידי עורכי-הדין אמיר בשה וחן ויסברג, הוא נלקח בכוח לניידת ובתחנת המשטרה עבר שני חיפושים גופניים בטרם שוחרר ללא כל חקירה. עוקבי דרש פיצוי בסך 70 אלף שקלים בטענה, בין היתר, כי המשטרה התרשלה וגרמה לו עוגמת נפש.

להגנתה טענה המשטרה, באמצעות עו"ד נג'מי חאיק-מסעד מפרקליטות מחוז דרום, כי עוקבי לא הזדהה כעיתונאי, לא "נשא תג מתאים (כמתחייב מתפקידו)", הפר את הסדר הציבורי, נופף באצבעו לעבר קצין משטרה ואז "החל להתסיס את ההמון תוך שהוא מצלם את קצין המשטרה במכשיר הטלפון שלו".

בחודש ספטמבר האחרון השופט עמית יריב, נשיא בית משפט השלום בבאר שבע, דחה את טענות המשטרה וקיבל את התביעה.

לפי פסק דינו, גרסת מזובובסקי "אינה עולה בקנה אחד עם התיעוד האובייקטיבי ממצלמות הגוף שלו עצמו", כי ה"איום" שבגינו עיכב את עוקבי היה שהעיתונאי יפנה ללשכת העיתונות, כי לא היתה כל הצדקה לעכב את עוקבי ובוודאי שלא להביא אותו לתחנת המשטרה, כי החרמת מכשיר הטלפון של עוקבי "בוצעה שלא כדין", כי היחס אליו היה כאל עצור ולא כאל מעוכב וכי החיפוש על גופו היה בלתי חוקי וכי יש לייחס למעשים "חומרה יתרה משום שמזובובסקי ידע שעוקבי הוא עיתונאי".

השופט יריב חייב את המשטרה לפצות את עוקבי ב-20 אלף שקלים ועוד כ-17 אלף שקלים הוצאות ושכר טרחת עו"ד.

המשטרה מערערת

במשטרה החליטו לערער למחוזי וטענו כי שופט השלום "התעלם מקטעים נרחבים" של תיעוד האירוע במצלמת הגוף של הקצין. כי השופט "שם מילים בפי הקצין, מילים שלא נאמרו" בחקירתו וכי "הסיק מסקנות בהתעלם מהראיות האובייקטיביות שעמדו בפניו".

לפי הערעור הקצין לא עיכב את עוקבי בשל איום כי העיתונאי יפנה ללשכת העיתונות אלא בשל דברים אחרים שאמר, מה גם שמזובובסקי לא ידע שעוקבי הוא עיתונאי.

עוקבי טוען מנגד כי לא נפלה כל טעות משפטית בפסק הדין של השלום. לפי עוקבי, הגרסה של המשטרה בערעור סותרת את הגרסה הקודמת שלה בכמה נקודות חיוניות. בין היתר משיב עוקבי כי השופט לא "שם מילים בפי הקצין", שכן הציטוט שאליו התייחס לקוח מתוך חקירתו של הקצין במח"ש ובעדותו בבית המשפט אישר כי כל מה שאמר למח"ש נכון.

בנוסף טען עוקבי כי אין מקום להתערבות בפסק הדין של השלום כיוון שהערעור מתמקד בטענות עובדתיות, שנבחנו על ידי שופט השלום.

"המערערת נוקטת גם בערעור, ללא תימוכין, בטקטיקה פסולה של 'ההגנה הכי טובה היא התקפה' כלפי העיתונאי, ובתוך כך, אינה לוקחת אחריות על מעשיה", נטען בתשובה לערעור.

2256-12-24
55027-02-22