כ-77 אלף דוברים הופיעו בתוכניות החדשות והאקטואליה של חמשת הערוצים המרכזיים בחציון הראשון של 2019. מתוכם, רק 2,110 היו ערבים, כ-2.7%, כך עולה ממדד הייצוג. המדד, מיזם מתמשך בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי, ויחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה, בודק מדי שבוע את אחוז הייצוג של האוכלוסייה הערבית בתוכניות החדשות והאקטואליה בערוצים המרכזיים בישראל.

כלי התקשורת מהזרם המרכזי במדינת ישראל אמורים לשקף בשידוריהם את כלל האוכלוסייה הישראלית, בין אם מתוקף חוק ובין אם מתוקף המקצועיות העיתונאית. למרות זאת, הם מעדיפים להתמקד באופן חסר מידה באזרחים היהודים ולהציג לצופיהם מדינה שממנה נעדרות כמעט לחלוטין דמויות של אזרחים ערבים. העדפה זו יוצרת בקרב הצופים והמאזינים תמונת מציאות מעוותת. תוצאת לוואי שלה היא העמקת ההפרדה התודעתית בין אזרחי ישראל היהודים והלא-יהודים. מדד הייצוג נוצר כדי לעודד את מקבלי ההחלטות בתקשורת, עיתונאים, עורכים ומגישים של תוכניות חדשות ואקטואליה, לחרוג מאזור הנוחות ולשנות את המגמה.​

בראש טבלת התוכניות ניצבת "אולפן שישי", התוכנית היחידה מתוך 23 התוכניות המובילות בערוצי השידור המרכזיים שהשיגה שיעור ייצוג דו-ספרתיים, כ-11.1%. התוכנית, בהגשת דני קושמרו, נערכה בתחילת השנה על ידי רותם דנון ובהמשך על ידי רון ירון.

עם זאת, מדובר בירידה בשיעור הייצוג לעומת הרבעון הראשון של השנה. כמו כן, יש לזכור כי "אולפן שישי" היא תוכנית טלוויזיה מגזינית, שנעה בין שיעורי ייצוג גבוהים מאוד בשבועות שבהם מוקדשת אחת מהכתבות לחברה הערבית, לבין שיעורי ייצוג אפסיים בשבועות שבהם אין כתבה שכזו. מתחילת השנה היו כבר עשרה שבועות שבהם לא הופיע ב"אולפן שישי" אפילו דובר ערבי אחד.

גם התוכנית שהגיעה למקום השני בטבלה היא תוכנית מגזין שבועית, הפעם "חדשות השבוע" של כאן 11, שהגישו אמיר בר-שלום וירון דקל ועורך אילן ליאור. כמו "אולפן שישי", גם "חדשות השבוע" הציגה שבועות מרובי דוברים ערבים לצד שבועות שבהן לא הופיע בתוכנית אפילו דובר ערבי אחד. שיעור הדוברים הערבים הממוצע ב"חדשות השבוע" ברבעון הראשון של 2019 הגיע ל-8.7%.

במקום השלישי, לעומת זאת, ניצבת תוכנית מסוגה שונה, שבה קשה הרבה יותר להגיע לשיעורי ייצוג גבוהים. "סדר יום" של כאן ב' היא תוכנית רדיו יומית, שבה אייטמים בעלי דובר אחד או שניים בדרך כלל. כדי להגיע לשיעור ייצוג ממוצע של כ-8.7%, ב"סדר יום" מקפידים על שילוב דוברים ערבים דרך קבע. מתחילת השנה היו רק שלושה שבועות שבהם לא הופיע אף דובר ערבי בתוכנית. את "סדר יום" מגישה קרן נויבך, בתחילת השנה ערך את התוכנית דדי מרקוביץ' שבהמשך הוחלף על ידי מירית הושמנד-מיטרני.

בחינת שיעורי הייצוג לפי ערוצים מבליטה את הפער בין תאגיד השידור הישראלי לבין הערוצים המסחריים וגלי-צה"ל. שני הערוצים של תאגיד השידור, כאן 11 וכאן ב', מובילים את הטבלה. כאן 11 מגיעה לשיעורי הייצוג הגבוהים ביותר לא מעט בזכות הפינה הקבועה של ערן זינגר, "קול איסראיל", המשודרת במהדורת החדשות המרכזית. זינגר תורם גם לשיעורי הייצוג הגבוהים יחסית של כאן ב' באמצעות תוכניתו השבועית "מרחאבית".

בעוד הערוצים המסחריים מציגים שיעורי ייצוג נמוכים, בולטת לרעה גלי-צה"ל, זאת למרות שמדובר בתחנת שידור ציבורית הממומנת מכספי המסים של כל אזרחי ישראל, יהודים ולא יהודים כאחד. ההדרה של החברה הערבית מתוכניות החדשות והאקטואליה של גלי-צה"ל ניכרה כבר בימים הראשונים של מדד הייצוג, לפני שלוש וחצי שנים. מאז השתנו המפקדים והעורכים הבכירים בתחנה, אך ההדרה נמשכת. עם זאת, תוכניות כמו "רינו צרור" ו"מה בוער" מוכיחות כי גם בערוץ שבו ההדרה שלטת ניתן לייצר תוכנית שנותנת ביטוי נאה לחברה הערבית. הכל תלוי ברצון של המגישים והעורכים במערכת.

שלוש תוכניות החדשות והאקטואליה המרכזיות שהדירו את החברה הערבית יותר מכל היתר בחציון הראשון של 2019, שודרו בשני ערוצי הטלוויזיה המסחריים. בולטת לרעה "המטה המרכזי" של חדשות 13, התוכנית הפוליטית המרכזית של הערוץ, שמגישה אילה חסון ועורכת הדס ריבק. שהגיעה לשיעור ייצוג הנמוך מאחוז אחד, זאת על אף מערכת הבחירות שהתקיימה. מאז תחילת השנה הופיעו ב"המטה המרכזי" שלושה דוברים ערבים בלבד, כולם ברבעון השני של השנה.

תוכנית הבוקר של קשת, "חדשות הבוקר עם ניב רסקין", שעורך ניר נוימן, עלתה מעט מהרבעון הראשון של השנה וסיימה את החציון על שיעור ייצוג של 1.7% בלבד. במקום השלישי מהסוף "חמש עם רפי רשף" של חדשות 12, שעורך דניאל בשך, שהגיעה לשיעור ייצוג של 2.2%.

התמקדות בתוכניות הרדיו המרכזיות מעלה כי "סדר יום" של רשת ב', שמגישה קרן נויבך וערכו דדי מרקוביץ' ומירית הושמנד-מיטרני, הגיעה לשיעורי ייצוג גבוהים יותר מכל מתחרותיה. זאת ועוד, מבין הדוברים הערבים שעלו לשידור ב"סדר יום" נרשם מספר גבוה יחסית של מומחים ערבים ומספר גבוה יחסית של נשים ערביות.

בהפרש קטן מ"סדר יום" ניצבות שתי תוכניות של גלי-צה"ל, "רינו צרור", שעורך מירון ששון, ו"מה בוער", שמגיש רזי ברקאי ועורכת נורית קנטי. כאמור, ההישג של שתי תוכניות אלה ראוי לשבח מיוחד לאור העובדה שהן משודרות בערוץ שמדיר את החברה הערבית יותר מכל ערוץ מרכזי אחר.

השוואה בין מהדורות החדשות המרכזיות בשלושת הערוצים מעלה כי למהדורה של כאן 11, שמגישה דוריה למפל ועורך עילי לוין, שיעורי ייצוג גבוהים המשתווים כמעט לאלו של שתי המהדורות המתחרות גם יחד (שוב, בזכות "קול איסראיל" של ערן זינגר). בערוצים המסחריים, שמנהלים מאבק חריף מאז האיחוד בין ערוץ עשר ורשת והרכישה של קשת את חברת החדשות, מעדיפים שלא לתת ביטוי רב לחברה הערבית בישראל.

השוואה בין תוכניות האקטואליה בשעות הפרה-פריים מעלה כי "קלמן וסג"ל" של כאן 11, בהגשת קלמן ליבסקינד ואראל סג"ל ובעריכת נתנאל בן-שושן, מצטיינת יחסית במתן ביטוי לחברה הערבית לעומת מתחרותיה מהערוצים המסחריים, עם שיעור ייצוג של כ-3.7%. עם זאת, מדובר בירידה לעומת הרבעון הראשון של השנה, ירידה שנרשמה כמעט בכל התוכניות של הפרה-פריים.

במקום השני "שש עם עודד בן-עמי", של חדשות 12, שעורכת תירזה אליה-זיסמן, והגיעה לשיעור ייצוג של כ-2.9% (לעומת 3.2% ברבעון הראשון) ובמקום השלישי "6 עם אמנון לוי" של חדשות 13, בעריכת אוהד כהן, שהגיעה לשיעור ייצוג של כ-2.4% (לעומת כ-3.4% ברבעון הראשון).

"6 עם אמנון לוי", נזכיר, מחליפה במשבצת השידור שלה את "לונדון את קירשנבאום", מצטיינת שלוש השנים הראשונות של מדד הייצוג שהצליחה להגיע לשיעורי ייצוג חריגים לתוכנית פרה-פריים יומית (למעלה מ-10%).

בדיקה נפרדת שערכה חברת יפעת מחקרי מדיה לאיתור הדוברים הערבים שהופיעו כמומחים בתחומם העלתה כי הערוץ המוביל מבחינה זו בחציון הראשון של השנה הוא כאן ב' של תאגיד השידור הישראלי, לא מעט בזכות "סדר יום", שמרבה לארח מומחים ומומחיות מהחברה הערבית. בחודש יוני, לדוגמה, 53% מכלל הדוברים הערבים בתוכנית היו מומחים, ובהם: ד"ר אריג' מסארווה ממכללת אלקאסמי; ד"ר ג'ודת עיד מאוניברסיטת חיפה; העיתונאית ספאא פרחאת והאמן סעיד אבו שקרא.

בתחתית הטבלה ניצבת קשת 12. רק 16% מכלל הערבים שהופיעו בתוכניותיה, כולל "אולפן שישי" שהגיעה למקום הראשון בטבלת התוכניות, היו מומחים.

הנשים הערביות סבלו גם בחציון הראשון של 2019 מהדרה כפולה, הן כנשים והן כערביות. מתוך כ-2,100 דוברים ערבים שהופיעו בתוכניות החדשות והאקטואליה של הערוצים המרכזיים, רק 453 היו נשים, כ-21%. מתוך כלל הדוברים שהופיעו בתוכניות החדשות והאקטואליה המשודרות, רק 0.6% היו נשים ערביות, למרות שהן מהוות קרוב לעשירית מאזרחי המדינה.

בחלוקה של ייצוג נשים ערביות לפי גופי שידור בולט לטובה ערוץ רשת 13. כ-25% מכלל הדוברים הערבים בתוכניות החדשות והאקטואליה בערוץ היו נשים. בתחתית הטבלה, אם כי הפעם לא בהפרש ניכר, ניצבת גלי צה"ל. רק כ-17% מהדוברים הערבים בתוכניות התחנה היו נשים, פחות אפילו מהנתון שהשיגה התחנה ברבעון הראשון של השנה.

* * *

פרויקט "מדד הייצוג" של "העין השביעית" מתפרסם בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי ויפעת מחקרי מדיה