בית-הדין האזורי לעבודה בתל-אביב–יפו מחק את בקשת ארגון העיתונאים בישראל לסעד זמני והקפאת הליכי הפיטורים בעיתון "מעריב". בסיומו של דיון שהתקיים היום הגיעו באי-כוחה של הנהלת "מעריב" ובאי-כוחה של ההסתדרות, שבמסגרתה הוקם ארגון העיתונאים, להסכמה שלפיה הארגון יעביר עד יום שני בבוקר רשימה של עיתונאים שמוכנים להיות מפוטרים במקום אלה שכבר פוטרו, ומנגד "העורך הראשי יבחן את האפשרות להחלפה במהירות מרבית, בתום לב מלא ולפי שיקול דעתו המוחלט על-פי צורכי העיתון".

להסכמה זו קדם דיון ארוך ונרגש. בא-כוחו של "מעריב", עו"ד נחום פינברג, סירב תחילה לקיים שיג ושיח עם נציגי העובדים, והדגיש פעם אחר פעם את מצבו הכלכלי הרעוע של העיתון ואת הבהילות שבה יש לקצץ בהוצאות. "המצב הכי גרוע שיכול להיות", אמר עו"ד פינברג. "[...] אין לנו כסף למשכורות לחודש הבא. נקודה. אנחנו תלויים בחסדיו של הבנק".

עו"ד נחום פינברג, בא-כוחו של "מעריב", היום בבית-הדין לעבודה (צילום: "העין השביעית")

עו"ד נחום פינברג, בא-כוחו של "מעריב", היום בבית-הדין לעבודה (צילום: "העין השביעית")

"אין כסף למשכורות, וזה לא חד-פעמי", שב ואמר עו"ד פינברג בהמשך הדיון. "[...] תבינו איפה אנחנו חיים, אני רמזתי על הבעיות הכלכליות גם מול הספקים. אני מוכר את בית-הדפוס שלי כי אין לי ברירה, אני מוכר את המקרקעין, אני מצמצם עמודים, אין לי שעה זמן. 25 מיליון שקל לא שיחררו לנו, רק 10, וזה המשכורות של החודש שעבר. [...] זה לא שמישהו מוכר יהלום, מוכרים את בית-הדפוס, את אמצעי התפעול שלנו, אם זה לא בשר חי אז אתם לא מבינים על מה אתם מדברים".

עו"ד פינברג הגדיר את מצבו של העיתון כ"כבר לא נזיל". "שיגידו תודה שהם קיבלו משכורות החודש כולם", הוסיף. "ואני לא אומר את זה ממקום של גבהות, אלא כי על זה נלחמים עכשיו. [...] אנחנו נלחמים על הבית". בעקבות פרסום האמירות הללו העביר היום לפנות ערב מנכ"ל "מעריב", טל רז, הודעה לעובדי העיתון שלפיה "לא קיימת סכנה לאי-תשלום שכר לעובדי החברה". רז לא התייחס לכך שהדברים נאמרו על-ידי נציג "מעריב" עצמו, אלא ייחס אותם ל"פרסומים המופיעים לאחרונה בכלי התקשורת השונים".

במהלך הדיון ביקש עו"ד אמיר בשה, נציג ארגון העיתונאים, להיפגש עם הנהלת העיתון כדי לנסות למצוא פתרונות אחרים למצב הכלכלי הקשה, "ולו כדי להציל עובד אחד או שניים מפיטורים". הארגון ביקש לקבל לידיו נתונים כלכליים מפורטים ואת רשימת כל העובדים המיועדים לפיטורים, כדי שיוכל להציג הצעות קונקרטיות, אך הנהלת "מעריב" עמדה בסירובה להכיר בארגון העיתונאים בישראל כארגון היציג של העיתונאים ב"מעריב" וטענה כי ממילא כל הנתונים הכלכליים הרלבנטיים נמסרו בהודעות החברה לבורסה.

"מהסירוב העיקש של חברי לנהל עימנו שיח אני מקבל את הרושם שהוא מבקש לגדוע את ההתארגנות", טען בשה, לקול נחרות בוז מצד עו"ד פינברג. בא-כוחו של "מעריב" הדגיש כי העיתון עשה ויעשה כל שיוכל כדי למנוע פיטורים, אך המצב כזה שאין להנהלה ברירה ו"בלב כבד" היא נאלצת להפסיק את עבודתם של העיתונאים. "תחשבו רגע על עורך ראשי שעובד עם האנשים האלה בלילות ובימים והוא צריך לעשות להם את השימועים ולפטר אותם", אמר לנוכחים. כאשר ביקש עו"ד בשה עוד שהות קצרה להכנת רשימת העובדים שמוכנים להיות מפוטרים במקום אלה שכבר פוטרו, ושאל את בא-כוחו של "מעריב" אם על יום או יומיים נוספים ייפול עיתון "מעריב", ענה לו עו"ד פינברג: "התשובה היא כן".

"אנחנו נמצאים במקרה בעייתי", אמרה השופטת הדס יהלום, ובהמשך הגדירה את התיק שמתנהל מולה כ"עצוב". אחרי מאמצים רבים הצליחה לשכנע את שני הצדדים להגיע להסכמה שלעיל. עוד קבעה השופטת כי שאלת היציגות של ארגון העיתונאים, ושאלות אחרות שעולות מהבקשה לסעדים קבועים שהגישה ההסתדרות, יידונו בפני בית-הדין בתחילת אוגוסט. עד אז תידרש אגודת העיתונאים בתל-אביב, שייצגה בעבר את עיתונאי "מעריב", להביע את עמדתה ביחס לסכסוך העבודה הנוכחי.

לקראת תום הדיון ביקש חגי מטר, נציג ועד הפעולה הזמני של ארגון העובדים ב"מעריב", את רשות הדיבור. "אני מבין את המורכבות של המצב", אמר מטר. "אנחנו לא מדמיינים שנצליח למנוע את הכל ולהחזיר את הגלגל, מה שכן אנחנו רוצים הוא שתהיה לנו אפשרות לדבר גם על אמצעים כלכליים אחרים. שלא רק העובדים הפשוטים יוותרו ויאבדו משרות. היינו רוצים לראות איך ההנהלה יכולה לתרום, למשל באחוזי שכר של בכירים".