רפ"ק אורי קנר, מהחוקרים הבכירים ב"תיק 4000", יזם בשנה האחרונה שורה של תביעות דיבה נגד מגישי תוכנית היוטיוב "האולפן הפתוח" של כנרת בראשי.

בשלהי 2023 העיד רפ"ק אורי קנר על חלקו בחקירות משפט המו"לים ובעיקר על חקירת שאול אלוביץ', נאשם מספר 2 בהליך. כמו עדי תביעה אחרים במשפטי האלפים, היה גם קנר קורבן למסע השמצות נגדו.

אחרי שהתלונן במשטרה נגד עידו שיפוני בטענה להסתה נגדו, הגיש סדרה של תביעות לשון הרע נגד בראשי עצמה, אלי ציפורי וטליה איינהורן. בנוסף הגיש רפ"ק קנר תביעה גם נגד שיפוני וכן נגד גיא לוי, ממייסדי "פרויקט 315" שהשתלב לימים ב"אולפן הפתוח" לפני שעבר לשמש כדוברו של ראש הממשלה הנאשם בנימין נתניהו.

"האולפן הפתוח", שייסדה עו"ד כנרת בראשי, מלווה את המשפט הפלילי נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, תוך קידום קונספירציית "תפירת התיקים". במסגרת השידורים סוקרה גם עדותו של רפ"ק קנר, שהיה מחוקריו של שאול אלוביץ', נאשם מספר 2 בתיק.

התביעה נגד שיפוני, שהוגשה באמצעות עו"ד יוני ג'ורנו כבר בחודש נובמבר האחרון, נובעת מסדרה של פרסומים, בין היתר בחשבון הפייסבוק של שיפוני ובשידורי "האולפן הפתוח", שבהם אמר עליו שיפוני כי הוא "הפעיל לחצים פסולים" על חשודים, "עינה ואיים על נחקרים", העביר את אלוביץ' את "מסכת הזוועות וההתעללות הנפשית והפיזית הבלתי נתפסת", וכדומה. בנוסף, טוען קנר להוצאת דיבתו בבדיחה חוזרת של שיפוני לגבי ההגייה של שם משפחתו.

"הפרסומים של הנתבע נכתבו בכוונת מכוון, תגובות רשעיות, פוגעניות, מכפישות, שטלטלו את חייו של התובע", נטען בכתב התביעה, שבו הפיצוי הנדרש עומד על 75 אלף שקלים.

בכתב ההגנה טען שיפוני, תוך שהוא מייצג את עצמו, כי התביעה נגדו "אינה אלא נדבך נוסף במסע בריוני ופרוע" שעורך קנר כדי לסתום פיות ולהשתיק ביקורת על אודותיו.

לגופם של הפרסומים שבגינם נתבע טוען שיפוני כי אלו מבוססים "בעיקר על פרוטוקולי עדויות של התובע [קנר] ושל אחרים, ומהם עולה תמונה עגומה ביותר של תרבות שקר, בוז לחוק, בריונות, אכזריות, עינויים, שימוש לרעה בסמכות, חוסר מקצועיות, חריגה מנהלים וסמכות, חוסר גבולות, שימוש בבני משפחה כבני ערובה, פגיעה מכוונת במתחם הייצוג ועוד, הכל שלא למען חקר האמת אלא בדיוק להיפך".

שיפוני מדגיש בכתב ההגנה שהגיש כי "אין שום פרסום בו ייחס [לקנר] אלימות פיזית". לצד זאת, הנתבע מפנה את בית המשפט לעדותו של קנר בבית המשפט, וכן לעדויותיהם של אחרים, וטוען כי התמונה שעולה כוללת, בין היתר "מניעת שינה מכוונת", "מניעת טיפול רפואי", שימוש במשפחה", "השפלות ובריונות" ו"איומים והפחדות".

"הניסיונות הברוטאליים להפוך את אלוביץ' לעד מדינה עולים מכל נים מנימי 'חקירותיו', שלמעשה כלל לא היו חקירות אלא מסכת לחצים פסולים שכל מטרתה הייתה לשבור את רוחו ולגרום לו לתת גרסאות שקריות שיפלילו את רה"מ", טוען שיפוני.

בנוסף מציין שיפוני כי חלק הארי של התביעה מוקדש לבדיחה שלו על אופן כתיבת והגיית שם המשפחה של התובע. לדבריו אין בכך "גם לא שמץ של לשון הרע". לטענתו, הוא "באמת אינו יודע כיצד נכון להגות את שם משפחתו של התובע", במלעיל או במלרע.

דיון ראשון בהליך זה צפוי להתקיים בחודש אוקטובר הקרוב.

בחודש מרץ האחרון הגיש קנר תביעה נגד דובר הליכוד גיא לוי. במוקד תביעה זו ציוץ שפרסם לוי, אליו צירף שני תצלומים. כותרת מאתר "וואלה" שפורסמה ב-2016 ובה נכתב "המפכ"ל בהתבטאות חריגה: 'יאח"ה יכולה להקים - וגם להפיל ממשלות'", ולצד זאת קטע מחקירתו של רפ"ק קנר את מיקי גנור בפרשה המכונה "תיק 3000". בקטע המצורף מהחקירה אומר קנר לגנור: "מה שיש לך בראש פשוט יכול להפיל ממשלות"

הדובר לוי כתב מעל לצילומי המסך הללו "ככה נראית ההפיכה המשטרית האמיתית", אך בבואו לצטט מפרוטוקול החקירה של קנר הוסיף כמה מילים וטען כי החוקר אמר לגנור: "אם אתה לא רוצה משפט… מה שיש לך בראש, יכול להפיל ממשלות".

"הנתבע [לוי] יחס לתובע [קנר] ציטוט שיקרי, פרי דימיונו הפרוע שלו עצמו, בו מייחס לתובע אימרה שקרית שמעולם לא נאמרה על ידו", טוען קנר בתביעתו. "התובע מעולם לא אמר את המשפט 'אם אתה לא רוצה משפט'".

לפי קנר, "אימרה שיקרית זו שייחס הנתבע לתובע לא רק שלא נאמרה על ידו, אלא אסור שהייתה נאמרת על-ידו שכן מדובר בהבטחה שילטונית לנחקר שלתובע לא הייתה הזכות להבטיח".

בהליך נגד לוי, שהוגש כתביעה קטנה, דורש קנר פיצוי בסך כ-39 אלף שקלים. טרם הוגש כתב הגנה מטעם לוי.

2760-11-24
42080-03-25