אליזבת מרדוק, בתו של רופרט מרדוק (צילום: Nordiske Mediedager, רישיון cc)

אליזבת מרדוק, בתו של רופרט מרדוק (צילום: Nordiske Mediedager, רישיון cc)

אלכס סלמונד, ראש ממשלת סקוטלנד, הוא אחרון המצטרפים לרשימה השחורה של הפוליטיקה הבריטית: זו של הפוליטיקאים ששמם נקשר לפרשת האזנות הסתר של "ניוז אוף דה-וורלד", מי שקיימו מערכת קשרים ענפה עם ניוז-אינטרנשיונל, הזרוע הבריטית של ניוז-קורפ, תאגיד התקשורת הבינלאומי של רופרט מרדוק.

במהלך סוף-השבוע דיווח אתר "הגרדיאן" כי סלמונד העניק למרדוק ולמנהלים בכירים בתאגיד שבבעלותו מתנות ונפגש עימם לעתים תכופות. את מערכת היחסים בין סלמונד ובין אנשי ניוז-קורפ תיאר העיתון, בעקבות איאן גריי, מנהיג מפלגת הלייבור הסקוטית, כ"נסיונות פיתוי".

"ברור לנו שמאז מינויו ערך אלכס סלמונד קמפיין בן ארבע שנים לפיתוי מרדוק וניוז-אינטרנשיונל, שכלל מתן מתנות", אמר איאן גריי. "הדבר היה בגדר עדיפות עליונה עבורו ומחצית מהופעותיו התקשורתיות היו בכלי התקשורת של ניוז-אינטרנשיונל, יותר מכל מנהיג מפלגה אחר בבריטניה", הוסיף.

מאז החל למלא את תפקידו ב-2007, נפגש סלמונד עם מנהלים בכירים מניוז-אינטרנשיונל וניוז-קורפ 25 פעמים. בין השאר נפגש עם בכירים מהעיתונים "ניוז אוף דה-וורלד" (שנסגר בעקבות פרשת האזנות הסתר), "הסאן", "הטיימס", ה"סאנדיי טיימס" וחברת הטלוויזיה הלוויינית סקיי.

על-פי הדיווח, בשנה האחרונה חלה עלייה חדה בתכיפותן של הפגישות, ובמרץ האחרון הודיעו המהדורות הסקוטיות של "הסאן" ו"ניוז אוף דה-וורלד" כי הן מגבות את מפלגתו של סלמונד, "המפלגה הלאומית הסקוטית". עיתונים אלו הם הנפוצים בסקוטלנד.

ההאשמות המוטחות בסלמונד מגובות בתכתובת בת 17 עמודים בינו ובין בני משפחת מרדוק ומנהלים בשירותם. התכתובת, שפורסמה על-ידי הממשלה הסקוטית, חושפת כיצד מרדוק וסלמונד החלו להחליף מתנות באוקטובר 2007, אחרי שמרדוק פגש את סלמונד בניו-יורק וקיבל את הזמנתו להצטרף למסדר של אנשי עסקים המקושרים עם הממשלה הסקוטית.

תשובתו של מרדוק הגיעה בצורת ספר ששלח לסלמונד, והזמנה להשתתף כאורח כבוד בפתיחה הרשמית של בית-דפוס חדש של ניוז-אינטרנשיונל ליד גלזגו. סלמונד גמל לו בכרטיס למחזה "בלק ווטש", הפקה של התיאטרון הסקוטי בניו-יורק על אודות המלחמה בעיראק, ולמפגש עם צוות השחקנים מאחורי הקלעים. הקשר בין השניים נמשך לאורך השנים, והתכתובת מעידה על חילופי מתנות לפחות עד מאי האחרון.

דוברו של סלמונד אמר ל"גרדיאן" כי פגישותיו של ראש ממשלת סקוטלנד עם מרדוק ואנשיו היו ענייניות ו"הולמות לחלוטין". לדבריו, במהלך הפגישות האחרונות של מרדוק וסלמונד, דנו השניים בחברת הלוויין הבריטית BskyB (בריטיש סקיי) שבבעלותו החלקית של מרדוק (נסיון ההשתלטות של מרדוק על החברה נכשל על רקע פריצתה האחרונה של פרשת ההאזנות). BskyB מעסיקה כ-6,000 עובדים בסקוטלנד והיא אחד המעסיקים הפרטיים הגדולים במדינה.

לטענתו של הדובר, בפגישותיו ביקש סלמונד לשכנע את מרדוק להגדיל את השקעותיה של BskyB בסקוטלנד. השנה נוספו 150 משרות שמציעה החברה במדינה.

עוד דווח לאחרונה כי בניגוד לציפיות, אליזבת מרדוק, בתו של איל התקשורת, לא תצטרף לוועד המנהל של ניוז-קורפ. בהצהרה שמסר התאגיד נכתב כי אליזבת טענה בפני חבר המנהלים שהצטרפותה לוועד תהיה בגדר צעד "בלתי הולם".

הציפייה כי בתו של מרדוק תצטרף לוועד המנהל הגיעה בעקבות רכישת קבוצת שיין, חברת הפקות טלוויזיה בניהולה, על-ידי ניוז-קורפ. שוויה של עסקת הרכישה של החברה עמד על 415 מיליון פאונד (כ-2.5 מיליארד שקל), ורווחיה של אליזבת, שהחזיקה ב-53% ממניות החברה, עומדים על כ-153 מיליון פאונד.

בגזרת החקירות המתנהלות נגד ניוז-אינטרנשיונל דיווח "הגרדיאן" כי חברת HCL, שעבדה בקבלנות עבור ניוז-אינטרנשיונל, שלחה מכתב לוועדת הפנים החוקרת את פרשת ההאזנות. HCL הודיעה כי התבקשה על-ידי ניוז-אינטרנשיונל למחוק עשרות אלפי מיילים בין אפריל 2010 ליולי 2011, אך לא ידעה דבר על מניעים בלתי הולמים לבקשת המחיקה.

"הגרדיאן" דיווח כי המכתב, שנשלח ליו"ר ועדת הפנים קית ווז, חשף תשעה מקרים של מחיקת מיילים המונית. HCL הוסיפה כי היא אינה אחראית לאכסונם של מיילים בני יותר מכמה שבועות במערכת התקשורת הפנימית של ניוז-אינטרנשיונל.

פירס מורגן, מאחורי הקלעים של צילומי פרסומת לבורגר-קינג (צילום: ג'ק הובהאוס, רישיון cc)

פירס מורגן, מאחורי הקלעים של צילומי פרסומת לבורגר-קינג (צילום: ג'ק הובהאוס, רישיון cc)

בה בעת, פרשת ההאזנות ממשיכה להסתעף גם אל מחוץ לגבולות קבוצת התקשורת של מרדוק, אל הטבלואידים הבריטיים האחרים. ה"פרס גזט" הבריטי דיווח כי הזמר המפורסם פול מקרטני הצהיר כי הוא מתכוון לפנות למשטרה בעקבות חשדותיו כי האזינו לתא הקולי שלו.

הצהרתו של מקרטני הובאה על רקע טענתה של זוגתו לשעבר, הת'ר מילס, כי עיתונאי מקבוצת ה"מירור", המוציאה לאור את העיתונים "דיילי מירור", "פיפל", "סאנדיי מייל" ואחרים, הודה בפניה כי האזין להודעות שהשאיר מקרטני בטלפון הסלולרי שלה.

במהלך הופעתה בתוכנית "ניוז נייט" סיפרה מילס כי ב-2001 התקשר אליה עיתונאי אנונימי וציטט באוזניה חלקים מהודעה שהשאיר לה מקרטני בתא הקולי לאחר שהשניים רבו. מילס סיפרה כי מיד אמרה לעיתונאי: "ברור שהאזנת לטלפון שלי, ואם תעשה משהו עם המידע הזה [...] אפנה למשטרה". מילס סיפרה כי בתגובה אמר הכתב: "או.קיי, או.קיי, כן, האזנו לתא הקולי שלך, אני לא אפרסם את זה".

ההתפתחות האחרונה סחפה אל פרשת ההאזנות גם את העיתונאי ואיש הטלוויזיה הבריטי פירס מורגן. מורגן התפרסם בעיקר כמנחה ומשתתף בתוכניות ריאליטי, והשנה החל להגיש תוכנית ראיונות ב-CNN, במשבצת הזמן שבה שודרה תוכניתו של המגיש והמראיין המפורסם לארי קינג.

בשנים 1995–2004 היה מורגן העורך הראשי של ה"דיילי מירור". ב-2006 פירסם מורגן בעיתון כתבה שבה התייחס לכך שהאזין להקלטה של הודעה שהשאיר מקרטני למילס: "בשלב מסוים ניגנתי קלטת עם הודעה שפול השאיר להתר בטלפון הסלולרי שלה". ברם, טרם נקבע אם העיתונאי שעליו דיברה מילס הוא מורגן עצמו.

עוד מדווח ה"אובזרבר" כי מקורות משפטיים ציינו בפני מורגן כי עורכי-דין של קורבנות האזנות סתר מתכוונים להגיש בקרוב כמה תביעות שייאלצו פתיחת חקירה מדוקדקת יותר על אודות התקופה שבה ערך מורגן את ה"מירור".