מדינת ישראל ממשיכה לעכב את ההליך שנועד לאפשר לתקשורת הבינלאומית להיכנס באופן חופשי לרצועת עזה.
המדינה, שקיבלה עד היום שש ארכות להגשת תגובתה המקדמית לעתירה נגד חסימת התקשורת הבינלאומית, מבקשת כעת ארכה שביעית, זאת למרות שבית המשפט העליון קבע במפורש כי הארכה השישית תהא האחרונה.
לא זו אף זו, המדינה לא ביקשה מראש זמן נוסף להגיש את תגובתה המקדמית לעתירה, אלא שכמו בכל הפעמים הקודמות - הגישה את בקשת הארכה במקום התגובה, במועד האחרון שבו היתה אמורה להגיב.
מאז החלה המלחמה, באוקטובר 2023, מדינת ישראל אוסרת על עיתונאים ישראלים וזרים להיכנס לרצועת עזה ולדווח באופן עצמאי על המתרחש באזור. התאחדות העיתונאים הזרים (FPA) עתרה בחודש ספטמבר האחרון בדרישה כי המדינה תבטל את האיסור. היתה זו עתירה שנייה במספר, אחרי שעתירה קודמת, מחודשי המלחמה הראשונים, נדחתה בשל שיקולי ביטחון.
בעתירה, שהוגשה באמצעות עורכי-הדין גלעד שר ורן גרינוולד, נגד שר הביטחון (דאז) יואב גלנט, אלוף פיקוד דרום אלוף ירון פינקלמן ומתאם פעולות הממשלה בשטחים אלוף רסאן עליאן, נטען כי "קיימת חשיבות עליונה, דווקא באזורי מתיחות גוברת, לסיקור עצמאי ואובייקטיבי שיבוצע בפתיחות ובשקיפות, באופן מהימן ומלא, בזמן אמת וממקור ראשון, אודות המתרחש ברצועה ולשמירה על זכותו של הציבור לדעת".
המועד המקורי לתגובה המקדמית של המדינה לעתירה היה ה-10.10.2024, אולם מאז ביקשה וקיבלה המדינה משופט ביהמ"ש העליון נעם סולברג שש ארכות שונות, על אף התנגדות עיקשת של העותרים שטענו כבר מהרגע הראשון כי יש לקיים דיון דחוף בעתירה, לאור הפגיעה הקשה בחופש העיתונות.
בעקבות בקשת האורכה השישית נקבע כי על המדינה להגיש את תגובתה המקדמית עד היום (14.2). היתה זו גם הפעם הראשונה שהשופט סולברג הציב גבול למריחת הזמנים של המדינה. "עד יום 14.2.2025 ולא עוד", כתב השופט סולברג.
והנה היום, תחת הגשת תגובה מקדמית, הגישה המדינה בקשת שביעית לאורכה.
"בוצעה עבודה מאומצת לגיבוש התייחסות לסוגייה על ידי גורמי צה"ל, לרבות עבודה מאומצת של גורמים בכירים העוסקים בלחימה", כותבים עורכי הדין יונתן נד"ב ומיכל דניאלי. "ואולם, בהתאם להתפתחויות בזירת רצועת עזה נדרש ביצוע תיקוף עמדות, כמו גם הצגת עמדה ואישורה על ידי גורמים בכירים בצה"ל ובמערכת הביטחון".
לפיכך מבקשת המדינה ארכה נוספת של עשרה ימים.
לבקשה מצורפת תגובת עו"ד גרינוולד, שביקש מבית המשפט לקבוע דיון דחוף בעתירה, "ללא קשר לתגובת המדינה, בין אם זו תבחר להגישה בין אם לאו". בנוסף מבקש בא כוח ה-FPA לפסוק לטובת העותרת הוצאות, בגין בקשת הדחייה שמנוגדת נחרצות להחלטת בית המשפט.
27177-09-24