חבר הכנסת אריאל קלנר מהליכוד הגיש נוסח מעודכן של "חוק סגירת האינטרנט", הצעת החוק שתעניק לשר התקשורת סמכות להורות על סגירת אתרי אינטרנט ורשתות חברתיות ולשבש שידורי לווין.
ח"כ קלנר עידכן את הצעת החוק לאחר הערות לפיהן אם תתקבל, היא צפויה לשבש כליל את תעבורת האינטרנט בישראל וכי היא אינה חוקתית. כך קרה שרק חודשים אחרי שהוגשה הצעת החוק התבצעה בדיקה אם יש לה בכלל היתכנות.
אלא שהנוסח המעודכן, אם יתקבל, יצריך הקצאת משאבים ניכרים בדמות פרישה מסיבית של משדרים משבשים ואבטחתם, ובנוסף הסכמה של ענקיות טכנולוגיה בינלאומיות לצנזורה ממשלתית על פעילותן - שאין יסוד להניח כי תתקבל.
ח"כ קלנר הגיש את ההצעה המעודכנת לקראת הדיון שצפוי להתקיים מחר (8.1) בוועדה לביטחון לאומי של הכנסת, בהכנת הצעת החוק לקריאה ראשונה.
הצעת החוק של ח"כ קלנר, שזכתה לכינוי "חוק סגירת האינטרנט", היא הצעת חוק פרטית רק למראה עין, בהתאם לפרקטיקה שגורה בממשלת נתניהו שנועדה לעקוף את הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה. בפועל, הממשלה היא זו שמקדמת את החוק.
הצעת החוק של ח"כ קלנר מתבססת על חוק מניעת פגיעת גוף שידורים זר בביטחון המדינה. החוק נחקק ביוזמת שר התקשורת ד"ר שלמה קרעי כהוראת שעה באפריל האחרון בשל מצב המלחמה ומאז הוארך פעמיים. החוק בנוסחו הנוכחי מוגבל יחסית, ומאפשר המשך צפייה בערוצים ה"חסומים" באמצעות חשבונותיהם ביוטיוב וברשתות החברתיות וכן באמצעות צלחת לוויין פרטית.
בדיון שניהלו חברי קואליציית נתניהו בוועדה לביטחון לאומי של הכנסת מוקדם יותר השנה, הצהירו כי הוראת השעה שהתקבלה היא רק בסיס לשינויים וכי כוונתם האמיתית היא להפעיל את החוק נגד כלי תקשורת ישראלים בכל עילה שיבחרו - זאת למרות שהחוק נחקק בעילה ביטחונית נגד כלי תקשורת זרים.
הצעת החוק של ח"כ קלנר היא אחד המסלולים בהם פועלת הקואליציה על מנת להשיג מטרה זו. הצעת החוק מבקשת להפוך את הוראת השעה לחוק קבוע, להאריך את תוקפם של הצווים שמוציא שר התקשורת קרעי מכוח החוק מ-45 יום ל-90 יום וכן להרחיב את סמכויות שר התקשורת, כך שיוכל "להורות לגופי הממשלה שהנושא בתחום אחריותם" לעצור שידורי ערוץ שנקבע כי פוגע בביטחון המדינה.
סעיף אחרון זה, הסבירו מומחי אינטרנט, עלול לשבש כליל את התעבורה המקוונת בישראל.
בנוסף, בדיון הקודם בהצעת החוק הבהיר איל זנדברג, ראש תחום משפט ציבורי במחלקת ייעוץ וחקיקה של משרד המשפטים, כי ההצעה אינה חוקתית וכי הסעיף שמאפשר להורות על עצירת שידורי הערוץ הוא "גורף ובעייתי בפני עצמו".
קודם מגישים, אחר-כך בודקים
נראה כי בוועדה הפנימו את ההערה, שכן פנו למשרד התקשורת וביקשו לקבל סקירה בדבר האמצעים הטכנולוגיים שניתן באמצעותם לחסום או להגביל גישה לשידורי ערוץ זר. במשרד התקשורת הבהירו בתגובה, כי הם אינם הכתובת לחסימה או הגבלה של שידורי ערוץ זר אך הואילו לסקור את האפשרויות הטכנולוגיות.
לפי הסקירה שהוגשה לוועדה, שידורי ערוץ זר באמצעות אתר יוטיוב או רשתות חברתיות אחרות, ניתן להגביל על ידי סינון לפי כתובות IP ישראליות, כפי שמתבצע לעתים בעת שידורי ספורט על רקע היעדר זכויות שידור. עם זאת, במשרד התקשורת ציינו כי "ייתכן ומנהלי הרשת לא ישעו לבקשה, לא ברור אם ניתן לכפות זאת על מנהלי הרשת".
אשר לחסימת שידורי לוויין כדי למנוע קליטה בצלחות פרטיות, במשרד התקשורת הסבירו כי ניתן לשבש את האות המשודר בדרכו ללוויין, אך הדגישו כי "לא מומלץ ולא נכון לפעול באפשרות זו" משום שבפעולה זו "עלולים לגרום לשיבוש גם לערוצים אחרים, לא יאפשר קליטה גם במדינות אחרות, וחסימות מעין אלו מנוגדות לדין הבינ"ל וה-ITU" (איגוד הטלקומוניקציה הבין-לאומי).
אפשרות נוספת היא לשבש את קליטת הערוץ בדרכו מהלוויין חזרה לכדור הארץ. לפי משרד התקשורת כדי לעשות זאת יש צורך ב"פיזור משדרים קרקעיים שישדרו בתדר היורד מהלווין באותו תדר בו משודרים הערוצים שמעוניינים למנוע קליטתם, בקירבת ישובים/אזורים בהם יש צלחות לווין שבאמצעותם נקלטים השידורים". מבחינה חוקית, מבהירים במשרד התקשורת, אין בעיה למדינה סוברנית לפעול כך בשטחה כל עוד לא פוגעים במדינות שכנות, אולם "יידרשו הרבה משדרים ליד כל איזור/ישוב".
אפשרות שלישית לשיבוש ("שיבוש תחום L בצלחות הקליטה"), יצריך לפי משרד התקשורת "יותר משדרים שיחסמו ועלול לשבש גם קליטה של ערוצים אחרים שלא מעוניינים למנוע".
ממילא, ציינו במשרד התקשורת, כל האפשרויות הללו לשיבוש השידורים אינן בסמכות המשרד אלא בידי גורמים ביטחוניים.
גדודי משדרים משבשים
לקראת הדיון מחר הגיש ח"כ קלנר נוסח מעודכן של הצעתו. במקום הרחבת סמכויות שר התקשורת, כך שיוכל "להורות לגופי הממשלה שהנושא בתחום אחריותם" לעצור שידורי ערוץ שנקבע כי פוגע בביטחון המדינה, כעת מציע ח"כ קלנר "לפנות לשר הביטחון בבקשה שיורה על ביצוע פעולות שימנעו קליטה ישירה של תוכני הערוץ הזר באמצעות תקשורת לווינים בשטח ישראל ויהודה ושומרון".
כאמור, לפי משרד התקשורת מדובר בהוראה שביצועה האפקטיבי, בלא הפרת הדין הבינלאומי, יצריך פריסה נרחבת של משדרים לשיבוש השידור מה שיצריך הקצאת תקציבים ניכרים, בניית תשתיות נרחבות ואבטחה שלהן.
אשר לחסימת השידורים ברשתות החברתיות מציע ח"כ קלנר להוסיף בחוק סעיף לפיו יוכל שר התקשורת "להורות לגורם המפעיל אתר אינטרנט או לגוף שפעילותו העיקרית הפצת תכני משתמשים, המפיצים את שידוריו של הערוץ הזר בזמן אמיתי או באופן נדחה בהתאם לבחירת הצופה, לנקוט בפעולות למניעת הפצת תכנים אלו למשתמשים בשטח ישראל".
כאמור, לפי משרד התקשורת אין כל בטוחה כי ברשתות החברתיות ימלאו את "ההוראה" של שר התקשורת.