שר התקשורת שלמה קרעי פרסם אתמול (17.11) ציוץ חריג שבו תקף חזיתית את יעקב ברדוגו, מי שמשמש במקביל כאחד מבכירי ערוץ 14 ואחד מבכירי הלוחשים על אוזנו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
ברקע הציוץ עומד "חוק הרדיו", הצעת חוק שנועדה להעניק לשר קרעי את הסמכות לנפק כרצונו היתרים לשידורי רדיו בפריסה ארצית למספר מצומצם של בעלי הון המחזיקים בתחנות אזוריות, בהם מקורבים לליכוד.
נפח הפרסום בשוק זה מוערך ביותר ממאה מיליון שקל והוא נשלט כעת בידי הרדיו הציבורי, כך שמבחינת קרעי קידום החוק עשוי לממש מטרה כפולה: הן יצירת הזדמנות עסקית לבעלי התחנות האזוריות, ובהם טייקון הגז וההימורים אלי עזור, בן-האוליגרך יצחק מירילשוילי ואיש העסקים צביקה שלום; והן פגיעה נוספת בשידור הציבורי.
"ברדוגו נילחם בחוק הזה", כתב קרעי בציוץ שפרסם אתמול, "נפגש עם חברי כנסת לפני שבועיים, ודאג לחסום את הקידום שלו בגלל אינטרסים קטנים שלו ושל חבריו, ואחר כך בדמעות תנין בוכה ברדיו על זה ש'שר התקשורת לא נותן לגלי ישראל לשדר בצפון'. שקרן מדופלם".
הציוץ יוצא הדופן חשף מחלוקת בקרב מלחכי הפנכה של ראש הממשלה נתניהו, אך במקביל גם פיזר מעט מן הערפל סביב ההתנהלות המוזרה של המחוקקים סביב קידום "חוק הרדיו".
לפני שבועיים אמור היה להתקיים דיון ראשון בוועדת הכלכלה על "הצעת חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו (תיקון - הרחבת המגוון בשידורי הרדיו)", השם הרשמי של "חוק הרדיו". הדיון שתוכנן בוטל באופן מפתיע ולאור תגובת דוברות ועדת הכלכלה דיווחנו כאן בשבוע שעבר כי יתכן והחוק הוקפא לעת עתה, אולם הסיבות להקפאתו נותרו מעורפלות.
הציוץ של השר קרעי חשף כי על רקע החוק מעורר המחלוקת מתנגשים שניים מהעסקנים המקורבים לנתניהו.
בדיקת פרוטוקול ישיבת הכנסת מה-3 ביולי 2024 הנוגע להעברתו בטרומית של "חוק הרדיו" מגלה שכבר אז הזהיר קרעי כי לדעתו גורמים בימין עשויים להתנגד ולטרפד את החוק. "ויש, לצערי, גם בעלי אינטרסים מהימין שגם הם לא טומנים את ידם בצלחת. הם מנסים להלך עליי אימים", טען השר.
בעל האינטרסים, חשף אתמול קרעי, הוא ברדוגו. אך נותרה בעינה השאלה מהו האינטרס שבגינו הוא מבקש לטרפד את החוק.
לפי דיווח שפרסם אתמול דוד ורטהיים במדור הברנז'ה של "וואלה", ישנה הערכה לפיה אנשי העסקים צביקה שלום ויוסי סבן מתנגדים למהלכיו השר קרעי מחשש לפתיחת שוק התקשורת לתחרות גם בדרום הארץ, שטח שבו הם הדומיננטיים ביותר לאור אחזקותיהם בתחנת רדיו דרום. הערכה זו מעוררת תהיה לנוכח העובדה שבנוסף לרדיו דרום השניים הם גם בעלי רדיו חיפה ורדיו תל-אביב.
אפשרות אחרת נכללה בציוץ שחולל מלכתחילה את הפרסום החריג של השר קרעי. שר התקשורת צייץ את ביקורתו כלפי ברדוגו כתגובה לציוץ מאת שרי צדוק-אזולאי, אזרחית שמתארת את עצמה כך: "יהודיה, תומכת נלהבת בבנימין נתניהו. נסו לסתום לי ת'פה !".
צדוק-אזולאי טענה כי ברדוגו מבקש לטרפד את החוק כדי לשמור על כוחו של ערוץ 14, שבו הוא פרשן מוביל. "יש גורמים בימין, ובערוץ 14 שמנסים להכשיל את השר, שלא ממש רוצים תקשורת תחרותית כי הם רוצים לשמור רק לעצמם את הכוח", צייצה. בהמשך נקבה במפורש במי מדובר: "יעקב ברדוגו הוא אחד מהם. הוא לא מעוניין בתחרות ובעוד רשתות של תקשורת ימנית לאומית, לכן הוא יוצא נגד השר קרעי ומטנף נגדו מבוקר עד לילה!!".
תיאטרון הבובות של השר קרעי
כמקובל במהלכי החקיקה של ממשלת נתניהו השישית להשתלטות על התקשורת, גם "חוק הרדיו" הוגש כהצעת חוק פרטית אך זוכה לתמיכה ממשלתית מכיוונו של השר קרעי. מהלך זה מאפשר להצעת החוק להתקדם עד לדיון באחת מוועדות הכנסת מבלי להתמודד קודם לכן עם התנגדויותיהם של אנשי הייעוץ המשפטי לממשלה.
במקרה של "חוק הרדיו", הצעת החוק הוגשה על-ידי ח"כ אלי דלל (הליכוד). בדיון מחודש יולי על החוק טרח השר קרעי לשמור על מראית העין לפיה מי שמוביל את החוק הוא בראש ובראשונה ח"כ דלל. "מפרסמים ברשתות שהחוק הזה, שאנחנו מקדמים, הוא חוק של אחמד טיבי. חבר הכנסת דלל, זה חוק שלך, עד כמה שאני זוכר. נכון?" שאל השר רטורית.
הציוץ של השר קרעי מאתמול מעיד מי באמת עומד מאחורי החוק ומנהל את המהלכים בעניינו ומי מתפקד כבובת קש שלא טורחים אפילו ליידע על התפתחויות הקשורות לחוק שהגיש.
כשבוטלה ישיבת ועדת הכלכלה נאמר ל"העין השביעית" כי הסיבה לכך היא מחלוקת "בין משפטנים", מבלי לפרט על מהות המחלוקת וזהות המשפטנים. בתגובה לפניית "העין השביעית" מסר אז ח"כ דלל כי לא ידע על כך דבר וכי יבדוק את הטענות.
שבוע לאחר מכן, כשוועדת הכלכלה השיבה ל"העין השביעית" שאין כוונה לקדם את החוק בטווח הקרוב, גם על כך לא יודע מראש ח"כ דלל. כשפנינו אליו הגיב כי בכוונתו לברר את הדברים ולחזור אלינו, וגם אתמול, כשנשאל על ידי "העין השביעית" בדבר אמירות השר ועל מה שתיאר לגבי המתרחש מאחורי הקלעים, מסר ח"כ דלל כי בכוונתו לברר את הדברים. ובמילים אחרות, הוא לא בקיא בנושא.
שר התקשורת סרב להגיב לשאלותינו בנושא, וכמוהו גם דוברות ערוץ 14, יעקב ברדוגו ודוברות ח"כ דוד ביטן המכהן כיו"ר ועדת הכלכלה.