שר התקשורת שלמה קרעי הורה אתמול (13.10) על הגבלת שידורי הערוצים אל-ג'זירה ואל-מיאדין בישראל. ערוץ אל-ג'זירה, המשודר מקטאר וממומן על ידה, מזוהה בין היתר עם ארגון הטרור חמאס. ערוץ אל-מיאדין, המשדר מלבנון, מזוהה עם ארגון הטרור חיזבאללה וממומן ככל הנראה בידי איראן.
אין זו הפעם הראשונה שממשלת ישראל מגבילה את שידורי הערוצים. כבר ב-15.11.23, לאחר קבלת חוות דעת מגורמי הביטחון בישראל ואישור הקבינט הביטחוני-מדיני, חתם השר קרעי על צווים המגבילים את שידורי אל-מיאדין בישראל למשך 30 יום, וזאת מתוקף תקנות שעת חירום שהעבירה הממשלה. עם פקיעת הצווים, ב-14.12.23, חתם השר קרעי על צווים נוספים כדי להאריך את המגבלות ב-30 ימים נוספים. אלא שהמגבלות הללו פקעו ב-13.1.24 ובהמשך פקע גם תוקף התקנות עצמן.
הגבלת השידורים הנוכחית, הן של אל-מיאדין והן של אל-ג'זירה, נסמכת על חוק מניעת פגיעת גוף שידורים זר בביטחון המדינה, שאושר כהוראת שעה בחודש אפריל האחרון ותוקפו הוארך בחודש יולי. מיד לאחר החקיקה עתרו נגד החוק האגודה לזכויות האזרח ואל-ג'זירה עצמה בטענה כי החוק אינו חוקתי. העתירה טרם הוכרעה.
החוק התקבל בכנסת במתכונת מרוסנת מאוד יחסית לדרישות הקואליציה, וזאת כדי שיוכל לצלוח את העתירות נגדו שהיו צפויות מראש. בין יתר הריסונים שהוכנסו לנוסח החוק, ישנה גם מגבלה של 45 יום בלבד להוראות השר. בכל שישה שבועות, אם ברצון הממשלה להמשיך את הגבלת ערוץ השידור, עליה לקיים מחדש את ההליך הקבוע בחוק שבסופו ההוראה של שר התקשורת.
ואכן, מאז שעבר החוק הורה השר קרעי כבר שלוש פעמים על הגבלת שידורי הרשת הקטארית ובית-המשפט אישר את ההוראות פעם אחר פעם אחר פעם, תוך מתיחת ביקורת חריפה על אל-ג'זירה.
לאחרונה אישר ביהמ"ש את הוראות השר קרעי בחודש ספטמבר, תוך קביעה כי הרשת הקטארית "משמשת שופר לארגון טרור אויב בעת מלחמה, משרתת אותו ואת ערכיו ורחוקה כמזרח ממערב מסיקור חדשותי מוטה ככל שיהא". במקביל הוחלט על שלילת תעודות לע"מ של עיתונאי הערוץ, וזמן קצר לאחר מכן פשט צה"ל על משרדיו ברמאללה וסגר גם אותם.
ערוץ אל-מיאדין הורשה לפעול בישראל במשך כמה חודשים, מפקיעת תוקף תקנות שעת החירום בחודש ינואר השנה ועד הקיץ. כתבת הערוץ, הנאא מחאמיד, אף שבה לשדר מתחומי מדינת ישראל. בחודש יולי האחרון הגיעה למג'דל שמס, שם נהרגו תריסר ילדים מפגיעת רקטת חיזבאללה. השידור של ערוץ המזוהה עם חיזבאללה ממקום בשטח מדינת ישראל שבו נפגעו ילדים מירי חיזבאללה עורר זעם ותשומת לב תקשורתית. עוד באותו היום קרא השר קרעי לכוחות צה"ל "לקחת את הכתבת ולזרוק אותה מעבר לגבול" והצהיר כי יפעל לחסימה מחודשת של הערוץ.
בחודש אוגוסט האחרון הורה השר קרעי על הוראות להגבלת הגישה לאתרי האינטרנט של הערוץ (אותה ניתן לעקוף בקלות) ועל החרמת ציוד המשמש את הערוץ לשידורים בישראל. כעבור ימים אחדים אישר בית-המשפט המחוזי את הצווים תוך קביעה כי "התכנים המשודרים בערוץ אלמיאדין, פוגעים באופן ממשי בביטחון המדינה".
ההוראות נגד אל-מיאדין מחודש אוגוסט פגו לאחרונה וההוראות נגד אל-ג'זירה עומדות לפוג ב-21.10, במהלך חול המועד סוכות. על כן חתם אתמול השר קרעי על הוראות חדשות נגד שני הערוצים.
ראש הממשלה בנימין נתניהו, כך נכתב בבקשה שהוגשה לבית-המשפט בעניין אל-ג'זירה, "שוכנע כי שידורי הערוץ פוגעים באופן ממשי בביטחון המדינה, וכי תנאים אלה ימשיכו להתקיים גם לאחר מועד פקיעת ההוראות, ביום 21.10.20". גם לגבי ערוץ אל-מיאדין נכתב כי נתניהו "שוכנע כי התכנים המשודרים באל-מיאדין פוגעים באופן ממשי בביטחון המדינה", וזאת לאור חוות הדעת שהוגשו בעניין.
ההוראות החדשות, לאחר שיקבלו את אישור בית-המשפט, צפויות לעמוד בתוקף עד סוף חודש נובמבר. באותו מועד גם אמור לפוג תוקפו של החוק למניעת פגיעת גוף שידורים זר בביטחון המדינה, שנחקק כהוראת שעה. אם הממשלה תרצה להמשיך ולחסום את שידורי שני הערוצים, יהיה צורך לחוקק את החוק מחדש. זו תהיה הזדמנות נוספת לקואליציה להקצין עוד יותר את לשון החוק, כפי שהצהירו חבריה שבכוונתם לעשות.
בין היתר ביקשו חברי הקואליציה, במהלך הדיונים על נוסח החוק בוועדה לביטחון לאומי של הכנסת, לשנות את החוק כך שיהיה קבוע ולא הוראת שעה. כך שיהיה אפשר להפעיל אותו גם נגד כלי תקשורת ישראלים ולא רק נגד כלי תקשורת זרים. להסיר מגבלות זמן מהצווים שיוצאו מכוח החוק. למנוע פיקוח שיפוטי על הצווים. להוציא את הצווים גם ללא חוות דעת ביטחוניות. ולאפשר לממשלה להוציא את הצווים המגבילים פעולת כלי תקשורת בכל עילה עליה יחליטו.
אפשר להעריך כי חברי-הכנסת ימנעו מהחרפת נוסח החוק כל עוד מרחפת העתירה נגד הנוסח הקיים. בהקשר זה יש לציין כי בשבוע שעבר קבע בית-המשפט העליון כי דיון בעתירות נגד החוק יתקיים בפני הרכב של שבעה שופטים, אולם טרם נקבע לו מועד.
30016-10-24
30023-10-24