בית המשפט המחוזי אישר היום (13.8) את הוראות שר התקשורת שלמה קרעי להגביל ל-45 יום את שידורי תחנת הטלוויזיה אל-מיאדין.

השר קרעי הורה אתמול לספקי האינטרנט בישראל לחסום את הגישה לאתרי  האינטרנט של אל-מיאדין, ערוץ לבנוני המזוהה עם חיזבאללה וממומן ככל הנראה בידי איראן. עוד הורה השר להחרים ציוד המשמש לשידורי הערוץ.

כפי שמחייב חוק מניעת פגיעת גוף שידורים זר בביטחון המדינה, היום הגיעו הוראות השר לאישור סגן נשיא המחוזי בת"א-יפו השופט גלעד נויטל. הדיון, כך עולה מהפרוטוקול, נערך במעמד צד אחד גם בחלקו הגלוי, אחרי שנציגי הערוץ נמנעו מלהופיע. באל-מיאדין, ציינו נציגי המדינה, אף לא השיבו להודעת משרד התקשורת כי בכוונת השר לחסום את השידורים ולא שטחו טיעוני נגד בטרם חתם השר על הצווים.

עו"ד יוני חדד ממחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה טען בחלקו הגלוי של הדיון כי הערוץ מזוהה עם חיזבאללה. לראייה ציין כי בשידור שקיימה הכתבת הנאא מחאמיד ממג'דל שמס, אחרי שרקטה של החיזבאללה פגעה במגרש כדורגל והרגה תריסר ילדים, היא הציגה זאת "כפעולה ישראלית". יצוין כי בקטעים מהשידור שפורסמו בתקשורת הישראלית נראית מחמאיד אומרת כי "יש ספק בנוגע להאשמות של ישראל כלפי חיזבאללה כי הוא האחראי לפיצוץ".

עו"ד חדד ציין כי בערוץ משודרים סרטוני תעמולה של חמאס וחיזבאללה "ומשבחים את חמאס שפוגעים בחיילי צה"ל". לדוגמה, ציין נציג המדינה, בערוץ "אומרים שמגיע למתחרים האולימפיים הישראלים מדליה של דם, ובסוף כתוב שהם רוצחים". עוד הוצג לשופט סרטון שמהלל את בכיר חיזבאללה פואד שוכר לאחר שישראל התנקשה בחייו. "המערכת דיברה עליו, ברקע היו שירי הלל, כמו שאנו משמיעים במצב של פיגועים – יפה ירקוני ושושנה דמארי", לשון נציג המדינה לפי פרוטוקול הדיון.

בנוסף הוצגו לשופט סרטונים ששודרו באל-מיאדין שבהם נראו צלפי חמאס פוגעים בחיילי צה"ל תוך דברי שבח. מרבית הטיעונים לחסימת הערוץ הוצגו בחלקו החסוי של הדיון, שם קיבלו את רשות הדיבור גם נציגי שירות הביטחון הכללי והצנזורה הצבאית.

"לאחר ששמעתי את טיעון התובע ואת טיעון הגורמים הנוספים שהופיעו בפניי, ועיינתי בכל המסמכים אשר הוצגו בפניי וכן נטען טיעון לגביהם הן בחלק הגלוי של הדיון והן בחלק החסוי, שוכנעתי שהתכנים המשודרים בערוץ אלמיאדין, פוגעים באופן ממשי בביטחון המדינה", החליט השופט נויטל. "כל זאת לא כל שכן על רקע המצב הביטחוני השורר. בנסיבות אלה, לא מצאתי לשנות מהחלטות שר התקשורת".

החוק מכוחו הוצאו הצווים נגד אל-מיאדין ואל-ג'זירה ספג ביקורת רבה והן אל-ג'זירה והן האגודה לזכויות האזרח עתרו כנגדו. בין היתר נטען כי בספר החוקים של מדינת ישראל ישנם די חוקים שניתן להשתמש בהם נגד כלי תקשורת שנטען שהם פוגעים בביטחון המדינה; כי הסנקציות המוטלות מכוח החוק ממילא אינן אפקטיביות (הערוצים ממשיכים לשדר בכל מקרה, שכן אינם ממוקמים בישראל, וניתן לקלוט את שידוריהם בצלחות לווין וברשתות החברתיות); וכי חקיקת חוק המאפשר לממשלה להגביל שידורים של כלי תקשורת הוא מדרון חלקלק לצנזורה פוליטית.

הפוליטיקאים מממשלת נתניהו שהיו אמונים על ניסוח החוק בוועדה לביטחון לאומי של הכנסת, הוכיחו שוב ושוב בהצהרותיהם המפורשות כי החששות האלה מוצדקים.

שר התקשורת שלמה קרעי (הליכוד), יו"ר הוועדה צביקה פוגל (עוצמה-יהודית) וחברי כנסת אחרים בוועדה, אמרו וחזרו ואמרו כי מבחינתם החוק הוא רק בסיס לחקיקה מרחיבה, כשהמטרה היא להגיע לחוק שמסמיך את קרעי ואת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, לסגור גם כלי תקשורת ישראלים ולעשות זאת בכל עילה עליה יחליטו, ללא חוות דעת ביטחונית ופיקוח משפטי וללא הגבלת זמן.

קואליציית נתניהו אכן התחילה לפעול בכיוון זה, ומספר הצעות חוק פרטיות של חברי כנסת מהקואליציה הוגשו על מנת לעשות רדיקליזציה לחוק. בין היתר להעניק לשר התקשורת סמכות להורות על כליאת עיתונאים ולחסום את הגישה בישראל לרשתות חברתיות או כל אתר אינטרנט אחר

28981-08-24