כוחות צה"ל פשטו הבוקר על משרדי אל-ג'זירה ברמאללה, החרימו ציוד וסגרו אותם ל-45 ימים.
הצבא הורה לעיתונאים במשרד לעזוב את המקום בתוך עשר דקות. בהמשך, לאחר שפונו העובדים, הסירו החיילים כרזה שהיתה תלויה על מרפסת מחוץ למשרד לזכרה של שירין אל-עאקלה, עיתונאית אל-ג'זירה שנהרגה מאש צה"ל בג'נין לפני כשנתיים.
כבר עם פתיחת המלחמה בעזה באוקטובר 2023 העבירו עיתונאי אל-ג'זירה בישראל את המשרדים בירושלים אל מזרח העיר והתמקמו בחדר במלון אמבסדור ששימש אותם כמשרד ואולפן. בחודש מאי האחרון, לאחר השלמת חקיקת חוק מניעת פגיעת גוף שידורים זר בביטחון המדינה, פשטו פקחי משרד התקשורת על האולפן המאולתר בליווי משטרתי, החרימו ציוד ואסרו על המשך הפעלתו. מאז ועד הבוקר פעלו עיתונאי אל-ג'זירה בישראל מהמשרדים ברמאללה.
במקביל, בחודשים האחרונים הורה שר התקשורת שלמה קרעי כבר ארבע פעמים על הגבלת שידורי הערוץ, בכל פעם שתמה תקופת ההגבלה התחומה בחוק. בית-המשפט המחוזי אישר בכל פעם את הצווים שהוציא השר, תוך שהוא מותח ביקורת חריפה על הפגיעה של הערוץ בביטחון המדינה וקשריו עם חמאס. עתירות שהגישו אל-ג'זירה והאגודה לזכויות האזרח נגד החוק טרם הוכרעו.
מוקדם יותר החודש שללה לשכת העיתונות הממשלתית את תעודות לע"מ שהעניקה בעבר לעיתונאי אל-ג'זירה בישראל, גם זאת בשל שידורי ההסתה בערוץ וקשריו עם חמאס.
قوة من جيش الاحتلال الإسرائيلي تقتحم مكتب قناة #الجزيرة برام الله وتغلقه بموجب أمر عسكري#حرب_غزة #الأخبار pic.twitter.com/EyAx3GTrt2
— قناة الجزيرة (@AJArabic) September 22, 2024
כעת, כאמור, נסגרו גם המשרדים ברמאללה. הבוקר הגיעו למקום חיילי צה"ל, חלקם בכיסוי פנים, והגישו למנהל המשרד וליד אל-עומרי צו בחתימת אלוף פיקוד המרכז אבי בלוט המורה על סגירת המשרדים.
בדיווחים שהופיעו בסוכנויות הידיעות נכתב כי לדברי אל-עומרי החיילים שהגיעו למקום החלו להחרים מסמכים וציוד מהמשרד, ובהמשך מנעו ממנו ומצוותו להמשיך ולדווח גם מהאזור ברמאללה שמחוץ למשרד. בתיעוד ששידרה הרשת נראה אל-עומרי עומד ברחוב, מחוץ למשרדים החסומים, ומדווח על הנעשה. חיילי צה"ל ניגשו אליו בשידור חי והחרימו מידו את המיקרופון.
لحظة منع قوات الاحتلال للزميلين جيفارا البديري ووليد العمري من العمل في الشارع برام الله وتوقف البث#حرب_غزة #الأخبار pic.twitter.com/MldH03sNF5
— قناة الجزيرة (@AJArabic) September 22, 2024
השר שלמה קרעי צייץ סרטון המתעד את הגשת הצו לאל-עומרי וכתב: "לאחר לחצים רבים וכמו שהבטחנו, הבוקר כוחות הביטחון פשטו על משרדי אל ג'זירה המרכזיים ביו"ש - השופר של חמאס וחיזבאללה, כדי לקיים את הצו ולסגור את התחנה. נמשיך להיאבק בערוצי האויב ולהבטיח את ביטחונם של לוחמינו הגיבורים".
התאחדות העיתונאים הזרים בישראל (FPA) גינתה את סגירת משרדי אל-ג'זירה ומסרה כי היא "מוטרדת מאוד מההסלמה, שמאיימת על חופש העיתונות". ב-FPA קראו לממשלת ישראל לשקול מחדש את המהלך ומסרו כי "הגבלת כתבים זרים וסגירת ערוצי חדשות, מעידה על התרחקות מערכים דמוקרטיים".
גם בארגון "עיתונאים ללא גבולות" (RSF) גינו את סגירת משרדי אל-ג'זירה ברמאללה ואילו בוועד להגנה על עיתונאים (CPJ) מסרו כי "מאמצי ישראל לצנזר את אל-ג'זירה פוגעים קשות בזכות הציבור למידע על מלחמה ששינתה חיים רבים כל כך באזור".
מדובר צה"ל נמסר: "בהמשך להנחיית הדרג המדיני, כוחות צה"ל ומג"ב, בליווי המנהל האזרחי פעלו היום (ש'), לאכיפת צו של מפקד פקמ"ז שהורה על סגירת משרדי ערוץ אלג'זירה באיו"ש.
"ההוראה ניתנה על בסיס חוות דעת משפטית ולאחר שהוצגה תשתית מודיעינית עדכנית ומבוססת על כך שהמקום משמש לפעילות הסתה ותמיכה בפעילות טרור וכי שידורי הערוץ מסכנים את ביטחון האזור ומדינת ישראל והסדר הציבורי בהם. משרדי התחנה נאטמו והציוד שלה נתפס".