האמת? לא מבין אנשים שיושבים מול הדבר הזה. כבר שנים אין לי בבית את הדבר הזה, טלוויזיה. אבל בשבוע שעבר (25.3) שודרה בחדשות 12 כתבה על פרשה שאני מעורב בה בשבועות האחרונים: מירוץ האופנועים על הטבע במדבר יהודה. אז צפיתי.

נדהמתי לגלות לאן התדרדרה העיתונות הישראלית.

דני קושמרו, מגיש "אולפן שישי", יצא לספר לצופים על נפלאות האירוע שיתקיים בישראל בעוד שבוע: "מינוס 400", השלב הראשון באליפות העולם ברכיבת הארד-אנדורו שבה מתחרים אופנוענים בתנאי שטח קשים. היוזמה באה מחברה פרטית ומאיגוד הספורט המוטורי, והתוואי מתוכנן לעבור בין ערד לים המלח. סגנון הרכיבה (כך הבנתי משני ימי סיור עם המארגנים) הוא מה שהרוכבים קוראים "בר בשטח" – לא על שבילים. זה הקטע, לכבוש את הטבע הבתולי.

קושמרו פותח את הכתבה בחיוך מאושר, רכוב על אופנוע שטח בוואדי במדבר. משם הוא מדלג לאירוע הארד-אנדורו בגצן שבגרמניה, שם עשרות רוכבים טוחנים חורשה לנגד עיניו המעריצות. אבל מה שתפס את אוזני יותר מכל היתה המוזיקה הקצבית ששילבו העורכים כשקושמרו הכריז: "בקרוב, לראשונה, גם בישראל". הליווי המוזיקלי נלקח ישירות מסרטון הפרומו של מארגני האירוע, כמו לרמוז שאנחנו צופים בתוכן שיווקי יותר מאשר בעבודה עיתונאית.

דני קושמרו מתלהב ממירוץ הארד-אנדורו בגצן שבגרמניה, בכתבה על מירוץ האופנועים "מינוס 400", "אולפן שישי" בחדשות 12, 25.3.2022 (צילום מסך)

צופי "אולפן שישי" יתקשו להבין שהמירוץ מתוכנן מתוך עיוורון מוחלט לערכו האקולוגי של השטח שבו הוא עובר, לחשיבותו למגוון הביולוגי, וגם לערכי המורשת שבו. כתבות על המחלוקת הקשה סביב קיום המירוץ פורסמו בשבועות האחרונים בעיתונים כמו "וואלה", "דה-מרקר", "הארץ" ו"זמן ישראל". התארגנות שאני חבר בה, בשם "מדבר קיימא", שלחה מכתבי התנגדות לשרה להגנת הסביבה תמר זנדברג ולשר התרבות חילי טרופר, שמשרדו תומך במירוץ ומממן אותו. החברה להגנת הטבע צירפה מכתב משלה, וכעבור כמה ימים חתמו מאות אקולוגים וארכיאולוגים על הקריאות לעצירת ההרס.

יום לפני השידור הרמתי לקושמרו טלפון. אנחנו לא מכירים. ייאמר לזכותו: שאלתי אם יש לו דקה, ודיברנו עשרים. דווקא התרשמתי שהוא מקשיב. ואז הגיעה הכתבה עצמה.

רומסים את העובדות

מילא שקושמרו מאמץ לחלוטין את הנראטיב של רוכבי האופנועים; מילא שהוא מתעלם מהטענות של שומרי הטבע; מילא שהכתבה לא מאוזנת בעליל. אבל את סיפורי הבדים שסיפרו לו מפיקי התחרות - הוא מביא כעובדות. נכון? לא נכון? מה זה חשוב.

קושמרו מספר לנו שהגופים המוסמכים אישרו את המסלול. "פרויקט שהיה בליווי והתייעצויות, וגם לא מעט ויכוחים, עם החברה להגנת הטבע, ועם רשות הטבע והגנים", הוא אומר, אבל מוסיף במרירות: "בישראל כמו בישראל - רגע אחרי שהכל סגור, החלה מחאה בטענה שהאירוע יפגע בטבע".

אלה אותן סיסמאות שמפיקי המירוץ מפריחים באוזנינו, הפעילים, בחודש האחרון: הכל כבר סגור, הכל מתואם, וערכי, ומסודר. המארגנים מספרים שהלכו במסלול מטר-מטר עם אנשי רשות הטבע והגנים ואנשי רשות העתיקות.

איתמר ציפורי, מארגן מירוץ "מינוס 400" (מימין), מתעמת עם יואל חדידה ממפלגת הירוקים בכתבה על מירוץ האופנועים "מינוס 400", "אולפן שישי" בחדשות 12, 25.3.2022 (צילום מסך)

לא מיניה ולא מקצתיה: האירוע לא סגור, ועד לרגע זה רשות הטבע והגנים לא אישרה אותו. בחברה להגנת הטבע למדו על המירוץ רק לפני חודש, כשפורסם הפרומו המציג בגלוי השחתה אלימה של הטבע, והזדרזו לשגר מכתב התרעה חריף לשרי הממשלה. המארגנים, שטענו שהתוואי מאושר, המשיכו להסתיר אותו במשך שבועות.

מילא שקושמרו לא סומך עליי, מחבק העצים מהמדבר. אבל לאן נעלמה העבודה העיתונאית הבסיסית? המגיש הבכיר של חדשות 12 אפילו לא טרח לעשות תחקיר שמצופה ממקומון סוג ז' בעיירה נידחת בנגב, ולהצליב את דברי המארגנים עם כתבות שפורסמו על הפרשה בכלי התקשורת האחרים.

קושמרו ועורכיו יכלו לקרוא בכתבות האלה את התגובות שדובר רשות הטבע והגנים מסר לעיתונאים, ובהן הדגיש שהארגון לא אישר כלום, ובטח שלא הסכים על תוואי. "עמדת רט"ג [היא] שלא ניתן לקיים פעילות מסוג זה בתחום שמורות טבע ושטחים פתוחים ערכיים", מסרה הרשות לפני שבועיים ל"וואלה", "ניתן לבחון מעבר בשטחים מופרים כמו מחצבות ושבילים קיימים".

רון ירון, עורך "אולפן שישי" בחדשות 12 (צילום: אורן פרסיקו)

קושמרו ועורכיו יכלו גם לעשות מעשה מוזר, ולבקש ממפיקי המירוץ להציג להם את האישורים שקיבלו לכאורה. אבל בשביל מה? נחמד יותר לצאת עם אנשי ההפקה לעוד סיבוב רמיסה במדבר (זמן טוב לרמיסות, אגב: עונת הרבייה של החי והצומח המדברי), ולקפוץ לביקור באירופה. אגב, ב"אולפן שישי" לא טרחו לספר לנו מי מימן את הנסיעה לחו"ל. היעלה על הדעת שהפקת המירוץ שילמה על המסע, וחברת החדשות לא סיפקה גילוי נאות?

מה עוד לא חשבו בחדשות 12 לספר לצופים? מיהו הפרויקטור של המירוץ. מכל האנשים בעולם, בחרה חברת ההפקות באחד דב ליטבינוף, מי שהיה ראש המועצה האיזורית תמר עד שנאלץ לעזוב את תפקידו בעקבות הרשעה עם קלון בפרשת השחיתות ישראל ביתנו. כמו שהדברים נראים עכשיו - פני הפרויקט כפני הפרויקטור.

דקלים מתים

מאז שדבר המירוץ פורסם ברבים, התגייסו מומחים מהחברה להגנת הטבע, מרשות הטבע והגנים ומהתארגנות "מדבר קיימא", לגבש חלופות שיצמצמו את הפגיעה. הם מסיירים בתוואי המסלול ימים ארוכים, ובלילות יושבים על מערכות המידע הגיאוגרפי. אלה אנשי מקצוע רציניים שבקיאים בפרטי הפרטים של שמירת הטבע במקום: אילו מינים נדירים גדלים בשטח, מה הם המינים האנדמיים, אילו מינים נמצאים בסכנת הכחדה והיכן מצויים ריכוזי פריחה מיוחדים.

קושמרו ואנשי "אולפן שישי" לא ראיינו איש מהם. כנציג המתנגדים הם הקדישו כמה שניות ליואל חדידה, נציג מפלגת הירוקים. האחרון עמד על כמה עקרונות חשובים ויפים כשלעצמם, אבל הבחירה להסתפק בו תמוהה. מן הסתם נוח להביא מישהו שאינו מכאן, למסגר אותו כקוריוז, ולהוסיף דימוי ויזואלי של דקלים מתים ("הנה הטבע שלכם") להגברת ההגחכה.

קושמרו הסתפק בראיון עם נציג מפלגת הירוקים. מן הסתם נוח להביא מישהו שאינו מכאן, למסגר אותו כקוריוז, ולהוסיף דימוי ויזואלי של דקלים מתים ("הנה הטבע שלכם") להגברת ההגחכה

"לשמור על הטבע זה חשוב", אומר לו קושמרו. מס שפתיים זה נהדר, אבל אולי מוטב היה להשמיע את דעתם של אנשים שמבינים דבר או שניים בשמירת טבע, ולא לעמת את נציג הירוקים עם "מומחים" לטבע מטעם עסקני הספורט המוטורי.

באחד מרגעי השיא בכתבה, קושמרו עצמו רוכב על אופנוע, "בר בשטח". לא בדרך עפר של ג'יפים, לא בסינגל, אפילו לא בשביל עזים. ככה. "דוך", בתוך ערוץ הנחל. אני תוהה אם הוא יודע שרכיבה כזו כרוכה בעבירה על החוק. כלומר הנסיעה עצמה מותרת, אבל לא הפגיעה בעתיקות ובצמחי הבר המוגנים שנמצאים שם בשפע.

בהמשך הכתבה קושמרו מרגיע אותנו שהטבע בכלל לא ניזוק. "המשכנו בתוך הנחל" הוא מספר. "כמה ימים אחר כך היה כאן שיטפון גדול". הנה עוד אגדה שמפיקי המירוץ משווקים: האופנועים שועטים, השיטפון בא, והכל חוזר לקדמותו. צ'מע, דני, אני לא יודע כמה שיטפונות ראית בחיים שלך. אבל כרודף שטפונות שיודע רבע דבר על שיטפונות, הרשה לי לגלות לך: בנחל שנסעת בו לא היה שום שיטפון גדול לאחרונה. בניגוד לנחלים הגדולים, זה נחל קטן ורגיש. יש בו גופי מים עונתיים שמאכלסים מינים ייחודיים.

ערוץ נחל במדבר יהודה, וצמח מדברי דרוס (צילומים: גילי סופר)

כמה ימים אחר כך עברתי בנחל של קושמרו וראיתי במו עיניי את צמחי המדבר הדרוסים. אני לא יכול להגיד שזו עבודה של קושמרו, אבל ההלל לדבר הזה – דווקא כן.

מעיתונאי אמיתי הייתי מצפה להתנצל. לבוא ולומר "בשישי הזה - הוטעיתי וטעיתי". אולי אפילו לבקש לשלם את הקנס על פגיעה בערך טבע מוגן. הודאה כזו תתרום לשמירת הטבע המדברי שלנו יותר מכמה שנות עבודה של פקח.

גילי סופר הוא תיירן תושב ערד וחבר "מדבר קיימא"