ערוץ 2 וחברת החדשות שלו מידרדרים למקום האחרון במדד הייצוג. מבין חמשת כלי התקשורת שנבדקים במדד, ערוץ הטלוויזיה הנצפה בישראל הוא כלי התקשורת שבשידוריו נרשם השבוע שיעור ההדרה הגבוה ביותר של ערבים. מדד הייצוג, מיזם מתמשך של "העין השביעית" בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי וקרן ברל כצנלסון, ויחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה, בודק מדי שבוע את מספר ושיעור המרואיינים הערבים בתחנות הרדיו ובערוצי הטלוויזיה המרכזיים בארץ, וב-19 התוכניות המובילות שלהם.
לאורך רוב תקופת המדידה דורג ערוץ 2 במקום הלפני-אחרון במדד הייצוג המשוקלל, מעל תחנת הרדיו הצבאית גלי-צה"ל. לעתים חלקו ערוץ 2 וגלי-צה"ל את המקום האחרון יחדיו, עם שיעור מרואיינים ערבים שנשק ל-2% מלמטה – כעשירית משיעורם באוכלוסיית המדינה. לפני שבועיים זינק הערוץ במדד השבועי בעקבות עיסוקו הער בפרשת התלונות נגד האב גבריאל נדאף, אך המשיך להשתרך בתחתית הדירוג המשוקלל, שבו נמדד ייצוגם של ערבים בתקשורת מאז תחילת 2016.
לא שלא היו לחברת החדשות הזדמנויות לשפר את ביצועיה: כלי התקשורת בישראל, וגם בערוץ 2, עסקו בשבוע החולף בטענות לאלימות משטרתית מצד שוטרים סמויים נגד ערבי שעבד בסופרמרקט בתל-אביב; בכנסת צוין יום השפה הערבית; ח"כ איוב קרא מהליכוד יצא נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ודרש להתמנות לתפקיד שר; ובכפר קאסם התחוללה קטטה המונית שבה נדקר למוות אחד המשתתפים.
אף על-פי כן, בחמש תוכניות החדשות המרכזיות של ערוץ 2 ריאיינו, אירחו או לקחו "סינקים" מארבעה ערבים בלבד בשבוע האחרון מתוך למעלה ממאתיים מרואיינים. בשני מגזיני החדשות המובילים של הערוץ, "אולפן שישי" בהנחיית דני קושמרו (עורך: איתי דנקנר) ו"פגוש את העיתונות" בהנחיית רינה מצליח, לא ריאיינו השבוע ולו מרואיין ערבי אחד.
בעוד שב"אולפן שישי" מדובר בשבוע בלתי מייצג (בדירוג המשוקלל ממוקמת התוכנית בחצי העליון של הטבלה), עבור "פגוש את העיתונות" (עורך: יונתן למזה) מדובר בתופעה ותיקה: שיעור המרואיינים הערבים בתוכנית זו מאז תחילת המדידה הוא הנמוך ביותר מבין כל 19 התוכניות הכלולות במדד הייצוג. רק 1% (ובמלים: אחוז אחד) ממרואייני "פגוש את העיתונות" בחצי השנה האחרונה הם ערבים.
אף שמדובר בנתון חריג, הוא אינו רחוק כל-כך מהנתון הממוצע, המתקבל משקלול המרואיינים הערבים בכל חמשת כלי התקשורת המרכזיים מאז ינואר: 2.3% בלבד. שיעורם של הערבים באוכלוסיית ישראל, יש להזכיר, עומד על כ-20%.
גם במגזין החדשות השבועי של ערוץ 10, "שישי" בהגשת אילה חסון, לא רואיין ולו ערבי אחד בשבוע החולף. עם זאת, ערוץ 10 שומר על מיקומו השלישי בטבלה המשוקללת הודות לבחירה המערכתית של מערכת "לונדון את קירשנבאום" (עורך: דרור זרסקי), שבה התראיינו השבוע חמישה ערבים – קרוב ל-20% מכלל המרואיינים בתוכנית, מקרה לא שכיח שבו שיעור המרואיינים הערבים בתוכנית כלשהי כמעט משיק לשיעורם באוכלוסייה.
בתוכניות מרכזיות אחרות של הערוצים המסחריים נרשמו גם השבוע שיעורים זעומים של מרואיינים ערבים. במהדורה המרכזית של ערוץ 2 – מהדורת החדשות הנצפית בישראל – התראיינו רק שני ערבים (1.9% מכלל המרואיינים). במהדורת החדשות המרכזית של ערוץ 10 התראיין ערבי אחד בלבד, שהוא 0.7% מכלל המרואיינים – שיעור זהה לזה שנרשם במהדורת "מבט" של הערוץ הראשון, שגם בה רואיין השבוע ערבי אחד בלבד.
את המקומות העליונים בטבלה המשוקללת – וגם בטבלה השבועית – תופסים גם הפעם ערוץ 1 (מקום ראשון) ורשת ב' (מקום שני), הטלוויזיה והרדיו הציבוריים של ישראל. תוכנית הרדיו "סדר יום" ברשת ב', בהנחיית קרן נויבך ובעריכת מירית הושמנד, עלתה למקום השני בדירוג השבועי עם 8.8% מרואיינים ערבים.
התוכנית השלישית בדירוג השבועי משודרת גם היא ברשת ב': "הכל דיבורים" בהגשת עדי מאירי ובני טייטלבוים (עורכת: רוית לוי), ששיעור הערבים שהתראיינו בה השבוע הוא 5.9%. למקום הרביעי הגיעה השבוע התוכנית "חמש עם רפי רשף" (עורך: עידו תמרי), המשודרת בערוץ 10, עם נתון כמעט זהה: 5.8%.
בראש דירוג התוכניות המשוקלל, המבוסס על כלל הנתונים שנמדדו מאז חודש ינואר, בולטות לטובה שתי תוכניות נוספות: "יומן", מגזין החדשות השבועי של ערוץ 1 בהגשת עודד שחר (עורכים: אורי לוי ועמית וינטר), שתופס את המקום השני (מתחת ל"לונדון את קירשנבאום") עם נתון של 6.3%. במקום השלישי מדורגת התוכנית "סדר יום" (5.1%), ובמקום הרביעי התוכנית המצטיינת של "גלי-צה"ל" במדד הייצוג – "מה בוער" בהגשת רזי ברקאי (עורכת: נורית קנטי), עם 5%.
שתי תוכניות טלוויזיה המדורגות בדרך כלל בתחתית המדד השבועי משתבצות השבוע במרכז הטבלה: "החדשות הלילה" בערוץ 2 ו"המטה המרכזי" בערוץ 10. בשני המקרים, הנתון החיובי באופן יחסי שרשמו התוכניות הללו נובע מהחלטת עורכיהן לראיין ערבי אחד בלבד (מתוך 36 ו-19 מרואיינים, בהתאמה), ולא אפס ערבים, כפי שעשו בשבוע שעבר ובכמה מהשבועות שקדמו לו.
* * *
פרויקט "מדד הייצוג" של "העין השביעית" מתפרסם בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי וקרן ברל כצנלסון ויחד עם יפעת מחקרי מדיה