ילד עונד סרט צהוב על ידו לאות הזדהות עם גלעד שליט (צילום: רחל קרוטי)

ילד עונד סרט צהוב על ידו לאות הזדהות עם גלעד שליט (צילום: רחל קרוטי)

העתיד כבר כאן

ההתגייסות של "ידיעות אחרונות" ו"מעריב" למען פעילויות משפחת שליט לציון ארבע שנים לשבי בנם מגיעה הבוקר לשיא זמני. כיוון שהאירוע המהונדס למען התקשורת יחל רק בעוד שבוע ימים, העיתונים נאלצים למצוא פתרונות יצירתיים למילוי עמודים שלמים בידיעות ודיווחים בעניין. לעזרתם, יש להניח, באו אנשי הפרסום ועיצוב תודעת הציבור העובדים עבור משפחת שליט.

"בואו לצעוד", קוראת כותרת בראש שער "ידיעות אחרונות", כשבין מלה אחת לרעותה מופיע תצלום של גלעד שליט מתוך הסרט שהפיץ ארגון חמאס. פניו של החייל אל הקורא, כאילו הוא זה שמשמיע את הבקשה. "אביבה ונועם שליט יוצאים למסע למען שחרור בנם גלעד, ומאות קוראי 'ידיעות אחרונות' כבר הודיעו שהם מצטרפים", נכתב בכותרת המשנה. כזכור, ביום שישי הזמין העיתון את קוראיו לשלוח הודעת SMS ולהביע נכונות להצטרף לצעדה שתצא מבית המשפחה ותסתיים בבית ראש הממשלה.

הכפולה המרכזית של "ידיעות אחרונות" מוקדשת כולה לסיקור הצעדה העתידית. כפולת העמודים מכילה תצלומים של אנשים מן השורה שהחליטו להצטרף לצעדה, עם ציטוטים המסבירים מדוע ("כהורים שכולים אנו אומרים שאת גלעד אפשר להחזיר", או: "אלה שיכולים לשחרר את גלעד מפחדים מדעת הקהל"). בשני צדי כפולת העמודים רשימה של עשרות אזרחים ש"שלחו SMS והצטרפו לצעדה". שימו לב להטיית הזמן – עשרות האזרחים כבר הצטרפו לצעדה, למרות שזו תצא לדרכה רק ביום ראשון הבא. כך מדווחים בהווה על עבר שיתממש בעתיד.

המחווה של העיתון למיזם התקשורתי של משפחת שליט ממשיכה במוסף "24 שעות". על שער המוסף תצלום של פני גלעד שליט המורכב מעשרות תצלומים קטנים של פני ידוענים. הכותרת: "צעד גדול. המפורסמים מצהירים: גם אנחנו נצעד למען גלעד שליט". בשלושת העמודים הראשונים של המוסף ציטוטים ארוכים (יחסית לאלה של האזרחים מן השורה) מפי ידוענים המסבירים מדוע ישתתפו בצעדה. "כל צעד במסע של משפחת שליט הוא חפירה באדמה שבה מסתתר המצפון של הממשלה הזאת", אומר רוני סומק. "ממש לא משנה מה, חייבים להחזיר את גלעד", אומר בוני גינצבורג. "אני חושב שארבע שנים הספיקו לגלעד שליט להיות בשבי. זה יותר מדי", אומר עידן יניב. "זה סמל לאומי שחייב לחזור אלינו", אומר ציון ברוך.

"מעריב" רואה את ההתגייסות המרשימה של "ידיעות אחרונות" לצעדה של משפחת שליט, ומעלה את גובה ההשקעה. העיתון מקדיש כבר הבוקר, שבעה ימים לפני תחילת האירוע, את הכותרת הראשית שלו לצעדה – "צועדים לגלעד". הכותרת מודפסת על רקע תצלום של שליט מתוך הסרטון ששיחרר ארגון חמאס. בכותרת המשנה מוזכר כי את דבר קיומו של המסע חשף העיתון, ולצד פני שליט מתנוססת סטמפה המכריזה בגאון: "'מעריב' מלווה את מסע המחאה". הכפולה הפותחת של העיתון מוקדשת לסיקור הצעדה, וכך גם הכפולה המרכזית.

על-פי הכותרת שעל שער העיתון, "למעלה מ-10,000 איש כבר הודיעו שייקחו חלק במסע". מי ספר? למי הם הודיעו? תשובות לכך טמונות בידיעה חדשותית מאת אלי לוי, המתפרסמת בעמ' 2 של "מעריב". "רכז המשימות של התנועה הקיבוצית, יואל מרשק, המנהל מטעם משפחת שליט את הצעדה, העריך אתמול כי בסך-הכל בכל ימי הצעדה צפויים לצעוד למעלה מעשרת אלפים בני-אדם [...] במטה אמרו כי במקביל לקבוצות רבות הממשיכות להצטרף, כמו התזמורת היהודית-ערבית של עכו וגששים בדואים מכפרי הצפון, צפויה גם הצטרפות המונית ספונטנית של הרגע האחרון". כלומר, לא נכון ש"למעלה מ-10,000 איש כבר הודיעו שייקחו חלק במסע".

ועוד מידע בלעדי בידיעה מאת לוי: המשפחה תניח פתק בכותל המערבי. "מעריב" משמש הלכה למעשה זרוע ארגונית של המיזם, ומפרסם במסגרת הידיעה החדשותית על המסע את שמותיהן המלאים ומספרי הטלפונים הניידים של שתיים מהמארגנות, וזאת כדי להקל על הציבור הרחב המעוניין לקבל מידע על האירוע ולהצטרף אליו. בידיעה מצוטטות גם תוצאות סקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה והוזמן "על-ידי גורמים המקורבים למטה המאבק". על-פי תוצאות הסקר, כשלושה רבעים מהמשיבים ענו שהם "בעד שחרור של 450 אסירים ובהם עשרות מחבלים עם דם על הידיים בתמורה לשחרורו של גלעד שליט". זהו אזכור נדיר יחסית בשני העיתונים למטרת המצעד: הכנת הקרקע בתודעה הציבורית ל"מחיר" שנדרש עבור שחרור שליט משביו.

בכפולה המרכזית של "מעריב" מוצג "פרויקט מיוחד", שאולי יכול היה להיות כזה אלמלא העתקו הגמור היה מתפרסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות" – ציטוטים מפי ידוענים ה"מתגייסים למסע המחאה של משפחת שליט שנחשף ב'מעריב'", לשון כותרת המשנה. הידוענים הם פחות או יותר אותם ידוענים המצוטטים ב"ידיעות אחרונות", אך ב"מעריב" בחרו להבליט שלושה: בר רפאלי, משה פרץ וקובי פרץ. לפחות תועלת מסוימת עולה מהפרויקטים הללו – עדות לזהותם של גיבורי התרבות של ימינו ומעמדם.

שני העיתונים האחרים מזכירים אף הם את הצעדה הצפויה. ב"הארץ" מתפרסם דיווח מאת ג'קי חורי בעמ' 3, הסוקר את הפעילויות הצפויות ומציין את נתוני הסקר. ב"ישראל היום" הדיווח הצנוע ביותר על האירועים שמארגנת משפחת שליט. דניאל סיריוטי מקדיש לצעדה שני משפטים בסיום ידיעה העוסקת בהארכת כהונתו של חגי הדס בתפקיד השליח מטעם ראש הממשלה לעניין גלעד שליט.

בינתיים, היחס של "ישראל היום" הוא המצומצם ביותר, אך גם הוא אינו עוין. כותרת כגון "הצטרפות דלה למצעד למען כניעת הממשלה לחמאס בעניין הטנקיסט השבוי שליט" אינה מופיעה בו. המחאה נגד מסע המחאה, אם קיימת, עדיין לא מצליחה לחדור אל עיתוני הזרם המרכזי.

המתלהמים, המבקרים והמתחכמים

הצלחתה של צעדת שליט תלויה בין היתר בכך שאף אירוע אחר לא יעיב על קיומה או יתפוס את מקומה בראש סדר היום של תעשיית האקטואליה. אחד המועמדים הבולטים הוא אירוע שאף הוא מהונדס היטב לצורכי התקשורת: משט של ספינה אחת או יותר האמור לצאת מלבנון לכיוון עזה היום או בימים הקרובים, או רק מאוחר יותר (תלוי איזה עיתון קוראים).

אלכס פישמן, הפרשן הצבאי של "ידיעות אחרונות", כותב הבוקר במסגרת טור המתפרסם במדור "דעות אחרונות" על חשיבות הזירה התקשורתית במאבק מול אויבי ישראל. לדעתו, את השיקולים הצבאיים של מבצע עצירת הספינות יש להכפיף לשיקולים התעמולתיים.

"במבצעים הצבאיים שצה"ל נערך אליהם בימים אלה, למשל נגד המשטים, התקשורת וההסברה לא צריכות להיות סעיף בתוכנית המבצע. הן הליבה, הן המהות, של תוכנית המבצע כולה. הפעולה הצבאית צריכה להיות הסעיף, להיות כפופה לליבה הזו – ולא להפך", כותב פישמן.

ב"מעריב" מדווח אמיר בוחבוט על הכנות צה"ל להשתלטות על המשט הבא. על-פי הדיווח, פקודת המבצע ("רוחות שמים 8") כבר מוכנה והוקראה ביום שישי ללוחמי השייטת. "קצין המצוי בפרטים" מצוטט כאומר: "אם יש דרכים אחרות לטפל במשטים, אנחנו מזמינים את כל המבקרים והמתחכמים להציע כעת". לדברי הקצין, תוצאות המבצע תלויות באופי המשתתפים בו.

על-פי דיווח ב"ידיעות אחרונות" מאת איתמר אייכנר ויוסי יהושוע, האופי מיליטנטי ועל כן נראה כי התוצאות יהיו קשות. הדיווח מצטט את מממן המשט הלבנוני, שהתראיין אתמול לרשת אל-מנאר של החיזבאללה ואמר בין היתר: "אני נעשה יותר ויותר אופטימי בכל פעם שהישראלים, כנופיית הפיראטים הפושעת הזאת, מחרימים ספינה, מפני שיום יבוא והספינות האלה יישאו את שאריות הפסולת האירופית שהגיעו למולדת שלי ויחזירו אותן למולדת שלהן. שגלעד שליט יחזור לפריז, והרוצחים האלה יחזרו לפולין, ולאחר מכן נרדוף אותם עד סוף העולם כדי להביא אותם לדין על מעשי הטבח שהם ביצעו מדיר-יאסין ועד היום".

ב"הארץ" מדווחים עמוס הראל, ברק רביד ואנשיל פפר כי "במערכת הביטחון בישראל מאמינים שההתמודדות עם המשטים מלבנון ואיראן תהיה פשוטה יותר מההתמודדות עם המשט הטורקי לפני שלושה שבועות. ההתייחסות לספינות שיוצאות ממדינות אויב תהיה מחמירה וחד-משמעית הרבה יותר". כלומר, בכל מקרה נראה כי צפויה תגובה תקיפה של ישראל.

הן ב"מעריב" והן ב"ידיעות אחרונות" מתפרסמות ידיעות על התבטאות של השדר זוהיר בהלול, שביום רביעי האחרון ריאיין בתוכניתו ברדיו א-שאמס את סמר אל-חאג', אחת ממארגנות המשט, וכינה אותה "אשה גדולה" ואיחל "שאללה ישמור אותך, שאללה יעניק לך הצלחה". תגובתו של בהלול אינה מופיעה.

לא תישא את שם "אולפן שישי" לשווא

נושא נוסף העומד בראש סדר היום של עיתוני הבוקר הוא תאונת הדרכים שבה נהרג רוכב האופניים שניאור חשין, בנו של שופט בית-המשפט העליון בדימוס מישאל חשין.

ב"מעריב" התייחסות נרחבת לחלקה של התקשורת בפרשה. הנהג החשוד כפוגע, טל מור, הסגיר את עצמו ראשית כל לכתב חדשות ערוץ 2 בצפון, יוסי מזרחי, ורק אחר-כך פנה למשטרה. מזרחי דיווח על הסגרתו בפתח מהדורת "אולפן שישי", ובהרחבה במהדורת החדשות של מוצאי שבת. בליל שישי אמר מזרחי על הנהג כי הוא "בחור נורמטיבי, ללא עבר פלילי, ללא כל עבר תעבורתי", מידע שהתברר כמוטעה. מור נהג בלא רשיון נהיגה ישראלי בתוקף, והוא בעל "עבר פלילי בתחום הסמים ואלימות נגד שוטרים", לפי נוסח ידיעה ב"הארץ" [יניב קובוביץ ופאדי עיאדאת].

"השופט חשין זעם על ערוץ 2", קוראת כותרת ידיעה מאת מיכל שפירא ב"מעריב". "ערוץ 2 בחר לתת במה, זמן שידור ומקום לאדם ההורג", מצוטט אדם אלמוני מבני משפחת חשין, "וכל זאת תוך הצגת עובדות שקריות. זו הונאת הציבור, זו פגיעה בשמו הטוב של שניאור, זו פגיעה במשפחה". בערוץ 2 מגיבים ואומרים כי זמן רב הוקדש גם לקורבן התאונה וכי "עם התברר הסתירות בגרסתו של הנהג, פורסמו אף אלה בהרחבה במהלך השבת".

לצד הדיווח החדשותי, טור מאת גיא מרוז התוקף את התנהלות ערוץ 2. "לטעמי, שניאור חשין נרצח פעמיים. פעם אחת כשיצא לרכיבת אימון תמימה עם חבר, ובפעם השנייה לטובת ראיון 'בלעדי' שהעניק הנהג המתבכיין לערוץ 2", כותב מרוז. בהמשך הוא מוסיף: "הבמה שניתנת לעבריינים ללא הרף רק כדי לשדר את זה ראשונים מחליאה ומתועבת. אני חושב שאם הפרטים נכונים לגבי הנהג הבכיין, שהרג את שניאור חשין בעיקר כי לא טרח להגיש לו עזרה בזמן אמת, אז הכתב החרוץ של ערוץ 2 מחיפה ומי שאישר לו לשדר את זה צריכים גם הם להחזיר את הרישיון. הרישיון לשדר". מתחת לטור מצוין במעין גילוי נאות כי "התוכנית של גיא מרוז, 'אורלי וגיא בע"מ', משודרת בערוץ 10".

גם ב"ידיעות אחרונות" התייחסות לזעם של משפחת חשין על ההתנהלות התקשורתית בפרשה, אך בהבדל משמעותי אחד מהסיקור ב"מעריב": הכתב ליאור אל-חי מציין כי "בני משפחת חשין זעמו על הנסיונות להציג את מור כצעיר נורמטיבי". הוא אף מצטט ציטוטים מטעם המשפחה, הדומים לאלה המופיעים ב"מעריב", אך בדיווחו אין אף רמז לזירה התקשורתית שבה הוצג הנהג כנורמטיבי. ערוץ 2 אינו מוזכר, וממילא אין זכר לתוכנית "אולפן שישי", שאותה מגיש בעל הטור ב"ידיעות אחרונות" – יאיר לפיד.

כתוצאה מכך, הזעם של משפחת חשין נראה מעט תלוש והעקרונות העיתונאיים של מערכת "ידיעות אחרונות" נראים מעט נרפים.

הצבאות המתקדמים והמודרניים באזור

כל עמ' 12 בעיתון "ידיעות אחרונות" מוקדש לביקורת על טורקיה. "כאן האו"ם לא מתערב", קוראת כותרת לידיעה מאת סוכנויות הידיעות שכולה ביקורת על מהלכיו הצבאיים של צבא טורקיה וצביעותו של העולם. "הררי מלים של ביקורת נשפכו בחודש האחרון בתקשורת הטורקית והעולמית על התנהלות ישראל בפרשת המשט", נכתב בפתח הידיעה, "אבל על יותר מ-130 אנשי המחתרת הכורדית שנהרגו בהפצצות חיל האוויר הטורקי בחודשיים האחרונים מישהו שמע?" (מעניין איזו סוכנות ידיעות הפיצה את המשפטים האלה).

בידיעה מצוין כי "הצבא הטורקי, המונה כחצי מיליון חיילים, הוא מהצבאות המתקדמים והמודרניים באזור ומשתמש בכוח אווירי וארטילרי באופן תדיר במתקפות על בסיסי הכורדים". בתחתית עמ' 4 של "הארץ" עוד פרטים על הכוח האווירי של הצבא הטורקי. ידיעה מאת צבי בראל נושאת את הכותרת "צבא טורקיה הרג 130 כורדים בעזרת מזל"טים ישראליים".

זוטות

רז שכניק מדווח ב"ידיעות אחרונות" כי הנערה שאלטון ג'ון הקדיש לה שיר בהופעתו בישראל היא בתו של מאמן הכדורגל אברהם גרנט.

דנה ויילר-פולק מדווחת ב"הארץ" כי על-פי דו"ח של מנהל המחקר והמידע של הכנסת, "כ-80% מהמסתננים לישראל דרך מצרים מוגדרים כמבקשי מקלט שאינם בני גירוש". עוד מצוין בדיווח כי במתקן כליאה למסתננים מוחזקים כיום כ-2,000 איש, "אף שהוא נועד לכ-100 בלבד".

ענייני תקשורת

במדור "גלריה" של "הארץ" מדווח [רויטרס] כי שלוש סוכנויות ידיעות החרימו את סיקור חתונתה של יורשת העצר השבדית, במחאה על המגבלות שהטילה עליהן הטלוויזיה הממלכתית של שבדיה.