אזהרת טריגר: הציטוט שלפניכם הוא שקר מופרע. "עדנה קרנבל מפרסמת שארה"ב יירטה שיחות בין בעלה של שקמה ברסלר לגדול המרצחים יחיא סינוואר מס' ימים לפני התופת. ראש המוסד זימן את ברסלר לפגישה. זוכרים שרשמתי כאן על פגישה בין ברסלר לראש המוסד? זוכרים שמשרד רה"מ הוציא הכחשה לדבריי ואני הבהרתי שאני עומדת מאחורי דבריי? המקורות שלי ברזל!".
את הציוץ הזה, שזכה לכ-400 אלף צפיות, פרסמה בטוויטר טלי גוטליב. חברת הכנסת מהליכוד היא דמות כה קיצונית שאפילו במפלגתה יש מי שמסתייגים ממנה, אבל אסור לטעות, לא מדובר בשוליים סהרוריים או תופעה אקזוטית ויוצאת דופן, אלא חלק ממגמה רחבה ומסוכנת.
מחקרים שונים מצאו כי בין רבע לשליש מהציבור הישראלי מאמין באופן כלשהו לקונספירציה השקרית של "בוגדים מבפנים", שהחלה להיות מופצת כבר ביום ה-7 באוקטובר 2023 ומתקפת הפתע של חמאס. שינויים טכנולוגיים ופוליטיים כמו עליית הרשתות החברתיות והפופוליזם הסמכותני, הארוגים זה בזה, איפשרו לשכנע ישראלים רבים כל-כך בשקר מתועב ומצוץ מן האצבע על טראומה לאומית מדממת.
מגמה הרסנית זו הופכת מסוכנת עוד יותר בתקופת בחירות. כיוון שהבחירות הקרובות מגיעות לאחר האסון הביטחוני הגדול בתולדות המדינה – מחדל וטבח ה-7 באוקטובר, אנו צפויים להיתקל בנסיונות עקביים לשכתב את ההיסטוריה באופן שיתאים למועמדים ומפלגות ספציפיים.
במרכז הקמפיין לשכתוב ההיסטוריה עומד נרטיב עקבי שמטרתו להסיר מממשלת נתניהו, ובעיקר מנתניהו אישית, כל אחריות ובוודאי אשמה במחדל ה-7 באוקטובר והמחדלים והכשלונות שבאו בעקבותיו.
נרטיב שכתוב ההיסטוריה נע משקרים פשוטים ("נתניהו לא היה מוכה הלם בימים הראשונים לאחר הטבח אלא התעשת מיידית וראה בו הזדמנות 'לשנות את המזרח התיכון'") ועד לתיאוריות קונספירציה שלמות כמו "בוגדים מבפנים" שלפיה אזרחים ישראלים ואנשי מערכת הביטחון שיתפו פעולה עם חמאס וסייעו למתקפת ה-7 באוקטובר במטרה לפגוע בנתניהו.
מיותר לציין כי אין בדל ראיה שמוכיחה את הסיפור השקרי הזה. קונספירציות נשענות על פריטי מידע או רסיסי עובדות שיוצרים יחד פסיפס שקרי של אירועים. כך קרה למשל עם המתקפה על פעילת המחאה שקמה ברסלר, שהתבססה כולה על העובדה שהינה נשואה לאיש שב"כ.
סביב עובדה תמימה זו נתפרו עלילות שקריות ומצוצות מן האצבע, כביכול גופי המודיעין האמריקאיים יירטו שיחה בין בן זוגה ליחיא סינוואר, שהיא נפגשה עם ראש המוסד עקב שיחה זו, שיש לה קשרים עם בכירים בגופי המודיעין והביטחון שהובילו כביכול לטבח ה-7 באוקטובר, שהיא ברחה כביכול מהארץ לאחר הטבח ושהיא מחקה פרסומים שלה ברשתות החברתיות בניסיון להעלים "ראיות".

הקשר בין צפייה בערוץ 14 למידת האמון בתיאוריית "בוגדים מבפנים", מתוך מחקרם של נמרוד ניר, אסא שפירא ונמרוד זלדין
קונספירציית ה"בוגדים מבפנים" משלבת בתוכה כמעט את כל מאפייני החשיבה הקונספירטיבית: חשד מוגזם וסקפטיות קיצונית כלפי הגרסה הרשמית (מחדל מדיני וצבאי) ואמונה עיוורת בכל הסבר חלופי (אזרחים ישראלים וגורמי מודיעין וצבא סייעו לחמאס לטבוח באזרחים כדי להפיל את נתניהו מהשלטון), הכולל בתוכו גם האשמה בכוונות זדון.
כל זאת על סמך פרשנות יתר של אקראיות, שבמסגרתה נתונים או אירועים מקריים (למשל, העובדה שבעלה של שקמה ברסלר הוא איש שב"כ) נטענים במשמעות מרשיעה. מאפיין קונספירטיבי מובהק אחר הוא זה המכונה "משהו חייב להיות לא בסדר", כיוון שגם לאחר הפרכות חוזרות ונשנות של קונספירציה זו, האמונה בה נשמרת. מאפיין זה מתאפשר גם בזכות ה"חסינות מראיות" לפיה כל ראיה נגדית מתפרשת כחלק מהקונספירציה עצמה.
לקראת הבחירות הכלליות לכנסת, אנו צפויים לפגוש עוד ועוד תיאוריות שקריות שינסו לשכתב את ההיסטוריה של הטבח והמלחמה. שקרים, קונספירציות ומניפולציות קשה להפריך ולהשכיח לאחר שתפסו אחיזה בתודעת הציבור, לכן חשוב להתחסן מפניהם ולחסן אחרים. כשנתקלים בקביעות לגבי מחדל ה-7.10 חשוב להיות זהירים ולבדוק אם הן ניחנות במאפיינים של קונספירציה.
זו אחריות המוטלת על כל אחד ואחד, אך קודם כל ובראש ובראשונה על העיתונאים. על התקשורת להימנע מדיווח או דיון נייטרלים על דיסאינפורמציה, מניפולציה ותיאוריות קונספירציה. הפצת שקרים וקונספירציות מבלי להוקיע אותן מיד באופן ברור ומפורש חוטאת למקצוע העיתונות ולאתיקה העיתונאית, משרתת את אויבי ישראל וקורעת את החברה החברה הישראלית.
מה אם הייתם יכולים לזהות תעמולה פוליטית פסולה או שקרית כבר ברגע שהיא צצה, במקום ללכת שבי אחריה? להורדת גרסה דיגיטלית חינמית של "ספר הנרטיבים השקריים"
