עמותת "הצלחה – לקידום חברה הוגנת" הגישה שלשום (22.7) עתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד משרד התקשורת והממונה על חופש המידע במשרד, בטענה למחדל מתמשך בטיפול בבקשות לקבלת מידע ציבורי.

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד אלעד מן, נטען כי המשרד בראשות שלמה קרעי לא עמד בחובותיו לפי חוק חופש המידע ולא השיב לבקשות פשוטות ותקופתיות, הנוגעות בין היתר ליומני פגישות של בכירי המשרד.

לפי העתירה, משרד התקשורת לא הגיב לבקשות חופש מידע שהגישה העמותה בנוגע ליומני הרבעון השני והשלישי של שנת 2024. הבקשות עצמן הוגשו ב-24 ביוני וב-30 בספטמבר, אך מטעם המשרד לא נמסרה כל תשובה או הודעה על עיכוב. זאת בניגוד להוראות החוק הקובעות פרקי זמן מוגדרים ומוגבלים לטיפול בבקשות מסוג זה.

השר קרעי פרסם את יומניו מהרבעון הראשון והרביעי של שנת 2024, אך מסרב לפרסם דווקא את היומנים מהרבעון השני והשלישי, ללא נימוק כלשהו.

בקשות פשוטות, שתיקות ארוכות

הבקשות שהגישה "הצלחה" אינן מורכבות: מדובר בבקשה ליומני עבודה של השר, סגניו ומנכ"ל המשרד. סוג כזה של מידע נמצא בליבת החומרים הצריכים להתפרסם על פי חוק חופש המידע, כפי שנדון בהרחבה בפסיקה. בבקשות מהסוג הזה אין כל צורך להוכיח עניין אישי או "טעם מיוחד", שכן המחוקק הכיר בכך שמידע ציבורי שייך לציבור, והרשויות מחזיקות בו בנאמנות בלבד.

על פי העתירה, הפניות למשרד נעשו במסגרת נוהל קבוע שמקיימת העמותה מדי רבעון, כחלק ממעקב שיטתי אחר שקיפות בלשכות בכירים. היומנים השונים המתקבלים בעמותה מתפרסמים לציבור באתר "מידע לעם".

ב"הצלחה" מציינים בעתירה כי פנייתם נענתה בזלזול: "לא נשלחו הודעות על הארכת מועד, לא נמסרה החלטה על דחייה, ולא ניתן אפילו צפי משוער לקבלת תשובה", נכתב.

עוד מזכירה העתירה כי לפי חוק חופש המידע, התשובה לבקשה צריכה להינתן תוך 30 יום, עם אפשרות להארכה של עד 90 יום נוספים במקרים חריגים – אך רק לאחר הודעה מנומקת מראש. אי עמידה בזמנים אלה עשויה להוביל, לפי תקנות, אף לביטול גביית אגרות בגין בקשת המידע.

"החובה לפעול במהירות, ביעילות ובהגינות היא לא עניין טכני אלא מהותי", נכתב בעתירה. "היעדר תגובה, חריגה ממועדים ושימוש בטכניקות של דחייה – כל אלה חותרים תחת זכות הציבור לדעת, פוגעים בשקיפות הציבורית, ויוצרים תרבות של השתקה בירוקרטית".

העותרים מצטטים שורת פסקי דין שניתנו לאורך השנים על ידי בג"ץ ובתי משפט לעניינים מינהליים, שמדגישים את חיוניות חופש המידע למשטר דמוקרטי: "המידע הציבורי שייך לציבור, והרשות הציבורית שומרת עליו כנאמן הציבור ולא כבעלים", קבע בית המשפט העליון כבר לפני כ-20 שנה.

בעמותת "הצלחה" מזהירים כי קבלה של התנהלות כזו על ידי בית המשפט – כלומר, שתיקה ממושכת מצד משרד ממשלתי – עלולה להוות תקדים מסוכן שיביא להתפוררות מנגנוני הבקרה הדמוקרטיים.

עמותת "הצלחה" מבקשת מבית המשפט לחייב את משרד התקשורת להשיב מידית לבקשות, למסור את המידע בפורמט ממוחשב, וכן לחייב את המשרד בהוצאות משפט בגין המחדל. "כל דחייה פוגעת לא רק בזכות הקונקרטית של המבקש, אלא גם בזכות הציבור כולו לדעת מה קורה מאחורי הקלעים של השלטון".