לפני כחודשיים, ב-8.1.25, שלח שלמה סער, אחד משני הבעלים והמייסדים של תאגיד המדיה החברתית "ישראל בידור", הודעה לאיציק פרזאן, עורך הזרוע החדשותית של הקבוצה, המוכרת כ-PUSH.

"צריך דחוף למחוק את הפוסט על יוקר המחייה", כתב הבעלים לעורך. "לקחת שם תמונה של תנובה והם לקוח גדול שלנו. זה סתם ממתג אותם הכי יקרים וזה לא נכון". כשעה לאחר מכן הוסיף וכתב סער לפרזאן: "זה פוגע בלקוחות שלנו וזה כבר שעתיים באוויר איציק". פרזאן השיב: "מוריד".

ההתכתבות בין הבעלים לעורך של PUSH מזכירה את אלו שנחשפו מתוך מכשיר הטלפון של מנכ"ל אתר "וואלה" אילן ישועה, במסגרת החקירה הפלילית של "תיק 4000", שבמרכזה התערבות בלתי פוסקת בתכני האתר למטרות זרות.

בעוד שהראיות להתערבויות ב"וואלה" נחשפו במסגרת חקירה פלילית, הההתכתבויות הפנימיות המעידות על ההתערבות בתכני PUSH נחשפו בגלל תביעה אזרחית. הן לקוחות מתוך הטלפון של פרזאן עצמו, שפוטר לאחרונה מתפקידו ונמצא בסכסוך משפטי מסועף עם האחים דוד ושלמה סער, הבעלים של "ישראל בידור".

פרזאן מסר לבית-המשפט ראיות החושפות לכאורה התערבות וצנזורה של הנהלת "ישראל בידור" בתכני PUSH, לטובת מפרסמים, מסחריים וממשלתיים, כולל הוראות לפרסם תכנים פרסומיים בלא כל גילוי או רמז לטיב התוכן, זאת בניגוד לכאורה לחוק הגנת הצרכן.

האחים סער, הבעלים של "ישראל בידור" ושל PUSH, מאשימים מצידם את פרזאן כי הוא מי שהיטה וצינזר תכנים לטובת מפלגת עוצמה-יהודית, בשל קשריו עם ראשיה ובהם היו"ר איתמר בן-גביר ובשל טובות הנאה שקיבל מהם. הטענות של האחים סער הם מעין תמונת מראה לטענות של פרזאן, לפיהן באתר היטו תכנים לטובת שרי ליכוד - שהזרימו לאתר תקציבים ממשלתיים במיליוני שקלים וצינזרו תכנים ביקורתיים על רה"מ בנימין נתניהו.

תמונת המראה מגיעה לשיא בטענות סביב היחס לרה"מ בנימין נתניהו. בעוד פרזאן טוען כי בישראל-בידור הורו למחוק פוסטים ביקורתיים על נתניהו הנוגעים למדיניותו ביחס לחטופים, בתגובה שמסרו לאתר "וואלה" מאשימים בישראל-בידור דווקא את פרזאן בקידום "קו פוליטי קיצוני שכולל קידום קונספירציות הזויות" בשירות נתניהו, "למשל לגבי מלחמת חרבות ברזל, התנגדות לשחרור החטופים ועוד".

טענות בעלי הדין תלויות ועומדות בהליך משפטי, אולם התמונה המצטיירת כעת, שחלקה כאמור מגובה בראיות, היא כי מאות אלפי ישראלים שבחרו ב-PUSH כספק האקטואליה שלהם, קיבלו למעשה דיאטה של חדשות מקולקלות, שהוכתבה על-ידי צרכים מסחריים ופוליטיים.

לפי המתואר במסמכים המשפטיים, בשנת 2021, פרזאן, מייסד עמוד האינסטגרם "דיווחים בזמן אמת", מכר 90% מנכסיו הדיגיטליים ל"ישראל בידור", מיזם המדיה שבבעלות האחים שלמה ודוד סער. "ישראל בידור", שמופעל כיום באמצעות חברת זד פלטפורם, התמקד באותם הימים בבידור ורכילות אך אחרי שפרזאן מכר לחברה את "דיווחים בזמן אמת" החל לעסוק גם באקטואליה.

פרזאן הופקד על עריכת עמוד החדשות, שמותג מחדש כ-PUSH וצבר פופולריות  רבה. השילוב בין עמודי בידור ורכילות למותג חדשות חזק הביא, כך לפי כתבת תחקיר שפרסם לאחרונה מיכאל האוזר טוב ב"הארץ", לשיתופי פעולה מסחריים עם שורה של פוליטיקאים, אשר העבירו תקציבי פרסום ממשרדיהם תמורת סיקור אישי חיובי ב-PUSH.

האוזר טוב ציין בכתבתו כי ב"ישראל בידור" הפלו לטובה גם מפרסמים מסחריים גדולים, כמו קופת החולים מכבי, מפעל הפיס, חברת התעופה אל-על, ענקית הקמעונאות קרפור וחברות המזון שטראוס ותנובה. התכתובות שהגיש פרזאן לבית המשפט מאששות את החשיפה ב"הארץ".

מבידור לבידוד

בין פרזאן ל"ישראל בידור" מתנהל סכסוך משפטי מאז חודש ינואר, אז הגיש עורך PUSH לשעבר תביעה נגד "ישראל בידור", בטענה כי בהנהלת הקבוצה הפרו חלק מהתחייבויות שלהם בהסכם עמו. לדבריו, כשמכר לקבוצה את "דיווחים בזמן אמת" הובטחו לו 90 אלף שקלים, אך הוא קיבל רק 60 אלף שקלים.

בנוסף, ועל כך עיקר המחלוקת, פרזאן טוען שהובטחו לו גם 10% מחברה חדשה שתוקם לניהול משותף של חשבונות הרשתות החברתיות של "ישראל בידור" ו-PUSH. כדי לחמוק מהתחייבות זו, טוען פרזאן, בחברה זייפו את החתימה שלו על הסכם מפוברק שכתבו מחדש כדי לגזול ממנו את זכויותיו.

במסגרת תביעתו, שהגיש באמצעות עורכי הדין סער גרשוני והילה שחר, טען פרזאן כי אחרי שהתגלעו חילוקי דעות בינו לבין הנהלת "ישראל בידור", בחברה ניסו לדחוק אותו מגישה לחשבונות הרשתות החברתיות שייסד ועל כן מיהר להחליף על דעת עצמו את הסיסמאות ונמנע מלשתף אותן עם יתר עובדי החברה.

ב"ישראל בידור" הכחישו את טענותיו והגיבו בתביעה משלהם, שהוגשה באמצעות עורכי הדין שמוליק קסוטו, שחר קפושה ואליה בר. לפי "ישראל בידור", כשפרזאן החליף סיסמאות הוא נטל מהם שלא כדין את הנכסים הדיגיטליים שמכר להם. למעשה, כך מתברר מטענות הצדדים, במשך כמה שבועות פרזאן היה היחיד בעל גישה לחשבונות של PUSH תוך שהוא ממדר את יתר עובדי "ישראל בידור".

יו"ר עוצמה-יהודית איתמר בן-גביר בחתונת אחיו של פרזאן, צילום מסך מערוץ הטיקטוק "הרבנית"

יו"ר עוצמה-יהודית איתמר בן-גביר בחתונת אחיו של פרזאן, צילום מסך מערוץ הטיקטוק "הרבנית"

מלבד חילוקי הדעות בנוגע לחלוקת הכספים והמניות, הצדדים מאשימים זה את זה בהתנהלות בלתי אתית, ויתכן שגם גם בלתי חוקית.

ב"ישראל בידור" טוענים כי פרזאן קיבל תשלומים ממפלגת עוצמה-יהודית כדי להטות את הידיעות שפרסם ב-PUSH. לפי "ישראל בידור", במהלך העסקתו של פרזאן כעורך PUSH התקבלו תלונות ותביעות מגורמים מסוקרים בשל מחדליו, כולל בעקבות סיקור מוטה שפרסם.

"אחד הטעמים לפרסומים משולחי רסן אלה הוא העובדה שפרזאן החל לקבל תשלומים מגורמים פוליטיים המחוברים למפלגת עוצמה יהודית, שביקשו ממנו להטות את סיקור כך שיתאם את האינטרסים הפוליטיים שלהם", נטען בתביעה נגד פרזאן.

לפי התביעה של "ישראל בידור", פרזאן קיבל "סכומי כסף משמעותיים וטובות הנאה שונות, אם במישרין ואם בעקיפין, עבור פרסום וקידום עניינים של בעלי עניין בעמודים, לרבות גורמים פוליטיים". להערכת "ישראל בידור", "מדובר בסכומים בשווי של מאות אלפי שקלים".

פרזאן מכחיש זאת נמרצות, ומציג לראייה איום בתביעה שקיבל בחודש נובמבר האחרון מאיתמר בן גביר, יו"ר מפלגת עוצמה-יהודית שכיהן אז כשר לביטחון פנים. "[אם] זה לא ימחק ולא תפרסם הפוך (מוותר על התנצלות רק לצרכי פשרה) - אני תובע. לא משחק", כתב השר לפרזאן בווטסאפ, אחרי דיווח על אחת מהצבעותיו בממשלה.

לפי פרזאן, הטענה כאילו קיבל כסף מעוצמה-יהודית, "מעבר להיותה שקרית ולשון הרע שלא צורף לגביה אפילו בדל ראיה בבקשה (המבקש לא ביקש ולא קיבל שקל אחד עבור העלאת פוסטים) היא מצחיקה וניתן לומר עליה את המשפט הידוע 'מי שיש לו חמאה על הראש שלא ילך בשמש' (הפוסל במומו פוסל)".

לדבריו, מפעילת "ישראל בידור" היא "שדואגת להעלות פוסטים של לקוחותיה השונים מבלי לציין כי מדובר בתוכן ממומן".

גניבת דעת והטעיית הציבור

פרזאן הגיש לבית המשפט תכתובות המאששות את טענותיו. כך, לדוגמה, בסוף חודש דצמבר האחרון, כתב פרזאן לנציגת המחלקה המסחרית ב"ישראל בידור" לגבי פרסום שהופיע באחד העמודים שמפעילה "ישראל בידור". פרזאן כתב לה כי למרות שהתוכן פרסומי, לא הופיעה בראשו המילה "בשיתוף": מונח מכובס נפוץ המשמש לסימון תוכן פרסומי.

"זה תמיד בלי פרסום בשיתוף, זה החוזה איתם", נענה פרזאן.

בשנים האחרונות סדרת פסיקות של בתי המשפט הסדירה ולמעשה הכשירה את הפרסום הסמוי באמצעי תקשורת מקוונים, כולל אתרי חדשות ורשתות חברתיות, זאת תוך שימוש במושגים מכובסים דוגמת "בשיתוף".

הפסיקות באו במענה לסדרה של בקשות לאישור תביעות ייצוגיות, שטענו כי הפצת פרסום סמוי מנוגדת, בין היתר, לחוק הגנת הצרכן. "פרסומת העלולה להביא אדם סביר להניח, כי האמור בה אינו פרסומת, יראו בכך פרסומת מטעה אף אם תכנה איננו מטעה", נכתב בחוק. "המפרסם פרסומת בצורה של כתבה, מאמר או ידיעה עיתונאית, בלי לציין באופן ברור כי המדובר בפרסומת, יראו בכך פרסומת מטעה, אף אם תוכנה אינו מטעה".

אם ב-PUSH וב"ישראל בידור" הופיעו פרסומות ללא כל גילוי נאות, הרי שיש בכך לכאורה פתח לבקשות לתביעה ייצוגית נגד כלי התקשורת מטעם הצרכנים שהוטעו. אך מהתכתובות שהציג פרזאן עולה חשש כי גם אחת החברות המפרסמות הפרה את התחייבויותיה.

צילום מסך מתוך ערוץ האינסטגרם PUSH

צילום מסך מתוך ערוץ האינסטגרם PUSH

בין התביעות הייצוגיות שהוגשו בשנים האחרונות בשל פרסום סמוי ברשתות החברתיות היתה גם תביעה שהוגשה נגד חברת אל-על, בשל פרסום סמוי באינסטגרם בלא כל גילוי נאות.

ההליך הסתיים בפשרה במסגרתה התחייבה חברת התעופה כי "תוכן פרסומי לקידום המותג המסחרי ו/או למכירת מוצר או שירות אשר יקודם על ידן בפלטפורמת אינסטגרם באמצעות צד ג', המקבל תשלום או טובת הנאה כתנאי לקיום התוכן הפרסומי", ייעשה מעתה ואילך אך ורק תוך שימוש בכלי של אינסטגרם לסימון תוכן פרסומי, וזאת באמצעות הביטוי "בשותפות בתשלום עם...", או בדרך של הוספת התגית "ממומן בשיתוף" או "במימון", לצד שם המותג.

מהתכתובות שהגיש פרזאן לבית-המשפט נראה כי אל-על לא עמדה בהתחייבותה, אף כי החברה מכחישה זאת נמרצות (ראו תגובתה להלן).

ב-22.1 פרסם פרזאן פוסט תחת הכותרת "הסוף לשליטה של אל-על? חברת דלתא איירליינס חוזרת לטוס מאמריקה לישראל". "איציק", כתבה לו נציגת המחלקה המסחרית, "אני צריכה בבקשה שתמחק. זה לקוח שלנו". פרזאן התווכח, ואשת המחלקה המסחרית הסבירה: "אני רוצה לעלות סטורי לקידום אלעל, היום". "מסחרי?", שאל פרזאן. "כן, אבל ללא גילוי נאות", השיבה אשת המחלקה המסחרית.

"כאילו סטורי כזה שאומר שדלתא חזרה בלה בלה בלה... אבל אלעל תמיד הייתה היחידה שהמשיכה לטוס ולשמור על שמיים פתוחים. כזה. לא בולט מדי". פרזאן הציע לפרסם את ה"סטורי" המסחרי בלי קשר לפרסום המערכתי, ובמחלקה המסחרית הסכימו.

הפוסט ב-PUSH על אל-על (צילום מסך)

הפוסט ב-PUSH על אל-על (צילום מסך)

בהמשך קיבל פרזאן הוראות מדויקות כיצד להסתיר בדיוק במידה הנכונה את המעורבות של אל-על.

"שולחת לך את הסטורי מחדש - בלי בולד בחלק של אלעל", כתבה אשת המחלקה המסחרית לפרזאן. "תעלה את זה. נראה פחות מסחרי. סבבה?", וביקשה ממנו שבכל זאת ימחק את הפוסט שפרסם על אל-על. "תקשיב מפריע להם הפוסט, אתה יכול למחוק אותו - ולעלות אותו בלי אזכור של אלעל אם תרצה", הוסבר לו. "אי אפשר", התעקש פרזאן.

כמה ימים אחר כך שוב קיבל פרזאן פנייה מהמחלקה המסחרית, כשגם הפעם נדרש להעלות פרסומת ללא גילוי נאות. "אפשר לעלות את זה היום?", נשאל. "מסחרי?", בדק והתשובה שקיבל היתה: "כן, ללא פרסום בשיתוף. ככה כמו שזה. סבבה?????". "כן", השיב העורך, "יותר מאוחר כזה".

מאל על נמסר בתגובה: "כל טענה כאילו חברת אל על חרגה מהסכם ההתקשרות עם 'ישראל בידור' וביקשה פרסום סמוי במסגרת מסחרית, הינה שקרית ומשוללת כל יסוד. ההסתמכות על התכתבות פנימית בתוך 'ישראל בידור' הינה על אחריותה של 'העין השביעית' וככל שישנה טענה קונקרטית כלפי אל על, נגיב בהתאם".

צנזורה בשירות מפרסמים מסחריים וממשלתיים

טענה נפרדת של פרזאן נוגעת לכך שהשיקולים המסחריים השפיעו גם על השיקולים המערכתיים. "כל פעם שעלה תוכן חדשותי חשוב אשר לא החמיא לאחד מלקוחות המבקשת, נדרש המשיב להסירו מיד תוך הבהרה שזה פוגע בלקוח גדול ו/או חשוב", כתב לבית המשפט.

לטענת פרזאן, במהלך עבודתו כעורך PUSH הוא "החל לקבל פניות ממר שלמה סער ואחיו מר דוד סער בדרישות להסיר חלק מהכתבות שהעלה על גופים כאלו ואחרים, בטענה כי מדובר בלקוח והעלאת הידיעה שאינה מחמיאה ללקוח פוגעת בהתנהלות". לפי פרזאן, "כך היה עם חברת אל על, כך היה עם ידיעות על שרים וחברי כנסת המזוהים עם הימין, ובייחוד עם שר התרבות והספורט מר מיקי זוהר".

מתכתובת ווטסאפ בין פרזאן לשלמה סער, שהגיש פרזאן לבית המשפט, עולה כי בסוף חודש דצמבר האחרון שלח פרזאן לבעלי "ישראל בידור" את ההודעה הבאה: "שלמה בוקר טוב, לאחר השיחה שלך שהבנתי שאתה מנסה למכור אותי מאחורי הגב. ובזמן שאתה קורא לי שאני כמו אח שלכם הקטן, אתה מאחורי הגב סוגר מיליונים על הגב שלי. אני יודע על הכל. כל סיפור ההפקות, מיקי זוהר יואב קיש. ועוד ועוד. השרים וכולם. הכספים שזורמים לחברה ועוד. ובזמן שאני נותן את הנשמה לעמוד יום ולילה בשעות לא שעות ומעלה עוקבים".

פרזאן ממשיך וטוען בפני בית המשפט כי כי "דין זהה היה גם לפוסטים שעסקו במקורבים, חברי כנסת ושרים מהימין אשר למר שלמה סער יש קשרים עימם ו/או המבקשת זכתה במכרזים עבור אותם משרדי ממשלה". לדבריו, "השיא היה כאשר המשיב נדרש להגיע לירושלים לפגישה עם שר התרבות והספורט מר מיקי זוהר, ולאחר זמן מה זכתה המבקשת בחוזה עתק להפקת 5 סדרת סרטוני רשת על הספורטאים לאולימפיאדה".

בכתבתו של האוזר טוב ב"הארץ" נטען כי ב"ישראל בידור" קיבלו מיליון וחצי שקלים להפקת סדרת סרטוני הרשת למשרד של זוהר, בלי מכרז.

אחד הפרסומים שהבעלים של "ישראל בידור" ביקש לצנזר, לטענת עורך PUSH (צילום מסך)

אחד הפרסומים שהבעלים של "ישראל בידור" ביקש לצנזר, לטענת עורך PUSH (צילום מסך)

בהקשר של זוהר צירף פרזאן הודעת ווטסאפ שקיבל משלמה סער, אחד הבעלים של האתר. סער שלח לפרזאן קישור לסטורי שהתפרסם באינסטגרם תחת הכותרת "גנץ זעם: 'הליכוד מפר את כל ההסכמים איתי', מיקי זוהר השיב: 'אבל תודה שהשתפרנו'". "תמחק את זה", כתב הבעלים לעורך. "סבבה", השיב פרזאן.  אך פרסום דומה נותר בפייסבוק.

לא רק פוליטיקאים, כאמור, נהנו משירותי סיקור חיובי תמורת פרסום. מלבד ההודעה שקיבל מסער על חברת תנובה, פרזאן קיבל הודעה דומה גם ביחס למפרסם אחר, חברת השליחויות וולט.

ב-21.1, אחרי שבוולט הקפיצו את דמי התפעול שהם גובים מהלקוחות, פרסם עמוד PUSH סטורי תחת הכותרת "'גם אני מחקתי, עושקים אותנו': מחאה ברשת נגד העלאת המחירים של וולט".

באותו היום כתב סער לפרזאן: "אחי תורידו את הפוסט של וולט זה עושה לנו נזק. הוא כבר במלא לייקים הכל טוב". "מלא העלו נגדם", טען פרזאן. "אני יודע", השיב הבעלים. "בכל זאת". כעבור כמה דקות הוסיף: "נו זה דחוף". "מוריד", השיב פרזאן (אך גם כאן נותר זכר לפרסום בפייסבוק).

הגישור התפוצץ

בסוף חודש ינואר האחרון נפגשו הצדדים בבית המשפט המחוזי בת"א בפני השופטת הדס עובדיה, שם הופנו לגישור והוסכם כי פרזאן יאפשר לעובדים נוספים גישה מלאה לכל הפלטפורמות של PUSH.

בחודש שעבר אף הודיעו כי הסכימו שעו"ד עמית חדד, המייצג בין היתר את רה"מ נתניהו במשפטו הפלילי, ישמש כמגשר ביניהם. אך לפני ימים אחדים הודיע פרזאן, באמצעות באי כוחו החדשים עורכי הדין יוסי עבאדי ואורי ציטיאטי, כי השיחות עם "ישראל בידור" עלו על שרטון, זאת בשל החלטת זד פלטפורם לפטרו.

עוד טען פרזאן כי כשהסכים שעו"ד חדד ישמש כמגשר לא ידע שלעו"ד חדד קשרים קודמים עם זד פלטפורם "בעניין החקירה הפלילית שמקיימת משטרת ישראל בעניינה".

בישראל בידור, מנגד, הגישו ב-5 במרץ הליך נוסף נגד פרזאן, הפעם בטענה כי החברה היתה צריכה לשלם 50 אלף שקל לסוכנות הצילום פלאש90 בשל הפרות זכויות יוצרים בדף הפייסבוק של PUSH. הם דרשו מפרזאן פיצוי בסך 166 אלף שקל.

משלמה סער לא נמסרה תגובה.

56517-01-25
69273-01-25