עד ל-7 באוקטובר, המטרה המרכזית של ראש הממשלה נתניהו הייתה לבטל או לעצור את ההליכים הפליליים נגדו, או לבחור את השופטים שידונו בתיקים ובערעורים שיוגשו עליהם. עתה, נוספה מטרה נוספת לנתניהו והיא למנוע הקמת ועדת חקירה ממלכתית שתחקור את אחריותו האישית לאחד מהאסונות החמורים ביותר בתולדות המדינה.

נראה שנתניהו אינו רק חושש שייאלץ להתפטר, אלא גם שלאור האובססיה שלו ל"מורשתו" הוא אינו רוצה שוועדה ממלכתית רשמית תלכלך אותה. כל עוד שאין הכרעה רשמית של ועדה ממלכתית, נתניהו יכול לטעון בפני עצמו ומעריציו שמדובר רק בביקורת של "שמאלנים" ש"שכחו להיות יהודים". הכרעה של ועדה ממלכתית עלולה להפוך אותו לפרסונה נון-גרטה ואף לקלקל את תוכנית הפנסיה המפנקת שלו באמצעות מכירת הרצאות.

בחודשים של ההפיכה המשטרית נתניהו בעיקר שתק ונתן למיניונים שלו בממשלה ובקואליציה לעצב את הנרטיב הציבורי באמצעות הפצת פייק ניוז, הסתה פראית נגד מערכת המשפט והמפגינים נגד ההפיכה, והגשת הצעות חוק "פרטיות" אנטי-דמוקרטיות ומטורללות. מאז ה-7 באוקטובר נתניהו שוב בעיקר שותק ונותן למיניונים לגלגל ממנו את האשמה לדרג המקצועי.

למשל, אתמול (24.10) ח"כ אלמוג כהן ממפלגת "עוצמה יהודית", אמר בראיון ליעקב אילון בערוץ הכנסת "אני לא מחפש אשמים כרגע, אני כן מתכוון לדבר על יהירות של אנשי מקצוע, שגרמו לכולנו להירדם בשמירה". שרת התחבורה מירי רגב אמרה "הייתה כאן קונספציה מוטעית של מי שהביא אותה. הדרג המדיני לא מקבל החלטות סתם ככה בקבינט. יש שב"כ, יש מוסד, יש אמ"ן. מנהיגות צריך להגיד אני שומע מה אנשי המקצוע אומרים. אף ראש ממשלה לא יכול להחליף את הגופים האלה".

לעיתים מגלגלי האחריות מפרסמים בדיעבד התנצלות או טוענים שדבריהם הוצאו מהקשרם, אבל המסר של מכונת הרעל כבר עבר. כך למשל שר התקשורת ד"ר שלמה קרעי, שהתנצל אחרי שאמר בראיון לגל"צ "להתנצל? על מה?".

אם נתניהו היה רוצה, הוא היה יכול לצאת בהצהרה חד-משמעית שהוא האחראי הראשי לאסון ולהודיע שהוא מתכוון לפרוש מהחיים הפוליטיים, במוקדם או במאוחר, או לכל הפחות לקרוא באופן פומבי ופרטי לכל המיניונים לעצור באופן מידי את הקמפיין נגד הדרג המקצועי.

ההתנהלות שלו חמורה על אחת כמה וכמה מאחר שראשי הצבא והשב"כ – שכבר הצהירו שהם אחראים אישית לאסון ויישאו באחריות – אמורים להמשיך בניהול המערכה מול החמאס תחת נתניהו בידיעה שהוא בעיקר עסוק בימים אלה בגלגול האחריות אליהם, הן לגבי מניעת מתקפת החמאס ב-7 באוקטובר והן לגבי המענה המדינתי האיטי והלקוי מאז.

במהלך הביקור של הנשיא ביידן תועד רגע מביך שבו ראש הממשלה נתניהו נראה חוסם באמצעות ידו את דרכו של הנשיא הרצוג לנשיא ביידן. אחד מהרגעים המביכים של הנשיא ב'וזי הרצוג בהתמודדותו לראשות הממשלה מול נתניהו ב-2015, היה כאשר הוא כשל בלשונו ואמר שישמור על "נתניהו מאוחדת". בתגובה נתניהו גיחך.

בימים אלה, נראה שהנשיא הרצוג, על אף סמכויותיו החוקיות המוגבלות, מגלה אחריות ועושה כל שביכולתו כדי למנוע מהתפרים של המדינה והחברה הישראלית, שנתניהו פורם ללא הפסקה, להיפרם לחלוטין. לעומת זאת, במקום שנתניהו יעצור את מכונת הרעל הוא עצמו רק ממשיך לדאוג לשמור על "נתניהו מאוחדת".