משרד האנרגיה הסיר מעמוד הפייסבוק שלו סרטון מטעה על יתרונות השימוש באנרגיית גז, זאת לאחר פרסום ב"עין השביעית" שהצביע על הטעויות והשקרים שנכללו בו. גם הטקסט בפוסט תוקן, אם כי נכון לעתה עדיין נותרו בו שגיאות והטעיות. עו"ד שחר בן-מאיר פנה למשרד האנרגיה והתריע כי יעתור לוועדת הבחירות המרכזית אם כלל הטעויות לא יתוקנו.
שר האנרגיה היוצא, יובל שטייניץ, הוביל יחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו מדיניות אגרסיבית לקידום התלות של משק האנרגיה בישראל בתגליות הגז. למרות שמדיניות המשרד בנושא זה נתונה במחלוקת ציבורית עמוקה, נראה כי לא השתנתה עם חילופי השרים במשרד וכניסתה לתפקיד של קארין אלהרר.
לפני כשבוע פרסם משרד האנרגיה פוסט בעמוד הפייסבוק שלו במסגרת קמפיין מתמשך המתיימר "לנפץ מיתוסים" בתחום האנרגיה וכך לקדם את מדיניות המשרד. הפוסט שעלה בשבוע שעבר נועד לנפץ את "המיתוס" לפיו "השימוש בגז טבעי מזהם את הסביבה בדיוק כמו השימוש בדלקים פוסיליים" וכלל מספר שגיאות והטעיות, שפורטו במאמר מאת פרופ' עדי וולפסון אשר פורסם באתר "העין השביעית", בראשן - העובדה שהגז הטבעי הוא עצמו דלק פוסילי.
בפוסט נכתב גם כי "משרד האנרגיה שם לעצמו למטרה להפסיק את השימוש בדלקים פוסילים לייצור אנרגיה עד לשנת 2025", אך פרופ' וולפסון עמד על כך כי המשרד מתכוון להפסיק את השימוש בפחם (ולא בדלקים פוסיליים, משום שגז, כאמור, הוא גם דלק פוסילי) רק בייצור חשמל, המהווה כשליש בלבד ממשק האנרגיה.
עוד ציין פרופ' וולפסון כי הקביעה של משרד האנרגיה לפיה "ייצור חשמל מגז טבעי מוביל להפחתה של 50% בפליטות ה-CO2 בהשוואה לייצור חשמל מפחם" גם היא שגויה ומטעה, זאת משום שההפחתה היא רק בתהליך השריפה, אך הגז הטבעי, לעומת הפחם, אחראי לפליטות רבות של גזי חממה בתהליך ההפקה, ההפרדה ההולכה, החלוקה של הגז - שהוא בעצמו גז חממה אגרסיבי במיוחד.
פרופ' וולפסון הסביר כי גם הקביעה של קמפיין האנרגיה בדבר הפחתה של 99% מפליטות החלקיקים במעבר לשימוש בגז - אינו מדויק. לדבריו, היקף ההפחתה בחלקיקים תלוי בשלל פרמטרים (אותם פירט במאמרו) וכן בגודל החלקיקים שנבדק, ובכל מקרה לא מגיע ל-99%.
למחרת פרסום הטור של וולפסון פנה עו"ד שחר-בן מאיר לעו"ד דרורה ליפשיץ, היועצת המשפטית במשרד האנרגיה, במכתב התראה טרם נקיטת הליכים משפטיים. עו"ד בן-מאיר הצטייד בחוות דעת מאת פרופ' וולפסון שחזר ועמד על השגגות שנפלו בפרסום המשרד.
"חלקים (משמעותיים) מהפרסום נשוא הקמפיין אינם מדויקים (לשון המעטה)", כתב עו"ד בן-מאיר ליועמ"שית המשרד, וטען כי בשל זאת מדובר בתעמולת בחירות אסורה. הוא דרש מהמשרד להסיר את כל הפרסומים של הקמפיין ולחדול מפרסומים שגויים נוספים, אחרת יעתור לוועדת הבחירות המרכזית בטענה כי מדובר בהפרה של חוק הבחירות (דרכי תעמולה).
משרד האנרגיה שינה את הטקסט בפוסט. במקום "משרד האנרגיה שם לעצמו למטרה להפסיק את השימוש בדלקים פוסילים לייצור אנרגיה עד לשנת 2025" נכתב כעת כי "משרד האנרגיה שם לעצמו למטרה להפסיק את השימוש בפחם לייצור אנרגיה עד לשנת 2025". בתחתית הפוסט צורפה הערה לפיה "הפוסט המקורי הכיל טעות סופר שתוקנה, צר לנו על כך. עמדתנו בנושא תמהיל הדלקים ברורה וידועה. שבוע טוב". בהמשך גם הסרטון הנלווה הוסר ולפוסט נוספה ההערה: "הסרטון ירד לעריכת טעות סופר".
"אנו מודים לך ולפרופסור חן וולפסון על כי הארתם את עינינו בטעויות שנפלו בפרסום", כתבה חגית אייזנמן-מלכה לעו"ד בן-מאיר, תוך שהיא שוגה בשמו הפרטי של פרופ' עדי וולפסון. "הפוסט תוקן עוד בטרם שלחתם את מכתבכם, ואילו הסרטון יתוקן בהמשך, ובינתיים הוסר", הוסיפה. לדבריה, אין כל יסוד לטענה כי הטעויות שנפלו בפרסום נועדו להטעות את הציבור. עו"ד בן-מאיר הבהיר בתשובה כי הוא שומר לעצמו את הזכות לבחון את הפרסום החדש לאחר פרסומו.
ממשרד האנרגיה נמסר ל"עין השביעית" ביחס להבדלה השגויה בין הגז הטבעי לדלקים הפוסיליים: "טעות, קורה". לגבי יתר הטענות של פרופ' וולפסון על שגיאות והטעיות בפוסט, טרם נמסרה תגובה.