בתוכניות החדשות והאקטואליה של הערוצים 1, 2 ו-10, רשת ב' וגלי-צה"ל התארחו בשבוע שעבר קרוב ל-3,300 מרואיינים. קולותיהם הושמעו, ניתן ביטוי לעמדותיהם, דעתם הובאה בפני הציבור.
ואולם, מתוך שלושת אלפי המרואיינים הללו היו רק 86 מרואיינים ערבים, כך עולה מנתוני מדד הייצוג, מיזם מתמשך של "העין השביעית" בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי וקרן ברל כצנלסון, ויחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה, הבודק מדי שבוע את מספר ושיעור המרואיינים הערבים בתחנות הרדיו ובערוצי הטלוויזיה המרכזיים בארץ, וב-19 התוכניות המובילות המשודרות בהם.
86 מרואיינים ערבים מתוך קרוב ל-3,300 הם 2.6% בלבד, וזאת אף ששיעור האוכלוסייה הערבית בישראל עומד על כ-20%. כלומר, לו היה ייצוג ראוי לאוכלוסייה הערבית בתקשורת הזרם המרכזי מספר המרואיינים הערבים היה צריך לזנק כמעט פי עשרה.
אם לא די בכך, בדיקת חברת יפעת מחקרי מדיה מעלה כי 40 מתוך אותם 86 ראיונות שהתקיימו בשבוע שעבר עם מרואיינים ערבים עסקו בבעל שרצח את אשתו ההרה בטמרה. כך, גם מעט הקולות הערביים שנשמעו בכלי התקשורת של הזרם המרכזי בעברית באו בהקשר הפלילי.
מבין כלי התקשורת שנבדקים במדד הייצוג בלטה לטובה יחסית בשבוע שעבר תחנת הרדיו הצבאית גלי-צה"ל. שיעור הייצוג של המרואיינים הערבים בתחנה, שעמד בשבוע שעבר על 3%, הוא השיעור הגבוה ביותר שנמדד בתחנה מאז אמצע חודש אפריל.
זאת ועוד, גלי-צה"ל, שבדרך כלל ממוקמת אחרונה בטבלת הערוצים, עקפה הפעם את כל יתר הערוצים והגיעה למקום הראשון בטבלה, לראשונה מאז אמצע חודש ינואר ובפעם השנייה בלבד מאז הושק המדד. בדיקת עומק של הראיונות בגלי-צה"ל העלתה כי מתוך 21 המרואיינים הערבים שהופיעו בתוכניות החדשות והאקטואליה של התחנה, 16 מרואיינים (76%) הוזמנו לדבר בעקבות הרצח בטמרה, בין אם היו אלה בני משפחה ופרמדיקים או מומחים שדנו באופן כללי יותר באלימות בחברה הערבית.
חרף המספרים הנמוכים להחריד של המרואיינים הערבים בשבוע שעבר, שיעור הייצוג הממוצע שנמדד בשבוע שעבר, 2.6%, הוא עדיין גבוה יותר מהממוצע השנתי, שעומד על 2.3%.
מיקומי הערוצים בטבלה המשוקללת לא השתנו בעקבות השבוע האחרון, וכך גם שיעור הייצוג המשוקלל של גלי-צה"ל לא השתנה. יותר מדי שבועות עם מעט מדי מרואיינים ערבים יצרו מצב שבו שבוע אחד עם שיעור מעט גבוה יותר אינו יכול לשנות את התמונה.
מבט אל טבלת התוכניות השבועית מעלה כי ל"מה בוער", תוכנית הרדיו שמגיש רזי ברקאי ועורכת נורית קנטי, תרומה של ממש לסך המרואיינים הערבים בתחנה. שישה מתוך 21 הערבים שהתראיינו בשבוע שעבר בגלי-צה"ל הופיעו בתוכנית זו. קנטי הצהירה בעבר על מחויבות התוכנית להגדלת שיעור המרואיינים הערבים ואף כתבה לאחרונה על מדד הייצוג לאתר "אל-מוניטור".
עדיין, מבחינת שיעור המרואיינים, גם השבוע מובילה "לונדון את קירשנבאום" של ערוץ 10. כ-15.4% מכלל המרואיינים בשבוע שעבר בתוכנית שמגיש ירון לונדון ועורך דרור זרסקי היו ערבים. עוד בלט לטובה בשבוע שעבר "יומן" של ערוץ 1, בהגשת עודד שחר ובעריכת אורי לוי ועמית וינטר.
כל יתר התוכניות כללו שיעורי ייצוג נמוכים להחריד של האוכלוסייה הערבית. חמש תוכניות לא כללו בשבוע שעבר אפילו מרואיין ערבי אחד. התוכניות היומיות "שש עם" ו"החדשות הלילה" של חדשות ערוץ 2, מגזיני החדשות השבועיים "שישי" של ערוץ 10 ו"אולפן שישי" של ערוץ 2, ו"המטה", התוכנית הפוליטית של ערוץ 10.
"לונדון את קירשנבאום", "יומן" ו"מה בוער" הן גם המובילות בטבלת התוכניות המשוקללת, ללמדנו כי לא מדובר במקרה חד-פעמי אלא במדיניות עקבית של מערכות התוכניות הללו, אשר שמות דגש על ייצוג שוויוני יותר של האוכלוסייה הערבית.
מן העבר השני, בתחתית הטבלה, שוב עולה תמונה של דפוס קבוע. "החדשות הלילה" ו"המטה המרכזי", שלא כללו בשבוע שעבר אפילו מרואיין ערבי אחד, סוגרות את הטבלה עם שיעורי ייצוג זעומים של מעט יותר מאחוז בודד. "פגוש את העיתונות", שלא שודרה בשבועות האחרונים, אמורה לחזור בשבת הקרובה עם עונה חדשה ועורך חדש. זו גם הזדמנות בשבילה לשנות את הנוהג להדיר את האוכלוסייה הערבית מהדיונים הפוליטיים של סופי השבוע.
* * *
פרויקט "מדד הייצוג" של "העין השביעית" מתפרסם בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי וקרן ברל כצנלסון ויחד עם יפעת מחקרי מדיה