פגישת אובמה-נתניהו, אתמול בוושינגטון (צילום: משה מילנר, לע"מ)

פגישת אובמה-נתניהו, אתמול בוושינגטון (צילום: משה מילנר, לע"מ)

Potato, Potahto, Tomato, Tomahto

בנימין נתניהו נפגש עם ברק אובמה, אבל "ישראל היום" עדיין לא נפגש עם יתר עיתוני ישראל. הוא נותר גם הבוקר בעולם מקביל, המזכיר את זה שבו פועלים מתחריו, אך שונה ממנו במידה ניכרת.

כותרתו הראשית של העיתון היא ציטוט: "אובמה יציע שלום אזורי ונורמליזציה". מי המצוטט? מקריאת הדיווח מאת שלמה צזנה קשה לקבוע. אולי זהו נתניהו המדבר על נשיא ארה"ב, אולי זה צזנה עצמו, המדווח מוושינגטון, אולי אישיות אחרת שאינה מוזכרת. החשוב הוא שהציטוט נבחר לכותרת הראשית של העיתון, ולא ביטוי כגון "מחלוקת" (הכותרת הראשית ב"מעריב"), "הסכימו לא להסכים" ("ידיעות אחרונות") או "אובמה לנתניהו: חייבים לעצור את ההתנחלויות" ("הארץ").

המחלוקות וההתנחלויות מתמצות כולן לכותרת הגג בעמוד השער של "ישראל היום", הקוראת: "הפסגה בבית הלבן: הסכמות, אי-הסכמות – וכיוון ליוזמה חדשה". עכשיו ברור? הסכמות, אי-הסכמות, טומייטו, טומאטו, מה זה בעצם משנה. העיקר שמדברים על משהו מעורפל בעתיד, ולא על חילוקי דעות מהותיים בהווה.

המדפדף ב"ישראל היום" נתקל בראש עמ' 5 בכותרת הקוראת: "הליכוד: הנבואות על פגישה מתוחה – התבדו" [מתי טוכפלד]. זהו בעצם אחד המסרים העיקריים שביקש העיתון להעביר בעמוד השער ובכפולה הפותחת, רק שכאן הוא מוגש בגלוי, מפי ח"כ אופיר אקוניס, נציג רשמי של המפלגה. מתן זכות התגובה למעשיו של ראש הממשלה לנציג הקואליציה ורק אחר-כך לנציגי האופוזיציה עלול להיראות מוזר, אך בפועל זהו שירות טוב שהעיתון מציע לקוראיו. כך הוא מסייע להם לפענח את המובלע בסיקורו בעמודים הקודמים.

ההתרשמות של שמעון שיפר ואורלי אזולאי שונה מזו של ח"כ אקוניס. הם כותבים ב"ידיעות אחרונות" כי "מאחורי החיוכים הסתתרו מחלוקות רבות כמעט בכל אחד מהנושאים הבוערים". בן כספית מוסיף ב"מעריב" כי "אין יבלת עליה לא דרך אובמה, ונדמה היה שהוא לא סובל", וכהרגלו משתעשע עם דימויו כדי לכסות את כל ההתפתחויות האפשריות: "הוא [נתניהו] חטף את המקלחת, אבל שרד כדי לספר עליה. חוץ מזה, גם מים קרים בסוף מתחממים, או שמתרגלים אליהם". אלוף בן כותב ב"הארץ" כי "הנשיא הפגין ידידות מאופקת, שכיסתה על חילוקי דעות קשים בתוכן", ומציין באשר ליוזמה שהגיעה עד לכותרת הראשית של "ישראל היום" כי "אין ספק שיהיו בה כל היסודות שאינם נוחים לנתניהו".

לעומת המסגור החדשותי ב"ישראל היום", פרשן העיתון, דן מרגלית, מגיש הערכה מאוזנת. באשר למתח בפגישה הוא מציין כי "שפת הגוף של בנימין נתניהו העידה שהשיחה היתה בעייתית". לגבי המהות הוא כותב כי "ההתרשמות הראשונה אחרי מפגש הפסגה בבית הלבן היא שאין סיבה למסיבה. גם לא סיבה ללבוש שק". אפילו המלה "מחלוקת" מופיעה אצלו בטור.

מאין באות כותרות לעולם

סרח העודף בסיקור מסע נתניהו לוושינגטון הוא סיקור מסעה של אשתו בעיר. לאחר שביום ראשון דווח בעיתונים כי אשת נתניהו לא תיפגש עם אשת אובמה, כתב אתמול שלמה צזנה בתחתית עמ' 3 של "ישראל היום" ידיעה תחת הכותרת "הגברת הראשונה עם הגברת הראשונה", ובה דיווח ההפך הגמור: "רעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו, צפויה לפגוש היום את רעייתו של נשיא ארה"ב, מישל אובמה". אלא שהשתיים לא נפגשו.

התגובה ב"ידיעות אחרונות" הבוקר בוטה למדי: ידיעה תחת הכותרת "שרה לא פגשה את מישל". גם ב"מעריב" וב"הארץ" מציינים כי השתיים לא נפגשו. אז מהיכן המידע שהגיע לצזנה והופיע אתמול בכפולה הפותחת של "ישראל היום"? הבוקר יש לכך רמז בידיעה קצרצרה של צזנה על מפגש שקיימה נתניהו עם פסיכולוגים בבירה האמריקאית. "אחד מאנשי הצוות הישראלי", כותב צזנה בשולי הידיעה, "טען שלשום כי פגישה בין השתיים עדיין עשויה להתקיים". טען שעשויה? נמליץ לאיש צוות זה לשמור על עבודתו הנוכחית, שכן עורך עיתון הוא כבר לא יהיה. כך לא מנסחים כותרת.

שיטוח, דיווח, ניסוח חד-צדדי

לפני יומיים נסקר כאן האופן שבו דיווחו ב"מעריב" וב"ידיעות אחרונות" על יוזמה חדשה של משרד החינוך. "מעריב" שימש דובר למשרד, ב"ידיעות אחרונות" העלו גם סימני שאלה ועמדות ביקורתיות.

הבוקר, שוב "מעריב" פועל כסוכן-מטעם ומציג בכפולה המרכזית שלו ידיעה על יוזמה היוצאת ממשרד ממשלתי ללא כל ביקורת או סימני שאלה. הפעם מדווח אבי אשכנזי על יוזמה חדשה של המשרד לבטחון פנים לשינוי מבני במשטרת ישראל, המכונה "תוכנית השיטוח". לפי אשכנזי, מאחורי היוזמה עומד המפכ"ל, ו"הרבה מאוד קצינים בכירים [...] תומכים בתוכנית והיו שותפים בהכנתה".

ב"הארץ", לעומת זאת, קידום התוכנית מיוחס לשר אהרונוביץ', ומוזכר כי המפכ"ל הסתייג בעבר מעקרונותיה [יהונתן ליס]. לא זו אף זו: מצוין גם כי התוכנית "שנויה במחלוקת" וכי בעבר, ניסיון דומה כשל.

כל הפרטים חוץ מאחד

ירון דורון מדווח בעמ' 20 של "ידיעות אחרונות" על מקרה שבו נהג שרכבו נחסם מחוץ למשכן הכנסת תבע את בעל הרכב החוסם וזכה בפיצוי של 3,500 שקל. דורון סוקר את המקרה ואת פסק הדין שניתן בבית-המשפט לתביעות קטנות, מציין את שמו ומקצועו של התובע, ומצטט מן הביקורת שהעבירה השופטת על הנהג החוסם. רק דבר אחד אינו מציין דורון – שלפי פסק הדין, הנהג החוסם היה העיתונאי עמוס באר, שבעת המקרה שימש כתב ב-ynet, ואף שהה בכנסת מתוקף תפקידו.

פרסומת לפרסומת

פרסומת לתוכנית הטלוויזיה "מסודרים" מכסה מחצית שער של "הארץ"? התרגלנו. ראיון פיקטיבי עם דמויותיה הועלה למדור הווידיאו באתר "דה-מרקר"? ניחא.

אבל הבוקר מופיעה בעמ' 3 של "דה-מרקר", אחד המיקומים המרכזיים ביותר שהעיתון יכול להציע, ידיעה המכילה ציטוטים מהראיון הפיקטיבי שנערך עם דמויות התוכנית, והפניה של הקוראים לצפות בראיון המלא באתר ("המסודרים מגיעים ל-TheMarker"). הפעם אין מדובר רק בקידום הצפייה בתוכנית טלוויזיה באמצעות פרסומות גלויות וסמויות, אלא בקידום אתר חדשות כלכלה באמצעות הפניה למערכון פרסומי המופיע בו.

ענייני תקשורת

לי-אור אברבך מדווח ב"מעריב" על מותו של דוד גלעדי, הכתב הראשון של עיתון "הצופה", מפורשי "ידיעות אחרונות" וממקימי "מעריב". הלווייתו תתקיים היום בשעה 12:00 בבית-העלמין בקריית-שאול. גילי איזיקוביץ מדווחת על כך ב"הארץ". ב"ידיעות אחרונות" לא שוכחים פרישות, גם אם אירעו לפני למעלה משישים שנה, גם אם הנכד הפך לכותב בולט בעיתון. בעמודי החדשות מופיעה מודעת אבל לזכרו של גלעדי, אך אין ידיעה על מותו של זקן העיתונאים בישראל.

עוד מדווח אברבך ב"מעריב" כי בעקבות הישיבה שנערכה אתמול במשרד התקשורת, מסתמן כי ערוץ 10 ייצא למכרז כבר בינואר הקרוב.

אלי ברדנשטיין מדווח במוסף "עסקים" של "מעריב" כי ערוץ RTVi מצמצם את פעילותו בישראל, ומחר יקבלו כעשרים עורכים, כתבים, צלמים ואנשי סאונד מכתבי פיטורים. בדיווח מצוטט גורם בערוץ RTVi המסביר כי כעת יזכה ערוץ 9, שבבעלות לב לבייב, במונופול על חדשות ברוסית בטלוויזיה בישראל, ומזהיר כי המהדורות המשודרות שם "מוטות לטובת רוסיה בשל האינטרסים של לבייב במדינה". מנגד, גורם בערוץ 9 מכחיש כל הטיה במהדורות הערוץ.