חודשים ספורים לפני הבחירות, ראש הממשלה נתניהו עדיין "יושב על הגדר" ומתלבט אם לסגור הסדר טיעון בתיקי האלפים. לעומתו, נראה שרעייתו שרה כבר חותכת הפסדים ודואגת לסדר לעצמה אבטחה במימון ציבורי לכל חייה.

ראש השב"כ מטעם המשפחה, דוד זיני, נכנע לבקשתה ולפי חדשות 13 אישר אותה בניגוד לעמדת גורמי המקצוע בארגון. כך קרה שבמקום שלאחר הבחירות נתניהו יאמר שוב לרעייתו "בואי שרה'לה הולכים" מהארנק הציבורי, היא תישאר עמוק בתוכו.

תמים מי שחושב שמדובר רק בכמה מאבטחים. צרכי האבטחה יוכלו לשמש כתירוץ כדי להשיג מימון ציבורי לשימור הלייף-סטייל שלה כרעיית ראש הממשלה. הרי כיצד ניתן מבחינה ביטחונית לאפשר לה לטוס במחלקת תיירים כאחת העם, ללון במלון פשוט ולא בסוויטה מאובטחת, לנהוג ברכב לא משוריין ומפואר, לקנות אוכל בסופרמרקט שעלול חס וחלילה להיות מורעל, או להשתמש בתיק יד רגיל ולא של שאנל?

נכון שכל עוד ששרה נמצאת יחד עם בעלה, שכבר אושרה לו אבטחה ארוכת שנים, היא תיהנה אוטומטית מהשירותים שהוא יקבל, אך אם יתחשק לה שוב לשהות תקופה ממושכת בעצמה במיאמי – שבה כידוע הייאוש מן ההפסד בבחירות הרבה יותר נוח? או אולי לצאת עם חברות לטיול-אחרי-ממשלה מסביב לעולם?

הנסיך הארי ואשתו מייגן מרקל (צילום: מארק ג'ונס, רשיון CC 2.0)

הנסיך הארי ואשתו מייגן מרקל (צילום: מארק ג'ונס, רשיון CC 2.0)

אפילו בבריטניה מציבים גבולות מסוימים לבני משפחת המלוכה, זאת לעומת היחס שמקבלת משפחת המלוכה הישראלית. בשנת 2020, לאחר שהנסיך הארי ורעייתו מייגן מרקל חדלו מלמלא תפקידים רשמיים במשפחת המלוכה ועברו להתגורר בארצות הברית, הוועדה האחראית על "אבטחת בני משפחת המלוכה ואישי ציבור" החליטה כי הם לא ייהנו מאבטחה במימון הציבור מחוץ לשטחה של בריטניה למעט כאשר ישתתפו בפעילויות רשמיות של המדינה.

גם כאשר הם ישהו בבריטניה, קבעה הוועדה, האבטחה במימון הציבור תינתן אד-הוק ועל פי הערכת סיכונים ולא עוד באופן אוטומטי וגורף. הנסיך הארי ניהל הליכים משפטיים ממושכים בבריטניה נגד ההחלטה, ובין היתר טען כי אינה הוגנת ואינה חוקית. בתי המשפט דחו את העתירה ואת הערעור שהגיש.

ההיגיון שבבסיס החלטת הרשויות בבריטניה תקף גם לגבי שרה נתניהו: ראוי היה שתתקבל החלטה אד-הוק לאבטח אותה בתקופה הרלוונטית ככל שיהיה בעתיד מידע קונקרטי לשב"כ על איומים וסיכונים כלפיה, אך לא ייתכן שהשב"כ יוותר מראש על סמכותו להפעיל שיקול דעת בעניין לעשרות השנים הבאות, או שלא יהיו שום מגבלות, כגון ההבדל בין אבטחה בישראל או בחו"ל.

למעשה זו היתה עמדת השב"כ עד עכשיו. ואחרי הכל, לא מדובר בארנק הפרטי של זיני אלא בארנק של כולנו. אבל כשהמדינה זה אני, מה זה משנה? ועדת השרים לענייני שב"כ אישרה היום (16.7) כי שרה תקבל אבטחה עד סוף חיי בעלה. המנדט הבריטי הסתיים מזמן ומה שטוב בלונדון לא רלוונטי בירושלים.