האם הליכוד מקדם חקיקה בתחום התקשורת על מנת להגביר את השליטה הפוליטית בתכנים, במקום לדאוג לחופש העיתונות, גיוון ותחרות?
האם חברי הכנסת מהשורות האחוריות של המפלגה, שהגישו מבול של הצעות חוק פרטיות בתחום התקשורת, הם בובות המופעלות ע"י שר התקשורת שלמה קרעי ורה"מ בנימין נתניהו (שנאסר עליו להתערב בעבודת משרד התקשורת בשל תיקיו הפליליים)?
אם לשפוט לפי הדיון אתמול בוועדת הכלכלה ב"חוק הזובור" של ח"כ אריאל קלנר מהליכוד, התשובות העצובות והמביכות הן "כן" ו"כן".
אחרי המופע המביך של ח"כ שלום דנינו מהליכוד בוועדת הכלכלה לפני שבועיים, בה הודה הלכה למעשה שלא ביצע כל בדיקה של תחום הרייטינג לפני שהגיש הצעת חוק שערורייתית להלאמתו, סיפק אתמול (26.5) ח"כ קלנר מופע מתחרה.
במהלך דיון בוועדה להכנת הצעת החוק שלו לקריאה שנייה ושלישית, לשימוע שנתי של ראשי תאגיד השידור בוועדת הכלכלה, התברר כי היא מנוגדת לתקנון הכנסת - ושחבר הכנסת לא רואה עצמו סוברני בהחלטותיו לגבי המשך תהליך החקיקה.
האירוע כולו נראה כעדות בוטה לכך שח"כ קלנר מופעל על-ידי שר התקשורת, סממן נוסף לפגיעה הקשה בהפרדת הרשויות בעידן ממשלת נתניהו השישית המקדמת הפיכה משטרית, הפעם בהפרדה בין הרשות המחוקקת למבצעת והכפפת הכנסת לרצון הממשלה.
מוקדם יותר השנה כבר הסבירו חברי הכנסת מהאופוזיציה חברי הוועדה, כמו גם מנכ"ל תאגיד השידור גולן יוכפז, כי אין כל היגיון בהצעת החוק - מלבד רצון בשליטה פוליטית ע"י הטרדת ראשי התאגיד. התאגיד מגיש ממילא דו"ח שנתי, וממילא ועדת הכלכלה יכולה לזמן דיון שיעסוק בו.

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן (מימין) והיועץ המשפטי של הוועדה עו"ד איתי עצמון, ועדת הכלכלה של הכנסת, 13.5.25 (צילום: יונתן זינדל)
אתמול בדיון בהצעה הבהיר היועץ המשפטי של ועדת הכלכלה, עו"ד איתי עצמון, כי לא ניתן יהיה להותיר את הסעיף המחייב את יו"ר ועדת הכלכלה לכנס ישיבת ועדה, כיוון שסעיף 111 בתקנון הכנסת קובע שמדובר בסמכות בלעדית של יושבי ראש ועדות בכנסת.
כמו ח"כ דנינו, שהתנהל כמי שהגיש הצעת חוק להלאמת הרייטינג לפני שהכיר את אופני המדידה בישראל ובעולם, את השחקנים בשוק ועוד שלל סוגיות הנגזרות מהצעת החוק, נראה שגם ח"כ קלנר לא טרח להכיר לעומק את פרטי הצעת החוק שהגיש והשלכותיה, הגם שמדובר לכאורה בנושא ישיר ופשוט.
התחושה שנוצרה היתה של חברי כנסת המשמשים פרוקסי לממשלה (המעונינת לעקוף את הייעוץ המשפטי הנדרש לחקיקה ממשלתית), או מעוניינים רק ב"הצהרות חוק" שעניינן תעמולה פוליטית לצרכי פריימריס.
"אתה לא מכיר את החוק שלך?" צעק יו"ר הוועדה ח"כ דוד ביטן על חבר מפלגתו קלנר, כשהאחרון החל להתווכח עם היועץ המשפטי של הוועדה בנוגע לפגיעה בסמכויות יושב הראש. "חלק מהחוק שלי זה חובת הדיון", נשמע קלנר הנסער משיב לביטן, שהשיב כי בנושא הפגיעה בסמכויותיו אין לו כל כוונה לוותר.
זה היה הרגע בו ח"כ קלנר אמר בנחרצות "בסדר, אז אני מושך את החוק". חברי הכנסת מהאופוזיציה שנכחו בדיון, שלי טל מירון ורון כץ מיש-עתיד, קלטו מיד את הפארסה המתהווה והגיבו בלגלוג. "אתה רוצה למשוך את החוק?" וידא היו"ר ביטן וקלנר אישר כי במידה והחוק לא כולל חובת קיום דיון הוא מוותר על קידום הצעת החוק.

חברי הכנסת מהליכוד אריאל קלנר (מימין) ושלום דנינו, בישיבת ועדת הכלכלה על "חוק הזובור" לראשי התאגיד, 26.5.25 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
"צודקים חברי האופוזיציה שהחוק הזה הופך להיות אות מתה", המשיך ח"כ קלנר הנסער להסביר מדוע ימשוך את ההצעה הנמצאת בשלבי חקיקה סופיים. באותם רגעים ניתן היה להבחין ביועץ של קלנר רץ חוצה במהירות את החדר לעברו של חבר הכנסת, רוכן אליו ולוחש דבר מה על אוזנו. שפת גופו של קלנר הביעה התנגדות והיועץ שב והתכופף ללחישה נוספת. "בוא ניקח חמש דקות הפסקה. אני רוצה לדבר אה..." התרכך לפתע ח"כ קלנר.
"למה הפסקה?" שאל אותו ח"כ כץ, "שנייה, אני אתקשר לקרעי בשבילך. אתה רוצה את קרעי, אני אחייג?" המשיך כץ לרקע הצחוק הרועם של שאר חברי הכנסת מהאופוזיציה, "הוא בטח כותב לו בווטסאפ" המשיכה ח"כ טל מירון את חברה לסיעה.
קלנר לא רווה נחת מההערות אך גם לא טרח להכחיש את הדברים, ועד סוף הישיבה לא הצליח להגיע להחלטה אם למשוך את החוק אם לאו. ח"כ כץ התלונן על ישיבה ביזיונית שבה מגיש חוק לא מצליח להחליט אם למשוך אותו או לא, וח"כ טל-מירון השיבה לו, "השר לא זמין, מה אתה רוצה?".
קלנר לא טרח לקרוא את הדו"ח
"חוק הזובור", או בשמו הרשמי "הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון מס' 10) (דיווח שנתי לוועדת הכלכלה של הכנסת)", הונח על שולחן הכנסת ביולי 2023 ועלה להצבעה בטרומית במליאה חצי שנה לאחר מכן, במרץ 2024.
ב-15 בינואר הודיע יו"ר ועדת הכלכלה ביטן כי הצעת החוק של קלנר, יחד עם זו של דנינו, יהיו היחידות שיקודמו מתוך שש הצעות חוק פרטיות בתחום התקשורת - רובן מכוונות לפגיעה בתאגיד, השתלטות פוליטית עליו או חיסולו.
כאמור, לכל אורך הדרך התריעו כי מדובר בחוק מיותר ופסול: תכליותיו המוצהרות, שקיפות ופיקוח על ענייני ניהול ותקציב, ניתנות להשגה כבר בחקיקה הקיימת, ותכליתו האמיתית היא הטלת מורא על מנהלי השידור הציבורי במטרה להשפיע על התוכן המשודר. בישיבת ועדת הכלכלה אתמול סיפק ח"כ קלנר הוכחה נוספת לצדקת הטוענים נגדו.
"באופן כללי אמרתי בעבר שפיקוח על תקציב הוא בסדר גמור, זה מבורך", טענה בדיון ח"כ טל-מירון, אלא שהנתונים מתפרסמים ממילא על-ידי התאגיד באופן שקוף, ושר התקשורת מעולם לא ביקש נתונים שלא סופקו לו.
היו"ר ביטן השיב כי מעבר לדו"ח כספי ישנם עניינים נוספים, "למשל, לדוגמה, בחוק יש סעיף שמדבר על איזונים". כששאלה ח"כ טל-מירון על אילו איזונים מדובר והאם הכוונה להתערבות בתכנים, ניסה ביטן להתחמק אבל קלנר אישר: "אם יש אוכלוסיות שמרגישות שהן לא מבוטאות כראוי".
אחרי שהובהר שבדו"ח התאגיד כיום קיימת התייחסות גם לסוגיה זו, פנתה ח"כ יסמין פרידמן (יש עתיד) למגיש ההצעה קלנר בשאלה האם אי פעם קרא את הדו"ח השנתי של תאגיד השידור. לבושתו ענה קלנר "אני לא צריך את הדו"ח", וכך חשף כי בטרם קידם הצעת חוק שדו"חות התאגיד מצויים בלב-ליבה, לא טרח מעולם לקרוא ולו דו"ח אחד כזה.
"בכל הקשור לפיקוח על תכנים, מתוך כוונה להפוך את זה לשופר של השלטון, לא יקום ולא יהיה", הצהירה טל-מירון בנחרצות, אלא שלאופוזיציה אין רוב בוועדה ובמידה וביטן יחליט לקדם את ההצעה, היא תעבור על אפה וחמתה של האופוזיציה.
רוצה להלך אימים
ואם עוד היה ספק לגבי כוונותיו של קלנר, הוא פוגג אותן סופית כשנכנס לעימות עם ח"כ יבגני סובה (ישראל-ביתנו), במהלכו חשף במפורש כי כוונתו האמיתית היא לפיקוח על התכנים המשודרים בתאגיד: "נוח לכם שיש עמדות מסוימות שלא..." החל לומר, "בטח, בוא נעשה תוכניות על ערפאת...".
"יש לך תגובה לזה?", שאלה ח"כ נעמה לזימי (העבודה) את היו"ר ביטן, "הוא אמר שיש עמדות שלא מתאימות לו, הוא רוצה להלך אימים". ביטן, שלא יכול היה עוד להכחיש שכוונות מגיש הצעת החוק הן מישטור פוליטי, ענה שלא מעניין אותו מה קלנר אומר ולא מעניין אותו מה האופוזיציה אומרת והסיט את הדיון לכיוון אחר.
מה יעלה בגורל הצעת החוק הלא נחוצה של קלנר? חבר הכנסת, או אולי שר התקשורת, צריכים להחליט אם למשוך את החוק ולצאת בהתקפה נוספת נגד חבר מפלגתם ביטן, או להעביר את מה שנשאר מההצעה על מנת לזקוף לזכותם פירור חקיקה כלשהו (אחרי הכישלונות המתמשכים של קרעי בקידום חקיקה).
לקראת סופה של הישיבה הצהיר יו"ר הוועדה ביטן כי הוא עובד על הצעת חוק נוספת לתיקון חוק תאגיד השידור, "אנחנו עד סוף המושב נביא את זה". לשאלת ח"כ קארין אלהרר מיש-עתיד (מי שעמדה בראש הוועדה שניסחה את חוק התאגיד) מה יהיו התיקונים שהוא מתכנן, השיב, "לא יודע, לא החלטתי על כולם. חלק אני יודע, חלק אני עדין לא יודע. זה אצלי בראש, מתחבר לי". "הוא יודע שצריכים תיקונים, הוא לא יודע איזה", הגיבה אלהרר לאמירה המביכה.