יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, אמר היום (26.2) בישיבת ועדת הכלכלה כי הוא מתכוון להאריך את ההטבות שניתנו לערוץ 14 במסגרת "חוק השוחד הקטן", תיקון לחוק הפצת שידורים בעידן פלוס. בנוסף, תופסק ההטבה שניתנה לערוצים המסחריים המתחרים בערוץ 14. עלות ההטבה תגולגל בחלקה על הקופה הציבורית, דרך תאגיד השידור, ובחלקה על פלטפורמות ה-OTT.
ועדת הכלכלה של הכנסת המשיכה היום את הדיון שהחל בשבוע שעבר בהכנה לקריאה שנייה ושלישית של הארכת תוקפו של חוק השוחד הקטן, עד ה-31 במרץ 2025. הוראת השעה פטרה את הערוצים המסחריים ותחנות הרדיו האזורי מתשלום עבור הפצתם במערך עידן פלוס, שיגולגל על תאגיד השידור, ומחייבת ערוצים זעירים וזעירים ייעודיים לעלות על המערך.
עידן פלוס הוא מערך שידורים דיגיטלי ממשלתי שנועד לאפשר צפייה בערוצים הישראלים המרכזיים, בתשלום חד-פעמי עבור ממיר ייעודי, למי שאינם חפצים או אינם יכולים לרכוש חבילות שידורים מלאות מחברות הכבלים והלוויין.
החוק מכוחו פועל המערך מחייב שורת כלי תקשורת להעביר לעידן פלוס את השידורים הליניאריים שלהם (השידור החי), להשתתף במימון המערך (שעלות הפעלתו מגיעה לעשרות מיליוני שקלים בשנה), ולמסור במקביל בחינם את השידור הליניארי גם לפלטפורמות רב-ערוציות (כבלים, לווין ו-OTT).

ח"כ דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה, בישיבת הוועדה בנוגע לחוק השוחד הקטן, 26.2.25 (צילום: דני שם טוב, דובורת הכנסת)
חוק השוחד הקטן בא לעולם על מנת להיטיב עם ערוץ 14, המשדר דרך קבע תעמולה ממשלתית, בשלושה אפיקים: למחוק חוב שצבר הערוץ לעידן פלוס, לאפשר לו להפיץ את שידוריו במערך בחינם, ולהסיר ממנו את החובה למסור את השידור בחינם לפלטפורמות הרב-ערוציות.
מכיוון שלא ניתן (לפי החוק והדין הקיימים) להעניק באופן שרירותי הטבות פרסונליות בחקיקה, נאלצו המחוקקים להגביל את החוק להוראת שעה, תוך הבטחה כי חוק השידורים הממשלתי של שר התקשורת שלמה קרעי (המתעכב כבר שנתיים) יסגור ממילא את מערך עידן פלוס הנוכחי.
בנוסף, ניתנה הטבת ההפצה החינמית גם לערוצים 12 ו-13, וההטבה בדמות ההיתר למכור את השידור לפלטפורמות הוענקה גם לשלושה ערוצים המוגדרים "זעירים" (ערוץ 9, הלא טיוי וערוץ 24) בנוסף לערוץ 14 (המוגדר גם הוא "זעיר", למרות שהוא מתחרה על המקום השני בטבלת הרייטינג).
"ערוץ 14 לא נהנה מהחשיפה?"
בישיבת ועדת הכלכלה שנערכה היום נרשמה נוכחות ערה של ח"כים מהאופוזיציה, ביניהם ח"כ שלי טל מירון (יש עתיד) הנוכחת בדיונים באופן קבוע, וחבריה לסיעה חברי הכנסת ולדימיר בליאק, קארין אלהרר, מירב בן ארי, רון כץ ומירב כהן.
במהלך הדיון הודיע ח"כ ביטן שבכוונתו לשמר את הענקת ההטבות לערוץ 14 הנגזרות מהוראת השעה הזמנית שחוקקה באוגוסט 2023. ביטן אמר כי יתייחס בנפרד לשתי ההטבות שאת תוקפן רוצה המחוקק להאריך (ההטבה השלישית, מחיקת החוב לערוץ 14, היא כבר מעשה עשוי).
לגבי סוגיית המימון של מערך עידן פלוס, אמר ח"כ ביטן כי הוא רוצה לקבל עד לשבוע הבא תשובות סופיות ממשרד האוצר וממשרד התקשורת לגבי האופן בו הם מעוניינים להמשיך את מימון המערך. בהוראת השעה הוטל מימון המערך כולו על תאגיד השידור, אחרי שבוטלה חובת הערוצים המסחריים (12 ו-13) לשלם למערך סכום של 10% מהמימון שאותו שילמו בעבר אך הפסיקו לשלמו מתוקף הוראת השעה.
לאחר שבישיבה שעברה תמך ביטן בהמשך המצב הקיים, הפעם גילה כי קיבל פנייה מכפיר בטט, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, שטען בפניו כי ערוצים מסחריים נהנים מעצם החשיפה כשהם עולים למערך עידן פלוס, בגלל ש-160 אלף איש נוספים נחשפים לפרסומות המשודרות. מסיבה זו סבור בטט שלא ניתן יהיה לפטור אותם לחלוטין מתשלום לעידן פלוס.
"אני מקבל את זה שמה שרציתי, לפטור אתכם לגמרי, זה דבר בלתי מתקבל על הדעת" אמר לנציגי הערוצים שנכחו בישיבה. עו"ד נגה רובינשטיין, הלוביסטית של קשת 12, שאלה האם מדובר בכל הערוצים, כולל ערוץ 14 המשדר גם הוא פרסומות. "14 לא נהנה מהחשיפה? גם 14 נהנה" הזכירה, אולם ח"כ ביטן התעקש שלמרות שערוץ 14 הוא ערוץ מסחרי, בחוק הוא מוגדר כ"ערוץ זעיר" ולכן ביטול ההטבה לא יחול עליו.
הארכת הטבה שעשויה להגיע לבג"צ
הנושא השני, שאת העיסוק בו מעוניין ביטן להפריד מנושא המימון, הוא הההחרגה שהוכנסה בסעיפים 13(ב) ו-13(ג) בהוראת השעה, ושאיפשרה לערוץ 14 ושלושת הערוצים הקטנים, לגבות תשלום מהפלטפורמות הרב-ערוציות. הסעיף קבע כי מבין כל הערוצים המופצים על גבי המערך, רק הערוצים "הזעירים" יהיו זכאים לדרוש תמורה מספקי תכנים במתכונת OTT עבור הפצת שידוריהם הליניאריים (בזמן אמת).
"אם יש פיצול [של הנושאים], כרגע אני משאיר את המצב הקיים, אין ספק, כי אין לי זמן לדון בזה", קבע ביטן ואמר כי הנושא הסבוך של סעיף 13(ג) דורש עבודת מטה של משרד המשפטים ומשרד התקשורת, ולהערכתו ייקח עוד לפחות שנה כדי לסיים את הטיפול בו. אולם כשנשאל מה עתיד להתרחש באותה שנה בנוגע להחרגה, השיב כי ערוץ 14 ימשיך ליהנות ממנה.
עו"ד רובינשטיין אמרה בתגובה כי לא ניתן להורות על כך והזכירה כי החוק נקצב מלכתחילה לפרק זמן מוגבל משום שהוא פוגע בתחרות ההוגנת בין הערוצים המסחריים.
ואכן, בחוות דעת של הייעוץ המשפטי לממשלה שהוגשה ב-23 בינואר 2025 לוועדת שרים לענייני חקיקה כשזו דנה בהצעת החוק, כתב עו"ד זיו גלעדי, סגן בכיר ליועמ"שית, כי מההחרגה עולה חשש שמדובר ב"הסדר פרסונלי משום שיתכן כי ההחרגה רלוונטית בפועל רק לערוץ 14 ולשלושת הערוצים הקטנים".
"מדובר בקושי משמעותי", כתב עו"ד גלעדי שהוסיף כי ישנו חשש לפגיעה בזכות יסוד חופש העיסוק של הערוצים המסחריים הוותיקים ומתן יתרון לא הוגן לערוצים הזעירים במשא ומתן המסחרי מול הפלטפורמות הרב-ערוציות.
בייעוץ המשפטי תמכו לבסוף בהצעת החוק, רק משום שהיא נקבעה כהוראת שעה קצובה לפרק זמן קצר, תוך אזהרה כי "ככל שיתארך משכה של הוראת השעה, עוצמת הפגיעה האפשרית בזכויות תגדל, והאיזון החוקתי הנוכחי עשוי להתערער". אלא שכוונת ביטן היא כרגע להאריך את הוראת השעה לשנה לכל הפחות, מה שעלול לגרור הגשת עתירות לבג"צ במטרה לפסול את הסעיף.
מנכ"ל משרד התקשורת בפועל, אלעד מקדסי, התייחס להצעת חוק השידורים הממשלתית ששר התקשורת מנסה לקדם מאז כניסתו לתפקיד, ואמר כי היא מצויה בשלבים מתקדמים מאוד, זאת למרות ששר התקשורת קרעי מצהיר הצהרות דומות כבר חודשים רבים.
לדברי מקדסי, "הסוגיות הגדולות שהיו בהתלבטויות פנים ממשלתיות למעשה מאחורינו. אנחנו מצפים שבמהלך החודש הקרוב נביא את זה לכנסת ועושים הרבה מאוד מאמצים לקדם את המהלך בקצב מהיר. אם הצעת החוק הזו לא תקודם באופן מהיר לא תהיה רגולציה על שוק השידורים בישראל", זאת משום שהשוק עובר לשידורים בפלפורמות OTT שאינן מפוקחות רגולטורית.