בית המשפט המחוזי אישר את המשך המגבלות על שידורי אל-ג'זירה עד לסוף חודש מרץ, לאחר שקבע כי השידורים ממשיכים לפגוע פגיעה ממשית בביטחון המדינה.

לפני קרוב לחודש הורה שר התקשורת שלמה קרעי על הגבלת שידוריהם של שני ערוצים: ערוץ אל-ג'זירה, המשודר מקטאר וממומן על ידה ומזוהה בין היתר עם ארגון הטרור חמאס; וערוץ אל-מיאדין, המשדר מלבנון, מזוהה עם ארגון הטרור חיזבאללה וממומן ככל הנראה בידי איראן.​

עבור שני הערוצים מדובר בהמשך ההגבלות שהחלו כבר לפני שבועות וחודשים ארוכים, ואשר נסמכות על חוק מניעת פגיעת גוף שידורים זר בביטחון המדינה, שאושר כהוראת שעה בחודש אפריל האחרון בחסות המלחמה ותוקפו הוארך בחודש יולי ושוב לאחרונה, בחודש נובמבר.

מיד לאחר החקיקה עתרו נגד החוק האגודה לזכויות האזרח ואל-ג'זירה עצמה בטענה כי החוק אינו חוקתי. העתירה טרם הוכרעה והדיון בה צפוי רק בחודש אפריל.

"ההליכים האלה של הצווים הם חלק ממתקפה על כלי תקשורת וחופש העיתונות", טען בא כוח אל-ג'זירה עו"ד ג'מאל עבדו בדיון שנערך בתחילת החודש (2.2). "אי אפשר לנתק את החוק הזה ואת הצווים האלה ולא לראות אותם בעין אחת עם המתקפה על רשות השידור והניסיון להכפיפה לשיקולים פוליטיים, וחרם על עיתון הארץ".

עוד ציין עו"ד עבדו כי בשבועות האחרונים מעבירים ערוצי הטלוויזיה בישראל את שידורי אל-ג'זירה מעזה המתעדים את שחרור החטופים. "האבסורד הזה, שאותו ערוץ ששידוריו פוגעים בביטחון המדינה בצורה ודאית, מועברים שידוריו בערוצי הטלוויזיה הישראלית, אי אפשר להבין אלא מתוך הטענה שאכן מדובר בשיקולים פוליטיים ולא ביטחוניים", טען.

בנוסף טען בא כוח אל-ג'זירה כי התכנים שהוצגו בפני בית-המשפט כעילה להמשך הגבלת השידורים הם תכנים ישנים, ששודרו לפני חודשים ארוכים.

בהחלטתו לאשר את הצו דחה השופט שי יניב טענה זו וקבע כי נחשף בדיון במעמד צד אחד לתכנים חדשים ששודרו לאחרונה ומצדיקים את הגבלת השידורים.

"עיקר הדיון החסוי התמקד בהצגת חומר מודיעיני עדכני, קרי, נתונים אשר הצטברו אצל גורמי הביטחון לאחר החלטת בית המשפט הקודמת באשר לשידורי אל-ג'זירה", ציין השופט יניב.

"עיון בפרטי הדברים לימדני, שלא חל כל מפנה בדרכם של שידורי אל-ג'זירה", הוסיף וקבע השופט. "אין המדובר אך ורק בהצגת הנרטיב של חמאס [...] ובהאדרת ארגון הטרור הרצחני [...]. הוצג בפניי שערוץ אל-ג'זירה ממשיך לשדר תכנים שיש בהם לפגוע פגיעה ממשית בביטחון המדינה. כך, הוצגה כתבה בנושא בטחוני מובהק בעל השלכות לפגיעה ממשית בביטחון המדינה".

טרם הוצאת הצו הודיע המנכ"ל הזמני של משרד התקשורת, אלעד מקדסי, לאל-ג'זירה כי "להערכת גורמי הביטחון, התכנים המופצים באמצעות אל-ג'זירה מקדמים תפיסת מציאות שעשויה, בנסיבות מסוימות, לדחוק במפגעים בודדים לבצע מעשה טרור". השופט יניב ציין כי הוצג בפניו הבסיס להודעה זו, כמו גם "אינדיקציה לפוטנציאל הנפיץ של השידורים, במיוחד בימי חודש הרמדאן המתקרבים, תוך גרימת פגיעה ממשית בביטחון המדינה".

לפי השופט יניב, "תכני שידור אל-ג'זירה אינם עומדים בחלל ריק", שכן הוצגו בפניו "נתונים עדכניים על המשך הקשר ההדוק בין חמאס לערוץ אל-ג'זירה [...] ובכלל זה באשר לתוכן השידורים ולעיתוי פרסומם [...] "התמונה העדכנית מלמדת, אפוא, על המשך הקשר ההדוק בין ארגון הטרור חמאס לבין ערוץ התקשורת אל-ג'זירה".

השופט יניב התייחס גם לטענת בא כוח אל-ג'זירה בדבר האבסורד לכאורה בהעברת שידורי הערוץ הקטארי בתחנות הישראליות וכתב: "אין צריך לומר, שהעובדה שהתאפשר לראות בישראל את שחרורם של חטופים, באמצעות ערוץ אל-ג'זירה, אינה ממתנת את התמונה העולה מכלל המפורט לעיל, שלפיה הערוץ ממשיך לשדר תכנים הפוגעים פגיעה ממשית בביטחון המדינה".

לפיכך אישר השופט יניב את המשך המגבלות על הערוץ לתקופה של 60 יום רטרואקטיבית, החל מה-30.1.25. החלטה בעניין הצווים שהוצאו לערוץ אל-מיאדין הלבנוני טרם התקבלה.

782111-01-25

* * *

להורדת הקובץ (PDF, 222KB)