השבוע שב רה"מ בנימין נתניהו מביקור בארה"ב בהזמנת הנשיא דונלד טראמפ. אחרי שבכהונת הנשיא היוצא ג'ו ביידן נשבר שיא שלילי במשך הזמן שעבר מאז השבעת רה"מ נתניהו ועד שכף רגלו דרכה בבית הלבן, אצל הנשיא טראמפ נשבר שיא חיובי של מהירת זמן ההגעה של רה"מ לבית הלבן מרגע השבעת הנשיא.
שינוי היחס לנתניהו בארה"ב לא השפיע על יחסו של ראש הממשלה לתקשורת כאן בישראל. ראש הממשלה ממשיך בחרם רב השנים שלו על העיתונות הישראלית. מול כתבי הערוצים 12 ו-13, שליוו אותו לוושינגטון, הוא מנהל חרם ראיונות כמעט ארבע שנים. מול כתבי כאן 11 החרם נמשך כבר למעלה מחמש שנים.
במקביל לחרם הראיונות על כלי תקשורת ישראלים שם הוא עלול להישאל שאלות קשות, ממשיך נתניהו את הבליץ התקשורתי שלו בבימות תעמולה ובכלי תקשורת זרים. במהלך ביקורו בוושינגטון העניק נתניהו חמישה ראיונות: התארחות נוספת בערוץ 14, ערוץ התעמולה הישראלי, וארבעה מופעים באנגלית לקהל ימני, אוונגליסטי וימני קיצוני: שניים בפוקס ניוז, אחד בניוזמקס ואחד לאשת תקשורת אוונגליסטית.
השיחה עם פאולה ווייט, מי שכיהנה כחברה במועצה האוונגליסטית המייעצת של טראמפ בבחירות האחרונות, אמורה להיות משודרת ב"ערוץ המשמעות", מיזם תוכן שיווקי בבעלות ניב יעקובי. לפי ווייט, נתניהו, יחד עם אשתו שרה, נפגשו איתה למשך ארבע שעות ל"ראיון".
על אופיו של ה"ראיון", שהתקיים בבלייר-האוס, ניתן ללמוד מהאופן בו תיארה אותו ה"מראיינת" בציוץ בטוויטר: "היה לי ראיון מקיף איתו. החוכמה, התובנה, האומץ והמנהיגות שלו עמוקים. שרה היא אישה יוצאת דופן - אדיבה, אינטליגנטית, נחמדה ותוססת".
החרם מתפשט לעיתונות האמריקאית
בדיקת "העין השביעית" מעלה כי החרם של נתניהו על העיתונות מתפשט מישראל לארה"ב. בעבר, במקביל לחרם על העיתונאים הישראלים, ניאות ראש הממשלה הישראלי להעניק ראיונות לעיתונאים אמריקאים. אולם ממאי האחרון, הפסיק נתניהו להתראיין לכלי תקשורת אמריקאים בהם הוא עלול להישאל שאלות לא נוחות, והוא מופיע רק בפלטפורמות של הימין או הימין הקיצוני.
הפעם האחרונה שבה נתניהו התראיין לכלי תקשורת לא-ימני בארה"ב היתה ב-22 במאי 2024 ברשת MSNBC. בחצי השנה שלפני הבחירות בארה"ב בה התמודדו דונאלד טראמפ וקאמלה האריס, העניק נתניהו שני ראיונות לרשתות הפונות לקהל מצביעי המפלגה הרפובליקנית.
ב-1 ביוני הופיע ברשת הרדיו הלווייני SiriusXM, בתוכנית של מורגן אורטגוס, לשעבר דוברת מחלקת המדינה בתקופת הכהונה הראשונה של טראמפ. ב-5 בספטמבר הופיע ב"פוקס ניוז", ולאחר מכן התראיין עוד פעם אחת בחו"ל, ב-23 באוקטובר, ברשת האירופית Europe 1/Cnews.
נתניהו כופר בתפקידה של העיתונות כחלק ממערכת האיזונים והבלמים של הדמוקרטיה, ותופס את התקשורת כמכשיר תעמולה. במהלך עדותו במשפטו הפלילי הסביר כי לדידו, לעיתונאים לא אמורה להיות עמדה חופשית והתכנים בכלי תקשורת צריכים להיות מעוצבים על-ידי הבעלים והפוליטיקאים המקורבים אליהם.
בהתאם, נראה שעם חילופי השלטון בארה"ב, החליט נתניהו שאין טעם להתראיין עוד בכלי תקשורת שאינם פונים לקהל מצביעי טראמפ. בשעה שבבית הלבן ישב נשיא מהמפלגה הדמוקרטית, הסכים נתניהו לסבול ראיונות עיתונאיים בכלי תקשורת כגון CNN או-NBC, בהם צופה גם קהל דמוקרטי. המגישים האמריקאים אמנם לא היו יכולים לאתגר אותו כמו עיתונאים ישראלים, אולם כעת ויתר נתניהו כליל על הופעות תקשורתיות שלא מובטח מראש שיהיו מפגני חנופה והערצה.
הראיונות תפורים
הראיונות ב"פוקס ניוז" בביקור הנוכחי התקיימו מול שני המראיינים החביבים עליו ברשת: שון האניטי ומארק לוין. בחמש השנים האחרונות התראיין נתניהו שש פעמים אצל לוין, פעמיים מהן מאז הטבח. אולם יתכן שחנפנותו המרובה של האניטי לנתניהו נותנת אותותיה כיוון שמאז הטבח נתניהו העניק להאניטי שלושה ראיונות, אחד יותר מללוין.
מבחינת תוכנית, הראיונות היו תפורים מאותו הבד: אותו נרטיב מתקרבן, אותן הטעיות ואותם שקרים. מ"התיקים מתפוררים" ועד ל"כבר ביום השני אמרתי שנשנה את המזרח התיכון". מספר פעמים היה נראה שנתניהו מתקשה לרגע להשיב לשאלה, אחרי שהמראיין כבר הציג בשאלה עצמה את עמדת נתניהו באופן הבוטה ביותר.
הריאיון השלישי בחו"ל התקיים מול גרטה ואן סוסטרן ברשת ניוזמקס האולטרה-ימנית. מדובר בריאיון השני של נתניהו מול ואן סוסטרן מאז הטבח, כשהראשון התקיים ב-23 בנובמבר 2023. בעוד ניכר היה שואן סוסטרן מעריצה את נתניהו, כמויות החנופה והליטופים מכיוונה היו פחותות מאשר בשני הראיונות ב"פוקס ניוז". עם זאת, כמובן שגם בראיון הזה לא נשאלו שאלות מאתגרות ולא נרשם רגע אחד של חוסר נוחות, מבוכה או כנות מצידו של נתניהו.
ריאיון מספר 11 ב"פוקס ניוז" מאז הטבח
מאז מחדל טבח ה-7 באוקטובר העניק רה"מ נתניהו 32 ראיונות באנגלית בחו"ל, למעלה משליש מתוכם, 11 הופעות, ל"פוקס ניוז", רשת החדשות בכבלים של רופרט מרדוק, הידועה כמודל לחיקוי עבור ערוצי תעמולה פוליטיים ברחבי העולם.
בערוץ 14, אותו ייעד נתניהו להיות "פוקס ניוז" הישראלי, התארח ראש הממשלה ארבע פעמים מאז פרוץ המלחמה. שני "ראיונות" עם היועץ הפוליטי שלו, יעקב ברדוגו, אחד המגישים הבולטים בערוץ; "ראיון" נוסף עם מוטי קסטל והופעה בתוכנית "הפטריוטים" בהגשת ינון מגל, מי שהגדיר עצמו עבר "כלי להעברת מסרים" מנתניהו.
מספר הראיונות שהעניק רה"מ נתניהו ל"פוקס ניוז" ולערוץ 14 מגיע כמעט ל-50% מכלל הראיונות שהעניק מאז הטבח.
מפסיד לגלנט ברייטינג
ההופעה של נתניהו בערוץ 14 במהלך ביקורו בוושינגטון, לא היתה מתוכננת ככל הנראה ונועדה לנסות ולטרפד את הראיון המתוקשר שהעניק שר הביטחון לשעבר יואב גלנט לחדשות 12, ראיון ראשון מאז פרש מהכנסת - לאחר שפוטר על-ידי נתניהו.
הקדימונים לראיון כללו תיאורים בעייתיים של התנהלות נתניהו בימים ובשבועות הראשונים לאחר הטבח, ולאורך שנת הלחימה. מאחר שההפיכה התקשורתית עוד לא הושלמה, נתניהו לא היה יכול לטרפד את הראיון ולכן נקט במדיניות של "הפחתת נזק" בכך שקבע "ראיון בלעדי" בערוץ 14 - מוושינגטון.
המראיין שבחר נתניהו למשימה היה יעקב ברדוגו, החבר, היועץ והמראיין שראיין אותו יותר מכל אחד אחר – 9 ראיונות בחמש השנים האחרונות. שעת הריאיון נקבעה ל-21:30, במקביל לריאיון עם יואב גלנט בערוץ 12. נתניהו נחל כישלון צורב בגזרת הרייטינג: 4.1% נקודות רייטינג לנתניהו מול 7.1% לגלנט. אולם לנתניהו היה ברור שריאיון בערוץ 12 ינצח הופעה בערוץ 14, והסתפק במשיכת צופי "הבייס".
השימוש הטקטי של נתניהו בראיון על מנת לחבל בראיון של יריב פוליטי הוא נקודת שפל נוספת ביחס האינסטרומנטלי שלו לתקשורת ולמעמד הציבורי שלו עצמו. ריאיון של ראש ממשלה הוא משאב ציבורי, ואמור להיות מחולק באופן שוויוני, פחות או יותר, כפי שגם נהגו ראשי הממשלה הקודמים.
מעבר לעניין הציבורי ישנו גם העניין הכלכלי, מאחר שלרייטינג משמעות כלכלית עבור הערוצים המסחריים. כשראש ממשלה "סוחר" בראיונות עימו הוא למעשה מתגמל כלכלית את ערוץ התקשורת בו הוא בוחר להתראיין.
בעקבות פרויקט ניטור התנהלות ראש הממשלה מול התקשורת ב"העין השביעית", הוגשה השבוע עתירה של מכון "זולת" לקביעת פרמטרים להענקת ראיונות של ראשי ממשלה ונבחרי ציבור בכלי תקשורת מסחריים. עד כה הנפגעים העיקריים ממדיניות זו, כלומר הערוצים המסחריים 12 ו-13, נמנעו מנקיטת צעדים נגד החרם המתמשך כנגדם.