לוגו סיכוי, העין השביעית, יפעת

התקשורת הישראלית המרכזית התעלמה כמעט לחלוטין מהדיון על הצעת החוק שנועדה להגביל את השתתפות של נציגי החברה הערבית בבחירות לכנסת, כך עולה מבדיקה מיוחדת של "מדד הייצוג", מיזם משותף של "העין השביעית" ועמותת סיכוי-אופוק, יחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה.

לפי הבדיקה, גם כשבתקשורת המרכזית טרחו להתייחס להצבעה בכנסת על הצעת החוק מעוררת המחלוקת, לא ניתנה באף כלי תקשורת זכות דיבור לדובר או מרואיין מהחברה הערבית. כל הדוברים בדיווחים על הצעת החוק היו כאלה שלא צפויים להיפגע ממנה - יהודים.

ערוץ 13 סיפק את הסיקור המקיף ביותר, ונתן פתחון פה גם לביקורת על החוק, הן על-ידי כתבי הערוץ והן על ידי מרואיין חיצוני. בחדשות 12 ובתאגיד השידור כמעט ולא עסקו בהצעה והעדיפו להתמקד ברכילות מהמליאה. גם בגלי-צה"ל וברדיו ללא-הפסקה כמעט ולא עסקו בהצעת החוק. ב-i24NEWS נערך דיון אחד בהצעה והובעו דעות סותרות.

בעוד במרבית כלי התקשורת ניתן פתחון פה למגוון דעות על החוק, בעד ונגד, בערוץ התעמולה והשקרים שמשרת את ראש הממשלה, ערוץ 14, הדעה ביחס להצעת החוק, שקיבלה סיקור נרחב, היתה אחידה: תמיכה מוחלטת.

"הצעת חוק זו נוגעת באופן ישיר לחברה הערבית ולזכויות הפוליטיות והאזרחיות של חבריה, עם זאת, לא ראינו בבדיקה שקולות מן החברה הערבית היו מיוצגים בראיונות בתקשורת סביב הצעת החוק", אומר מחמוד עואד, רכז ייצוג חברה ערבית בתקשורת בעברית, סיכוי-אופוק, בתגובה לממצאי הבדיקה.

"אמנם הצעת החוק עדיין בתחילת דרכה, אך אנחנו מצפים מאמצעי התקשורת שיציגו קולות של הציבור הערבי אודות הצעת חוק זו, במיוחד בדיונים וההצבעות העתידיות על הצעת החוק. ראיונות עם מומחים לחוק ומשפט, וכן פוליטיקאים מהחברה הערבית יתרמו לסיקור יותר מגוון ומהימן, ויהדהדו את קולם של מי שעלולים להיפגע באופן הישיר ביותר מחוק זה".

"לייצג את בוחריהם ללא חשש"

ב-30.10, יום פתיחת מושב החורף של הכנסת, אישרה המליאה בהצבעה טרומית את הצעת החוק הפרטית שהגיש ח"כ אופיר כץ (הליכוד), ולפיה יתוקן ויוחמר חוק יסוד הכנסת בכל הנוגע לפסילת מועמדים.

לפי נוסח החוק כיום ניתן לפסול רשימות ואזרחים המבקשים להתמודד לכנסת אם הם מסיתים לגזענות, תומכים במאבק מזוין של מדינת אויב או של ארגון טרור נגד מדינת ישראל או שוללים את קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.

הצעת החוק של ח"כ כץ ביקשה להוסיף, בין היתר, אפשרות לפסול אנשים ורשימות בגין "הבעת גילויי אהדה או תמיכה במאבק מזויין", וכמו כן לאפשר פסילה גם אם מדובר באירוע בודד מלפני שנים ארוכות, ולא בדפוס אירועים מהשנים האחרונות.

באגודה לזכויות האזרח טענו כי מקריאת הצעת החוק עולה ש"כל מטרתה להוביל לפסילת רשימות ערביות ומועמדים ערבים". לפי האגודה לזכויות האזרח, הצעת החוק "מבטאת שאיפה שבוטאה על ידי חברים בקואליציה ל'כנסת ללא ערבים', או לכל הפחות מטרתה לגרום לחברי הכנסת הערבים ובשמאל לגזור על עצמם שתיקה ולהימנע מכל התבטאות בסוגיות של הכיבוש והסכסוך הישראלי פלסטיני, תוך רמיסת זכותם לייצג את בוחריהם ללא חשש".

ללא אף נציג ערבי

בחברת יפעת מחקרי מדיה בדקו את הסיקור של הצעת החוק ביום הדיון בכנסת, כמו גם ביום שלפני הדיון וביום שאחריו. הבדיקה כללה את ערוצי החדשות כאן 11, קשת 12, רשת 13 ו-i24, זאת לצד כלי התעמולה והקונספירציות המשרת את ראש הממשלה, ערוץ 14. בנוסף נבדק הסיקור גם בתחנות הרדיו הציבוריות גלי-צה"ל וכאן ב' ובתחנת הרדיו המסחרית 103FM.

בסך הכל אותרו 17 אייטמים שהזכירו את הצעת החוק, ועוד חמישה אזכורים קצרצרים. מרבית האייטמים שודרו ביום ההצבעה עצמו ועסקו בכלל במהומה שהתרחשה במליאה במהלך הדיון על הצעת החוק, ולאו דווקא בתוכן ההצעה והשלכותיה. במהלך הדיון הוצאו חברי כנסת רבים מהרשימה המשותפת, אולם את מירב תשומת הלב תפס עימות קולני והמוני בין השרה מאי גולן לח"כ חנוך מיליבצקי, שניהם חברי הליכוד.

רק חמישה מרואיינים חיצוניים הוזמנו לחוות דעתם על החוק: ח"כ ניסים ואטורי (הליכוד), ח"כ אביחי בוארון (הליכוד), ח"כ גלעד קריב (העבודה), עו"ד אילן בומבך, המייצג בין היתר את הליכוד ופרופ' אשר כהן, לשעבר מועמד ברשימת ימינה לכנסת. כפי שניתן לנחש, מלבד ח"כ קריב המרואיינים סיפקו נקודת מבט ימנית או ימנית-קיצונית לחוק, ואף לא אחד מהם היה נציג של החברה הערבית בישראל.

את הסיקור המקיף ביותר אפשר היה למצוא ברשת 13, ערוץ שנלחם בימים אלה על הישרדותו לאחר שנכשל ניסיון ההצנחה של פוליטיקאית לשעבר מהליכוד לתפקיד מנכ"לית חברת החדשות שלו.

יום לפני ההצבעה שוחחה העיתונאית מיה איידן בתוכנית "שיחת היום" על הצעת החוק של ח"כ כץ עם ח"כ גלעד קריב (העבודה). האופוזיציונר היה נחרץ. "הם רוצים לפגוע בייצוג של שני מיליון אזרחי ערבים בפרלמנט", אמר ח"כ קריב. לעומתו, איש יחסי הציבור אסף פאסי, אחד הפאנליסטים בתוכנית, הביע תמיכה בחוק וקרא "להיזהר בצוננין".

למחרת, גם כן בתוכנית "שיחת היום", הזכירה הכתבת ליאור ורוצלבסקי את החוק במסגרת סקירת החוקים שמקדמת הקואליציה, תוך מסגור ביקורתי כחוק שנועד להקל על פסילת חברי-הכנסת הערבים. את המשדר הפעם הנחתה לוסי אהריש.

בהמשך הערב הקדישה התוכנית "אזור מלחמה" בהגשת רביב דרוקר כמה דקות לחוק. דרוקר השמיע קטע מנאום שבו התנגד יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד להצעת החוק ותיאר אותה ככזו שנועדה להבטיח את שלטון הקואליציה הנוכחית גם לאחר הבחירות הבאות.

חברת הפאנל לימור לבנת הביעה תמיכה זהירה בחוק. הכתבת נגה ניר-נאמן התנגדה. ורוצלבסקי תמכה בהצעת החוק, ואילו רזי ברקאי ואורי משגב דיברו על יחסו של בני גנץ לחוק. בפאנל לא השתתף דובר מהחברה הערבית.

בהמשך התוכנית, במסגרת ראיון עם ח"כ אביחי בוארון (הליכוד), שאל אותו דרוקר לגבי עמדתו ביחס לחוק. ח"כ בוארון הבהיר כי הוא תומך בו, ודרוקר הקשה עליו בעיקר באמצעות השאלה מה יקרה אם יימצא יהודי שבעבר הביע תמיכה במעשה טרור.

במהדורה המרכזית של רשת 13 הופיע דיווח, אף הוא מאת ורוצלבסקי, על הצעקות במליאת הכנסת. הצעת החוק מוסגרה ככזו שתקל על פסילת ערבים.

בשידורי כאן ב' שודר אייטם על החוק בתוכנית "בנימיני וגואטה", שהפעם הוגשה על ידי רן בנימיני וזאב קם. הכתבת דקלה אהרון שפרן הסבירה את מהות החוק, מה שהוביל את המגיש קם להצהיר: "נשמע לי אחלה חוק שבעולם, לא?". גם בהמשך הגן קם על החוק.

בתוכנית "כאן הלילה", בהגשת אימאן קאסם סלימאן שודר דיווח קצר מאת דקלה אהרון שפרן על ההצבעה בכנסת. הכתבת מסגרה את החוק בביקורתיות.

למחרת בבוקר, בתוכנית "הבוקר הזה", שודר דיווח מעט ארוך יותר, אף הוא מאת הכתבת אהרון שפרן. לאחר הדיווח עלה לשידור זאב קם, אולם המגישה אילאיל שחר העדיפה לשאול אותו לדעתו על התנהלותה של השרה מאי גולן, ולא על החוק.

בנוסף אוזכר החוק בשלוש מהדורות חדשות ששודרו בכאן ב'.

ח"כ גלעד קריב ואסף פאסי בדיון על הצעת החוק להרחבת העילות למניעת השתתפות בבחירות, 29.10.24 (צילום מסך: רשת 13)

ח"כ גלעד קריב ואסף פאסי בדיון על הצעת החוק להרחבת העילות למניעת השתתפות בבחירות, 29.10.24 (צילום מסך: רשת 13)

גם במהדורה המרכזית של כאן 11 הזכירו את הצעת החוק ביום שבו אושרה בקריאה טרומית. במסגרת המהדורה שודר דיווח נרחב מאת יערה שפירא, אם כי זה הוקדש בעיקר למהומה במליאה. לצד שניות ארוכות של צעקות ניתן ביטוי גם לביקורת העקרונית שהביע ח"כ לפיד על הצעת החוק, ומסגור הידיעה כולה היה ביקורתי.

בקשת 12 הגיע החוק רק למהדורת "שש עם עודד בן-עמי", וגם זאת באזכור קצר לפני סיום. הכתבת דפנה ליאל התמקדה במהומה שפרצה במליאה בין השרה גולן לח"כ מיליבצקי. עם זאת, בן-עמי טען כי הצעת החוק הזו היא חלק מסדרת חוקים "הזויים" שמקדמת הקואליציה וליאל הזכירה כי הצעת החוק תפגע בח"כים הערבים.

בגלי-צה"ל אוזכר החוק רק למחרת ההצבעה. במסגרת פינת כותרות העיתונים של "בוקר טוב ישראל" הקריא אפי טריגר מההפניה לטור של בן-דרור ימיני בשער "ידיעות אחרונות". הפובליציסט תקף בחריפות את הצעת החוק וטען כי מדובר ב"מסלול ישיר לעריצות הרוב". לפי ימיני, "יש חשש שכל מועמד ערבי ייפסל".

בתחנת "רדיו ללא הפסקה" הוקדשו כמה שניות לחוק בתוכניתם של בן כספית ואריה אלדד. במסגרת ראיון עם ח"כ ואטורי, שהגיש הצעת חוק משל עצמו במטרה לפסול ח"כים ערבים אך בהמשך משך אותה כשהבין שהיא עלולה לפסול גם את השר איתמר בן-גביר, נשאל המרואיין גם לגבי הצעת החוק שעברה באותו יום בקריאה טרומית. המסגור: האם אין חשש שגם חוק זה יפעל בסופו של דבר בעיקר נגד מפלגות ימין. "אנחנו נסדר את החוק הזה, שיתאים למחבלים", הרגיע ח"כ ואטורי.

בערוץ החדשות הצעיר I24NEWS הזכירו את החוק בשעה 22:30 בלילה ביום שבו עברה הצעת החוק בהצבעה טרומית. כל חברי הפאנל היהודים של התוכנית "הישראלים" בהגשת אורי קואל הוזמנו להביע את דעתם על החוק. דנה פאן לוזון הביעה תמיכה נלהבת בדברי לפיד בגנות החוק. לדבריה מדובר ב"חוק מכוער" שאינו אלא "חוק להחלשת האופוזיציה". מנגד, ח"כ שרון ניר מישראל-ביתנו הביעה תמיכה בהצעת החוק.

מוטי קסטל מדווח על הצעת החוק להרחבת העילות למניעת השתתפות בבחירות, 30.10.24 (צילום מסך)

מוטי קסטל מדווח על הצעת החוק להרחבת העילות למניעת השתתפות בבחירות, 30.10.24 (צילום מסך)

בערוץ 14, ערוץ ההסתה והשקרים שמשרת את ראש הממשלה בנימין נתניהו, סיקרו בהרחבה את החוק, תוך תמיכה גלויה בו.

כבר בשעות הצהריים של היום השתתף הכתב מוטי קסטל בתוכנית "האולפן הפתוח" ודיווח על "סערה במליאה". כשעל המסך מתנוסס הכיתוב "אושר: תומכי טרור לא יוכלו להתמודד לכנסת", הביע קסטל תמיכה בחוק. על רקע ציטוט דברי לפיד במליאה הזדעזע המגישה יערה זרד ובהמשך טענה כי חברי הכנסת הערבים "השתוללו" במהלך הדיון. פרופ' אשר כהן, שהתארח באולפן, הביע גם הוא תמיכה בחוק.

במהדורת "ארבע" של ערוץ 14 הביעה עו"ד שלומית שיחור רייכמן תמיכה מעט מסויגת בחוק. המגיש אמיר איבגי, מצדו, תמך בלא סייג."האויב צריך להבין שהכללים השתנו מבחינתנו אחרי ה-7.10", אמר.

הכתב קסטל חזר לדווח על החוק גם ב"מהדורה מוקדמת", בהגשת שרה ב"ק. עו"ד אילן בומבך, שהתארח באולפן, הביע תמיכה. בנוסף אוזכר החוק עוד פעמיים לאורך היום בשידורי ערוץ 14, כקדימון לקראת דיווח של קסטל.

במהדורה המרכזית ערוץ 14 סיכם הכתב קסטל את שלל הצעות החוק שמקדמת הכנסת במסגרת "מלחמתה בטרור", והזכיר גם את ההצעה של ח"כ כץ. ברקע דבריו, על הקיר שמאחוריו, נכתב בגדול "חוק הוצאת תומכי הטרור מהכנסת". ליד הכיתוב הופיעו תצלומיהם של חברי-הכנסת אחמד טיבי ואיימן עודה. קסטל כמובן קידם את החוק בלהט.

* * *

מדד הייצוג הוא מיזם מתמשך מאז 2016 בשיתוף עמותת סיכוי-אופוק ויחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה, הבודק באופן קבוע את אחוז הייצוג של האוכלוסייה הערבית בתוכניות החדשות והאקטואליה בערוצים המרכזיים בישראל.

המדד בוחן את כל תוכניות החדשות והאקטואליה בערוצי הטלוויזיה כאן 11, קשת 12 ורשת 13 וכן ברשתות הרדיו כאן ב' וגלי-צה"ל. כלי התקשורת הללו, מהזרם המרכזי במדינת ישראל, אמורים לשקף בשידוריהם את כלל האוכלוסייה הישראלית, בין אם מתוקף חוק ובין אם מתוקף המקצועיות העיתונאית. למרות זאת, הם מעדיפים להתמקד באופן חסר מידה באזרחים היהודים ולהציג לצופיהם מדינה שממנה נעדרות כמעט לחלוטין דמויות של אזרחים ערבים.

העדפה זו יוצרת בקרב הצופים והמאזינים תמונת מציאות מעוותת. תוצאת לוואי שלה היא העמקת ההפרדה התודעתית בין אזרחי ישראל היהודים והלא-יהודים. מדד הייצוג נוצר כדי לעודד את מקבלי ההחלטות בתקשורת, עיתונאים, עורכים ומגישים של תוכניות חדשות ואקטואליה, לחרוג מאזור הנוחות ולשנות את המגמה.

פרויקט "מדד הייצוג" של "העין השביעית" מתפרסם בשיתוף עמותת סיכוי-אופוק ויפעת מחקרי מדיה​​​​​​​​​​