ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא ב-2 בספטמבר את הנאום הארוך ביותר שלו מאז החלה המלחמה ב-7 באוקטובר. במשך 22 וחצי דקות ניסה נתניהו להדוף את הזעקה הציבורית שקמה בעקבות רצח ששת החטופים על-ידי חמאס, וההפקרה המתמשכת של החטופים ברצועת עזה.

חלק מכלי התקשורת הצמידו להצהרה את הכינוי "נאום פילדלפי", על-שם קטע הגבול בין מצרים לרצועת עזה המכונה "ציר פילדלפי", שראש הממשלה משתמש בנוכחות הישראלית בו כאמצעי לטרפד את המשא ומתן להחזרת החטופים וסיום השלב הנוכחי של המלחמה.

בחלוף השעות שלאחר הנאום, ומסיבת העיתונאים הקצרה והנדירה שבאה בעקבותיו, החל עיסוק תקשורתי בשקרים שנכללו בנאום. העובדה שנתניהו מרבה לשקר בדבריו אינה חדשה מרעישה, אולם יתכן שבכל הקשור ליחס התקשורת לשקריו, "נאום פילדלפי" יהיה קו פרשת מים.

אולי בהשראת מגזין ה"טיים", שאחרי שפרסם בתחילת אוגוסט ריאיון עם נתניהו דאג לפרסם טור בדיקת עובדות שהצביע על שקריו המרובים, התקשורת הישראלית הקדישה תשומת לב יוצאת דופן למה שכבר הפך לשגרה: ראש הממשלה משקר ללא הפסקה.

בדיקת "העין השביעית" מעלה שהיתה הצדקה מלאה להפנות זרקור לשקרי נתניהו, זאת משום שחלק ניכר מהצהרתו, אם לא רובה, מושתת על שקרים,  הטעיות ומניפולציות.

האמת: נתניהו לא ספר את תושבי הצפון ואת החטופים

"במלחמה נגד ציר הרשע, במלחמה הספציפית הזאת נגד חמאס וגם בצפון, אנחנו הצבנו ארבע מטרות: לחסל את החמאס, להשיב את כל חטופינו, להבטיח שעזה לא תהווה עוד איום על ישראל ולהשיב בבטחה את תושבינו בגבול הצפון", אמר נתניהו.

האמת: עד כמה שזה נשמע בלתי נתפס – השבת תושבי הצפון לא התקבלה כמטרה בהחלטות הקבינט, וגם לא השבת כל החטופים. ארבע מטרות המלחמה כפי שנקבעו באוקטובר 2023 הן: "מיטוט שלטון חמאס והשמדת יכולתו הצבאית, הסרת איום הטרור מהרצועה על ישראל, מאמץ מירבי לפתרון סוגיית בני הערובה והגנה על גבולות המדינה ואזרחיה".

אגב, נתניהו גם טען ש-90% מתושבי העוטף המפונים חזרו לבתיהם. בפועל, לפי מינהלת תקומה רק כ-80% חזרו.

האמת: ציר פילדלפי אינו מרכזי בחימוש חמאס

"ברגע שיצאנו משם, לא נשאר לנו שום מחסום בפני החדרה מסיבית של נשק, אמצעי לחימה, מכונות לייצור נשק ומכונות לחפירת מנהרות", אמר נתניהו.

האמת: ראש השב"כ לשעבר נדב ארגמן הצהיר בראיון לחדשות 12 כי "אין שום קשר בין האמל"ח שקיים ברצועת עזה לבין ציר פילדלפי. [...] היו מנהרות הברחה בין רצועת עזה למצרים עד סביבות השנים 2017-2016. מצרים, לבקשת מדינת ישראל, חפרה תעלה שהציפה במי ים את המנהרות והקריסה אותן, הרסה שכונות שלמות ברפיח המצרית ופתחה שטח כדי שמנהרות הברחה לא יהיו קרובות לגבול.

"על פי המידע שיש לנו, מעט מאוד אמל"ח הוחדר לרצועת עזה דרך אותן מנהרות מאז אותה פעילות מצרית. עיקר הפעילות של ההברחות אל תוך רצועת עזה הייתה דרך מעבר רפיח, אנחנו יודעים את זה חד-משמעית. עיקר האמל"ח שמצוי ברצועת עזה הוא ייצור עצמי של חמאס מחומרים שהוכנסו לתוך רצועת עזה, באמצעות חומרים דו-שימושיים שנכנסו דרך מעבר כרם שלום כמו דשנים לחקלאות".

בינואר האחרון פירסם ה"ניו יורק טיימס" כי גורמי צבא ומודיעין ישראלים קבעו שחלק גדול מארסנל הנשק של חמאס מקורו בחומר נפץ שנאסף מנפלים של צה"ל שנשארו ברצועה במהלך סבבי המלחמה השונים. בתגובה לטענת נתניהו התפרסם ב"מעריב": "ציר פילדלפי הוא לא הציר המרכזי להברחת הנשק לחמאס. את המנהרות בעזה בנה ארגון הטרור עם הבטון שהם קיבלו מישראל, את המחרטות קנו מהארץ ממפעלים שנסגרו או התחדשו". בערוץ 13 טען הכתב הצבאי אלון בן-דוד כי גם מנהרות ההברחה שנמצאו בציר, כבר אינן פתוחות בצד המצרי.

ישנם פרשנים שסבורים שלמנהרות בגבול מצרים תפקיד משמעותי יותר בהברחות נשק, אולם גם כך, ציר פילדלפי אינו הנתיב העיקרי להתחמשות חמאס, ובוודאי לא היחיד.

האמת: נתניהו מימן את התחמשות חמאס

בהמשך לדבריו על התחמשות חמאס, אמר נתניהו "הכל בחסות איראן, בהכוונת איראן, במימון איראני".

האמת: חמאס התחמש והצטייד בעיקר בחסות נתניהו, שאישר העברת מיליארדי דולרים לארגון הטרור. נתניהו חזר על השקר גם בראיון ל"טיים", כשאמר שהממשלות לפניו ולאחריו הן שאיפשרו את מימון ארגון הטרור. במציאות, הקטארים החלו לממן את חמאס זמן קצר אחרי השתלטותו על רצועת עזה ב-2007. אהוד אולמרט היה אז ראש הממשלה אבל לא הייתה מעורבות ישירה של ישראל בהעברת הכספים בתקופתו.

בשנת 2014, בהוראה של רה"מ נתניהו, החלה ממשלת ישראל במעורבות ישירה בהעברת 30 מיליון דולר בחודש לארגון הטרור. בין השנים 2012-2018, בהן כיהן נתניהו כראש ממשלה, העבירו הקטארים כ-1.1 מיליארד לרצועה עבור סיוע הומניטרי, דלק ומשכורות לאנשי ממשל. לא ידוע כמה מהכסף הוכוון על ידי חמאס לבניית מערכת המנהרות והתחמשות.

בשנת 2018 כשנשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס הטיל סנקציות על חמאס, החלה ממשלת ישראל בראשות נתניהו להעביר את הכספים לחמאס במזוודות עם כסף מזומן. כפי שפורסם כאן בעבר, המעבר לכסף מזומן היה הצעד המסוכן יותר מבחינה ביטחונית, שכן הוא הקל באופן משמעותי על שימוש בכסף לצרכי טרור.

"אנחנו מעבירים פה מצד אחד בכנסת חוק קיזוז כספי טרור, ומצד שני נותנים לטרוריסטים כסף, מאפשרים להעביר כסף מזומן לטרוריסטים ברצועת עזה", אמר אז שר הביטחון אביגדור ליברמן, שהתפטר בעקבות ההסכם עם חמאס אחרי ההסלמה בירי הרקטות.

גם שר החינוך בממשלת נתניהו, נפתלי בנט, התנגד להעברת הכספים לחמאס במזומן וטען כי מדובר ב"דמי פרוטקשן" שיקנו רק שקט זמני. כשהפך לראש ממשלה, בניגוד לדבריו של נתניהו ל"טיים", בנט המשיך להתיר לקטאר להעביר כסף לרצועה, אולם ביטל את העברות הכספים במזומן במזוודות שהנהיג נתניהו.

אגב, בריאיון ל"טיים" טען נתניהו כי להעברת הכספים מקטאר לא היתה משמעות גדולה בבניית הכוח הצבאי של חמאס משום ש"הנושא המרכזי היה העברת נשק ותחמושת מסיני לעזה. זו לא הייתה כל כך שאלה של כסף. זו הייתה שאלה של יכולות". כאמור, זה לא היה הנתיב המרכזי של חימוש חמאס ובכל מקרה, וכפי שציינו ב"טיים" וב"ניו יורק טיימס": כל סכום שחמאס לא היה צריך להוציא מתקציבו, בגלל הכסף שקיבל מקטאר, התפנה להתעצמות צבאית.

וכמובן, חיזוק חמאס היה מטרה עקבית ומוצהרת של נתניהו לאורך השנים, על מנת לסכל כל אפשרות להסדר מדיני של הסכסוך הישראלי-פלסטיני. נתניהו, כמובן, מנסה להתכחש לכך, אולם העדויות לכך חד-משמעיות.

האמת: נתניהו לא רצה בכיבוש רצועת עזה

"לא הייתה לגיטימציה לאומית או בינלאומית, להיכנס, לכבוש את עזה, לתפוס מחדש את ציר פילדלפי ומעבר רפיח - לא הייתה הסכמה לאומית לכך וגם לא בינלאומית", אמר נתניהו על השנים שקדמו למחדל ה-7.10.

האמת: בקרוב ימלאו 17 שנים (לא רצופות) לשלטון נתניהו בישראל. מלבד אזכור ציר פילדלפי במכתב ההתפטרות שלו מממשלת שרון ב-2005, לא רק שנתניהו מעולם לא שאף לכבוש את עזה ולהשתלט על ציר פילדלפי, הוא טירפד זאת באופן אקטיבי.

במהלך מבצע "צוק איתן" ב-2014, במה שנחשבת לאחת ההדלפות החמורות ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל, הודלפה מצגת סודית ובה הערכה למספר החללים שיגבה תמרון קרקעי של צה"ל ברצועה. הפרסום נועד להפנות את דעת הקהל נגד כניסה לעזה והשתלטות על ציר פילדלפי, למרות המיאוס בקרב הציבור מאיום הרקטות.

"אני אומר מידיעה ובאחריות, ואני מזמין אותו לתבוע אותי, האיש הוא מכונת ההדלפות המשוכללת ביותר מאז בריאת הפוליטיקה. בצוק איתן הוא הדליף את המצגת הסודית ביותר שצה"ל הראה לקבינט, על למה אי אפשר לכבוש את עזה, זה דבר שגרם נזק עצום, ובמהלכה של אותה ישיבת קבינט הוא סירב לדרישה לחקור את ההדלפה הזו", כתב בן כספית ב"מעריב".

גם בני גנץ, שהיה רמטכ"ל במבצע "צוק איתן", הפנה אצבע מאשימה לנתניהו כמי שהדליף את המצגת.

האמת: לחץ בינלאומי לא עצר את ישראל

נתניהו אמר כי אסור לעזוב את ציר פילדלפי משום שלא נוכל לחזור אליו לעולם בגלל לחץ בינלאומי, כפי שהיה אחרי הנסיגה מלבנון ואחרי ההתנתקות.

האמת: ישראל חזרה ללבנון במלחמת לבנון השנייה, וחזרה לעזה אחרי ה-7.10, למרות הלחץ הבינלאומי ומכשולים רבים אחרים. מנהיגים ישראלים ביצעו מהלכים צבאיים משמעותיים למרות החשש מלחץ בינלאומי, למשל הפצצת הכור בעיראק והפצצת הכור בסוריה. למעשה, כל מלחמות ישראל היו כרוכות בהתמודדות עם לחץ בינלאומי.

האמת: נתניהו משתמש בלחץ הבינלאומי כתירוץ

בהמשך לדבריו על הלחץ הבינלאומי על ישראל, אמר נתניהו: "ועמדתי בלחץ הזה, כדי להיכנס לרפיח. תראו מה שילמנו. היה לנו לחץ אדיר. ה-ICC, הם הביאו לנו יום-יומיים לפני ההחלטה, הם ידעו שאנחנו הולכים לקבל את ההחלטה. ספגנו אמברגו נשק שהולך ומתפשט, שילמנו בחיי חיילינו".

האמת: מתחילת המלחמה הנוכחית טוען נתניהו כי הוא היחיד המסוגל לעמוד מול לחצים בינלאומיים. ואכן, נתניהו הוכיח שכשהדברים אמורים בשימור ממשלתו, הוא מסוגל לעמוד בלחצים גם במחיר נזקים דיפלומטיים, ביטחוניים וכלכליים למדינת ישראל. אלא שנתניהו סותר את עצמו מיניה וביה: אם הוא יכול לעמוד בלחץ בינלאומי, הרי שאותו לחץ לא יכול לשמש כסיבה שלא לעזוב את ציר פילדלפי.

האמת: ציר פילדלפי אינו סלע קיומנו

"הציר הזה הוא שונה מכל יתר הצירים, מכל יתר המקומות. הוא מרכזי, הוא קובע את כל העתיד שלנו", אמר נתניהו.

האמת: ציר פילדלפי לא קובע את העתיד שלנו. קצת מגוחך אפילו לכתוב את המשפט הזה. ציר פילדלפי אינו מהותי עבור חמאס, חמאס לא היה ואיננו איום קיומי על ישראל ועתידה של מדינת ישראל אינו תלוי בנוכחות צבאית במקום.

ראשי המחנה-הממלכתי גדי איזנקוט ובני גנץ, שני רמטכ"לים לשעבר, התייחסו לכך מיד אחרי נאומו של נתניהו: "ציר פילדלפי הוא לא האיום הקיומי אלא ציר הרשע של איראן", "נתניהו יודע שמגדלי תצפית לבדם הם מטווח ברווזים ללוחמינו ולא בולמים מנהרות".

ראש השב"כ לשעבר נדב ארגמן התייחס לכך גם הוא: "אמר ראש הממשלה שציר פילדלפי נדרש לציר הרשע, ואני אומר שציר פילדלפי נדרש לציר שבין ביבי לבן גביר וסמוטריץ'. כל הדבר הזה כולו נועד אך ורק בשביל לשמר את הממשלה הזו. [...] כשנתניהו מדבר על לשבת על ציר פילדלפי, הוא יודע היטב שאין הברחות מעל ציר פילדלפי אלא מתחת לציר פילדלפי. ולכן עכשיו אנחנו חיים עם ההמצאה הזאת שהדבר החשוב ביותר למדינת ישראל זה ציר פילדלפי, שבינו לבין הברחות לרצועת עזה אין דבר וחצי דבר".

השהות בציר פילדלפי בפני עצמה בכל מקרה אינה מספיקה כדי למנוע חפירת מנהרות העוברות מתחת לציר, לשם כך נדרש מכשול תת-קרקעי (בדומה לזה שנבנה בגבול עם ישראל) שייבנה בשיתוף פעולה עם המצרים.

אם במחשבה המשונה כאילו ציר פילדלפי הוא ציר קיומנו היה שמץ של אמת, מדוע נתניהו לא פעל לכבוש אותו מיד בתחילת המלחמה? מדוע בחודש מרץ, כאשר חברי הקבינט וצה"ל ביקשו להתקדם לעבר רפיח וציר פילדלפי, היה זה נתניהו שמנע זאת, היסס ומשך זמן? גם על כך העידו גלנט ואיזנקוט, שהיו חברים בקבינט המלחמה באותה תקופה. מדוע הרמטכ"ל, ראש המוסד ושר הביטחון התנגדו להחלטת הקבינט לפיה הנוכחות בציר תהיה תנאי לקיום עסקה?

השקר האומלל הזה של נתניהו הפך לבדיחה אומללה כשנחשף כמה ימים אחרי הנאום כי ישראל הסכימה לוותר על השליטה בציר בשלב השני של העסקה - גם בנוסח שאישר נתניהו.

האמת: לנתניהו לא אכפת מציר פילדלפי

"על החשיבות של ציר פילדלפי אני לא אומר עכשיו, אני אמרתי כבר לפני 20 שנה. שרון הכריז על ההתנתקות בסוף 2003, כמה חודשים לאחר מכן ב-26 במרץ 2004, אני תיארתי מה הדרישות המינימליות שאני דורש, אמרתי: התנאי הראשון שלי הוא שליטה על כל המעברים אל רצועת עזה וממנה - ביבשה, בים ובאוויר. ציר פילדלפי שמפריד בין רצועת עזה למצרים, לא יפונה", אמר נתניהו.

האמת: נתניהו צריך לברוח 20 שנה לאחור כדי למצוא התייחסות שלו למשמעות הביטחונית של ציר פילדלפי, מאחר שאין שום התייחסות כזו מאז, ובוודאי שלא בתקופה הרלוונטית: מאז פרוץ המלחמה הנוכחית.

אבל גם האופן בו מזכיר נתניהו את אותה התייחסות עתיקה, נעשה באופן מניפולטיבי. ב-26 באוקטובר 2004, שבעה חודשים אחרי אותו מכתב שהזכיר בנאומו, הצביע נתניהו בעד אישור תוכנית ההתנתקות, הוא אפילו לא העז להימנע.

כאמור, ציר פילדלפי לא היה בראש מעייניו של נתניהו גם כאשר שב לשלטון ב-2009, ובמלחמה הנוכחית אף פעל באופן אקטיבי כדי לטרפד אפשרות להיכנס ולכבוש את הציר, בניגוד לעמדת אחרים בקבינט הביטחוני.

כפי שפרסמנו ב"עין השביעית", מאז תחילת המלחמה נתניהו כלל לא הזכיר בהודעותיו את ציר פילדלפי או את חיוניות הנוכחות הישראלית בציר. רק ביוני, אחרי פריצת הדרך במשא-ומתן, כשנתניהו המציא את סוגיית ציר פילדלפי כמכשול המונע חתימה על עסקת חטופים, צץ הציר בהודעותיו.

האמת: לציר פילדלפי אין קשר ל"הברחה של חטופים"

"זה גם אגב מונע הברחה של חטופים מעל הקרקע. יכולים לקחת אותם ולהבריח אותם ב-42 יום האלה. להבריח אותם לסיני, זה מרחק של כמה מטרים. חוצים את הגדר והם נעלמים. הם יכולים להופיע באיראן או בתימן", אמר נתניהו.

האמת: כאמור, לפי הדיווחים המנהרות שנמצאו בציר נחסמו בצד המצרי, אולם גם אם זה לא המצב, הרי את ציר פילדלפי כבש צה"ל רק בסוף מאי, שבעה חודשים אחרי טבח ה-7 באוקטובר וחטיפת מאות הישראלים לשטח עזה. אילו ניתן היה להבריח חטופים ובכירי חמאס מציר פילדלפי הרי שהדבר היה נעשה מזמן.

האמת: אף אחד לא יודע מי כתב את מסמך עמית סגל

"הנה מסמך הנחיות שנמצא במנהרה של בכירי החמאס על ידי חיילינו. אגב, בתקשורת אמרו שזה סינוואר, אני לא יכול להתחייב שזה סינוואר, אבל אני מתחייב שזה בכירי חמאס", אמר נתניהו.

האמת: אמינות המסמך נלעסה לעייפה אחרי שפורסם על-ידי עמית סגל בינואר, שעשה כל שביכולתו בשידור כדי לרמוז שהמסמך נכתב על-ידי סינוואר או בהשראתו. נתניהו לוקח צעד אחורה ומודה שאין שום הוכחה שהמסמך נכתב על ידי סינוואר, אבל האמת היא שאין גם שום הוכחה שהוא נכתב על-ידי "בכירי חמאס". כל שידוע על המסמך הוא שהוא נמצא בין חומרי השלל שנתפסו ברצועה.

האמת: נתניהו מטרפד את העסקה

"לצערי, אף על פי שאנחנו מחויבים בכל נימי נפשנו, ואני מחויב בכל נימי נפשי, להשיג עסקה ולקדם עסקה - לצערי לא ראינו מענה דומה מצד החמאס. אנחנו הסכמנו למתווה שהציג הנשיא ביידן ב-31 במאי".

האמת: בחודשים שעברו מאז החל המשא-ומתן לשחרור החטופים התפרסמו עוד ועוד עדויות, של בכירים בצוות המשא-ומתן, ראשי מערכת הביטחון ושרים בקבינט המלחמה, לפיהן נתניהו ממסמס ומטרפד את העסקה מסיבות פוליטיות.

מיד לאחר הנאום של נתניהו קיימו חברי הקבינט לשעבר בני גנץ וגדי איזנקוט מסיבת עיתונאים בה העידו בקולם כי רה"מ נתניהו "עיכב את עסקאות החטופים באופן סדרתי" ומשיקולים פוליטיים.

בבוקר היום בו נאם נתניהו פירסם רונן ברגמן ב"ידיעות אחרונות" כי בחודש מאי, כשחמאס אותת כי הוא מתכוון למסור תשובה חיובית להצעה הישראלית ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחץ על נתניהו ואיים בפרישה מהממשלה, נתניהו שלח את ראש המוסד לדוחה עם מסמך "הבהרות", שהוסיף תנאים חדשים לעסקה, ביניהם הנוכחות בציר פילדלפי, על מנת למנוע את הפריצה במשא-ומתן.

האמת: גלנט לא הפר את החלטת הקבינט

"אני מעודד את כולם להגיד את דעתם, אני לא חוסם אף אחד - להיפך. אבל מהרגע שהתקבלה החלטה היא מחייבת כחברות בקבינט, זו לא תכנית כבקשתך. ברגע שמתקבלת החלטה היא מחייבת את כולם", אמר נתניהו.

האמת: דבריו של נתניהו מכוונים כלפי שר הביטחון יואב גלנט, שהצהיר כי הנוכחות בציר פילדלפי אינה חיונית מבחינה ביטחונית ובכל מקרה חשובה פחות מהחזרת החטופים. גלנט מעולם לא טען שהחלטת הקבינט אינה מחייבת אותו, הוא טען שלדעתו היא שגויה ושיש לבטלה. נתניהו עצמו יצא בעברו נגד החלטות ראשי ממשלה שתחתם כיהן כשר, גם לאחר שהתקבלה החלטה בקבינט הביטחוני. זכותו, ולעיתים גם חובתו של שר להתבטא נגד החלטת ממשלה או קבינט ביטחוני, גם אחרי קבלתה, כשמדובר בנושאים חשובים שהוא סבור שהוחלטה לגבם החלטה שגויה.

האמת: האמריקאים סבורים כי נתניהו מהווה מכשול לעסקה

נתניהו טען כי הממשל האמריקאי תומך באופן בו הוא מתנהל ביחס למשא ומתן לעסקה.

האמת: יום לפני נאומו של נתניהו הצהיר ביידן כי נתניהו מהווה מכשול לעסקה. עוד קודם לכן התבטא באופן דומה, במרץ ("גורם לישראל יותר נזק מתועלת") ובאוגוסט (שיחת טלפון שהודלפה בה אמר ביידן לנתניהו "תפסיק לעבוד עליי").

האמת: נתניהו הוא מי שמשסע ומקטב את העם

"זה האסטרטגיה של חמאס הוא רוצה לפלג בתוכנו, הוא בונה על שסע פנימי", אמר נתניהו.

האמת: נתניהו נבנה במשך שנות דור מהשסעים בחברה הישראלית, משתמש בהם ומעמיק אותם לצרכיו הפוליטיים. זוהי האסטרטגיה של היועץ הפוליטי ארתור פינקלשטיין שעל גבה נבחר לראשונה לראשות הממשלה ומאז נתניהו אינו חדל להשתמש בה.

בעקבות הקמפיין המוצלח בבחירות 2015 בנה את מנגנון התעמולה המכונה "מכונת הרעל" (בכיכובו של בנו הבכור), ברשתות החברתיות ובכלי תקשורת המסורים לו, המשמש להפצת דף מסרים שכולו קיטוב והסתה. מאז הסתבך בפלילים הוא מנהל מלחמת חורמה נגד המוסדות הממלכתיים של מדינת ישראל, ובינואר 2023 השיק את ההפיכה המשטרית שקרעה את העם והוציאה במצטבר מיליוני אזרחים לרחובות.

השקרן והמאפשרים

ההצהרה ה-17 של נתניהו צריכה להיות נקודת מפנה ביחס התקשורת לשקריו. נאום שהוא גלולת שקר מרוכזת, שמעמידה מצד אחד את גורלם של ישראלים שנמקים במנהרות חמאס כבר 11 חודשים, ומהצד השני שיקולים פוליטיים צרים. נתניהו, אגב, המשיך לשקר גם במסיבת העיתונאים שקיים אחרי ההצהרה. כך למשל טען כי לא שמע את הביקורת המהדהדת והמתוקשרת שמתח עליו נשיא ארה"ב ג'ו ביידן יום קודם לכן, כשאמר שנתניהו הוא האשם בטרפוד העסקה ("לגבי הדברים שמיוחסים לנשיא ביידן, אני לא יודע בדיוק מה הוא אמר").

אחד האתרים הידועים ביוון העתיקה היה האורקל מדלפי, שם ישבה כוהנת שייחסו לה כוחות נבואה מיסטיים. יש חוקרים המסבירים כי אדים שעלו מסדק בקרקע הכניסו את הכוהנת למצב טראנס שבהשראתו מילמלה משפטים סתומים. אולם מה היה הכוח שהביא את ההמונים להאמין לאותם מלמולים ולתפוס אותם כדברי אלוהים חיים? בכל הנוגע לאורקל מפילדלפי, לפחות חלק מהתשובה היא: התקשורת הישראלית.

בכל תקופת המלחמה ממשיך נתניהו בחרם הראיונות נגד הערוצים 12-13 שנמשך למעלה משלוש וחצי שנים, ונגד כאן 11 שמלאו לו כמעט חמש שנים. במקביל קיים בחו"ל 27 ראיונות בכלי תקשורת זרים והתארח בערוץ התעמולה הישראלי למופע חנופה בתוכנית "הפטריוטים". מסיבת העיתונאים שאחרי "נאום פילדלפי" התקיימה אחרי 52 ימים בהם נמנע נתניהו מקיום מסיבות עיתונאים.

למרות זאת, התקשורת הישראלית ממשיכה להיכנע לכל תכתיביו של ראש הממשלה, משדרת את הצהרותיו המוקלטות, מפרסמת את מסריו בשם "גורם מדיני" ומפנה לו מקום לנאומים בפריים-טיים לפי דרישתו וללא הגבלת זמן (או בדיקת עובדות).