ארגון העיתונאים דורש מהיועץ המשפטי לממשלה להחריג את העיתונאים מהמעקב שיינקט אחר אזרחים במסגרת המאבק בהתפשטות נגיף הקורונה. הארגון מאגד כמה אלפי עיתונאים.

אתמול הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי מדינת ישראל תשתמש ב"אמצעים טכנולוגיים למאבק בטרור" כדי לאסוף מידע על האוכלוסייה. היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, אישר כעבור זמן קצר מעקב אחרי חולי קורונה באמצעות איכון מכשיר הטלפון הסלולרי. לצעדים אלה השלכות כבדות משקל על פרטיותם של אזרחים, אולם ההשלכות הן הרות גורל לגבי עיתונאים.

"אנו פונים אליך בשם ארגון העיתונאים, שמייצג את העיתונאים בישראל ופועל להגן על חופש העיתונות, תוך התמקדות בהשפעת המהלך על חופש העיתונות וחשש מפגיעה קשה בו. אנו מבקשים לקבל ממך הבהרות בקשר להפעלת אמצעים טכנולוגיים מתקדמים ביחס לעיתונאים", כתבו למנדלבליט ענת סרגוסטי, אחראית חופש העיתונות בארגון העיתונאים, יאיר טרצ׳יצקי, יו"ר הארגון ואבנר הופשטיין, ראש ועדת חופש העיתונות בארגון (המשמש בנוסף כחבר הוועד המנהל של "העין השביעית").

"אנחנו מודאגים מפגיעה אפשרית בחופש העיתונות ובחופש הפעולה של העיתונאים - יסודות חיוניים במרקם הדמוקרטי בכל עת ובכל זמן ולא פחות בעיתות חירום כאלה. עיתונות היא מקצוע חיוני, שחייב להישאר עצמאי", כתבו בארגון למנדלבליט.

"קשה להעלות על הדעת שאפשר יהיה לעקוב אחרי פעילותם, פגישותיהם, מעשיהם והתנהלותם של עיתונאים שעושים את עבודתם בשטח ועוד יותר קשה להעלות על הדעת שיש צורך חיוני לעשות כן הגובר על חופש העיתונות שהוכר זה מכבר כבעל מעמד חוקתי וכחלק אינטגרלי מהדמוקרטיה. ברי כי זו פגיעה ממשית בחופש העיתונות ובחיסיון העיתונאי, שמעמדם מעוגן בפסיקה של בית המשפט העליון. זה צעד שעלול לסכן באופן קיצוני את האפשרות לשרת את הציבור ולהנגיש לו מידע אמין, מדויק ועובדתי גם בשעת חירום, בהתאם לחופש הביטוי ולזכות הציבור לדעת. צעד כזה עלול לפגוע פגיעה בלתי הפיכה באמון הציבור בתקשורת ולא יאפשר לעיתונאים לבצע את תפקידם כראוי".

בארגון מבקשים ממנדלבליט "ולוודא שלא יאושר מעקב אחרי אף עיתונאי, צלם, עורך או כל מי שעוסק במקצוע, בין אם בכלי תקשורת ממוסד ובין אם עצמאי".